www.snlp.ro Web analytics

Modificare statut special – negocieri spre final

negotiations 720x340

 

Ulterior emiterii deciziei CCR nr. 803/2015 prin care s-a stabilit neconstitutionalitatea trimiterii din statutul special catre un ordin de ministru referitor la procedura disciplinara, a fost constituit un grup de lucru la nivel ANP care a elaborat modificarile de statut necesare. 

Finalizarea proiectului de modificare a devenit o prioritate pentru SNLP fiind problema lunii Martie 2016 in programul „Una pe luna”. In cadrul grupului susmentionat au fost mai intai inserate prevederile disciplinare apoi s-a trecut la dezbateri pe marginea intregului proiect de modificare a Legii 293/2004 finalizat in cursul anului trecut. Au fost reluate in special tezele ramase in divergenta dar avand in vedere modificarile la nivelul echipei de conducere ANP, s-au repus pe tapet si subiecte care au fost transate in discutiile anterioare dar nu neaparat in bine pentru salariati, avand in vedere faptul ca nu toate propunerile sindicale au fost acceptate de MJ/ANP.

In mod nesperat, discutiile au evoluat in bine si remarcam mai multa deschidere din partea ANP spre solutii pro-salariati chiar daca acestea pot perturba anumite curente de interpretare rigida de la nivel MJ. Nu stim daca recentul climat de armonie angajatori-angajati la nivel ANP va fi de durata si nici daca este produsul atacurilor din presa sau chiar dinspre MJ asupra sistemului penitenciar ori daca este un rezultat al modificarilor la varful ANP, insa pana acum nu avem a ne plange.

Am postat anterior proiectul de statut aflat in stadiul actual de elaborare, insa alegem sa spicuim cateva puncte in care negocierile s-au intepenit pentru mai multe ore, cu final mai mult sau mai putin clar:

  • politist de penitenciare: SNLP a repus pe tapet problema schimbarii denumirii ocupatiei avand in vedere observatia ca aceasta modificare nu va fi vizibila efectiv, in formatul acceptat de MJ/ANP pana la acest moment; cat timp denumirea institutiei ramane ANP respectiv sistemul administratiei penitenciare, iar gradele sunt de agenti si ofiteri de penitenciare, denumirea de politist de penitenciare este mai mult formala si nu poate fi corelata cu o anumita structura; ANP a fost in cele din urma inclinat sa accepte cel putin schimbarea denumirii gradelor in agenti si ofiteri de politie penitenciara cu mentiunea ca aceasta institutie (politie penitenciara) totusi nu exista; SNLP a propus modificarea denumirii sistemului in Administratia Nationala a Politiei Penitenciare formata dintr-o unitate centrala (Administratia Politiei Penitenciare) si unitati subordonate (Penitenciare); subiectul ramane deschis; recunoastem si noi ca nu exista o linie clara si perfect sustenabila pe care sa o urmam;
  • buna reputatie: este o conditie la intrarea in sistem si implicit la evolutia in cariera si poate fi un element foarte subiectiv in mana unui singur om care sa poata decide, pe baza a doua declaratii de la niste vecini rau intentionati sau a unei contraventii banale, ca buna reputatie e alterata si respectivul fie nu poate intra in sistem fie nu poate avansa in cariera; dezbaterile pe acest subiect au durat peste doua ore „resursele” din ANP argumentand cu incapatanare mentinerea acestei sintagme aparute in 2008; in principiu conducerea ANP a inclinat spre opiniile sindicale ferm argumentate de SNLP, pana la finalizarea unei pozitii clare;
  • dreptul la greva: pozitia anterioara a MJ/ANP a fost de eliminare din statut avand in vedere prevederile Legii nr 62/2011; SNLP a cerut insistent mentinerea dreptului in statut chiar daca prin legea dialogului social se interzice; L62/2011 nu a modificat L293/2004 si vrem sa pastram dreptul cel putin in statutul special; la ultima sedinta conducerea ANP reprezentata prin DGA Halchin a acceptat logica, argumentele precum si mentinerea (!);
  • ocuparea prin concurs a posturilor: referitor la calificativul minim de FOARTE BUN pe ultimii 2 ani (de ex.) pentru trecerea unui agent in categoria (se va elimina termenul corp care induce confuzii) ofiterilor, sindicatele au pledat pentru BUN similar politiei insa se observa ca in politie calificativul EXCEPTIONAL a fost eliminat complet si de aceea a fost scazut nivelul la anumite conditionari;
  • tot in continuarea punctului anterior, dar referitor la alte criterii pentru trecerea in corpul ofiterilor, aminitim unul discriminatoriu in opinia SNLP si anume conditia de vechime 2 ani in specialitatea structurii insa aceasta conditie nu este prevazuta pentru candidatii din sursa externa care au drepturi egale cu cei din intern la ocuparea unui post de ofiter, daca acesta este scos la concurs, decizie foarte dificila in operativ avand in vedere numarul foarte mic de posturi vacante care se tin la dispozitie pentru absolventii scolilor specifice; asa cum se observa si la procedurile declansate pe 22.03.2016 niciun post de ofiter din operativ nu a fost scos la concurs; daca insa s-ar scoate promotiile 2014 si 2015 nu ar putea candida;
  • ca si aspect interesant pe final de articol (dezbaterile pe statut continua / ne apropiem de art 50), trebuie mentionata interventia DGA Dan Halchin la partea de acces al agentilor pe functii de ofiter de conducere, nelimitata in prezent ca nivel, dar pentru care ANP insista sa introduca o limita la maxim sef birou sau similar; pe scurt, dupa ultima intalnire, a ramas de principiu eliminarea acestei limite si pastrarea variantei in vigoare; vedem cum va evolua treaba si daca toata conducerea ANP/MJ achieseaza la opinie.  

 

 

13 COMMENTS

  1. La cum merg lucrurile in ministerul asta blestemat al justitiei….ar fi imperios necesar sa trecem in structura MAI.Numai in Romania un absolvent al Academiei de Politie dupa ce este angajat intr-un penitenciar devine „gardian„,„ghertoi„ paznic etc.Unii poate nu dau 2 bani pe denumirea de „politist” ,dar mergeti la Academia de Politie si intrebati studentii pentru ce fac aceasta institutie si vedeti acolo ce raspunsuri primiti.Ganditi-va si la cei care isi rod coatele pe bancile scolilor cu dorinta de a deveni ce? pai au dreptate si detinutii astia sa gaseasca tot felul de apelative la adresa lucratorilor de penitenciar,fiindca daca intrebi angajatii din penitenciar nici ei nu vor sti exact ce hram poarta(defapt toti se stiu de gardieni sau ghertoi) …ori aceste apelative denigratoare in structurile MAI sunt pedepsite prin lege.Nu are rost sa stau acum sa insirui 7 pagini de argumente pentru care ar trebui trecut ANP in structura MAI,fiindca sunt sigur dl Stefan Teoroc ca le stiti si dvs.Eu m-am luat doar de prosteala asta care exista acum la nivel de denumire „politist de penitenciar” .Politist de penitenciar vom fi atunci cand vom fi trecuti in structura MAI sau daca e sa ramanem in Ministerul Justitiei sa se treaca la facut de legi si articole care sa li se ofere aceleasi privilegii si celor ce lucreaza in penitenciare la fel cum au politistii din MAI.Absolvent de Academie e si cel din MAI,dar si cel care lucreaza in ANP,numai ca in ROmania unul se numeste Politist,iar celalalt GHERTOI.Dle Stefan Teoroc,luati in seama si postarea mea….Multumesc!

  2. Ptr nu contează:știai că directorul de la Colibași a fost agent la Prevenire la Tg Jiu?Ghici ce facultate a absolvit?
    Rușine directorilor de la Tg Jiu,popescu și iancu,care tolerează nemerniciile fam.popescu!

  3. [quote name=”nu conteaza”]Agentul care termina Targul Ocna sa stea 5 ani pana sa acceada la ofiteri. Sau aia cu academie sunt prosti sau ce ca nu inteleg? Poate imi explicati si mie cum un agent cu fac la spiru sau alta facatura deasta la ID…ajunge ofiter deodata cu ala care a facut academia…frate voi nu ganditi?? Dupa ce ca ierarhia este foarte mica nici pe asta nu vreti so faceti calumea? Daca a venit agentul halchin cu ideea asta penala trebuie toti sa tacem sau ce? Daca el e pilosul pilosilor din sistemul ANP cel care din agent de pe sectie a ajuns Director. Domnule Teoroc sunteti absolvent de academie…[/quote]
    Ofiterimea sterila a unor autosuficienti, asa cum esti dumneata, se (mai) reflecta in peisajul fpss-ist contemporan. Tehnocrat adevarat, asa cum se vede ca esti, anulezi, amputezi, restrangi. Mentalitate de stalinist, reflexe comunistoride.
    Daca dl. Halchin a avut o astfel de opinie, este de bun simt, altfel ar fi dat dovada de ipocrizie. A beneficiat de legislatia care i-a permis sa urce unde este – in si spre ciuda celor ca tine – ar fi fost curvasarie sa sustina altceva.

    Interesant este ca sindicatele nu mai au aceiasi tragere de inima federativa in a pastra ce s-a castigat atunci cand nu beneficiaza liderii direct/INDIRECT. Domnule Teoroc drepturile CASTIGATE de agentii nu mai conteaza? Le apara conducerea ANP?

  4. Domnule Teoroc ati schitat foarte corect si echitabil structura functiilor de conducere…avansare…acum daca parvenitul a zis ca agentul are voie sa concureze pe orice functie de conducere inclusiv DG…asta inseamna ca strica toata legea…doar ca asa spune el?? pacat…sincer va spun pacat.

  5. Daca mai vin 2 ca (editat) la ANP. Praful se alege. Daca nu avem curaj sa infruntam acesti parveniti efectul va fii dezastros !

  6. Agentul care termina Targul Ocna sa stea 5 ani pana sa acceada la ofiteri. Sau aia cu academie sunt prosti sau ce ca nu inteleg? Poate imi explicati si mie cum un agent cu fac la spiru sau alta facatura deasta la ID…ajunge ofiter deodata cu ala care a facut academia…frate voi nu ganditi?? Dupa ce ca ierarhia este foarte mica nici pe asta nu vreti so faceti calumea? Daca a venit agentul halchin cu ideea asta penala trebuie toti sa tacem sau ce? Daca el e pilosul pilosilor din sistemul ANP cel care din agent de pe sectie a ajuns Director. Domnule Teoroc sunteti absolvent de academie…

  7. Ofițeri cu functii de executie care sunt împuterniciți pe funcții de conducere pot primi indemnizația de conducere ! De ce nu ar putea primi aceasta indemnizație și agenți numiți în aceste funcții pe perioada ca îndeplinesc aceste atribuții ??
    Nu ar putea fi un subiect de discuție având în vedere modificarea statului ?? Dacă sunt buni de munca nu ar fi bine sa fie și plătiți ? Răspunderea o iau, sa ia și bani !!!

  8. Va felicit pt tot ceea ce faceti.Respect
    Da a ar fi si liderii de sindicat din teritoriu atat de implicati ar fi super

  9. [quote name=”Ștefan Teoroc”]nu sunt sigur ca ai inteles / denumirea de politist e acceptata dar nu se vede / cteste atent[/quote]
    Bun,nu pe uniforma,dar unde?nici macar pe legitimatie?doar in Lege-pe hartie?

  10. nu sunt sigur ca ai inteles / denumirea de politist e acceptata dar nu se vede / cteste atent

  11. De ce le este atat de greu sa accepte denumire de politist?
    Politia Locala cum a reusit da se numeasca asa?
    Facem parte din Sistemul de Aparare totusi
    Lucram cu INFRACTORI nu vindem covrigi
    Atunci de ce nu vrea ANP-ul?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)