www.snlp.ro Web analytics

50-ul pentru misiuni speciale – abonament, motivare sau sistem rotativ? Partea I

ninja 50

In legislatia noastra speciala avem un drept denumit anterior spor pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie. Sporul era de 50% si a fost suspendat in sistemul nostru in mai multe randuri. Suspendarea sporului in 2009 dupa cazul Gorbunov, o putem denumi ca una dintre erorile grave ale ministrului Predoiu intrucat a sanctionat un sistem intreg pentru o situatie punctuala, intens mediatizata.

Sporul era suspendat la data de 31.12.2009, la fel ca salariul de merit (25%) care nu s-a mai acordat in sistemul penitenciar in anul 2009 la presiuni ale MJ facute neoficial, prin email, astfel incat in noua era a salariilor inghetate, instaurata de Basescu si Boc s-a intrat fara aceste drepturi. 

Nu ne grabim sa spunem ca asta este neaparat rau. La acea vreme sporul se acorda tot pentru 5% din personal dar pe durata unui an de zile. Cine apuca sa ia 50% era linistit un an intreg, cu un spor consistent in salariu. Iar multi dintre „privilegiati” erau apreciati ca persoane agreate de directori.

Daca s-ar fi intrat in 2010 cu acest spor alaturi de salariul de merit, am fi avut situatia care s-a creat in politie unde aceste drepturi se acordau la 31.12.2009 si „inghetul” i-a prins pe „privilegiati” cu aceste drepturi in salariu si cu ele au si ramas. 30% din salariati luau salariul de merit si 5% primeau sporul de misiuni speciale. Unii chiar le cumulau. Prin urmare au continuat sa primeasca aceste drepturi si in anii urmatori. O situatie profund injusta. Poate este mai bine cum s-a intamplat la noi.

Pana in 2014 acest drept nu a mai fost acordat din lipsa de norme desi dreptul de natura salarial era prevazut de lege si putea fi acordat oricand nefiind incadrat ca premiu sau prima, acestea fiind suspendate prin lege. Generalul Oprea a impins apoi acest drept redenumindu-l majorare, la pachet cu un spor de 75% redefiniti si acesta ca majorare, pentru munca prestata sambata, duminica si in sarbatori legale.

Majorarea de 50% a reintrat in scena in iulie 2014 prin „ordonanta lui Oprea” si a fost reglemtat de Robert Cazanciuc abia in septembrie printr-un ordin care nu a produs efecte in acel an avand in vedere lipsa prevederilor bugetare, sa zicem. Din 2015 dreptul s-a activat, insa tot ca urmare a miscarilor in reluare practicate de fostul ministru, prima acordare (chiar si retroactiva) a dreptului a fost in abia in luna septembrie, ulterior mitingului organizat de SNLP la sediul MJ (13.08.2015).

Deci in 2014 MJ a tras de timp si apoi a zis ca n-are bani iar in 2015 au emis ordinul cu intarziere de 3 luni si au dat bani cu intarziere de 9 luni. Sa vedem cu ce ne-am confruntat in 2016. Pai… cu Raluca Pruna. Si noul ministru a emis ordinul (normele de acordare) numai dupa ce sindicatele au declansat actiuni specifice si au notificat primaria in acest sens. Adica cu doua luni de intarziere. Si nici pana astazi nu s-au acordat efectiv majorarile. Dar dintr-un motiv diferit, de data asta.

De la instalare si pana acum vreo saptamana Raluca Pruna nu a semnat niciun document care privea sistemul penitenciar. Nu a avut timp. Sau a fost suparata pe Bejan. Nu a semnat numiri, imputerniciri, ordine, adrese, nimic! Nu conteaza ca au salariati recent incadrati au muncit fortat (fara niciun leu ca remunerati) timp de mai multe luni. Asa cum nu conteaza ca fosti salariati asteapta pensia de luni de zile si traiesc din imprumuturi. Doamna RP era ocupata sa ne scoata din structura de aparare nationala si sa ne injumatateasca salariul.

va urma 

 

10 COMMENTS

  1. [quote name=”Doritoru”]domnu președinte vreau si eu 50%.
    Nu prea fac eu multe dar sunt excepțional.
    Ma ajuta sindicatul?[/quote]
    Dumnezeu da nu baga in traista. Lasa pe alti sa te aprecieze

  2. Ca de obicei de acesta pomana vor beneficia doar cei care se gudura pe lîngă sefi si cei care cunosc manevrele uneori ilegale ale sefilor.Sunt oare cazuri unde s-a alocat aceasta legal, asa cum prevăd normele de aplicare a acestui spor.

  3. [quote name=”Simplu”]Domnule Ștefan la director și directori adjuncți sporul acesta devine permanent? Oare ceilalți ofițeri din unități nu merită? La agenți doar aceiași?[/quote]

    Cum este cazul la Iasi. Fraierii trag si sefii cu meritele. Nu conteaza ca mai sunt si altii care muncesc prin preajma.

  4. Domnule Teoroc, in eventualitatea in care primesc sporul de 50% timp de 3 luni, iar ulterior la cpensionare aleg acele 6 luni care contin si cele 3 luni, ele se vor lua in calculul cuantumului pensiei?

  5. Stimați beneficiari ai sporului de 50% , nu va este rușine ? Ce misiuni speciale ? Cine vine sa verifice modul de acordare? Nimeni! Cei ce muncesc cu adevărat nu vor beneficia niciodată de recunoaștere ! Aveți impresia domnilor de la conducere, ca șefii de compartimente fac propuneri corecte?Nicidecum !Totul e un circ la care asistam ,unii neputinciosi, alții cu un os de ros ( abonați ) .

  6. Domnule Ștefan la director și directori adjuncți sporul acesta devine permanent? Oare ceilalți ofițeri din unități nu merită? La agenți doar aceiași?

  7. domnu președinte vreau si eu 50%.
    Nu prea fac eu multe dar sunt excepțional.
    Ma ajuta sindicatul?

  8. Cunoscatorule de probleme anp-iste tu esti un directoras din ANP?
    De care criza spui tu? Cea in care guvernul lui Predoiu/Boc/Basescu furau tot?

  9. 🙂
    Intamplator ma perind prin consilii de conducere anepiste de vreo 10 anisori si imi amintesc bine motivatia ministeriala de la acel moment / a fost un mesaj scurt si brutal dinspre MJ si a vizat exact mediatizarea cazului Gorbunov si in general imaginea proasta pe care a inceput sa o aiba ANP in spatiul public /exact asa s-a si transmis dinspre MJ ca se suspenda 50% ca sanctiune aplicata sistemului / nu sindicatele au blocat acordarea sporului / amuzanta incercarea!:) / nemultumirile sunt permanente / la fel si sesizarile sindicale care vizeaza subiectivitatea / si acum exista / si totusi pare a se acorda / cu sincope dar totusi merge

  10. Pentru o corecta informare, mentionez ca sporul de 50% a fost acordat pe tot parcursul anului 2009 si in prima jumatate a anului 2010, fiind suspendat dupa aplicarea diminuarii de 25% a salariilor, ca urmare a nemultumirilor generate de acordarea acestuia anumitor persoane, nemultumiri vehiculate de organizatiile sindicale. Acesta a fost de fapt fondul problemei iar ministrul justitiei, dl. Predoiu a hotarat ca acest spor sa nu se mai acorde, tinand cont si criza economica care tocmai se instalase. Cazul Gorbunov intamplat in anul 2009, nu are nicio legatura cu neacordarea acestui spor spre sfarsitul anului 2010.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)