www.snlp.ro Web analytics

Intalnire la cel mai inalt nivel

Ieri, 25 martie, intre orele 16 si 18, am participat impreuna cu presedintele BNS la intalnirea dintre confederatiile sindicale si presedintele Romaniei.

Intalnirea a fost initiata de presedintie in procesul de consultare/informare a partenerilor sociali si s-a orientat pe dezbaterea situatiei de criza, a detaliilor legate de Acordul cu FMI, dar a atins multe alte aspecte care sunt sau vor fi in prim-planul economic si socio-politic, in perioada urmatoare. Trecand peste aspecte de politica bancara sau alte detalii ale modului in care se vor trage fondurile de la FMI precum si restituirea sau efectele posibile, voi rezuma putin partea de maxim interes pentru membrii de sindicat.

Imprumutul de la FMI aduce cu el si anumite conditionari. S-a convenit ca deficitul sa nu depaseasca 4,6% din PIB. Pentru mentinerea la aceasta valoare, insa, se vor impune anumite restrictii plasate exclusiv in zona bugetara. Astfel, este necesar sa se recupereze 1,1% din PIB; pentru acest scop se va lua fie masura de limitare a sporurilor (in sectorul bugetar) la un procent maxim, fie masura disponibilizari unui parti din personal.

FMI a pretins si „inghetarea” salariilor insa nu si a celor mici – care se pot mari; ramane ca sindicatele sa negocieze cu guvernul ce inseamna salarii mici. Cu cat limita fata de care un salariu este considerat mic, are o valoare mai mare, cu atat riscul de disponibilizare a unor salariati va creste.

Nu se intentioneaza impunerea unor masuri care sa traumatizeze gratuit salariatii, dar in mod cert in 2009 se vor finaliza cele doua legi unitare de salarizare si pensionare, in care se va discuta limitarea sporurilor. In prezent, in sectorul bugetar, in cadrul venitului, in majoritatea situatiilor, valoarea sporurilor o depaseste cu mult pe cea a salariului de baza. Procentul la care se intentioneaza a se limita sporurile nu este nici el rigid. Exista si cazuri deosebite. BNS va sustine solutia includerii unei parti din sporuri in salariul de baza. Dl. costin a recomandat de asemenea reanalizarea organigramelor care incorporeaza adevarate formatiuni tumorale de sefi si sefuti.

Asa cum a reiesit din discutii, nu se poate astepta finalizarea Legii unice de salarizare. Pana la elaborarea unei noi grile, se cer masuri de limitare a sporurilor. Ramane de vazut in ce fel acest lucru se poate realiza.

S-a explicat ca Romania nu este obligata sa traga toata suma pentru care s-a convenit. Aceasta eventuala indatorare maximala va fi provocata doar de situatii deosebite, de criza. „Cu cat solidaritatea este mai mare cu atat tragem mai putini bani”, a spus Presedintele Romaniei. Intrebat ce intelege prin situatii de criza, a raspuns ca „imposibilitatea de a mai plati salarii si pensii din toamna, de exemplu”.

Intr-o pornire de sinceritate, Presedintele a mai afirmat ca „negocierile la care politicul nu rezista in fata sindicatelor se materializeaza in sume mai mari care trebuie luate din Fond si deci un procent mai mare de indatorare a tarii”.

 

Stefan Teoroc – Presedinte SNLP

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)