www.snlp.ro Web analytics

180 de ore anual – limita de viteza in munca suplimentara

Captura de ecran din 2016.05.07 la 18.53.50

 

ANP ignora respectarea prevederilor legale conform carora are obligatia de a solicita acordul sindicatelor pentru efectuarea a mai mult de 180 de ore suplimentare anual de catre un salariat din sistemul penitenciar. 

Art. 18 alin. 2 din Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si art. 24 alin. 2 din Acordul colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unitati, prevad aceeasi obligatie a ANP de solicitare a acordului sindicatelor reprezentative in acest sens.

extras 284 acord sindicate

screen acord plafon 180

Fenomenul orelor suplimentare s-a acutizat in sistemul penitenciar, numai la data de 01.11.2015 inregistrandu-se de catre 636 de agenti din ANP si unitati subordonate un numar de 25887 ore suplimentare prestate peste limita anuala de 180. De asemenea, 5 ofiteri cu functie de executie si 27 ofiteri cu functie de comanda inregistrau la data amintita nu mai putin de 1098 ore suplimentare prestate peste aceeasi limita de 180. Si cate s-or mai fi strans pana la sfarsitul anului 2015… Click pe imagine:

Captura de ecran din 2016.05.07 la 19.22.37Lipsa de interes a ANP pentru solicitarea acordului sindicatelor vine, probabil, si din lipsa unor solutii concrete de stopare a fenomenului. Problema a devenit cronica din anul 2010 cand guvernul Boc si-a asumat o multitudine de derogari de la legislatia muncii, una dintre acestea reprezentand-o suspendarea dreptului de plata a orelor suplimentare.

Ca si exceptii, pe alocuri, prin adrese timide, unitatile au intrebat structurile sindicale de sanatate pe acest subiect. Intrebarea care se pune este ce se intampla daca sindicatul nu-si da acordul dar totusi numarul de ore suplimentare depaseste 180 anual. Pai nu este foarte complicat. Cei care ignora refuzul sindicatului de a se presta munca suplimentara sunt pasibili de raspundere disciplinara.

O alta varianta care s-a practicat a fost ca sindicatul sa-si dea acordul conditionat impunand termene pana la care unitatea trebuie sa regleze anumite aspecte cum ar fi ocuparea sau solicitarea ocuparii unor posturi (cel putin demersurile sa fie facute, indiferent de raspunsul ordonatorilor secundar/principal), diminuarea numarului de puncte de lucru etc.

A venit momentul ca ANP sa transmita managementului unitatilor penitenciare sa ia masuri urgente de solicitare a acordului sindicatelor reprezentative in cazurile in care exista salariati care se apropie deja de depasirea celor 180 de ore. Sa clarificam ceva esential: nu este vorba despre ore de munca suplimentara necompensate cu timp liber ci de totalul muncii prestate in plus, peste durata normala!

Interesul nostru in acest context, ca strucura sindicala, se naste, pe de o parte, din prevederile expres prevazute de Acord, pe de alta parte, din nevoia de a stopa numarul masiv de ore suplimentare care impovareaza salariatili, expunandu-i unor riscuri doar din incapacitatea unor manageri sau din teama de a nu deranja cerand oameni ori diminuand veniturile proprii.

In perioada urmatoare ne-am propus sa abordam mai multe teze din acest domeniu, respectiv problema abuzului de puncte de lucru in unitati cu lipsa mare de personal in operativ, problema vulnerabilizarii unor misiuni prin implicare unui numar minimal de resurse umane, aspecte care tin de legislatie si de acordul salariatilor pentru prestarea muncii suplimentare si de ce nu, necesitatea unor modificari ale unor norme setate prin ordin de ministru la anumite efective doar din motive care tin de precaritatea resurselor umane.

Cristian Tudorache

10 COMMENTS

  1. In situatia asta nu apare ca avem in posturile de paza 2 ag si 5 ppl,ca lucram cate unul pe sectii de semideschi,tranzit,tineri etc si ar trebui sa fim 2 cel putin pe timp de zi doar ca sa nu facem multe ore suplimentare,ca riscam siguranta personalului doar ca sa nu uzam fizic prea mult resursa umana,oamenii daca-i ti numai pe la lucru se demotiveaza,se satuara incearca sa „stea” etc.ANP treziti-va !!!!!Lucrati la statele acelea odata,distribuiti oamenii echitabil,nu dupa interventii, ca suntem praf.Nu mai bagati in seama interventiile anumitor directori sau alte persoane sus-puse si distribuiti oamenii echitabil.

  2. Şi aţi formulat, domnule T., vreo adresă în care nu vă daţi acordul?
    Sau nu vreţi să vă supăraţi colegii de Academie?
    Să sufere fraierii din unităţi, unii deştepţi să o ducă bine!
    Trăiască sindicalismul, pe spatele FRAIERILOR!

  3. [quote name=”M10″]@unu
    Aia cu „vanatoarea” era o figura…de stil 😛
    Parca-i vad pe sefi,dotati cu prastie cu luneta,cum vaneaza fpss-ii prin curte 😀 :D[/quote]
    Cu siguranta dar am vrut explicatia in conceptia soricelului vesel.

  4. @unu
    Aia cu „vanatoarea” era o figura…de stil 😛
    Parca-i vad pe sefi,dotati cu prastie cu luneta,cum vaneaza fpss-ii prin curte 😀 😀

  5. @Ion
    Amice esti….toidi!!!
    Repet:poti cere mutarea/schimbarea pe o functie care presupune efectuarea serviciului in ture(cu conditia ca studiile 😀 pe care le ai sa permita acest lucru),si o sa ai si liber si 75% si 29 iunie- liber sarbatoare legala si cate si mai cate!!

  6. [quote name=”soricelul vesel”]Ultima vreme? De ani de zile este aceasta problema si nimeni nu face nimic. Când se plăteau orele suplimentare ne vânau prin curtea unitătii sa nu facem ore…scarbe ordinare[/quote]
    Hai serios cum te „vanau scarbele”? Pai ce faci tu in curte cand ai altceva prin fisa postului „soricelul vesel”? Nu crezi ca esti nesimtit sa judeci pe altii inainte sa te uiti la tine daca faci ceea ce trebuie, cand trebuie, cum trebuie? Uite de asta nu primesc unii colegii aprecieri, ca, stai prin curte pandesti, aduci la cunostinta conducerii de una alta si uite ca iei 50%. Uite ca ai facut si misiune speciala de surprindere a orelor suplimentare si lucrare de exceptie aducand conducerii situatia exacta. Multa bafta tie si celor ca tine.

  7. [quote name=”soricelul vesel”]Ultima vreme? De ani de zile este aceasta problema si nimeni nu face nimic. Când se plăteau orele suplimentare ne vânau prin curtea unitătii sa nu facem ore…scarbe ordinare[/quot

    Scarba esti tu ca vrei mai mult decat legal nu ala care iti respecta dreptul la durata normala de lucru. Ai mai smulge ceva da nu te lasa scarbele nu?

  8. Buna seara,nu exista posibilitatea legala sa se plateasca orele suplimentare la oameni si sa pornim de la zero?

  9. Ultima vreme? De ani de zile este aceasta problema si nimeni nu face nimic. Când se plăteau orele suplimentare ne vânau prin curtea unitătii sa nu facem ore…scarbe ordinare

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)