www.snlp.ro Web analytics

Fisa postului – modalitate de a masca lipsa resurselor umane, partea II

juggling too many tasks

 

In partea I a articolului am tratat pe scurt implicatiile acceptarii tacite a unor prevederi abuzive ale fisei postului si asumarea prin intermediul semnarii acesteia. La pachet cu o fisa postului deja ticsita cu sarcini, in multe dintre unitati se practica adaugarea de anexe la fisa postului dupa cum o cere nevoia de oameni pentru misiuni. O alta absurditate acceptata de ANP in detrimentul unei practici responsabile in domeniu.

Sa spunem ca in scopul efectuarii misiunilor operative, pentru a indeplini rolul pe care-l avem in cadrul structurii de aparare si siguranta nationala, au aparut aceste anexe la fisa postului care, in fapt, sunt alte noi fise de post complete, cu atributii generale si specifice.

Iar numarul atributiilor atribuite unui singur salariat nu sunt limitate explicit. Cel putin pana acum, cand lansam ANP invitatia de a reflecta la legalitatea acestor anexe si de a pune ordine inainte de a se realiza acest lucru prin actiuni in instanta.

Cel mai probabil, ANP va raspunde defensiv ca nu sunt prevazute specificatii clare cu privire la fisa postului si la anexele acesteia. Intr-adevar, in legea 293/2004 un singur articol aminteste de fisa postului, in contextul obligatiilor salariatului.

Desi functionarii publici cu statut special din ANP isi desfasoara activitatea sub forma unei relatii de munca mai aparte denumita raport de serviciu, chiar statutul special face trimitere la legislatia muncii in cazul in care lipsesc prevederile necesare reglementarii unui domeniu.

Prin urmare, nu este gresit sa ne raportam la elemente ale unui Contract individual de munca pentru care exista prevazut inclusiv un model-cadru aprobat prin Ordinul MMSS 64/2003 si unde fisa postului se considera anexa la acest contract.

Astfel, in perspectiva reanalizarii prevederilor Acordului colectiv la nivel de grup de unitati, am putea insera un capitol unic care sa trateze in termeni clari notiunea de fisa a postului, ca instrument eficient in atingerea scopului de a organiza si indeplini misiunile operative.

Eventual si tipizarea acesteia pentru intocmirea si aplicabilitatea unitara in toate unitatile penitenciare, particularitatile pe locuri de munca putand fi gestionate de catre managementul unitatilor in colaborare cu sindicatele reprezentative.

Iar interventiile in acest sens pot fi posibile ori de cate ori aceste particularitati sunt de natura a influenta modul de organizare si realizare a misiunilor operative. Evident respectand niste principii corecte, exacte si complete. Va asteptam si pe voi cu observatii privitor la propunerea noastra.

Cristian Tudorache

6 COMMENTS

  1. am si eu o intrebare.
    in urma cu putin timp am fost facut supraveghetor insa nu am vazut fisa postului , cui ma pot adresa ca sa citesc fisa postului din unitate/

    ca sa nu mai fac asa cum faceam pana acum exact cum zicea si cezar mai jos –ca asa face si ala–

  2. Îndrăznesc ,să-mi spun și eu opinia,cu toate că această altitudine trebuia să o am când eram activ.De ce nu vă folosiți de materialului clientului,RSLD . Pentru fiecare activitate care trebuie efectuata, este necesar un timp.Deci este necesar dozarea timpului.Apoi,activitățile nu se suprapun…Dacă deranjează ce am scris,vă rog să mă iertați!

  3. S-a produs o noua sedinta la finalul saptamanii trecute. Informam si dam proiect actual

  4. Știu ca sunt in afara subiectului dar cand se mai discuta despre sprijinirea pt cumpărarea sa construirea o data in cariera a unei locuințe ??multumesc

  5. D-le Tudorache poate este si vina unora dintre noi….Aud de multe ori colegi care spun ceva de genul:”ce face ala,si eu pot!!”Adica supraveghetorul crede ca si el poate face munca unuia de la contabilitate spre exemplu.. Nu mai zic ca oricine poate da o aspirina sau un algocalmin! 😀
    Si uite-asa dam apa la moara celor care intocmesc fisa postului…
    P.S. Felicitari pentru articole.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)