www.snlp.ro Web analytics

Un glonț, o viață

Life stop youth suicide 34760637 500 327

 

Din pacate saptamana trecuta am aflat de o noua sinucidere la Miercurea Ciuc dupa ce, in urma cu noua luni un coleg care efectua paza perimetrului si-a tras un glont in cap cu arma din dotare. In dimineata zilei de joi 11 august 2016 un alt coleg care urma sa fie schimbat din post dupa 12 ore de serviciu, s-a sinucis in acelasi mod fara sa lase in urma niciun mesaj.

Circumstantele cunoscute pana la acest moment indica mai degraba cauze externe sistemului. Lucian a fost unul dintre cei mai buni agenti din Miercurea Ciuc, respectat de colegi si de detinuti. Era implicat in majoritatea misiunilor dificile. Puternic si sigur pe el. In ultimii doi ani a lucrat numai pe perimetru deoarece a vrut putina liniste. Mai avea un an pana la pensie!

Miercuri se virasera salariile, iar Lucian a plecat de acasa absolut normal luandu-si la revedere de la sotie si de la cei doi copii (un baiat de 13 ani si o fata de 20 de ani). Ajuns la unitate, a efectuat un serviciu de paza pe perimetru fara niciun incident si organizat impecabil din punct de vedere regulamentar. A lucrat in serii de maxim 3 ore intrerupte de pauze de cate o ora. Nu stim cate unitati isi pot organiza serviciul pe perimetru in acest ritm.

Lucian a intrat in post miercuri la ora 19,00 si a iesit pentru odihna la 21,00; a reintrat la ora 22,00 si a iesit joi la 01,00; a treia serie de post a fost joi intre 02,00 si 05,00; dupa ultima ora de odihna intre serii, a mers din nou in post pentru o singura ora, de la 06,00 la 07,00.

Nici la intrarea in serviciu si nici cu ocazia schimbarilor pe durata acestuia nu a dat de inteles ca ar avea probleme sau framantari. Era ora 7 la final de serviciu si se apropia schimbarea. Colegul din postul cel mai apropiat i-a facut semn lui Lucian asa cum fac antrenorii la fotbal cand cer schimbare, in sens ca se apropie schimbul. Lucian a facut cu mana un gest de ok. Apoi s-a auzit pocnitura… 

In urma au ramas multe intrebari, trei membri ai familiei care erau in intretinerea sa si nicio explicatie din partea fostului nostru coleg. In ultimii zece ani la Miercurea Ciuc au avut loc mai multe sinucideri. Doua dintre acestea in timpul serviciului cu arma din dotare (in ultimul an) iar alte doua prin spanzurare si prin aruncare in fata trenului, in afara serviciului.

Cazul petrecut anul trecut a suscitat multe controverse, colegul care s-a sinucis atunci fiind in curs de cercetare pentru o posibila abatere, iar el avand o fire mai sensibila, poate mai putin compatibila cu munca in penitenciar. Insa sinuciderea lui Lucian ne lasa perplecsi. Nu sanctiuni, nu datorii mari la banca, nu probleme in familie, nu tulburari exprimate sau framantari pe care sa le impartaseasca cu colegii, nu semnale negative la testari psihologice…

Ajungem sa ne intrebam daca trebuie facut un profil al sinucigasului in ocupatia noastra. In timpul serviciului au fost trei cazuri in 10 ani, insa au mai fost cazuri care s-au sinucis in alte circumstante. In mod cert muncim intr-un mediu dur. Insa de ce tocmai la Miercurea Ciuc?

Si am ajuns sa studiem statistici care indica depresia, anxietatea, alcoolul si schizofrenia ca si cauze principale ale suicidului, cu Ungaria in topul european pe harta sinuciderilor si cu Harghita in cel romanesc. Indiferent de teorii si statistici ramane amaraciunea celor care trebuie trebuie sa mearga inainte, a familei si colegilor. Dorul fata de cel disparut. Poate ca trebuie sa invatam sa fim mai atenti la problemele celor din jurul nostru, sa intrebam, sa ne implicam…

Cat de usor sa fie sa te trezesti cu al doilea coleg in niciun an care isi ia zilele in post si cat de marcati pot fi colegii care trebuie sa pazeasca in continuare perimetrul din acelasi foisor de paza? Stim ca este tulburator, insa meseria noastra in general nu este una care poate fi caracterizata ca normala, sigura. In sprijinul colegilor din Miercurea Ciuc, va merge o echipa de psihologi care se va orienta deopotriva spre evaluare dar mai ales spre consiliere. 

Lucram cu arme. Iar atunci cand se intampla un accident sau un caz ca cel despre care vorbim, acestea sunt grave, pot implica folosirea munitiei. Daca lucram intr-o coletarie, riscam cel mult sa cada niste colete pe noi. Functionam intr-o zona in esenta militara, desi multi binevoitori ne vad oriunde numai in structura de aparare nationala nu. Nu vrem sa ne confruntam cu cazuri in care anxietatea ar orienta energii distructive spre alti colegi…

In orice caz, o spunem in mod ferm, suicidul nu este o solutie! Indiferent de starea pe care o traversam, nu luam o decizie permanenta, fatala, pentru o emotie trecatoare! Din perspectiva sindicala, daca nu a stat in puterea noastra sa prevenim sau sa impiedicam acest gest, vom face macar tot ce putem pentru cei ramasi in urma. Condoleante familiei!

Extras din nota de informare nr. 15805 /SPEDT/11.08.2016

Evenimentele produse în sistemul penitenciar în ziua de 10.08.2016 

(…)

SINUCIDERE AGENT

Penitenciarul Miercurea Ciuc

În data de 11.08.2016, în jurul orei 0705, în postul de pază nr.4 de pe perimetrul unităţii, agentul şef de penitenciare S.L., s-a sinucis prin împuşcare, cu ajutorul armei din dotare – un pistol mitralieră model 1973, cal. 7,62 mm.

La faţa locului s-a prezentat un echipaj SMURD ce a fost anunţat prin Sistemul Naţional Unic Pentru Apeluri de Urgenţă 112, acesta constatând decesul agentului.

A fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, în prezent efectuându-se cercetări în vederea stabilirii cauzelor şi motivelor producerii evenimentului. 

(…)

34 COMMENTS

  1. Am lucrat 26 de ani in sistem,dar nu am avut caz de sinucidere,dar iata ca in interval de 8 luni la penitenciarul Miercurea C iuc a fost doua cazuri,nu se cunosc motivele , dar pot sa spun ca stresul sub care lucrati incercati sa fiti mai atenti la colegiu care au probleme ajutati le,stiu ca nu aveti voie sa ridiucati tonul la detinuti ca va da in judecata,ei sa aiba drepturile asiugurate si acordate,si la urma cadrele,recunosc este greu pentru voi,Doiesc din inima sa ajungeti cu toti la pensie

  2. [quote name=”Allknower”][quote name=”jilava”]CATRE DOMNUL FLORIN STOICA de la jilava
    domnilor sintem membri de sindicat de la infiintare ,cu 20,25 ani in sistem nu puteti sustine si pe noi sa luam50% ca ne ajuta si pe noi la pensie,cred ca fiecare merita
    dar ar trebui sa se tina seama si de cei ce ies la pensie varugam domnule florin,ca aveti un cuvint de spus
    uni din colegi au luat si 2 semestre la rind
    dc nu se tine cont nu toti muncim
    asteptam sa ne ajutati[/quote]
    Dragul meu coleg 50% nu se acorda pentru vechime ci pentru criteriile prevazute in OMJ…dar si eu propun sindicatului sa il dam prin rotatie asa poate toti puturosii si incompetentii o sa-l ia din cand in cand sa nu fie cu suparare si sa fie lumea multumita, si cei ce lucreaza si cei ce dorm(perimetru)…CEL MAI GREU LUCRU ESTE SA STII CU ADEVARAT CINE ESTI..,,Benjamin Franklin”[/quote]
    ce intelegi tu icompetenta
    cu ce esti tu mai competent
    decit acei colegi de pe perimetru care zici ca dorm,care stau cate 13 ore in post nu vb cu nimeni doar cind trece sefu de schimb sii mai intreaba cite ceva,mergi si tu la perimetru si dormi
    mai bine taceai

  3. Il vor lua TOTI salariatii daca decizia va fi una buna! Informeaza-te!!!

  4. cine are concediu? eu n-am mai reusit de doi ani
    ma stiti ca ma grabesc cu presupuse stiri date de dragul de a face reclama snlp?

  5. Dl teoroc luăm salariul de merit sau nu cînd știm așteptăm răspuns. multumim

  6. [quote name=”Andrei Codreanu”]Oamenii astia trec prin niste presiuni foarte mari. De asta trebuie sa luptam pentru drepturile lor, lucru pe care guvernantii nu il prea fac. Am vazut ieri ca un tip, Ovidiu Raețchi(PNL) îi propune premierului Dacian Cioloș acordarea unor drepturi personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, sistate și amânate prin ordonanțe de urgență din cauza contextului economic. Cere acordarea integrală a sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit cu data de 1 ianuarie 2017, dar și urgentarea finalizării recalculării pensiilor militare, sper ca Ciolos sa ia in seama propunerea[/quote]
    Vin alegerile colegule.Incearca fiecare sa isi mai atraga ceva electorat si asa scarbit de „clasa politica” .

  7. așa este @Dan,si eu am auzit că la calculul pensiei se va pleca de la 35% si nu va mai intra in calcul decât sporul de noapte-doamne’ ajută

  8. [quote name=”jilava”]CATRE DOMNUL FLORIN STOICA de la jilava
    domnilor sintem membri de sindicat de la infiintare ,cu 20,25 ani in sistem nu puteti sustine si pe noi sa luam50% ca ne ajuta si pe noi la pensie,cred ca fiecare merita
    dar ar trebui sa se tina seama si de cei ce ies la pensie varugam domnule florin,ca aveti un cuvint de spus
    uni din colegi au luat si 2 semestre la rind
    dc nu se tine cont nu toti muncim
    asteptam sa ne ajutati[/quote]
    Dragul meu coleg 50% nu se acorda pentru vechime ci pentru criteriile prevazute in OMJ…dar si eu propun sindicatului sa il dam prin rotatie asa poate toti puturosii si incompetentii o sa-l ia din cand in cand sa nu fie cu suparare si sa fie lumea multumita, si cei ce lucreaza si cei ce dorm(perimetru)…CEL MAI GREU LUCRU ESTE SA STII CU ADEVARAT CINE ESTI..,,Benjamin Franklin”

  9. Conditiile de munca si acordarea drepturilor cuvenite depinde doar de noi cat si cati dintre noi mai putem suporta aroganta celor platiti sa apere drepturile noastre ,totul are un inceput dar atata timp cat nu reusim sa punem in aplicare nici macar prevederi ale statutului nu putem emite pretentii sa obtinem vreo facilitate in plus, nu este prea departe momentul in care multi isi vor striga nemultumirea -deocamdata este foarte greu pentru operativ dar nu sunt departe nici cei din administrativ ,cat de curand se ajunge la ideea ca nu avem nevoie de foarte mult personal cu statut special si atunci colegul meu care are pauza de masa si face sarbatorile in familie poate isi aduce aminte ca noi din operativ strigam ca nu se mai poate si el nu aude,posibil sa nu aud nici eu nemultumirile lui in viitorul apropiat.
    Se prea poate ca salariul de merit sa fie acordat in penitenciare,dar am o curiozitate cand vor mari salariile la medici si profesori ori asistenta sociala colegii nostri merg la 2 capete ,unde draq a mai fost vazut asa ceva ,cand marim salariu la penitenciare primesti si apoi daca ciupeste ceva sanatatea iar ai prioritate undeva cred ca este o greseala. Daca lucram in aceeasi institutie eu zic ca avem nevoie de o salarizare corecta dupa munca si studii dar sa ajunga medicul sa primeasca mai mult ca directorul asta nu este dreptate.
    Sa speram ca fiecare plateste in viata asta pentru perversitatea de care da dovada ,sunt persoane care au trecut perversitatea la rang de smecherie – minciuna ori perversitatea trebuie sanctionata de noi cei care muncim si asteptam de ani de zile respectarea drepturilor -……

  10. Cat de curand acel 50% plus alte cateva bonusuri dispar din calculul pensiei . Doamne ajuta , ca banul nu mi-furat mintile .

  11. Oamenii astia trec prin niste presiuni foarte mari. De asta trebuie sa luptam pentru drepturile lor, lucru pe care guvernantii nu il prea fac. Am vazut ieri ca un tip, Ovidiu Raețchi(PNL) îi propune premierului Dacian Cioloș acordarea unor drepturi personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, sistate și amânate prin ordonanțe de urgență din cauza contextului economic. Cere acordarea integrală a sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit cu data de 1 ianuarie 2017, dar și urgentarea finalizării recalculării pensiilor militare, sper ca Ciolos sa ia in seama propunerea

  12. CATRE DOMNUL FLORIN STOICA de la jilava
    domnilor sintem membri de sindicat de la infiintare ,cu 20,25 ani in sistem nu puteti sustine si pe noi sa luam50% ca ne ajuta si pe noi la pensie,cred ca fiecare merita
    dar ar trebui sa se tina seama si de cei ce ies la pensie varugam domnule florin,ca aveti un cuvint de spus
    uni din colegi au luat si 2 semestre la rind
    dc nu se tine cont nu toti muncim
    asteptam sa ne ajutati

  13. [quote name=”Bizaaar”]Dle Teoroc părerea mea … E ca aici s au spus niște lucruri reale ,lucruri deosebit de grave in ceea ce privește angajatorul.cred ca ar trebui la următoarea Dvs întâlnire cu greii ANP sa puneti si aspectele astea pe tapet.nu mai e vb de bani, drepturi,etc… Vorbim despre VIAȚA NOASTRĂ!![/quote]
    ca veni vb de viata noastra… stie cineva ca la Rahova nu mai avem medic de familie? medicul este in concediu dupa care va iesi la pensie, sefa serv medical nu doreste sa elibereze trimiteri sau retete, in acest caz intreb si eu noi ce facem? noi cei bolnavi care avem nevoie de trimiteri si retete medicale ( care nu sunt ieftine pt a le cumpara la liber) ce facem in situatia asta?
    intereseaza pe cineva? vede cineva? aude cineva?
    D-ZEU sa-l odihneasca pe colegul nostru!

  14. demnule președinte,ce se mai aude cu cei 50% pentru misiuni speciale,va întreb deoarece cu 1 septembrie doresc să imi depun dosarul de pensie-va mulțumesc…iar cu salariul de merit nu se poate da seama din rectificarea bugetară daca vom beneficia si noi?

  15. Dle Teoroc părerea mea … E ca aici s au spus niște lucruri reale ,lucruri deosebit de grave in ceea ce privește angajatorul.cred ca ar trebui la următoarea Dvs întâlnire cu greii ANP sa puneti si aspectele astea pe tapet.nu mai e vb de bani, drepturi,etc… Vorbim despre VIAȚA NOASTRĂ!!

  16. [quote name=”alternative sociale”][quote name=”Zifi”]Multi dintre noi ne-am intrebat si inca ne intrebam ca, de ce acum? Ca in urma cu 20 de ani stresul era mai vizibil si mai existent decat acum, tinand cont de ritmul de munca si de coplexitatea misiunilor de atunci ( se stie ca in aceea perioada 2 subofiteri ieseau la munca cu 50 de detinuti si lucrau in mine, paduri si pe santiere) si totusi atunci nu erau sinucideri.
    Raspunsul a venit aproape instantaneu si cei care sunt in acest sistem de mai bine de 20 de ani stiu despre ce este vorba. Atunci eram cu totii mai tineri, salariul era stabil si consistent, avea valoare si nu exista luna in care sa nu fim renumerati cu ceva in plus si nu in ultimul rand, detinutii erau tinuti la respect, nu erau „stapanii” nostrii, stiau unde le este locul si mai ales stiau sa respecte cadrul.
    Ati spus ca a cerut sa fie mutat in post intr-un loc mai linistit, da, asa este , singurul loc „mai linistit” este acolo in postul de paza, ca in rest munca cu hotul a ajuns sa fie una de compromis in conditiile in care ei, ppl.ii au numai drepturi care vin pe banda de la CEDO, iar noi cadrele trebuie sa ne luptam ptr. fiecare drept al nostru. Munca in puscarie te macina incet dar sigur, iar faptul ca ajungi la asemenea decizii, probabil, ca se datoreaza tocmai din cauza celor 25 de ani de munca. Faptul ca nu a avut datorii ( cine a spus asta? ) simpla grija a zilei de maine este suficient sa-si puna aprenta pe starea ta psihica. Ce valoare mai are acum banul, in situatia cand tu ai doi copii, traiesti in chirie, esti in prag de pensie si plus ca instabilitatea legilor te pun in dificultatea alegerii corecte?
    Ati facut un sondaj de opinie printre cei ce au iesit la pensie in ultimii 4 ani cati ar revenii inapoi pe metereze? Cred ca nici unul si toti isi fac cruce ca au scapat de stresul de dincolo de ziduri.[/quote]
    Ar trebui facuta o analiza pt a vedea cat traiesc pensionarii din sistem, cu ce boli se lupta si cum reusesc sa se adapteze la viata de dupa puscarie…[/quote]
    Da, asa este, dar pe cine intereseaza acest aspect? Cine se mai ocupa de fostii militari? Pur si simplu nu le mai pasa.
    PS.
    Tocmai am aflat ca zilele trecute un fost coleg de-al nostru, Antal Gyorgy, in varsta de 54 de ani pensionar, si-a pus capat zilelor prin spanzurare. Colegul nostru era cunoscut cu o boala cronica de mai multi ani, o boala psihica dobandita in timpul serviciului.
    Deci despre ce vorbim noi aici?

  17. sinucidere M.C. decembrie , la Jilava sidosii au batut un agent , nu sa mai comuninicat nimic . Din surse agentii aveau anumite implicatii , droguri , interlopi , etc. De aici iti dai seama ca suntem carne de tun . Sindicatu se face ca te sprijina , cand ii explici abuzurile si presiunile care se fac pe un Ag . Lg. permite sa trimiti detinutii , liberi , la munca fara supravegere , dar trimit 4 Ag. cu ei . I ar pe interior lasa un Ag. singur cu 150 de hoti , la R.I. Presidintele de sindicat nu te poate sprijini , ca invoca anumite conditii , dar Carnetul P. zice supav. la insotire ,la curti plimbare etc. Au fost revolte ,situatie , fara libere fara concedii , plutoanele , birourile nu stiau de revolte . A trecut stai fraier singur cu 160 de inchisi , nu libere nu C.O. Ieu lucrez 24 de zile pe luna , birourile 21 de zile pe luna si ne scot ochii ca lua 75% , si ieu vreu sa ies cu , copilu meu sambata la un film sau o plimbare , dar dusmania isi spune cuvantul , de aceea ne sinucidem , pt. ca ANP-ul sunt inumani , iar sindicatul nu ne apara . Nu mai suportam , cand eram militarizati ,al 2-lea liber la excorta , sau acumulat sute de ore , plus ca depaseam lunar orele . La ANP , nici o masura ,le convenea sclavacismu . Speta Jandarmeria la fel , munca ca la nebuni greve , mitinguri , situatie , sute de ore , oamenii au inceput sa clacheze , multe sinucideri , pshiologii lor au dat verdictul , ore , stres , familie , si sa inteles . in ziua de azi lucreaza conform orelor di luna respectiva . La noi fratilor cati trebuie sa moara ,sa se respecte ,Lg. Sindicatelor , facetiva treaba , ca o sa ajugem sa intram in postul de paza si nu se va sti noi sau voi . Este mai rau ca demilitarizati , sa fii lasat fara sprijin ,

  18. Eu am scris putin pe aici, dar am siguranța ca ce se întâmplă in acest sistem în prezent este o EXTERMINARE a celor cu peste 20 de ani vechime .
    Sunt unul pățit în prezent și nu mint . Eu as vrea sa dispărem brusc toți de peste 20 de ani din sistem sa vedem cum se descurca penitenciarele (ofițeri noi dornici de afirmare)calcă pe noi mai .

  19. Analiza asupra sperantei de viata dupa pensionare ?
    Cine sa faca o asemenea munca ?
    Domnilor chiar nu vreti sa intelegeti ca munca intr-un mediu unde pauza de masa in multe unitati este un lux iar necesitateea nevoilor fiziologice te impinge la gesturi josnice datorita imposibilitatii de a fi schimbat din foisor -toate acestea coroborate cu neajunsurile casnice si remuneratia precara in raport cu riscurile si stresul la care este supus un agent (agent operativ adica munca cu hotu 13 ore continuu, nu munca la 22 grade in birou ) se poate ajunge la acest gen de tragedie-au fost institutii internationale credibile care au spus clar munca in penitenciar este in top 5 cele mai stresante meserii din lume .
    Domnilor facem munca a 3 agenti cu unul singur ,ore suplimentare efectuate imporiva statutului si nu avem nici o reactie,cat o sa mai putem munci in conditiile astea fara o remuneratie corecta cu discrepante vizibile intre angajati in ceea ce priveste plata sporului de studii,neplata norma 12 b in unele unitati pentru programul 12/36,care este o incalcare grava a drepturilor salariale in subordinea ANP.avem un statut care prevede ajutorul la cumpararea unei locuinte ,intereseaza pe cineva in tara asta ca nu exista metodologie de aplicare dupa atatia ani,avem vinovati pentru acest derapaj .
    Acesti colegi care din diferite motive au ajuns prin a ceda in fata nevoilor de zi cu zi si si-au pus capat zilelor ,bune sau rele alaturi de familiile lor verifica cineva in lumea asta in ce sectoare de activitate au muncit ,cred ca 90% din aceste persoane au dus greul la tura ani de zile ,avem nevoie de solutii urgente altfel ne ducem incet si sigur ,lipsa de personal ne omoara cu siguranta.
    Doamne ajuta

  20. [quote name=”Zifi”]Multi dintre noi ne-am intrebat si inca ne intrebam ca, de ce acum? Ca in urma cu 20 de ani stresul era mai vizibil si mai existent decat acum, tinand cont de ritmul de munca si de coplexitatea misiunilor de atunci ( se stie ca in aceea perioada 2 subofiteri ieseau la munca cu 50 de detinuti si lucrau in mine, paduri si pe santiere) si totusi atunci nu erau sinucideri.
    Raspunsul a venit aproape instantaneu si cei care sunt in acest sistem de mai bine de 20 de ani stiu despre ce este vorba. Atunci eram cu totii mai tineri, salariul era stabil si consistent, avea valoare si nu exista luna in care sa nu fim renumerati cu ceva in plus si nu in ultimul rand, detinutii erau tinuti la respect, nu erau „stapanii” nostrii, stiau unde le este locul si mai ales stiau sa respecte cadrul.
    Ati spus ca a cerut sa fie mutat in post intr-un loc mai linistit, da, asa este , singurul loc „mai linistit” este acolo in postul de paza, ca in rest munca cu hotul a ajuns sa fie una de compromis in conditiile in care ei, ppl.ii au numai drepturi care vin pe banda de la CEDO, iar noi cadrele trebuie sa ne luptam ptr. fiecare drept al nostru. Munca in puscarie te macina incet dar sigur, iar faptul ca ajungi la asemenea decizii, probabil, ca se datoreaza tocmai din cauza celor 25 de ani de munca. Faptul ca nu a avut datorii ( cine a spus asta? ) simpla grija a zilei de maine este suficient sa-si puna aprenta pe starea ta psihica. Ce valoare mai are acum banul, in situatia cand tu ai doi copii, traiesti in chirie, esti in prag de pensie si plus ca instabilitatea legilor te pun in dificultatea alegerii corecte?
    Ati facut un sondaj de opinie printre cei ce au iesit la pensie in ultimii 4 ani cati ar revenii inapoi pe metereze? Cred ca nici unul si toti isi fac cruce ca au scapat de stresul de dincolo de ziduri.[/quote]
    Ar trebui facuta o analiza pt a vedea cat traiesc pensionarii din sistem, cu ce boli se lupta si cum reusesc sa se adapteze la viata de dupa puscarie…

  21. Sustin cu tarie toate cele afirmate de colegi anterior sint simple adevaruri.
    Ce vrrau sa mai adaug este ca trebuie in astfel de situatii sa imtervenim si in situatia in care se doreste acest lucru sa oferim unui mbru al familiei un loc de munca in acest sistem pacatos daca nu are alta optiune ……..am umple golul ramas in sufletele noastre.
    Dumnezeu sa-l ierte!

  22. „Foisorul” are dreptate.nu poți sta singur fără a vb cu CNv atâta timp.nici măcar pe camera de izolare sau in cea de protecție nu i așa.noi nu suntem ppl.suntem cetățeni liberi ai acestui stat..

  23. În primul rand sincere condoleante familiei îndurerate care în acest moment are nevoie de foarte mult sprijin, nu putem trece cu vederea acest eveniment care trage un semnal de alarma pentru tot sistemulpenitenciar.
    Din păcate nu este singurul eveniment de acest gen din sistemul nostru și cine știe ce mai urmează.
    Ar trebui luată o atitudine serioasă pentru ca așa ceva nu ar trebui sa se întâmple; trebuie sa vedem care sunt cauzele concrete pentru care angajați din sistemul de apărare nationala (respectiv ANP) decurg la asemenea gesturi extreme și ar trebui diminuate chiar înlăturare cauzele!
    Știu, este greu sa pătrunzi ca psiholog în adâncul psihicului unui angajat chiar și cu foarte multa experiență.
    Vorba colegilor, sa stai oana la 14 ore acolo fără sa te întrebe nimeni de sănătate , dacă ești bine dacă ai măcar un bidon de apa sa nu mai spun dacă ai nevoie sa-ți faci și tu ca om necesitățile fiziologice intru mediu normal și curat.
    Bine ca televiziunile ataca ANP din toate pozițiile când un deținut pățește ceva dar când un angajat pățește ceva e un lucru care e ușor de trecut cu vederea!
    Solidari, ăsta cuvântul care trebuie sa reapară în mințile noastre, măcar în semn de respect pentru colegul nostru sa purtam doliu o perioada, ar putea fi oricine , chiar și o ruda de a noastră!
    Sistemul te folosește, te uzează moral și fizic apoi când mu mai ești „bun” te arunca pe „gard” sau la o curte de plimbare în cel mai fericit caz…. apoi te duci la pensie „liniștit domle” ca na…. ai muncit 25 de ani în sistem și mai apuci cine știe câți ani din pensia aia….care cu chiu cu vai o primești după ce ai băgat ” ca migu”
    Eu nu zic, nu trebuie sa ne facă nimeni statuie dar sa ajungi sa faci un astfel de gest extrem este un MARE SEMN DE ÎNTREBARE!
    Știm prea bine în ce condiții ne executam serviciul, iar dacă o comiți plătești scump!
    Vreți calitate în executarea atribuțiilor de servici, atunci creați și condiții decente de munca, înțelegere din partea șefilor, un salariu decent cu sporurile aferente! ( nu ca la unele penitenciare se platesc anumite anumite sporuri pe Foișor iar la altele nu se plătesc!
    De ce? Discriminare totala! Cum sa nu fie frustrat acel angajat?
    Dar…. Câinele latră. … ursul trece!

  24. Sper ca in ceasul al 12-lea,sefii din anp sa-si de-a seama de lipsa personalului.Dar vor gresi din nou daca sindicatul nu se implica,pentru ca sunt informatii ,respectiv cei nou angajati vor face instruire la unitati timp de 6 luni.Domnilor ,nu-i posibil asa ceva ,la unele unitati datorita faptului ca din ce in ce mai multi se pensioneaza nu mai este personal,iar la cei care vor pleca pe la casele lor li se vor da transferul cu data de 30 aug. Cum sa dai drumul inainte de-a veni ceilalti ,pai cu cine mai facem servici?NU mai vorbim de noi angajati care ii vom vedea cu adevarat in serviciu pe la anul de martisor.Si ne mai intrbam ,facem statistici cand auzim cate unul care se impusca.ADEVARATII VINOVATI ACOLO SUNT LA ANP.

  25. Cea mai anevoioasă munca este cu tine însuți.a le explica altora ce ai citit tu,ce ai învățat tu este mai ușor.nimeni nu se gândește ca sunt angajați in PNT care fac câte 20-25 de ani de gard.o lupta cu gândurile tale ,cu frământările tale.sunt unități care nu permit luare de legături telefonice între posturi.suntem obligați sa stam câte 12 ,13,14 ore fără a fi schimbati măcar o dta.nimeni nu se gândește ca acolo sunt OAMENI.cum poți sta lunar câte 200 de ore singur???fara a lua legătura cu nimeni!!!!aici trebuie sesizat CEDO!!!este discriminare!!!condoleante familiei îndoliate.dumnezeu este mare si vede tot

  26. Multi dintre noi ne-am intrebat si inca ne intrebam ca, de ce acum? Ca in urma cu 20 de ani stresul era mai vizibil si mai existent decat acum, tinand cont de ritmul de munca si de coplexitatea misiunilor de atunci ( se stie ca in aceea perioada 2 subofiteri ieseau la munca cu 50 de detinuti si lucrau in mine, paduri si pe santiere) si totusi atunci nu erau sinucideri.
    Raspunsul a venit aproape instantaneu si cei care sunt in acest sistem de mai bine de 20 de ani stiu despre ce este vorba. Atunci eram cu totii mai tineri, salariul era stabil si consistent, avea valoare si nu exista luna in care sa nu fim renumerati cu ceva in plus si nu in ultimul rand, detinutii erau tinuti la respect, nu erau „stapanii” nostrii, stiau unde le este locul si mai ales stiau sa respecte cadrul.
    Ati spus ca a cerut sa fie mutat in post intr-un loc mai linistit, da, asa este , singurul loc „mai linistit” este acolo in postul de paza, ca in rest munca cu hotul a ajuns sa fie una de compromis in conditiile in care ei, ppl.ii au numai drepturi care vin pe banda de la CEDO, iar noi cadrele trebuie sa ne luptam ptr. fiecare drept al nostru. Munca in puscarie te macina incet dar sigur, iar faptul ca ajungi la asemenea decizii, probabil, ca se datoreaza tocmai din cauza celor 25 de ani de munca. Faptul ca nu a avut datorii ( cine a spus asta? ) simpla grija a zilei de maine este suficient sa-si puna aprenta pe starea ta psihica. Ce valoare mai are acum banul, in situatia cand tu ai doi copii, traiesti in chirie, esti in prag de pensie si plus ca instabilitatea legilor te pun in dificultatea alegerii corecte?
    Ati facut un sondaj de opinie printre cei ce au iesit la pensie in ultimii 4 ani cati ar revenii inapoi pe metereze? Cred ca nici unul si toti isi fac cruce ca au scapat de stresul de dincolo de ziduri.

  27. [quote name=”Just The Truth !”]Dumneau sa-l odihneasca si sa-i ierne pacatele!Condoleante familiei ! De necazul acest sunt responsabili toti cei care ingradesc drepturile noastre, cei care isi bat joc de noi prin nerespectarea drepturilor (la conditii decente de munca, la siguranta personala, etc).Trist, tare trist !!!Cand te gandesti ca mai avea putin si putea sa iasa la pensie, cand te gandesti ca a trait printre scursuri 25 de ani, cand te gandesti ca se putea face ceva pentru a impiedica aceasta tragedie, cenad… .La Puscarie, fiecare isi cunoste interesul iar unitatea colegiala lipseswte cu desavarsire!Primul sfat care-l primesti la angajare este sa nu crezi in vorbele nimanui.Aceasta este lumea in care a trait colegul nostru 25 de ani.O lume total diferita de cea de afara, o lume in care, daca nu te porti ca hotul (arogant, rau, parsiv, dusmanos), nu ai ce cauta in acest mediu, o lume care te transforma fara sa vrei si care, datorita acestor ”calitati” nu ai cum sa ai prieteni sau o familie normala.Lipsa timpului petrecut sufiecient in sanul familiei, face ca uneori (deseori chiar) sa te trezesti singur la batranete.Traim intr-un mediu in care, cei de afara habar nu au!Ne trateaza ca pe niste infractori, ca pe niste scursuri doar pentru simplu fapt ca le asiguram siguranta.Da, siguranta lor de a-si creste civilizat copiii!Dar copiii nostrii?Din 25 de ani de Puscarie, colegul nostru a stat cu familia doar jumatate, cealalta jumatate facand ”detentie” cot la cot cu hotul, violatorul, criminalul.In timpul muncii, a fost lipsit de orice legatura cu familia, a fost lipsit de dreptul de a muncii in conditii decente si sigure, dreptul la informare, dreptul de a avansa.Oare cati dintre noi, dupa angajarea in acest mediu toxic, am mai citit o carte sau ne-am comportat cum o faceam inainte de intrarea in sistem? Am devenit ”lupi” pentru ca traim printre ”lupi”!Cati din cei pensionati ajung sa se bucure de nepoti, de familie dupa atatia ani de munca in acest cosmar creat de altii?Cei care nu au facut nimic pentru colegul nostru in toti cei 25 de ani, sunt adevaratii criminali ai acestuia!Un sistem ticalosit creat pentru a ucide, usor, in timp.[/quote]
    ……………………………………………………….
    Imi cer scuze pentru greseli dar am dat mesajul de pe tel.De, tastatura ! 🙂 Va salut si va doresc sanatate maxima!

  28. Dumneau sa-l odihneasca si sa-i ierne pacatele!Condoleante familiei ! De necazul acest sunt responsabili toti cei care ingradesc drepturile noastre, cei care isi bat joc de noi prin nerespectarea drepturilor (la conditii decente de munca, la siguranta personala, etc).Trist, tare trist !!!Cand te gandesti ca mai avea putin si putea sa iasa la pensie, cand te gandesti ca a trait printre scursuri 25 de ani, cand te gandesti ca se putea face ceva pentru a impiedica aceasta tragedie, cenad… .La Puscarie, fiecare isi cunoste interesul iar unitatea colegiala lipseswte cu desavarsire!Primul sfat care-l primesti la angajare este sa nu crezi in vorbele nimanui.Aceasta este lumea in care a trait colegul nostru 25 de ani.O lume total diferita de cea de afara, o lume in care, daca nu te porti ca hotul (arogant, rau, parsiv, dusmanos), nu ai ce cauta in acest mediu, o lume care te transforma fara sa vrei si care, datorita acestor ”calitati” nu ai cum sa ai prieteni sau o familie normala.Lipsa timpului petrecut sufiecient in sanul familiei, face ca uneori (deseori chiar) sa te trezesti singur la batranete.Traim intr-un mediu in care, cei de afara habar nu au!Ne trateaza ca pe niste infractori, ca pe niste scursuri doar pentru simplu fapt ca le asiguram siguranta.Da, siguranta lor de a-si creste civilizat copiii!Dar copiii nostrii?Din 25 de ani de Puscarie, colegul nostru a stat cu familia doar jumatate, cealalta jumatate facand ”detentie” cot la cot cu hotul, violatorul, criminalul.In timpul muncii, a fost lipsit de orice legatura cu familia, a fost lipsit de dreptul de a muncii in conditii decente si sigure, dreptul la informare, dreptul de a avansa.Oare cati dintre noi, dupa angajarea in acest mediu toxic, am mai citit o carte sau ne-am comportat cum o faceam inainte de intrarea in sistem? Am devenit ”lupi” pentru ca traim printre ”lupi”!Cati din cei pensionati ajung sa se bucure de nepoti, de familie dupa atatia ani de munca in acest cosmar creat de altii?Cei care nu au facut nimic pentru colegul nostru in toti cei 25 de ani, sunt adevaratii criminali ai acestuia!Un sistem ticalosit creat pentru a ucide, usor, in timp.

  29. Trist! Condoleanțe familiei! Si aviz unităților care nu mai au rezerva de multi ani , gen Craiova. Se joacă cu legea si cu viața oamenilor. Cat de tare poți fi stand intr-un foișor 13-14 ore (am pus si timpul aferent percheziției), în tot acest timp atingând solul 30 de minute?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)