www.snlp.ro Web analytics

Al doilea contact cu ministerul. Totul inca incert… Ramanem atenti!

Confused-emoticon-emoticon-confused-face-dromgci-top-cliparts.png

 

Saptamana trecuta la ANP, asa cum anuntam anterior, a avut loc o intalnire cu secretarul de stat MJ – Constantin Sima, pus deocamdata la nivel informal, de noul ministru, sa gestioneze relatia cu sistemul nostru. Mare lucru despre intalnire nu avem a spune decat ca ne-am facut auzite problemele. Dinspre MJ inca nu vine lumina asteptata, iar dinspre ANP nu auzim deloc de bine.

Dl Sima, magistrat de profesie, dincolo de foste calitati de reprezentare in miscarea magistratilor protestatari din anii trecuti, este in etapa in care invata despre noi, asimileaza informatii si transmite una alta. Speram sa treaca repede etapa asta si sa ne punem pe treaba aplicat. Cat despre dl Sima si miscarea magistratilor, la intalnire am preluat cu bucurie informatia si am spus ca respectam actiunile de-a dreptul greviste ale magistratilor nemultumiti, desi legislatia le interzice chiar si asocierea sindicala si ca am vrea si noi sa ne recapatam dreptul la greva pierdut prin legea dialogului social in 2011, moment la care dl Sima a preferat sa treaca la probleme actuale de prin sistem…

Spuneam… ca nu sunt multe de spus dinspre MJ in afara de ceva promisiuni incerte ca va fi bine, ca sa nu fie rau, ca vor fi bani si vom avea de toate… dar cu un buget ceva mai mic. Conducerea ANP insa a avut ceva date mai concrete, nu si mai fericite, si am facut o trecere prin efective si buget. Anul trecut pe vremea asta aveam 12.600 de oameni iar acum mai sunt 12.141 cu toate concursurile derulate in 2016. In paralel, avem in derulare concursuri pentru 1.027 de posturi (cu exceptia celor declansate tardiv si suspendate pana la aprobarea bugetului pe anul in curs) dar si vreo 1.000 de pensionabili, iar de la scoli ne-ar mai veni prin toamna cam 340 tineri absolventi. 

Concluzia e ca daca ramanem pe linia bugetara permisa de MFP/MJ, promisiunea lui Marius Vulpe ca in 2016 vom avea 14.000 de posturi ocupate e apa de ploaie. Se pare ca pleaca din sistem cam ceva mai multi decat reusim sa bagam. Iar cei ramasi fac din ce in ce mai multa munca in plus. Nu credem ca gratierile preconizate vor genera efecte pozitive spectaculoase in acest plan. Mai degraba o modificare de posturi prevazute, o echilibrare a statelor si incadrari in ritm alert (precizari in articolul urmator). MFP a impus initial un buget de 1,031 mld fata de 1,051 mld cat s-au reusit a fi cheltuiti (nu prevazuti!) in 2016.

Situatia este insa departe de a fi stabila. Marius Vulpe nu stie inca daca ministrul vrea cu el sau cu altul; ministrul nu pare sa vrea schimbari la varf ANP, dar stie sigur ca vrea liniste ca sa dea gratiere si ar promite ceva si pentru personal; bugetul cerut de ANP este mai intai diminuat (in stadiu de proiect) prin limitele impuse de MFP apoi reajustat la nivelul celui de anul trecut; concursurile merg mai departe cat timp avem salarii asigurate pentru intregul an si asta inca nu e clar… etc.  Ramanem atenti! Atasat, minuta intalnirii si un extras din aceasta:

(…) Mihaela NEACȘU – Solicită analizarea statelor în mod echitabil, mai ales acolo unde există deficiențe grave (ex. Vânjuleț – Secție exterioară Drobeta Turnu Severin). Personalul nu mai are disponibilitate pentru a intra în serviciu. Sunt înregistrate foarte multe ore suplimentare.

Ștefan TEOROC – La momentul actual există 2.900 posturi vacante. Rezultatul standardizării realizate anul trecut a fost că sistemul penitenciar are un necesar de aproximativ 20.000 de salariați . Cel mai mare deficit fiind în sectorul operativ (aici se înregistrează 70-80% din totalul orelor suplimentare). Se dorește și este necesar a  fi extinsă schema de personal în sectorul operativ.  De asemenea, să fie reintroduse posturile pierdute prin aplicarea OUG 77/2013. Se dorește ca solicitarea trimisă de ANP la MJ să fie completată cu un număr de 500 de posturi față de cele 500 propuse inițial. Până la acest moment compensarea orelor suplimentare s-a făcut cu acordarea de timp liber, iar față de anul 2016 în  momentul actual avem cu minim 400 de oameni mai puțin.

Mihaela NEACȘU – Dacă există posibilitatea introducerii efectuării plății pentru orele suplimentare efectuate în până în prezent, în Ordonanța cu prorogarea termenelor. (…)

 

3 COMMENTS

  1. [quote name=”Adi P”]Severinul Multumeste BEx SNLP Romania ca a inteles situatia grava in care ne aflam privind criza acuta de personal, statul subdimensionat in care Sectia Exterioara Vinjulet in 2008 de cand este statul facut avea prevazute posturi doar pt paza obiectiv nefiind cazati detinuti iar acum avem aproape 300 detinuti si tot acelasi stat din 2008, multumim dnei PrimVicepresedinte SNLP Mihaela Neacsu si dlui Presedinte ca in urma vizitei in teren la Adunarea Generala din decembrie a inteles exact problema grava si a facut asa cum a promis din Vinjulet o prioritate.[/quote]
    Speram sa intelega cineva pana la urma, daca nu singura speranta e SNLP ca de obicei sa puneti pe tapet la infinit aceasta problema si daca e nevoie va bazati pe noi.ALOO aude cineva ??? ANP/MJ/GUVERN/PRESEDENTIE, sunteti ocupati sa va certati pe gratieri insa problemele reale de personal din sistem cand le rezolvati !!!!
    😳

  2. Inca nu ati inteles ca pentru ministri si alti capi noi suntem mai jos decat o femeie de serviciu de pe la instante? Cand o sa ajungeti sa intelegeti?Deaia se merge incet in ceea ce ne priveste.

  3. Severinul Multumeste BEx SNLP Romania ca a inteles situatia grava in care ne aflam privind criza acuta de personal, statul subdimensionat in care Sectia Exterioara Vinjulet in 2008 de cand este statul facut avea prevazute posturi doar pt paza obiectiv nefiind cazati detinuti iar acum avem aproape 300 detinuti si tot acelasi stat din 2008, multumim dnei PrimVicepresedinte SNLP Mihaela Neacsu si dlui Presedinte ca in urma vizitei in teren la Adunarea Generala din decembrie a inteles exact problema grava si a facut asa cum a promis din Vinjulet o prioritate.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)