Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Operatiunea "amendamentul", pe final. Speram sa fie bine dar ne pregatim pentru ce e mai rau

10040484143 147f24ed75 bCeea ce am derulat, ca sindicate, in ultima luna de zile in planul relatiei cu reprezentantii executivului si legislativului din Romania este fara precedent, daca este sa comparam cu procedurile uzuale in planul modificarilor legislative. Relationarea de baza se producea in mod normal la nivelul propriului minister care este totusi Ministerul Justitiei, respectiv acel minister care avizeaza toate actele normative relevante din tara noastra, chiar daca adiacent se mai arunca cate o ancora de siguranta pe taram politic.

In trecut, forta de interventie a MJ ne-a fost de mare folos. Desi facem parte din structura de aparare nationala suntem singura institutie din structura, coordonata de un minister aflat in afara acesteia. Acest lucru ar trebui sa aiba cel putin o latura pozitiva si anume o lejeritate mai mare a ministerului coordonator de a interveni legislativ detinand si atributul avizarii. Din pacate, insa, cel putin dupa preluarea mandatului de catre Tudorel Toader, MJ nu are doar o pozitie inerta ci chiar retrograda.

Din lipsa suportului care trebuia sa vina de la propriul minister, a trebuit sa ne descurcam absolut singuri. Aproape ca am pierdut sirul parlamentarilor si ministrilor la care am apelat, cu care ne-am intalnit sau discutat telefonic, ajungand sa ne facem liste pentru a nu incurca pistele si a irita prin supralicitare. Nu putem oferi toate detaliile acestea public insa la nivelul sedintelor interne vom informa concret. Important este sa razbim. La nivel de varf se apreciaza pozitia corecta a sindicatelor din penitenciare care nu au ales calea strazii ca prima optiune de presiune sau ca demonstratie de forta. Am anulat un miting pentru ca ni s-a promis sprijin guvernamental si parlamentar, pe care pana acum l-am primit, dar scadenta se apropie.

Astazi este termenul pentru depunerea raportului de catre Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera deputatilor, unde am inaintat amendamente atat noi cat si ANP, insa este posibil ca sedinta propriu-zisa sa se amane. Aflam indirect ca pe ultima suta de metri se va misca totusi si MJ. Nu reusim sa comunicam deloc bine cu ministerul si intelegem doar ca noul ministru pretinde reprezentare exclusiva, blocand relationarea directa a institutiilor subordonate cu Parlamentul sau cu Guvernul Romaniei. Aveam cel putin sprijinul ANP, de altfel deosebit de important la sustinerea amendamentelor, macar din perspectiva bugetara (noi ca sindicate nu putem asuma un anumit calcul de impact bugetar), insa se pare ca ministrul a trasat reguli noi dar prafuite si de trista amintire.

In loc sa avansam, ne intoarcem in trecut. "Nimeni altcineva decat insusi ministrul nu are voie sa mearga in Parlament". Iar daca ministrul nostru nu este de gasit sau este de parere ca problema nu e relevanta, ce ramane de facut? Pasivitatea MJ in planul modificarilor salariale preconizate surprinde mai ales tinand cont de faptul ca aplicarea sporului de 30% la o noua baza de calcul avantajeaza si personalul MJ care primeste acest spor.

Azi avem un nou tur de forta pe cont propriu, de la 9,30 urmand noi intalniri in Parlament in special cu domnul Adrian Solomon, presedintele comisiei susmentionate, dar si cu alte persoane publice, in scopul de a clarifica perspectivele. Problema este relativ simpla, indiferent de complexitatea calculelor. Daca din nou vom fi tratati discriminatoriu cu toate eforturile facute, precum si cu tot fair-play-ul pe care l-am manifestat, iar legea va fi emisa strict asa cum a gandit-o MAI, promitem un blocaj de durata al sistemului penitenciar si proteste pe linie. Iar una dintre revendicari il va viza in mod cert pe Tudorel Toader.

 

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 24.06.2017 22:35
  Adresa se depune luni / o vedeti in premiera :)

  Read more...

   
 • sine ratio 24.06.2017 21:53
  Iar la momentul acestui comentariu data este 24 iunie 2017 l'anno di ...

  Read more...

   
 • sine ratio 24.06.2017 21:47
  Distinctia pe site, in forma actuala, tine de statistica si realitatea ...

  Read more...

   
 • E4 24.06.2017 21:25
  Marirea aia mare de care faci vorbire o sa fie in noua lege care inca ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 24.06.2017 20:36
  Nu e chiar corect / ca sa nu reiau textul legii - sporul de 30% si ...

  Read more...

Google AdS