Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Cresterile salariale sunt la promulgare. Explicatii noi. Demersurile noastre au ajutat SIE si SPP

hjshr8re5of9gewooadfPresedintele Romaniei trebuie sa decida cu privire la promulgarea Legii pentru aprobarea OUG 9/2017 si modificarea/completarea unor acte normative. Actul a fost trimis pe 4 mai 2017 catre Klaus Iohannis. Daca nu vor fi probleme cu promulgarea, Legea va fi trimisa la Monitorul Oficial al Romaniei spre publicare. Abia dupa publicare va produce efectele mult asteptate de salariati. Despre aceste efecte am mai vorbit, insa complexitatea modificarilor care urmeaza face foarte dificila o explicatie simpla. Totusi mai incercam o data.

In pregatirea calculelor concrete (efecte in bani pe diferite functii) pe care ANP este in curs sa le finalizeze, punem la dispozitie o noua explicatie schematica, in trepte, a modificarilor operate cu mari eforturi sindicale. Inainte de partea tehnica pe care va rugam sa o cititi cu rabdare fiind sintetizata la maximum, mai avem cateva precizari de facut. ANP a avut aportul sau la toata reusita. Chiar daca a fost lipsita de forta si relevanta avand in vedere inexistenta sprijinului MJ, administratia a colaborat bine cu noi si ne-a tinut la curent din primul moment cu demersurile din structura. Amendamentele MAI ne-au parvenit in prima faza de la ANP si astfel s-a produs mobilizarea generala finalizata cu modificarile deja produse.

Un alt aspect interesant este ca amendamentele precum si motivatia preluate de Camera deputatilor si inserate in forma finala a raportului depus de Comisiile reunite de buget si munca, sunt exact in forma propusa de PUBLISIND/FSANP (comparati!), motivatia elaborata de noi fiind preluata pentru toata institutiile din structura de aparare. Motivele gandite initial de MAI, cu exclusivitate pentru politisti, sustinute apoi prin parlamentari in Comisia juridica, erau axate in special pe partea medicala.

Deosebit de importante sunt si efectele demersurilor facute de PUBLISIND/FSANP, asupra altor institutii din structura de aparare cum ar fi SIE si SPP care au o constructie salariala similara cu noi, salariile din aceste institutii urmand sa creasca ca urmare a modificarilor reusite de noi. Atat SIE cat si SPP au in afara SFB acel spor de pericol/risc deosebit pe care noi il denumim "pericol ANP". Prin urmare si acest drept (fiind prevazut expres in lege), nu doar majorarea de 75%, se va raporta la noua baza de calcul.

Ne-am fi bucurat sa putem ajuta si STS/SRI si in general toti salariatii din structura (nu ne dorim ceva exclusiv pentru noi), insa pentru aceasta ar fi fost suficienta doar putina transparenta in comunicare/informare si ceva mai multa incredere acordata sindicatelor. De remarcat grija deosebita a MAI pentru celelalte institutii din sistemul national de aparare. Daca ar fi reusit sa-si creasca doar lor salariile, erau pe deplin multumiti. Ca institutie, relatia cu MAI este una deosebit de rece. ANP a ajuns sa comunice bine cu STS, SIE si SPP in timp ce ministerul cel mai apropiat (ca statut) de noi se considera pe val si se comporta total gresit. 

Revenind la calcule, precizam ca dupa publicarea legii, vor fi initiate demersurile in plan bugetar urmand ca drepturile sa se acorde incepand cu luna aprilie 2017 deci retroactiv. Data efectiva a platii o vom comunica in timp util. Raman de facut calcule exacte intrucat impactul este foarte diversificat pe categorii de functii, vechime si sector. Articolul imediat urmator este din nou unul tehnic cu doua tabele si ceva explicatii in speranta ca se va intelege exact mecanismul cresterilor care urmeaza. Maine speram sa punem si valori exacte ale cresterilor, daca ANP le va fi finalizat.

Document atasat: Sinteza amendamentelor depuse si adoptate precum si motivatiile (suplimentar - amendamente MAI - Comisia juridica)

 

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 24.06.2017 22:35
  Adresa se depune luni / o vedeti in premiera :)

  Read more...

   
 • sine ratio 24.06.2017 21:53
  Iar la momentul acestui comentariu data este 24 iunie 2017 l'anno di ...

  Read more...

   
 • sine ratio 24.06.2017 21:47
  Distinctia pe site, in forma actuala, tine de statistica si realitatea ...

  Read more...

   
 • E4 24.06.2017 21:25
  Marirea aia mare de care faci vorbire o sa fie in noua lege care inca ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 24.06.2017 20:36
  Nu e chiar corect / ca sa nu reiau textul legii - sporul de 30% si ...

  Read more...

Google AdS