Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Legea 115/2017, in cifre. Cresterile salariale efective si de unde vin ele? Partea I

87693538Ca sa intelegem cresterile activate din luna aprilie prin Legea 115/2017, retinem in primul rand ca bazei de calcul existente i se adauga inca 10% prin transa a doua a salariului de merit, planificata initial a se acorda din august adica efectiv la salariul din 10 septembrie. Acest procent intra (teoretic deocamdata) in baza de calcul odata cu salariul platit pe 10 mai. Practic se va plati dupa publicarea legii si alocarea bugetului. Apoi baza de calcul se bifurca cum am explicat in articolele anterioare pe aceasta tema. Haideti sa intelegem si sa ne uitam putin si pe simularile facute de ANP.

Pe langa cresterea bazei de calcul cu 10% cum am explicat in primul paragraf, mai retinem in al doilea rand si faptul ca salariile de functie (SF) nu pot fi mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara adica 1450 lei. Pana acum, raportarea la 1450 de lei se facea cu salariul functiei de baza (SFB)! Stim deja (speram, dupa atatea explicatii) ca SFB este mai mare decat SF prin cuantumul generat de trei elemente salariale: grad, gradatie, indemnizatie de comanda. Putem arunca din nou o privire pe acel tabel elaborat de SNLP pentru a intelege mai usor structura salariala. Deci acum vom compara cu 1450 ceva substantial mai mic iar acest nou calcul va genera si el cresteri cel putin la debutanti.

Apoi, in al treilea rand, pentru majoritatea sporurilor baza de calcul ramane practic aceeasi, dar ea se schimba doar pentru doua drepturi si anume pentru sporul de pericol (30%) si pentru majorarea de 75%. Aceasta schimbare a bazei de calcul pentru doar doua sporuri aflate in afara SFB, adaugata la modificarile enuntate mai sus, genereaza un anumit impact pe salarii, diferit de la o situatie la alta. Sa ne amintim si schema facuta de noi pentru a intelege mai usor diferenta dintre bazele de calcul. Nu omitem sa mentionam cel putin trei dintre persoanele care au sprijinit decisiv aceste rezultate: Olguta Vasilescu, Adrian Solomon si Gabriel Petrea.

Teoretic, cresterile cele mai mari sunt la salariile cele mai mici, dar paradoxal, cel putin pe schimburile operative, cresterile sunt liniare indiferent de vechime iar acest efect este generat de coeficientii in general mai mari ai agentilor cu vechime (2,90) mai ales prin comparatie cu debutantii (1,90). Cum ar veni, un agent cu vechime pierde din baza de calcul mai mult la grad/gradatie (fata de un debutant) dar castiga prin coeficient si eventuale sporuri raportate la un coeficient mai mare. Aceasta diferenta se va simti mai mult la politie unde majoritatea agentilor nu au coeficientul maxim de 2,90 ca in sistemul nostru. Mai trist este ca la politie tot ce inseamna salarizare este secret iar politistii (chiar multi dintre liderii sindicali) sunt in imposibilitatea de a spune ce coeficient de ierarhizare au! Este unul dintre tabuu-rile marca MAI.

 - va urma -  

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 24.06.2017 22:35
  Adresa se depune luni / o vedeti in premiera :)

  Read more...

   
 • sine ratio 24.06.2017 21:53
  Iar la momentul acestui comentariu data este 24 iunie 2017 l'anno di ...

  Read more...

   
 • sine ratio 24.06.2017 21:47
  Distinctia pe site, in forma actuala, tine de statistica si realitatea ...

  Read more...

   
 • E4 24.06.2017 21:25
  Marirea aia mare de care faci vorbire o sa fie in noua lege care inca ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 24.06.2017 20:36
  Nu e chiar corect / ca sa nu reiau textul legii - sporul de 30% si ...

  Read more...

Google AdS