www.snlp.ro Web analytics

Legea-cadru 2017-2023. Salarizare bugetari. De interes pentru penitenciare

salary riseFata de proiectul legii-cadru privind salarizarea bugetarilor lansat initial de PSD, varianta depusa in urma cu o luna, la Senat, a prezentat deja completari, pentru ca din Senat proiectul sa fie transmis la Camera deputatilor cu alte modificari. De aceea este bine sa urmarim bine procesul legislativ si sa facem comentarii sau observatii pe marginea textului corect, aflat in dezbatere cu termen de depunere amendamente – luni 29 mai 2017.

Daca mai existau indoieli cu privire la perspectivele reale de adoptare a acestei legi, este suficient sa observam rapiditatea cu care au fost transmise la nivelul Senatului aproape 20 de avize, evaluari sau puncte de vedere, inainte de adoptarea prin vot in plenul Senatului (in mai putin de o luna de la inregistrare), si nu prin procedura adoptarii tacite cum se intampla deseori la prima camera sesizata.

La Camera deputatilor termenul in curs, pentru depunerea amendamentelor, expira luni asa cum am mentionat, iar pentru depunerea raportului de catre Comisia de munca termenul maxim este 6 iunie 2017. In afara de aceste termene pagina proiectului ne arata ca mai sunt inca doua avize care se vor primi urgent in mod sigur, iar din mass-media aflam ca legea va fi supusa in votul plenului chiar in cursul saptamanii viitoare. Cu adoptarea nu ne facem mari probleme, avand in vedere faptul ca este un proiect inclus in planul de guvernare de partidul aflat la putere.

Deci, in perspectiva in care sa spunem ca marti sau miercuri se vor produce atat sedinta Comisiei de munca cat si votul plenului Camerei deputatilor, suntem in situatia in care daca mai exista amendamente de depus si de sustinut pentru a mai schimba ceva in proiect, ziua decisiva ar fi chiar luni 29 mai 2017. Avand in vedere aceste aspecte, luni la sediul BNS are loc o sedinta cu toate organizatiile din sectorul bugetar urmand centralizarea rapida a amendamentelor propuse si inaintarea lor catre Comisia de munca din Camera deputatilor.

In paralel, SNLP deruleaza propriile demersuri pentru a introduce in proiect o serie de modificari dintre care una este foarte importanta si a fost sustinuta de noi inca de la depunerea proiectului in Senat, vizand calculul gradatiei (respectiv vechimii) similar cu algoritmul prevazut pentru restul sectorului bugetar. In prezent avem o prevedere nostalgic-cazona care face din gradatie un simplu drept care se adauga la elementele din afara salariului de functie in timp ce pentru „civili” gradatia majoreaza salariul de baza rezultand noul salariul de baza, acest lucru generand efecte pe intregul salariu (sporuri, majorari, prime, premii). Iar procentele sunt mai mari!

Desi in continuare nu ne putem baza pe MJ, cel putin ANP comunica si coopereaza. Ne-am intalnit, am analizat, ne-am asumat impreuna. Inclusiv modificarea despre care am vorbit mai sus. In acelasi timp ANP este in masura sa tina legatura direct cu lelelalte institutii din structura de aparare. Dintre acestea cel mai important actor a devenit MAI dintr-un singur motiv – implicarea directa in salarizare a ministrului Carmen Dan. In urmatorul articol vom vorbi la subiect despre amendamentele noastre propuse la legea-cadru dar si despre elementele principale ale noului sistem de salarizare care va fi adoptat.

 

27 COMMENTS

  1. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Asta conteaza si nu prea conteaza 🙂
    Daca ai fi sofer si ai face dreptul la Univ Buc dupa care ai ramane in continuare sofer, crezi ca sistemul ar fi fost mai castigat? :)[/quote]
    dar cu ce este mai castigat sistemul daca un agent cu dreptul primeste spor de studii si unul care area ingineria nu-l primeste?????

  2. D-le Teoroc, de ce in anexa 6 a legii salarizarii care ne este dedicata, apar 2 valori ale soldelor de functie (minim si maxim) pentru fiecare functie? La celelalte familii ocupationale am observat ca este o singura valoare.

  3. [quote name=”agent”][quote name=”Paul”]@Stefan Teoroc

    #6 Mircea 28-05-2017 08:57
    Pentru cei care au studii superioare dar in momentul de fata nu iau acest spor din cauza ca sunt in alt domeniu, inginerie de exemplu, dupa noua lege a salarizării cum vom fi prinsi in statele de funcții ca am inteles ca ar fi 3 categorii in functie de nivelul studiilor fiecaruia?

    Dl. Teoroc ,nu am gasit mentiuni in legea cadru privind aceasta situatie, exista modificari?[/quote]
    Propun ca cei care au studii superioare,sa fie testati dpdvd gramatical si pe urma sa li se acorde cest spor.[/quote]
    propun sa inceapa cu tine!stii sa conjugi verbe,stii sa faci un acord?stii sa analizezi sintactic-morfologic o propozitie???zi,ma,desteptule lu’peste!ce te doare pe tine undeva de altii!…

  4. [quote name=”Paul”]@Stefan Teoroc

    #6 Mircea 28-05-2017 08:57
    Pentru cei care au studii superioare dar in momentul de fata nu iau acest spor din cauza ca sunt in alt domeniu, inginerie de exemplu, dupa noua lege a salarizării cum vom fi prinsi in statele de funcții ca am inteles ca ar fi 3 categorii in functie de nivelul studiilor fiecaruia?

    Dl. Teoroc ,nu am gasit mentiuni in legea cadru privind aceasta situatie, exista modificari?[/quote]
    Propun ca cei care au studii superioare,sa fie testati dpdvd gramatical si pe urma sa li se acorde cest spor.

  5. @Stefan Teoroc

    #6 Mircea 28-05-2017 08:57
    Pentru cei care au studii superioare dar in momentul de fata nu iau acest spor din cauza ca sunt in alt domeniu, inginerie de exemplu, dupa noua lege a salarizării cum vom fi prinsi in statele de funcții ca am inteles ca ar fi 3 categorii in functie de nivelul studiilor fiecaruia?

    Dl. Teoroc ,nu am gasit mentiuni in legea cadru privind aceasta situatie, exista modificari?

  6. Asta conteaza si nu prea conteaza 🙂
    Daca ai fi sofer si ai face dreptul la Univ Buc dupa care ai ramane in continuare sofer, crezi ca sistemul ar fi fost mai castigat? 🙂

  7. Cei care au făcut ,,studii superioare” la Spiru ori la Cantemir, etc., lăsaţi-o mai moale că MĂCĂNE!

  8. Nu este posibila plata in plus la salariul din luna iunie pentru ca deja sunt solicitate sumele necesare.

    Revin cu o intrebare care este posibil sa nu primesc raspuns: Cine si in ce conditii a solicitat plata anticipata a celor 10 % si ce argumente a avut sa ceara un drept prevazut pentru 01/08/2017 care nu produce nici un efect dupa intrarea legii unitare si repet indiferent de cresterile anuntate bani in plus mai usor ca totul se face doar din pix- adica modul de calcul al salariului este suficient sa tempereze euforia castigurilor la puscarie–daca pentru un agent {fara debutanti }marirea actuala incepand cu 01/04/2017 inseamna doar 10 % pe care ai pierde peste 3 luni care a fost rolul atator discutii si parlamentari pe o suma infirma si fara durata ?
    Legea unitara circula cu o viteza ametitoare ori nu ai intereseaza ce scrie pe acolo ca nu au intentia de aplicare ori dupa 01/07/2017 cred ca isi ia talpasita guvernul pentru ca sunt cam multe categorii de bugetari nemultumite.

  9. [b]#18 un om[/b] – nu are de unde sa stie vreun lider daca se dau pe 10 sau nu acesti bani cat timp legea inca nu a fost publicata.
    Dupa publicarea legii in MO atunci vom discuta de perspectiva unor plati. Indiferent cand se vor plati salariile pe noua baza, se vor achita retroactiv incepand cu 1 parilie toate sumele ce vor rezulta ca diferenta dintre „vechiul” calcul si „noul” calcul. Se fac simulari.
    Ai aici o proiectie a noilor cresteri: http://snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/1424-legea-115-2017,-in-cifre-cresterile-salariale-efective-si-de-unde-vin-ele-partea-ii.html

  10. Pana la urma,pe data de 10 ,luam sau nu ceva marit?In unitati,toti liderii de sindicat sunt in aceeasi dilema.Nimeni nu spune,fara echivoc,ce si cand.In ambele mari sindicate…

  11. Nu se tine cont la gradatie doar la fidelitate…desi in lege scrie clar ca scolile militare si academiile ar trebuie luate in calcul la calcularea gradatiei…

  12. Nu tin ei cont de anul ala nici la calcularea sporului de fidelitate daramite la gradatie.Ca si cum ANP nu isi recunoaste propria scoala si ai facut-o undeva la FR :))))

  13. Dle Stefan la calcularea gradatiei se tine cont si de anul de la SNPAP Targu Ocna?

  14. Dle Ștefan este cuprins în Legea Salarizării și articolul referitor la pensionare in sensul că sa vor acorda salarii de fidelitate la ieșirea la pensie in funcție de nr.de ani lucrați în sistem.Astept răspuns.

  15. e un demers care tine de statut nu de salarizare / si de buget / si de ministru / iar aici, in final ne-am impotmolit / sa trecem cu bine de salarizare si le luam pe toate la rand

  16. Consider ca sprijinirea angajatilor cu o suma fixa ,sa isi achizitioneze o locuinta ar diminua din costurile chiriilor si transportului, plus ar scadea numarul cererilor de transfer de la un penitenciar la altul astfel incat sa nu mai fie diferente de personal atat de mari de la un penitenciar la altul.
    Ce spuneti domnule Teoroc?

  17. [quote name=”pol.penitenciara”][quote name=”gigi”]Avand in vedere ca cheltuielele cu chiriile si transportul greveaza bugetul de salarii cred ca trebuie cuprinse in legea salarizarii si norma locuire alaturi de cea de hrana si echiipament. Norma de locuire sa fie in suma fixa pentru toti. Acum mare parte din b ugetul salariilor se duce doâr la unii.[/quote]
    nu te mai uita la altii,vezi-ti de patratica ta![/quote]

    Ar vrea si el chirie… dar nu poate pentru ca are garsoniera pe numele lui…csf..

  18. [quote name=”gigi”]Avand in vedere ca cheltuielele cu chiriile si transportul greveaza bugetul de salarii cred ca trebuie cuprinse in legea salarizarii si norma locuire alaturi de cea de hrana si echiipament. Norma de locuire sa fie in suma fixa pentru toti. Acum mare parte din b ugetul salariilor se duce doâr la unii.[/quote]
    nu te mai uita la altii,vezi-ti de patratica ta!

  19. Are mare dreptate Gigi.Domnule Stefan ar trebui odata rezolvata aceasta problema.Toti fpss au dreptul in decursul unei cariere la achizitionarea unei locuinte, nu doar unii si nu mai vorbim de cei cu chiriile.Cred ca acum e momentul sa rezolvati aceasta problema.Toti cei care si-au achizitionat o locuinta in perioada cat au fost angajati ,cat si cei care isi vor achizitiona sa primeasca o suma fixa sau toti salariatii sa primeasca .Cred ca si statutul trebuie rezolvat cat mai curand.Mult succes!

  20. Pentru cei care au studii superioare dar in momentul de fata nu iau acest spor din cauza ca sunt in alt domeniu, inginerie de exemplu, dupa noua lege a salarizării cum vom fi prinsi in statele de funcții ca am inteles ca ar fi 3 categorii in functie de nivelul studiilor fiecaruia?

  21. [quote name=”minerul”]Bună seara domnule Președinte, un amendament care nu implică mari resurse financiare ar fi introducerea celei dea treia categorii de agenți absolvenți de scoala post-liceala, în speță Tg. Ocna.[/quote]
    DA…in amendament sa se mai introduca si faptul ca acesti agenti cu „studii”sa execute serviciul pe sectiile de detinere cele mai grele ,de preferinta maxima siguranta sau cu un nr de cel putin 250 ppl.

  22. Avand in vedere ca cheltuielele cu chiriile si transportul greveaza bugetul de salarii cred ca trebuie cuprinse in legea salarizarii si norma locuire alaturi de cea de hrana si echiipament. Norma de locuire sa fie in suma fixa pentru toti. Acum mare parte din b ugetul salariilor se duce doâr la unii.

  23. Pentru fiecare an întreg în condiții speciale se primește un spor de 6 luni. Doar pentru an întreg. De asemenea este importanta și data nașterii dumneavoastră.

  24. Bună seara domnule Președinte, un amendament care nu implică mari resurse financiare ar fi introducerea celei dea treia categorii de agenți absolvenți de scoala post-liceala, în speță Tg. Ocna.

  25. Buna ziua,am si eu o intrebare:in ianuarie am implinit 47 de ani si lucrez de pe 01.06.1991 …in iulie fac 26 de ani…..din care am facut cursurile 45 de zile si….concediu de paternitate de 1an si 7 luni……cand pot iesi la pensie?Cei de la resurse mi-au zis ca trebuie sa am an intreg….sa imi dea 6 luni grupa…..in concluzie mie nu imi poate da grupa spre exemplu pt 4 luni..?! sa imi dea 2 luni grupa? Chiar trebuie sa am anul intreg?Multumesc

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)