www.snlp.ro Web analytics

Mutari – angajamentul pe 5 ani (renuntare la mutare) este ilegal

badpractices2

UPDATE 26.06.2017: ANP a decis sa renunte la angajamentul mentionat de SNLP in articolul de mai jos, urmand sa trimita o nota in unitatile subordonate, pana pe 27.06.2017.

SNLP a decis sa se opuna practicii prin care se impune candidatilor la concursul pentru un post vacant in sistemul nostru, angajament privind faptul ca nu vor solicita mutarea in alta unitate timp de 5 ani de la numirea in urma concursului.

Unul dintre motivele importante care au generat luarea de pozitie a SNLP este si modul discretionar in care ANP alege sa gestioneze dinamica salariatilor intre unitati, uzand doar cand interesele o cer, de respectivele angajamente, pe care in schimb, le evita cu eleganta prin detasare, ca alternativa la mutare. 

Nr. 94/26.06.2017

 

Catre

 

Directorul General al ANP

Domnul comisar sef de penitenciare Marian DOBRICA

 

Stimate domnule director general

 

 

Va solicitam eliminarea practicii prin care se impune candidatilor la ocuparea unei functii vacante in sistemul penitenciar renuntarea prin angajament scris, la dreptul de a solicita mutarea intr-o alta unitate pentru o perioada de 5 ani de la data ocuparii postului.

 

Avand in vedere prevederile Legii nr. 293/2004, mutarea este o institutie prin care poate fi modificat raportul de serviciu al unui functionar public cu statut special la cerere sau in interes de serviciu. Observam faptul ca mutarea nu se retine ca un drept rigid si nu creeaza in sarcina angajatorului alta obligatie in afara celei de a analiza solicitarea.

 

Prin urmare, in conformitate cu statutul special (lege organica), orice salariat caruia i se aplica Legea nr. 293/2004, poate solicita mutarea intr-o alta unitate din sistemul administratiei penitenciare, acesta fiind deci un drept concret si specific, chiar daca aprobarea acesteia este in sarcina angajatorului pe baza unei proceduri.

 

Conform unui principiu consacrat in legislatia muncii, un salariat nu poate renunta in scris la un drept cat timp acesta este prevazut de un act normativ care nu specifica si faptul ca salariatul poate renunta la acel drept. 

 

In egala masura cu imposibilitatea unui angajat de a renunta la salariu sau la concediu, se poate constata ca excede cadrului normativ conditionarea ocuparii unui post, de angajamentul scris ca viitorul salariat reunta la dreptul de a solicita mutarea si/sau la alte drepturi nclusiv cele care presupun solicitare prealabila, cum ar fi decont chirie etc. Pe cale de consecinta se poate pune intrebarea retorica daca un candidat poate fi respins la concurs pentru ca nu a semnat angajamentul respectiv, acest lucru fiind evident ilegal.

 

SNLP apreciaza ca un astfel de angajament vulnerabilizeaza intreg sistemul administratiei penitenciare fiind generator de actiuni in instanta sau pe linie de discriminare si ca aceasta practica riscanta ar putea fi inlocuita prin setarea unui mod unitar de lucru al comisiei de analiza a mutarilor in asa fel incat solicitarile de mutare ale salariatilor incadrati recent sa fie individualizate intr-un mod specific, luand totusi in calcul situatiile deosebite care pot aparea.

 

In cursul anului 2016 a fost purtata o discutie ANP/sindicate in cadrul careia ANP a propus acest tip de angajament strict pentru angajatii din sursa externa (!) cu intentia de a limita numarul mare de mutari intre unitati, cu toate ca atributul de a aproba se mentine la nivel ANP. La acel moment sindicatele nu au avut o opinie contrara insa trebuie mentionat faptul ca discutia a vizat strict sursa externa in timp ce ulterior ANP a utilizat angajamentul deopotriva pentru candidatii din sursa interna.

 

Ulterior, avand in vedere multiplele semnalari primite la nivelul organizatiei noastre, am decis sa analizam situatia in vederea adoptarii unei pozitii obiective in conformitate cu legislatia dar si cu practica  si prin urmare va inaintam prezenta solicitare cu rugamintea de a analiza argumentele noastre si de a ne pune la dispozitie opinia dumneavostra.

 

Cu deosebita consideratie

 

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

20 COMMENTS

  1. daca esti chiar in situatia respectiva, pare important / fiecare vede importanta unor probleme prin filtrul propriu

  2. Credeti Domnule Stefan ca au devenit atat de importante aceste mutari transferuri fata de cele mai grave si importante probleme ale noastre de zi cu zi .

  3. [quote name=”Ștefan Teoroc”]mesaj de la anp – acum 30 min
    [quote]
    Bună ziua
    In data de 06 iulie 2017, ora 10.00 se va tine şedinţa privind mutările FPSS, etajul 7, salon.
    [/quote][/quote]

    Va multumesc

  4. mesaj de la anp – acum 30 min
    [quote]
    Bună ziua
    In data de 06 iulie 2017, ora 10.00 se va tine şedinţa privind mutările FPSS, etajul 7, salon.
    [/quote]

  5. Buna ziua! S-a mai aflat ceva legat de sedinta distincta pentru mutari? Multumesc

  6. In adresa 38909 din 14.06.2017 la alineatul 2 este specificat ca cererile depuse pana pe data de 14.06.2017 vor fi analizate intr-o sedinta distincta fata de cele planificate condorm calendarului de mutari.
    Dupa aceasta data acolo spune ca cecerile vor fi analizate cinform calendarului.
    Eu am intrebat daca stiti dvs sau altcineva cand va fi acea sedinta distincta deoarece timpul trece si mai e 1 luna pana la urmatoarea sedinta care va fi conform calendarului de mutari.
    Multumim frumos!
    [quote name=”Ștefan Teoroc”]Nicolae
    Acest mesaj a fost primit azi de la DMRU ANP
    [quote]Funcțiile vacante pentru mutare au fost postate pe portalul intern al ANP, într-o locație accesibilă tuturor utilizatorilor:
    http://portal.anp.ro/DMRU/Materiale utile/Functii vacante mutare/Sesiunea 3 – 2017
    Informațiile respective sunt destinate doar pentru uz în interiorul instituției.[/quote][/quote]

  7. Nicolae
    Acest mesaj a fost primit azi de la DMRU ANP
    [quote]Funcțiile vacante pentru mutare au fost postate pe portalul intern al ANP, într-o locație accesibilă tuturor utilizatorilor:
    http://portal.anp.ro/DMRU/Materiale utile/Functii vacante mutare/Sesiunea 3 – 2017
    Informațiile respective sunt destinate doar pentru uz în interiorul instituției.[/quote]

  8. Pe baza aceleiasi smecherii care caracterizeaza unii angajati si beneficiind de complicitatea altora unii se muta la Bucuresti sau Cluj ca sa-si tina moca plodurile/prietenele la scoli sau isi baga chirie in oras pentru acelasi motiv desi ei stau la tara ca si pana sa ajunga progenitura la liceu sau facultate.

  9. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Evident ca majoritatea si-au facut niste calcule si au ales o unitate cu o pozitie convenabila in raport de familie si domiciliu. Dar pot aparea cazuri deosebite iar oamenii au dreptul prn statit sa ceara. Nu este obligatoriu sa se si aprobe. Insa cel putin analiza trebuie sa aiba loc[/quote]
    Singurul calcul este :”lasa ca ma descurc ca-s smecher si ma duc acasa” .Mai ales daca e libera vreo functie buna care nu a fost scoasa la mezat, pardon concurs.

  10. Buna ziua.
    Vin si eu cu aceiasi intrebare cu care au venit si alti colegi dar nu s-a primit acel raspuns din partea nimanui.
    Intrebarea vine in felul urmator:
    Stiti cumva cand se va tine acea sedinta de mutari „distincta” fata de cea din calendarul de mutari care este aprobat la ora actuala?
    Pentru ca asteptam unii de vreo 2-3 luni raspuns la o cerere si nimeni nu zice nimic.
    Macar sa stiu cand se va tine acea sedinta deoarece cu siguranta nu are treaba cu celelalte sedinte de mutari.
    Multumim pentru raspuns si pentru informarea prompta de care dati dovada.
    P.S.Problemele noastre sunt multe si poate ca la ora actuala se focuseaza mai mult pe alte aspecte mai urgente si mai importante dar totusi detaliile fac diferența.
    Multumesc frumos.
    Cu deosebita stimă !

  11. Evident ca majoritatea si-au facut niste calcule si au ales o unitate cu o pozitie convenabila in raport de familie si domiciliu. Dar pot aparea cazuri deosebite iar oamenii au dreptul prn statit sa ceara. Nu este obligatoriu sa se si aprobe. Insa cel putin analiza trebuie sa aiba loc

  12. Consider ca in momentul in care ai hotarat sa dai examen pentru un post in alta unitate decat aia de domiciliu ti-ai facut niste calcule, ti-ai asumat niste chestii si nu e moral ca dupa juma’ de an sa te prezinti cu jalba’n protap ca esti departe de casa si ca bla bla bla.MAi ales ca ai datexamen pentru o functie care la tine in unitate posibil sa fie ocupata si atunci ocupi aiurea o alta functie pentru care nu ai dat examen.

  13. Da, noua ne-ar convine, dar este ilegala practica. Acum ceva timp existau altfel de practici, de genul…vrei sa te muti? renunti la decontarea transportului sau chiriei. Sunt practici comuniste, asa si aceasta cu ramas in unitate timp de 5 ani. Moral e sa existe aceasta obligatie, dar legal nu ii vad justificarea.

  14. Intr-adevar s-a sesizat corect, din punct de vedere legal, ca acea declaratie prin care se renunta la cerere de mutare timp de 5 ani! De acord!
    In acelasi timp nu sunt de acord cu cererile de mutare!!! Ma intreb de ce s-a declansat acest demers abia acum?! Va intreb ce facem cu fpss din zona Olteniei (ca acolo este marea durere) care vor acasa? Ce facem in unitatile de unde vor sa plece?!
    Ce facem cu lipsa cadrelor din penitenciare, exceptand Oltenia?!
    Propun, la modul serios, sa intreprindeti demersurile necesare pentru a se demara cat mai repede construirea unui nou penitenciar care sa aiba in statul de organizare cel putin 1000 de functii, sa fie amplasat cumva la o distanta egala de resedintele de judet ale Dolj,Gorj, Valcea,Teleorman, si sa-i mutam pe toti, sa fie liniste odata! 😀 Apoi ne ocupam si de ceilalti! Ia te uita mai frate ce problema avem! Ma mai gandesc (probabil am sa o iau peste ochi 🙂 ) ca a intrat cine trebuie, dar unde nu trebuie, dar totusi trebuie musai sa ajunga acasa?! Hmm?Gasiti o portita legala (ca asta cu 5 ani era ilegala) prin care sa stie candidatul ca unde este incadrat, acolo ramane!!! Astept solutii!!!

  15. Daca ramai 5 ani in unitatea care a organizat concursul nu cred ca este o incalcare a drepturilor ,este mai degraba o recunoastere a muncii celor din resurse umane a unitatii care se chinuie sa incadreze personal de calitate – este precum un copil pe care il inveti sa mearga si drept rasplata iti fura banii de paine-oricum daca cineva ar fi curios sa verifice cel putin 50 % din cei care vor transferuri cand ajung la unitatile dorite vor si chirie -sunt unitati unde nu cere nici draq transfer si unitati unde sunt 10 cereri pe un loc asa ca inainte de orice decizie luata apreciati unitatile unde abea au fost terminate concediile pe 2015 si sunt sute de ore nerecuperate ,pentru acesti colegi trebuie cautate solutii viabile nu pentru cine a venit sa lucreze intr-o unitate si dupa 1 an vrea schimbare-
    Oricum discutam cam de pomana pe aici ca deocamdata nu detine nimeni adevarul si solutiile pentru problemele sistemului penitenciar romanesc.In modificarea 293 au gasit solutia perfecta pentru ajutorul de locuinta odata in cariera adica a disparut,,dupa ce a stat fara norme de aplicare o gramada ani ,asta arata interesul pentru respectarea legii.

  16. Eu cred ca e corect ca un timp definit sa te poti baza pe ei,nu dupa un an sa plece si unele penit sa aiba cadre full si altii sa faca ore suplimentare. Da mutarea sa fie aprobata eventual la cerere daca penit de unde pleaca se poate lipsi de el si cei care raman nu fac ore suplim,dar de asta sa raspunda cel care semneaza

  17. Pe acest principiu al limitarii dinamicii de personal a si fost gandit angajamentul, insa asa cum se explica in adresa, cat timp legea nu limiteaza, nu se poate restrictiona nici prin alte metode sau acte subsecvente / cat timp nu au fost fortari sau sesizari, nu am intervenit / insa avem cateva spete in care acest angajament este utilizat subiectiv si favorizeaza persoane agreate in dezavantajul altora / iar aceasta situatie trebuie sa inceteze

  18. Nu vad de ce spuneti – ,, renunta in scris la un drept ” – faptul ca se poate transfera peste 5 ani nu inseamna ca dreptul respectiv nu exista . Sunt penitenciare unde candidatii repartizati nu au nici macar un an si cer mutarea in alta unitate , acest lucru bulverseaza colectivul si ingreuneaza indeplinirea activitatilor .

  19. Buna seara. Aveți idee când Va avea loc consiliul pentru mutari? S-a precizat in adresa trimisa referitoare la calendarul de mutari ca va exista o ședința distincta fata de cele din calendar.
    Mulțumesc anticipat!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)