www.snlp.ro Web analytics

Pas cu pas spre majorarea de 10%. Intalnire la Ministerul Finantelor Publice

web ministerul finantelor publice mediafax foto ovidiu micsikMarti 22.08.2017, incepand cu ora 15,00 liderii SNLP si FSANP au participat la o intalnire solicitata Ministerului Finantelor Publice care a fost reprezentat de catre doamna secretar de stat Daniela Pescaru. Subiectul principal a fost majorarea de 10% dar au fost dezbatute si alte subiecte de interes.

Referitor la majorarea de 10%, exact anterior intalnirii de la MFP, aflasem ca MJ a cerut in sfarsit date Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in vederea inaintarii solicitarii catre MMJS privitor la initierea proiectului de ordonanta de urgenta. Trecem peste amanuntul ca ANP a transmis de ceva timp un material in acest sens. Probabil data era cam veche…

Doamna Pescaru ne-a confirmat un aspect pe care il aflasem dar nu l-am putut verifica anterior, si anume ca atat inainte de sedinta de guvern cu pricina cat si in cadrul acesteia, MFP a sustinut ca majorarea sa se acorde unitar in structura de aparare nationala, nu doar politistilor ci si personalului din penitenciare, altfel vor fi tensiuni. Aceasta pozitie a MFP este incurajatoare desi discutia despre bugetul Romaniei a fost una deprimanta. Dar nici nu ne-am fi asteptat la altceva.

Doamna Pescaru avea, in linii mari, date despre situatia noastra si am discutat despre cea ce urmeaza. Cat timp premierul Romaniei si-a dat girul pentru aceasta majorare, ea va fi acordata. Am precizat ca este deosebit de important ca data de la care se acorda sa fie 1 octombrie, identic cu politistii, alta solutie fiind inacceptabila pentru noi. Daniela Pescaru nu a facut promisiuni dar suntem convinsi ca a inteles exact mesajul nostru si il va transmite ca atare. 

Bugetul necesar pentru majorarea din penitenciare este infim in comparatie cu MApN sau MAI, acest aspect, alaturi de injustetea situatiei, fiind ceea ce ne ajuta. Ceea ce nu ne ajuta, este situatia bugetara a tarii precum si datele oficiale cunoscute la nivel de guvern cum ca in structura de aparare nationala, ierarhia salariilor (medii) plaseaza in top sistemul penitenciar urmat de MAI si de MApN; serviciile (SRI, STS, SIE, SPP) nu intra in aceasta ierarhie intrucat au o structura de personal formata dintr-un numar mare de ofiteri.

Diferentele salariale dintre noi si politisti nu sunt, insa, decat un rezultat al diferentei dintre structura salariilor in cele doua institutii, dar si al asumarii unor decizii in planul interpretarii legii, dupa anul 2010, mai mult sau mai putin la imbolduri sindicale. Indiferent de ierarhii salariale, noi le stim pe ale noastre si nu ne abatem de la ele. Fie lucrurile sunt facute corect si fara discriminare, fie suntem pe baricade. Mizam in primul rand pe faptul ca MFP nu va fi un obstacol in calea noii ordonante si exact acesta a fost scopul intalnirii.

In plus, am discutat diferite aspecte cum ar fi voucherele de vacanta sau modificarile din planul pensiilor militare. Privitor la vouchere, dna Pescaru a spus ca din punct de vedere bugetar este imposibil sa se asigure in anul 2017 suma de 1,8 mld de lei necesara pentru aceasta cheltuiala, deci sperantele sunt aproape inexistente in acest plan. Referitor la pensiile militare am pus o intrebare specifica legata de ultima soparla lansata in sistem (dinspre casele de pensii) cum ca majorarea de 5,25% a pensiilor prevazuta pentru anul 2017 nu se mai acorda incepand cu data de 07.08.2017 (intrarea in vigoare prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, a OUG 59/2017). Doamna Pescaru a explicat ca nu ar trebui sa existe acest efect, opinia MFP fiind identica cu a SNLP, sens in care vom depune in zilele urmatoare o adresa pentru clarificarea situatiei. 

6 COMMENTS

  1. Data de la care incepe acordarea majorarii trebuie sa fie 1 octombrie. Tocmai am explicat ca proiectul a fost scris si se afla la avizat in MJ conform legii si procedurilor.

  2. Deci?!
    Nimic concrect referitor la cei 10%…. este sfarsitul lunii August; sper sa nu ne trezim in situatia de a fi dusi cu zaharelul, ca mai apoi sa ni se spuna ca nu mai este timp anul acesta din diverse motive si ca se va aplica de la anul.

  3. Vedeți ce faceți și cu sporul pentru orele lucrate in zile de sărbătoare națională și weekend!

  4. [b]# politist de penitenciare 23-08-2017 00:23[/b] – Desi trebuia sa intuiesti din articol cine este doamna, iti mai adaug un fragment dintr-un aticol SNLP care sa te lamureasca cine este doamna despre care ai amintit:
    [i]”Ce mai stim cert si ne surprinde este ca in cursul sedintei de guvern de astazi, pe langa amendamentul MJ cu referire la noi, a avut loc si o interventie a Ministerului Finantelor Publice care a semnalat ca neincluderea sistemului penitenciar intre institutiile vizate de majorare, ar genera un dezechilibru daca nu o discriminare. (adaptam termenii). „[/i]

  5. Si ce vina avem noi ca cei din M.A.I. nu au fost capabili sa actioneze la fel de bine ca noi in interpretarea legilor privind salarizarea? Sau ca sindicatele din politie nu se ridica la nivelul sindicatului nostru? Nu cred ca in momentul de fata primim ceva ilegal in salariu! Ar fi absurd sa nu primim tratament egal cu ceilalti colegi din structura pe motiv ca noi avem salarii mai mari! Daca majorarea nu se aplica cu data de 1 oct, proteste si mitinguri pana la solutionare! Nu?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)