www.snlp.ro Web analytics

Fluturasul! Cat e fluturasul?

article-clearing-confusion-around-salary-bands.pngNu stim daca voi reusiti sa intelegeti pana la capat ce vrea sa explice fluturasul de salariu dar marturisim ca desi intelegem perfect structura salariului lunar din sistemul nostru, nici macar noi, liderii sindicali, nu putem explica cap-coada, cu o linie logica, modul in care unitatile calculeaza salariile si ajung la cifrele pe care le vedeti in fluturasi.

De-a lungul anilor, SNLP a incercat mai cu rugatul mai cu impinsul sa convinga ANP sa unifice modul de calcul fie din programele de salarizare care difera de la o unitate la alta fie cel putin stabilind un model unic de fluturas, in care, indiferent de programul de salarizare, sa fie furnizate date intr-un mod logic si cursiv, astfel incat sa intelegem de unde vin sumele exact.

Un fluturas unic de salarizare, ar ajuta, pana la unificarea programelor de calcul salarial si eventual dupa, in cazul in care pot aparea din nou diferente, sa observam eventuale greseli macar prin comparatia dintre salariati aflati in situatii identice, dar in unitati distincte si cu salarii diferite.

Nu stim cat de greu poate fi stabilirea unui model unic de fluturas cu sectiuni clare in functie de elementele salariale, insa ieri in Consiliul de conducere, ANP si-a propus un demers pe termen nedeterminat cu care nu suntem de acord si anume o convocare cu contabilii si specialistii IT prin luna decembrie si apoi vedem ce-o mai fi, in scopul clarificarii privitor la programele de salarizare.

SNLP va insista pe stabilirea acestui tip unic si clar de fluturas intrucat suntem de parere ca indiferent ce instrument de calcul genereaza rezultatele, oamenii au dreptul sa stie exact din ce este format salariul lor astfel incat sa poata sesiza eventuale erori de calcul intrucat acestea chiar exista, in mod sigur.

 

26 COMMENTS

  1. [quote name=”Contabil”][quote name=”Praf in ochi”]Toata lumea stie ca daca aduni 10 contabili intr-un penitenciar si calculeaza salariul separat obtin 10 sume diferite – cam asa sta situatia in acest moment si trebuie facut cv urgent pentru ca ajungem iar la divergente intre sectoare – daca ignor o activitate pe sectia de detinere ochiul vigilent al sefului ma trimite direct la comisia de disciplina – daca un coleg din financiar face praf salariile primeste 50 % conducatorul compartimentului -iubim situatiile astea si cei cu putere de decizie cunosc spetele -aici este durerea.
    Avem drum lung pana la normalitate-[/quote]
    Si inca o data toti cei care stau in foisor stiu sa faca salarii…[/quote]
    Perfect adevarat nu stiu sa faca salarii dar au alta misiune pe care o desfasoara intocmai si la timp.

  2. [quote name=”Praf in ochi”]Toata lumea stie ca daca aduni 10 contabili intr-un penitenciar si calculeaza salariul separat obtin 10 sume diferite – cam asa sta situatia in acest moment si trebuie facut cv urgent pentru ca ajungem iar la divergente intre sectoare – daca ignor o activitate pe sectia de detinere ochiul vigilent al sefului ma trimite direct la comisia de disciplina – daca un coleg din financiar face praf salariile primeste 50 % conducatorul compartimentului -iubim situatiile astea si cei cu putere de decizie cunosc spetele -aici este durerea.
    Avem drum lung pana la normalitate-[/quote]
    Si inca o data toti cei care stau in foisor stiu sa faca salarii…

  3. [quote name=”E4″][quote name=”Brigadierul”]Lucian? Tu chiar ai vorbit serios în postarea ta cu Brigada? Despre ce vorbești tu acolo? Cine te-a angajat măi băiatule pe tine? Rămâi gardian,și lasă brigada deoparte[/quote]
    A confundat feisbucul.Omu’ e cu brigada la o bere .[/quote]
    Ăla e biroul B.D.-brigada diverse…Știam că la grupa de dau niste examene cel puțin fizice

  4. Toata lumea stie ca daca aduni 10 contabili intr-un penitenciar si calculeaza salariul separat obtin 10 sume diferite – cam asa sta situatia in acest moment si trebuie facut cv urgent pentru ca ajungem iar la divergente intre sectoare – daca ignor o activitate pe sectia de detinere ochiul vigilent al sefului ma trimite direct la comisia de disciplina – daca un coleg din financiar face praf salariile primeste 50 % conducatorul compartimentului -iubim situatiile astea si cei cu putere de decizie cunosc spetele -aici este durerea.
    Avem drum lung pana la normalitate-

  5. Domnule Stefan apreciem cu toți mariile de salariu dar daca ne uităm cat castiga o femeie care are grija de un bătrân in italia,germania injur de 1200 euro munca necalificacata plus mâncare si cazare in condițiile in care noi efectuăm mica calificată totusi suntem departe de EUROPA.Sa nu uităm ca am intrat in UE sa trăim m-ai bine.Politicieni nostri nu stiu sa pună problema în relația cu UE pentru ce amdistrus COMUNI S MUL nu sa trăim m-ai bine măcar la nivelul necalificatului di UE si sa zicem ca este bine in ROMANIA.Tot respectul pentru domnu lStefa.

  6. D-le Teoroc va cunosc de 20 de ani si meritati mai mult respect pt ce faceti pt noi.Va multumim pt tot.Onoare si respect

  7. Stefan, respectele mele! Ma bucur ca cineva raspunde clar, onest si la subiect chiar daca eu am fost off topic. Suntem un popor mistocar/curios si invidios asta este. Si uite ca suntem intr-un sistem, impreuna luptam si ne confruntam zilnic cu aceleasi probleme, dar tot suntem rai unii cu altii si nu putem sa fim umili sa stam jos si sa ne ajutam colegii. Suntem colegi in toata tara, ci nu doar in incintele punctelor de lucru. Astept o schimbare in viitor si mai putina rautate, colegii mei dragi. Sanatate tutror si va las cu un citat „De la un singur lucru, aflii zece mii de lucruri.” Numai bine tuturor!

  8. Domnule Stefan la intalnirea de luni cu ministrul poate ii aduceti in atentie si acodarea sporului neuropsihic care se acorda magistratilor si noua nu,poate ii aduceti la cunostinta si desprea acordarea unei alocatii petru locuinta in suma fixa tuturor salariatilor, nu doar celor care trag sistemul in piept prin fel de fel de smecherii si cei care de ani de zile platesc sau au platit rate ptr locuinte si nu au primit nici un sprijin.

  9. Asa, cu mainile sindicatelor in san, au aparut de nicaieri vreo 40% in plus, intr-un an (salariul de merit si 10% care urmeaza plus schimbarea bazei de calcul pentru 30% si 75%) / de nicaieri si contrar vointei politice / cu crestere salarii versus contributii – multi o descopera acum / noi am stiut din faza de proiect si am discutat subiectul in parlament / am mai informat / afirmatiile de atunci au mers catre cresterea brutului ca in 2011 (L285/2010) suficient cat sa compenseze noile contriburii majorate fara afectarea netului / pe modificarea respectiva a codului fiscal nu au fost mari dezbateri / au dat-o si gata / asa cum vor mai da / pentru ca deja elasticul incepe sa se ntinda spre rupere si nici nu a inceput aplicarea legii / doar majorarile din armata cu efect si in pensii, au pus MFP la grele incercari / se vede si din evolutia imprumuturilor externe / studiul noii legi cadru indica un salariu de agent cu vechime de peste 2000 de Euro in 2023 / faceti singuri calculele, nu e f greu / dar nu putem fi doar visatori si sa credem ca banii astia vor veni fara alte surprize / traim in Romania / nu am stat niciodata pasivi la actele injuste ale caror victime eram doar noi cei din penitenciare / nu vo sta pasivi nici in cazul in care salariatii din sistemul public se decid sa reactioneze sub organizare sindicala / dar parca imi amintesc anul 2010 cand mult mai grav ca acum, salariile au fost diminuate cel mai abrupt din Europa in timp ce muuuulti dintre cei afectati priveau protestele sindicale de la TV in loc sa fie in strada / acum probabil ca vor considera ca un Like pe Facebook e suficient

  10. Din pacate maririle salariale din noua lege de salarizare sunt se pare cea mai mare teapa . Cea mai legitima intrebare pe care si-o pune orice salariat, este cum au putut liderii de sindicat sa accepte o asemenea aberatie de lege care de fapt este posibil la anumite categorii sa nu insemne in buzunarul angajatului nici un leut in plus cu toate ca salariul v-a fi marit cu 25%.Toti liderii dau din umeri si se fac ca nu stiu nimic despre pacaleala guvernului cu ceea ce au pus la cale de la 1 ianuarie 2018.Oare asa sa fie?Iata cateva explicatii ale unor lideri de sindicat:
    Odată cu creşterea contribuţiei angajatorului în sarcina salariatului, ţinând cont că salariile pe brut se majorează cu 25%, creşterea pe net va fi de 3-4%
    Reporter: Şi membrii dvs de sindicat sunt multuimiti cu creşterea asta deşi a fost anunţată de 25?
    Marius Nistor – preşedintele Federaţiei Spiru Haret: Staţi puţin, este 25% creşterea pe brut. Mai departe vorbim despre de CAŞ şi CASS care vor fi mult mai mare, ceea ce duce implicit la o pensie mult mai mare.
    Acordul liderilor de sindicat ar putea avea o explicaţie simplă: potrivit delcaratiilor acestora, în sistemul bugetar peste 60% dintre cei 1,35 de milioane de angajaţi sunt înscrişi într-un sindicat şi toţi plătesc cotizaţie. Cotizaţia este calculată potrivit legii ca 1% din salariul brut, iar de la 1 ianuarie suma va creşte cu 25%.
    Cât câştigă un salariat, de la 1 ianuarie? În prezent, la un salariu de o mie de lei, netul, adică banii în mâna după plată impozitelor şi contribuţiilor, este de 700 de lei. În scenariul guvernului, de la 1 ianuarie, brutul se va majora, iar netul va fi cu 30 de lei mai mare, adică puţin peste 4%. Asta doar dacă impozitul pe venit scade la 10 procente, dacă nu, şi rămâne cota unică de 16%, atunci salariul în mâna va fi mai mic cu 19 lei.
    Dumneavoastra domnule Teoroc ce explicatie ne puteti da vizavi de aceste aspecte prezentate.Concret care va fi marirea reala pe care o vom avea de la 1ianuarie,tinand cont ca ne va creste si cotizatia catre sindicat,se maresc preturile la carburanti,alimente,curent,gaze,etc.?Veti sta cu maine in san toate sindicatele si ne multumim cu vrajeala guvernului sau cu faptul ca ne-au dat acum 10%, cand noi nu ne vedem capul de sutele de ore suplimentare prestate,nerecuperate,neplatite,cand nu am mai avut libere dupa cele 4 ture de mai bine de 1 an si nu mai vorbesc ca am ajuns sa umblam ca zombii pe sectii.Colegii de la 8 ore sunt suprasolicitati in toate compartimentele de birocratia inventata de ANP an de an care in loc sa se reduca ei inventeaza sute de proceduri noi ca au ajuns cei de la 8 ore, sa nu mai reuseasca in timpul programului sa isi intocmeasca actele fiind aproape zilnic necesar sa ramana peste program.Faceti domnilor de la sindicat ceva pentru reducerea birocratiei, se pare ca unii de la anp ce citesc pe net noaptea,ziua vin si fac proceduri de i-au zapacit de cap si pe cei de la evidenta,resurse,reintegrare,financiar.Trimit controale prin unitati si toti au ajuns de nu mai stiu de capul lor.Analizati aceste aspecte care intradevar surmeneaza foarte mult angajatii si tot mai multi se plang liderilor de sindicat din unitati, li se reproseaza de catre membrii de sindicat ca acestia nu pot lua masurile asteptate, deoarece acestea ar trebui sa fie unele radicale si atunci incep sa se retraga din sindicate.

  11. Lucian – probabil te referi la grupa de interventie / acolo s-au mentinut criteriile de inaltime / in rest, daca ai abilitati si dar si ceva experienta in sistem se poate accede prin mutare/schimbare (transfer este in alt sistem) / depinde de posturi si situatie

  12. [quote name=”Brigadierul”]Lucian? Tu chiar ai vorbit serios în postarea ta cu Brigada? Despre ce vorbești tu acolo? Cine te-a angajat măi băiatule pe tine? Rămâi gardian,și lasă brigada deoparte[/quote]
    A confundat feisbucul.Omu’ e cu brigada la o bere .

  13. Cu tot respectul pentru sindicate, dar cred ca mai usor s-a obtinut o marire de 10% de la MJ, decat sa ii faci pe cei de la ANP sa vrea sa rezolve aceasta problema a fluturaselor. Pleci de la un penitenciar din regim semideschis la alt penitenciar, pe aceeasi functie si nu ai accelasi salariu. Parerea mea personala e ca daca ANP-ul ar accepta sa rezolve aceste dubii ale oamenilor in privinta flururaselor, ar insemna sa-si asume si faptul ca in trecut si in prezent undeva sunt greseli, deci in concluzie nu se doreste cu adevarat sa se rezolve aceasta probleme, iar sindicatele nu au cum sa ii faca sa-si schimbe parerea, e mult mult prea grea aceasta incercare a sindicatelor… parerea mea

  14. Lucian? Tu chiar ai vorbit serios în postarea ta cu Brigada? Despre ce vorbești tu acolo? Cine te-a angajat măi băiatule pe tine? Rămâi gardian,și lasă brigada deoparte

  15. Dacă i-am da în judecată astfel încât să aibă vreo 10 000 de procese pe același subiect, respectiv faptul că: salariile și fluturașii generează dubii, fiind astfel posibil să existe nevoia unei reglări de conturi între angajat și stat (prin angajator), tind să cred că e posibil să aibă probleme ANP – ul… Sincer, eu am câteodată impresia că mă păcălește cu banii aceasta instituție… Voi?

  16. Trebuie aflat cit plateste contributie angajatorul pt. salariul nostru, daca aceasta contributie e mai mare de 25% (si se pare ca este), de la 01.01.2018 ne va scadea salariul !!

  17. Convocare cu contabili pe salarii si specialisti IT este stabilita in perioada 12-15.09.2017. De unde pana unde decembrie?

  18. La convorbiri, din ce am inteles eu, liderii de sindicat militeaza cum ar fi normal pentru virarea sumei respective catre salariat si apoi data statului, asta pentru ca marirea sa fie marire totusi.

  19. pana la urma, sa inteleg, s-a aprobat modificarea legii 293 in ultima sedinta de guvern?

  20. Buna ziua sindicate. Stiu ca o sa vin cu o intrebare off topic, dar sper ca nu deranjez prea mult cu aceasta. Sunt incadrat in momentul de fata la o unitate pe un post operativ. Nu sunt de mult timp in sistem si am intrat pe acest post, nestiind ca exista si detasamanetul din cate am inteles viitor birou ‘brigada’ , recorectez stiam cate ceva de el, dar vag/superficial. Tot ce pot sa zic legat de mine este faptul ca am facut sport de mic copil. Inot, karate taekwondo si in prezent sala de forte si antrenament single in special axat pe rezistenta si viteza. Ar fi sanse ca in viitor sa fac o cerere de transfer de pe postul de ‘agent operativ’ la brigada. Tot ce vreau sa spun este ca personal simt ca ma va reprezenta mult mai mult. Va multumesc anticipat, si imi pare rau ca am fost off topic. Sanatate!

  21. Ati rezolva o foarte mare problema clarificand acest aspect. Va rugam insistati pe acest subiect.

  22. crocojean – restanta ar trebui platita de unitatea unde erai in perioada respectiva / trebuiesc platite si impozitele aferente

  23. Mda… iar ne da **** PSD…prin Olguta…ar trebui sa iesim in strada ca nu se tin de cuvant…initial legea salarizarii trebuia sa intre in vigoare cu majorari de salarii in 2017. Apoi ne-au mintit cu 1ian 2018…si acum??? Suntem condusi de oameni incapabili si prosti!!!

  24. Referitor la restanta sporului de studii, care se acorda din iunie 2015 la zi, pentru cei csre s.au mutat la alte unitati de unde se acorda? De la unitatea de unde au plecat sau de la unitatea unde s.au mutat? Oentru ca suntem pasati de la unii la altii si pre ad ca ramanem pe dinafara. Multumesc anticipat!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)