www.snlp.ro Web analytics

MJ da drumul la proiecte. Partea II: OMJ privind remediile compensatorii

1669996 stock photo maze enter at your own risk danger of confusion puzzleCu ocazia aceluiasi eveniment (InterFest) organizat de Penitenciarul Jilava pe 5 octombrie 2017, ministrul Tudorel Toader a anuntat ca a semnat (in sfarsit) proiectul de ordin pentru centralizarea cladirilor care nu corespund din punct de vedere al conditiilor de detentie. Proiectul a intrat in transparenta decizionala pe 5 octombrie 2017, evident ca dupa termenul in care trebuia aprobat, ordin care va ajuta dar nu va salva situatia care are un grad foarte mare de complexitate si chiar de risc.

Problema principala o constituie interpretarile neunitare ale magistratilor pe marginea Legii nr. 169/2017, exprimate in cadrul unor intalniri, interpretari care anunta deja o practica diferentiata a instantelor de judecata, care va arunca in aer atat scopul legii recent emise cat si sistemul penitenciar. Printre probleme, la loc de cinste sta intrebarea daca fractia obligatorie de pedeapsa poate fi diminuata cu zilele castigate ca urmare a detentiei in conditii necorespunzatoare?

In lipsa normelor clare sau a unor raspunsuri oficiale si asumate, raspunderea exclusiva pentru interpretare (cu pericolele de rigoare daca aceasta este gresita) pica pe colegii nostri care lucreaza in structurile „evidenta detinuti” si care vor trebui sa decida ei in locul parlamentului, guvernului, MJ, ICCJ etc, care este momentul in care un detinut trebuie analizat in comisia de liberare conditionata. Tipic romanesc!

Degeaba a incercat ANP sa obtina raspunsuri rapide la aceasta intrebare de la MJ si ICCJ pentru ca a primit in scris niste „cozi de peste”. La evenimentul de alaltaieri organizat la Jilava, Tudorel Toader a confirmat ceea ce se preconiza de ceva timp si anume faptul ca pe data de 20 octombrie 2017 se va produce o intalnire de amploare sub organizarea MJ la care vor participa magistrati atat din sistemul penitenciar cat si de la nivelul coordonarii instantelor principale de judecata, in incercarea de a unifica interpretarile.

Nu numai ca suntem sceptici cu privire la sansa de a asigura practica unitara cat timp normele sunt incomplete si chiar contradictorii dar mai mentionam ca intalnirea anuntata de ministrul justitiei se va produce cu o zi dupa termenul de la care noi trebuie sa punem deja in aplicare aceasta balarie legislativa aruncata pentru detensionare dar care va avea exact scopul contrar. Sau poate se mizeaza pe rabdarea detinutilor exact cand acestia simt miros de libertate substantial inainte de termenul initial…

2 COMMENTS

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)