www.snlp.ro Web analytics

Provocari 2011

Incompatibilitati

Prin noua lege-cadru a salarizarii aplicabila din 2011, li se permite ofiterilor si agentilor sa exercite functii in domeniul privat. Ramane de vazut in ce fel se va interpreta noua restrictie: „legatura directa sau indirecta cu atributiile din fisa postului”. Un medic sau un psiholog in mod cert nu vor face tamplarie in privat ci acelasi tip de activitate cu cea din fisa postului fara a fi implicate persoane private de libertate. Va fi asta suficient pentru a considera ca nu exista nici macar o legatura indirecta? Ramane de clarificat.

Pentru moment nu exista norme de interpretare a noilor prevederi pe care le regasim acum numai in Legea nr. 161/2003 cu modificarile ulterioare si in Legea nr. 293/2004 republicata. Multi apreciaza ca articolul este inutil avand in vedere faptul ca nu mai avem nici timp, nici nervi si nici putere sa mai facem o alta activitate dar cei care deja sunt implicati in activitati private de multi ani se bucura. Avem colegi care au riscat si au facut taximetrie sau altele preferand acest tip de risc celui pe care il prezinta actele de coruptie, in cazul in care situatia lor sociala ii forta sa obtina un venit suplimentar pentru a-si acoperi ratele sau pentru a-si intretine familia.

Avem deasemenea colegi implicati in atragerea de fonduri structurale pentru sistemul penitenciar sau care se pot implica ca experti in alte proiecte din afara sistemului insa imposibilitatea remunerarii nu era de natura sa constituie o motivare. Acum lucrurile se schimba. Pe piata formarii profesionale multitudinea de cursuri mai mult sau mai putin gratuite aflate la dispozitia tuturor inclusiv prin intermediul organizatiilor sindicale ofera sansa unei noi meserii sau ocupatii si unui venit suplimentar.

Aparenta de inutilitate a modificarii recente ascunde in spate, insa, o usa deschisa, o sansa, in contextul in care statul de drept (sau mai bine zis „de drepti”) si-a demonstrat incapacitatea de garantare a unui loc de munca pentru proprii functionari precum si a unui salariu decent, stabil. Prin urmare nici restrictiile rigide nu mai au justificare.

LEGE Nr. 284 din 28 decembrie 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice

ART. 44
La data intrării în vigoare a prezentei legi, articolul 51 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 22 septembrie 2009, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„ART. 51
Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului.”

(va continua)
Alte provocari pe care le vom lua in dezbatere pentru inceputul anului urmator

  • Proiecte structurale, motivare personal, prime de 50%
  • Echipament 2010 2011
  • Diminuari salariale / salarizare 2011
  • Sporuri confientialitate, fidelitate
  • „5 zile de sindicat”
  • Negocieri colective, conflicte de munca
  • Ore suplimentare, repaus saptamanal si sarbatori legale
  • Reorganizara unitatilor din sistemul penitenciar
  • Masuri preintampinare – crestere numar detinuti (in 2011 anticipam ca vor intra in tara intre 3.000-7.000 de detinuti)
  • Identitate personal – gardieni de inchisoare (cum se propune in proiectul COR) sau ofiteri/agenti de penitenciare
  • Concursuri
  • Parteneriat public-privat
error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)