Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

BNS - Informare dezbateri Ministerul Muncii 17 ianuarie 2011

Dezbaterile au început la ora 10, după ce Ministrul Botiş a fost informat că în cursul ultimei întâlniri de sâmbătă, 15 ianuarie, din cauza atitudinii obstrucţioniste a reprezentanţilor patronatelor din ACPR şi a inflexibilităţii reprezentanţilor guvernamentali, nu au fost epuizate toate temele din proiectul Legii privind negocierile colective de muncă.

I-am propus Ministrului să continuăm dezbaterea punctelor restante, apoi, să trecem la discutarea proiectului de modificare a Codului Muncii, aşa cum am convenit la începutul dezbaterilor. Răspunsul Ministrului a fost năucitor! Înainte de a părăsi întrunirea, a declarat că putem discuta în continuare despre legea negocierilor, în condiţia în care suntem dispuşi să acceptăm eliminarea aplicabilităţii erga-omnes (asupra tuturor) a prevederilor CCM-urilor la nivel de ramură (sector) de activitate.

Ni s-a propus să acceptăm condiţii cantitative aberante pentru extinderea aplicabilităţii unui CCM la nivel de ramură asupra tuturor salariaţilor din ramură de genul: salariaţii membri de sindicat ai federaţiilor semnatare a CCM-ului de ramură să reprezinte 50% plus unu din totalul salariaţilor din ramură!!! Dacă nu, contractul va deveni de nivel grup de unităţi, dacă sindicaliştii implicaţi în contract reprezintă minim 10% din totalul salariaţilor ramurii.

Comentariile sunt de prisos.

După lungi discuţii în contradictoriu cu aceiaşi reprezentanţi ACPR şi văzând opacitatea reprezentanţilor MMFPS, am depus un text la minister, semnat de toate confederaţiile sindicale şi de confederaţiile patronale UGIR-1903, CPISC, CONPIROM şi UNPR, prin care l-am anunţat pe dl. Ministru că ne poate avea ca parteneri de dialog doar dacă acceptă o abordare constructivă în materia aplicabilităţii principiului erga-omnes.

Am ţinut la această abordare deoarece dacă am discuta despre posibile modificări la Codul Muncii fără dezvoltări acceptabile în legile speciale, am fi puşi în situaţia să acceptăm dereglementări majore în Cod, la care să nu mai putem obiecta. La o asemenea înşelătorie ordinară nu putem fi părtaşi.

Aşteptăm întâlnirea de mâine pentru a vedea care va fi poziţia Ministerului Muncii şi a reacţiona pe măsură. Vă vom ţine la curent în timpul cel mai scurt.

Primvicepreşedinte BNS,
Ion PISC

Vicepreşedinte BNS,
Ovidiu JURCA

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Google Translate

Cauta in site

 • Justice 17.10.2017 22:23
  Trebuie insistat pe eficientizarea concursurilor altfel vom rămâne ...

  Read more...

   
 • unu 17.10.2017 19:09
  Pentru cei ce intreaba de suma estimativa privind marirea de 10% spun asa ...

  Read more...

   
 • State 17.10.2017 18:07
  Dl. Stefan , ce stiti despre "fisa de monitorizare " ? In lipsa detinutilor ...

  Read more...

   
 • Marian 17.10.2017 12:40
  Ne puteti posta o suma estimativa intre minim si maxim referitor la ...

  Read more...

   
 • Costel 17.10.2017 10:11
  In legatura cu marirea de 10 la suta un procent minim si maxim cu ...

  Read more...

Google AdS