www.snlp.ro Web analytics

Confederatiile internationale si Organizatia Internationala a Muncii: propunerile guvernamentale de modificare a Codului Muncii nu au un fundament logic

Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC) si Confederatia Internationala a Sindicatelor (ITUC) au atras atentia Presedintelui si Premierului Romaniei, prin intermediul unei scrisori, cu privire la faptul ca propunerile guvernamentale de modificare a Codului Muncii incalca recomandarile si conventiile OIM.

Citeste mai departe sesizarea trimisa de cele doua confederatii.

 

Domnule Presedinte Traian Basescu
Domnule Prim Ministru Emil Boc

Va scriem pentru a exprima profunda preocupare a Confederatiei Internationale a Sindicatelor (ITUC) si a Confederatiei Europene a Sindicatelor (ETUC) fata de actualele propuneri de modificari pentru o serie de legi in Romania (care afecteaza patronatul, sindicatele, contractele colective, conflictele de munca si Consiliul Economic si Social) si ne alaturam sindicatelor din Romania in a cere Guvernului Romaniei sa respecte regulile Organizatiei Internationale a Muncii. De asemenea, vrem sa atragem atentia asupra obligatiei de a respecta principiile Uniunii Europene referitoare la aceste dezbateri.

Pe parcursul negocierilor pe care cele cinci confederatii sindicale le-au avut cu reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a fost ceruta opinie de ordin tehnic din partea Organizatiei Internationale a Muncii pentru a se examina conformitatea noilor reglementari cu standardele internationale ale muncii, legislatia internationala si practicile comparate in domeniul muncii.

Raspunsul tehnic al OIM – Biroul Regional pentru Europa Centrala si de Est si observatiile facute de expertii sai – trimise, de altfel, in timp util Guvernului roman – dovedesc, o data in plus, ca cererile formulate de sindicate privind modificarile propuse de Guvern referitor la Codul Muncii sunt perfect justificate. Din acest motiv va cerem ca aceste recomandari incluse in raportul tehnic al OIM – Biroul Regional pentru Europa Centrala si de Est sa fie luate in consideratie.

OIM a constatat ca propunerile Guvernului nu au nici un fundament logic si pe cale de consecinta, atrag atentia asupra faptului ca propunerile privind modificarea Codului Muncii – care vor afecta in mod negativ garantiile pentru activitatile si locurile de munca ale tuturor lucratorilor din Romania, indiferent daca sunt din sectorul privat sau de stat – nu au fost precedate de nicio motivatie si nu au fost insotite de nicio documentatie si de o analiza obiectiva a impactului social real. Din acest motiv cerem Guvernului Romaniei sa respecte opinia, recomandarile si conventiile OIM.

Reformele pe care Guvernul doreste sa le introduca trebuie sa fie strict subiectul dialogului social si sa tina cont de amendamentele propuse de partenerii sociali pentru a putea evita un conflict social. In orice caz, consideram ca o reforma bazata pe modificarea unui intreg pachet de legi sociale nu poate fi facuta intr-un timp asa de scurt. Este absolut necesar sa existe o perioada de consultari intre parteneri, schimburi de experienta, o analiza a situatiei actuale si identificarea punctelor de referinta pentru modernizarea viitoarei legislatii care sa respecte drepturile lucratorilor, in concordanta cu conventiile internationale pe care Romania le-a ratificat.

De aceea, va solicitam sa reconsiderati aceste probleme, tinand cont de comentariile Biroului OIM si in contextul dialogului social.

Cu sinceritate,

John Monks, Secretar General ETUC
Sharon Burrow, Secretar General ITUC

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)