www.snlp.ro Web analytics

Sanatate si securitate

Desi titlul articolului suna ca o lozinca socialista, cele doua concepte care isi fac loc incet, incet si in sistemul penitenciar, sunt deosebit de relevante pentru o dezvoltare corecta a relatiilor dintre angajati si angajatori, cu efecte benefice in planul conditiilor de munca, a remuneratiei corelate cu riscurile, a capacitatii de munca si nu numai.

Conform situatiei atasate, toate cele 47 de unitati din sistemul administratiei nationale au Comitete de sanatate si securitate in munca, iar la nivel de ANP exista o evidenta a sedintelor derulate in cursul anului trecut. Nu sunt multe sedinte (maxim 4/unitate) dar nici Comitetele nu functioneaza de mult timp. Este totusi un pas.

Atasam si deciziile directorului general al ANP privind constituirea si atributiile Comitetelor si recomandam salariatilor sa studieze materialele atasate pentru a se asigura o functionare din ce in ce mai buna a acestor entitati, prin sesizari argumentate. Orice salariat poate adresa sesizari prin reprezentantii in Comitet. Comitetele analizeaza situatiile cu privire la care sunt sesizati sau orice fel de probleme pe linie de sanatate si securitate in munca. Se formuleaza propuneri de solutionare a problemelor si sunt stimulati salariatii sa relationeze cu aceste Comitete.

Incurajam si noi personalul sa nu ignore existenta acestor structuri noi si sa le ajute sa functioneze in interes comun. Problematica pe care o pot trata este deosebit de ampla si relevanta si reiese din materialele atasate.

 

Documente atasate

7 COMMENTS

  1. Puteti vorbi dar fiti atenti ca in martie se vrea reinoirea contractului cu Alexis. Aici sa intervina sindicatul si sa arate ca daca legea spune ca analizele se fac in timpul programului atunci sa permita unitatilor sa semneze contracte si sa vina medicii pentru analize in unitate. Asa ar fi mai corect! Timpul este important si ca sa-ti faci analizele singur pentru ca cei de la Alexis sa le vada pierzi cateva zile. Asa trebuie explicat ANP-ului.

  2. Degeaba se implica sindicatul foarte ferm in a sustine neplata acestor consultatii de catre salariat daca insusi salariatul accepta acest lucru fiindu-i teama de eventuale repercusiuni asupra sa.

    Omul nu a invatat ca trebuie sa se reprezinte initial singur in orice context si abia apoi, daca lucrurile merg in defavoarea sa, sindicatul va trebui sa aiba un cuvant de spus.

    Dupa cum spune si Stefan, s-a adus la cunostinta salariatilor ca nu trebuie sa-si plateasca singuri consultatiile dar multi dintre acestia au acceptat pozitia ghicelului in aceasta privinta, oameni slabi din punctu meu de vedere, fara respect de sine si demnitate.

  3. Atributiile medicului de medicina a muncii-cotinuare

    onitorizează factorii de hazard fizici, chimici, biologici, ergonomici, psihosociali, etc.Supravegherea factorilor din mediul de munca si a practicii muncii care ar put
    Organizează si întreprinde inspecţia locurilor de munca;
    Organizează supravegherea stării de sănătate a angajaţilor concordant cu particularităţile expunerii la factori de risc ocupaţionali;
    Selectează testele de monitorizare biologica pe baza criteriilor de validitate pentru protecţia sănătăţii, a sensibilităţii, specificităţii si a valorii lor predictive.
    Consiliere in probleme de sănătate si securitate ocupaţionala, igiena industriala, ergonomie si echipamente de protecţie individuala:
    Evaluează sistemele de control destinate eliminării sau reducerii expunerilor la risc;
    Participa la selecţionarea echipamentelor individuale de protecţie adecvate pentru personal apelând si la alţi experţi daca este necesar;
    Consiliază asupra design-ului ergonomic al locului de munca si a uneltelor (instrumentelor);
    Coordonează si îndrumă metodologic si informaţional medicul cu competenta de medicina de întreprindere.
    Organizarea primului ajutor si tratamentului de urgenta:
    Sfătuieşte muncitorii pregătindu-i in vederea aplicării metodelor accesibile de prim ajutor si a procedurilor de urgenta.
    Face recomandări asupra planificării si organizării muncii in ce priveşte amenajarea locului de munca, alegerea, întreţinerea si amplasarea utilajelor si a altor echipamente, precum si asupra utilizării în condiţii de securitate a substanţelor utilizate in procesul muncii
    Face recomandări cu privire la introducerea de noi sisteme si tehnici de munca adecvate principiilor de securitate şi ergonomie;
    Militează pentru includerea factorului uman in procesele de design ale întreprinderilor, locurilor de munca si uneltelor.
    P

  4. Pe ce s-au platit acesti bani?Daca exista vreun medic de medicina a muncii care a evaluat capacitatea de munca si starea de sanatate a cadrelor din vreo unitate, va rog faceti public acest lucru . Eu unul,pot spune ca pe la noi nu a dat pana acum.
    Daca anul trecut, unii dintre noi si-au facut investigatii pe banii lor ,anul acesta nu cred ca se va mai intampla acest lucru.Sindicatul trebuie sa fie ferm si sa nu accepte nici un compromis.

    Rolul şi funcţiile specifice medicului de medicina muncii

    Identificarea factorilor de risc şi participarea la acţiunile de evaluare a acestora.
    Iniţiază evaluările la locul de munca si avizează metodele de control;
    Recomanda investigaţiile adecvate necesare pentru a stabili diagnosticul bolilor profesionale;
    Stabileşte diagnosticul bolilor profesionale şi a celor legate de profesiune;
    Recunoaşte necesitatea evaluării de către specialişti a mediului de munca, apelează la membrii unei echipe multidisciplinare (toxicologi, igienişti, ergonomişti, psihologi, etc.), organizând activitatea acestora.
    Supravegherea sănătăţii angajaţilor pe baza prevederilor legale şi a magnitudinii riscului asupra sănătăţii angajaţilor respectând principiile de etica:
    Participa la selecţia, orientarea si reorientarea profesionala a tinerilor;
    Efectuează examinări medicale la încadrarea un munca, în perioada de adptare, periodică la reluarea muncii şi la încetarea activităţii profesionale în respectiva întreprindere.
    Efectuează monitorizarea biologica a expunerii profesionale şi a efectelor biologice consecutive expunerii;
    Dispensarizează bolile profesionale, bolile legate de profesiune şi supraveghează bolile cronice;
    Stabileşte aptitudinea in munca cu ocazia oricărei examinări medicale.
    ea afecta sănătatea muncitorilor:

  5. Nu valoarea contractului deranjeaza. In realitate aceasta trebuia sa fie chiar mai mare, incluzand fel de fel de analize gratuite, insa, este absurd ca angajatii au avut un fel de obligatie de a-si efectua singuri analizele. Noi am transmis ca este obligatia angajatorului, dar daca nu si le faceau, toata actiunea cadea si am ales sa fim putin mai permisivi cu acest prim pas timid. Si asa se aude ca s-au inchis fisele destul de superficial si cam… incomplet. In mod clar vom fi foarte atenti la ceea ce se va intampla in continuare. Greselile viitoare nu vor mai putea fi puse pe seama lipsei de experienta.

  6. Una este legislația privind sănătatea și securitate în muncă, alta este interpretarea dată de ANP.
    Singurul rol al comitetelor de sănătate de la nivelul unităților a fost să bage in buzunarul firmei Alexis 80.000 de euro.
    Cum se face ca a fost atribuit contractul aceleași firmei care in anul 2010 a lucrat cu ANP-ul.
    Cine și-a luat comisioanele pt acest contract.

    Ar trebui ca MJ-ul să trimită corpul de control să verifice măgărelile făcute de ANP, direcția medicală și toți ceilalți implicați în derularea acestui contract

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)