www.snlp.ro Web analytics

Machetrix

3cd35e71ac5b1ac3c18a765999095181Mai intai a fost Codul muncii care a stabilit ca si in Romania, ca in alte tari civilizate, munca in plus se compenseaza, sclavagismul fiind abolit iar munca fortata interzisa. La fel si munca in zile de sarbatoare sau in alte zile libere. Apoi a fost statutul special pentru personalul din penitenciare care a stabilit ca doar munca suplimentara poate fi compensata. Adica, daca la final de luna acumulezi 24 de ore in plus este acelasi lucru daca orele respective sunt prestate luni sau sambata, de Craciun sau in zile lucratoare. Cu timpul si cu lupte sindicale, am evoluat putin si era cat pe-aci sa intram in normalitate dar Boc ne-a taiat aripile. Si sporurile. Nu mai putem compensa prin plata unui spor ci doar cu timp liber.

Si iata ca au inceput alte lupte. Sindicatele au sustinut ca 12 ore lucrate de Craciun pot genera 24 de ore care trebuie compensate cu timp liber (12 prestate suplimentar si 12 in zi de sarbatoare). Economicul din ANP a sustinut permanent ca doar ce este suplimentar poate fi compensat. Si de aici, dispute si divergente. Degeaba a fost invocat Codul muncii, degeaba au fost aduse in sprijin opinii ale unor experti in domeniu. Pana la urma, intr-un context potrivit, ANP a adoptat totusi o decizie corecta, celebra 569 din iunie 2012 pe marginea careia am tot publicat articole si comentarii. Esenta deciziei este ca tipurile diferite de compensare a muncii nu se exclud intre ele ci se suprapun.

De la emiterea deciziei si pana in prezent s-a trecut prin mai multe etape intermediare, mai mult sau mai putin ezitante si poate explicabile. Nu exista un model clar care sa poata fi urmat iar legislatia muncii ne ajuta la nivel de principiu dar nu si la partea tehnica, concreta. Fiecare unitate a facut dupa cum a crezut de cuviinta, iar la o verificare ulterioara s-a dovedit ca doar sapte unitati din sistem aplicau aproape bine decizia. Dintre acestea, Penitenciarul Ploiesti a fost ales ca model, iar formularul lor de pontaj a stat la baza viitoarei constructii care a durat luni de zile.

Practic acesta este momentul in care intra in scena „Machetrix” (porecla ne apartine) – macheta menita sa genereze un mod unitar de pontare a muncii in intreg sistemul penitenciar, un vis mai vechi de-al sindicatelor. Sigur ca vor exista comentarii si obiectii, nemultumiri si critici, insa la acest moment, in toate unitatile s-a trimis o macheta unica de pontaj care trebuie utilizata de toti pontatorii si care nu se modifica, generand aceleasi rezultate in coloanele de final. Macheta este insotita de o serie de instructiuni foarte detaliate, din dorinta de a se reusi o completare cat mai corecta si fara diferente de interpretare de la o unitate la alta.

Au fost introduse toate datele corespunzatoare si s-au presetat functiile necesare. Nu trebuie decat sa se introduca orele si minutele, atat. Macheta poate fi imprimata pe hartie in format A4 landscape si ulterior semnata de factorii responsabili. Desi pare ceva minor, din punctul nostru de vedere este o realizare care are in spate ani de divergente si dispute, mii de ore neevidentiate si pierdute, drepturi prejudiciate si multa raspundere asumata. In cursul procesului de finalizare a pontajului „Machetrix”, s-a incercat o utilizare in mod similar a programului-pilot de pontare folosit in cateva unitati din sistem, insa operatiunea a esuat, programul necesitand modificari radicale pentru a se obtine rezultatele generate de macheta.

Toata munca pe partea de IT privind introducerea unor elemente, functii si date in „Machetrix” ii apartine unui salariat pe care dorim sa-l evidentiem pentru rabdarea si abilitatea cu care s-a adaptat modificarilor care veneau de la ANP dupa fiecare sedinta administratie-sindicate sau dupa fiecare observatie din teritoriu centralizata de ANP. Desi macheta a fost poreclita ntr-un fel, creatorul ei nu este celebrul Matrix ci subcomisarul Ianos Lucian Daniel de la Centrul de Reeducare Targu Ocna care a lucrat in tandem cu agentul sef Raduta Silviu de la DSDRP ANP.

Documente atasate

54 COMMENTS

  1. Referitor la macheta, nu mi se pare „nasoala rau”. Am o singura problema cu felul in care se platesc sporurile. Insa chestiunea asta am discutat-o deja si am stabilit ca viziunea fata de un principiu este diferita.

    Se pare ca punctul meu de vedere este impartasit si de alti pontatori prin tara. Si ma gandesc cat de „diferit” as putea fi in conditiile astea ? 🙂

  2. Aladin,
    In luna mai daca ai lucrat 12 ore in zi de sarbatoare legala, cumulezi TSL = 12 ore, ore pe care trebuie sa le recuperezzi in urmatoarele 30 de zile. Daca in aceeasi luna mai, ulterior zilei in care ai lucrat in sarbatoare legala ti se acorda CSL, pentru luna urmatoare nu te mai reportezi decat cu TS pentru ca TSL l-ai recuperat in luna in curs.

    Exemplu: pe data de 5 mai lucrez 12 ore. Ca atare am cumulat TSL. Pe data de 24 mai sunt planificat in serviciu insa mi se acorda CSL. Aacest CSL este evident fara sporuri si imi scade si norma de munca aferenta lunii mai prin adaugarea in Fta a CSL-ului. Orele ce reies ulterior ca si suplimentare sunt TS pentru care ti se va acorda CS, cu sporuri daca acestea nu au fost platite in luna in curs.
    Problema sporurilor este alta poveste pentru care nu vreau sa insist acum.
    Important e sa intelegem felul in care acordam aceste compensari.

  3. Drill,
    Multumesc mult.Cea de-a doua intrebare voiam sa-mi confirme faptul ca noul mod de pontare nu e mai greu ca altul,anterior.Totusi nu sint lamurit cu compensarea orelor lucrate la sarbatori.Daca lucrez 12 ore la Pasti,imi iau 12 ore Tsl(in cadrul lunii mai),la sfirsit de luna am 30 ore suplimentare,in luna iunie mai am 12 ore Csl,adica pe linga alea 30 mai beneficiez de 12 ore fara spor ? Deci, 30 sint cu spor ,ca sint suplimentare + 12 fara spor,ca si Csl?
    Ce parere ai de macheta? E nasoala rau!

  4. Aladin,
    Consider ca am fost politicos cand ti-am raspuns. Daca ti-am cerut sa folosesti niste paragrafe sau delimitezi intrebarile cu un enter asta nu a insemnat ca te-am jignit cu ceva. Pur si simplu devii mai inteligibil cand vrei sa ti se raspunda.

    „Cele 2 intrebari de la comentariul 36 sint;
    1)Daca in fiecare luna efectuez 20ore suplimentare ,care se compenseaza cu timp liber in 30 sau 60 de zile, la sfirsitul anului calendaristic voi avea 20 ori 12=240 ore suplimentare sau nu?”

    Pai cum sa ai atatea ore suplimentare la sfarsitul anului daca intre timp ai recuperat in mai putin de 60 de zile ce ai cumulat anterior ?
    Exemplu:
    ianuarie = 20 de ore suplimentare – februarie – 20 de ore – martie recuperez 20 din ianuarie si luna asta imi genereaza alte 20. In total cate ore mai ai de compensat ? Dupa logica ta (ianuarie+februarie+martie) x 20 = 60 de ore. Conform a ceea ce ti-am prezentat eu, vei avea in felul urmator: ianuarie+februarie+martie-ianuarie = 40 de ore ramase de compensat. Daca ai reusi sa le compensezi in primele 30 de zile de cand au fost efectuate nu te vei reporta decat cu 20. Simplu !

    „2 ) De cite minute ai nevoie ptr a completa macheta ptr un singur angajat ptr -o tura de serviciu?”

    Pentru o tura de serviciu ? Mai putin de 1 minut. Dar cred ca e mult si 1 minut. Stiu udne lucreaza in ziua respectiva, stiu ce sporuri primeste si introduc datele in macheta. Exemplu: sunt pe sectie si ompletez urmatoarele: 12:30 la prezenta, 12:30 la antena, la fel la praf, la fel la paza-suprav, la fel la 12B. Si daca e tura de noapte completez si acolo cu 8:00. In total, ar fi de completat 6 celule cu orele aferente. Cat iti ia sa faci asta pentru un om ?
    Nu-mi dau seama de rostul intrebarii asteia. Poate are o alta conottatie si ma luminezi si pe mine.

  5. Stimati concetateni,
    Stateam de vorba ieri,la pescuit ,cu reputatul finu Alecu.Printre mai multe,am vorbit si despre macheta si D569.Dpm’ne, mare ,mare om finu Alecu,mai ales ca mi-a deschis si mai mult rampa luminii! De ce spun asta? Cele 3 feluri de compensari,despre care vorbesc unii,cica,in realitate ar fi numai una.Iata cum sta treaba:
    1) Atunci cind vorbim de norma legala lunara de timp (botezata de unii ,Ftl),ne gindim ca intr-o saptamina normala de lucru avem doua zile de repaus saptaminal,dupa repausul necesar odihnii,dupa 8 ore lucrate in program normal.
    2) Daca luna respectiva mai are si sarbatori legale,ele vor fi zile libere,si,astfel nu venim la treaba
    Daca respectam cu strictete cele doua situatii expuse,la sfirsitul lunii vom avea norma lunara legala de timp ce trebuie lucrata.
    Aceasta norma se poate realiza in program normal de lucru de 8 ore sau,in program special de 12/24.Insa,ea,norma lunara legala este aceeasi ptr toti muritorii.Fiindca timpul de lucru se masoara in ore,tu,angajatorule,trebuie sa-mi dai atitea ore libere cit sa compensez eu timpul muncit in repausul saptaminal neacordat sau la sarbatori legale muncite,astfel ca la finalul lunii sa am aceeasi norma legala de timp lucrat.Ba mai mult,mai dai si un spor de 75-100%,spor pe care micutul Boc…l-a taiat!Pai ,altfel,are cineva vreo formula magica ptr a calcula norma lunara legala de munca?
    Finu a repetat ca timpul suplimentar,ts, este rezultatul neacordarii repausuluisaptaminal si al sarbatorilor legale….deci din 3 compensari..au ramas doar 2.Adica Tsl + Trs= Ts, iar si mai departe avem numai o compensareTs.Cica restul e CAN_CAN.Macheta ,asa cum spunea Vandalul…e depasita si ea va disparea de luna viitoare.
    Ce spunea Vandalul mai sus e…teorema si nu incercati sa va abateti de la ea!Ea nu poare fi combatuta,asa cum nici teorema lui Pitagora n-a putut fi combatuta!Despre bossoni..mai discutam,cica nu se stie sigur ca exista!

  6. Sigur ca viitorul inseamna IT, programe, softuri, rachete si bossonul Higgs, insa pana atunci lucram pe ce putem. La cererea publicului am cerut timeout si am lasat mingea la IT care nu a reusit mai nimc cu programul pilot de pontare. Pentru moment facem in excel si cand o vrea IT-ul sa ne ajute, nu ne opunem

  7. Aceaastă machetă este un instrument cel puțin depășit. Informatica într-un sistem ca ANP nu înseamnă un tabel în excel, nici pe departe. Execlul nu asigură portabilitatea datelor, siguranța acestora, iar prelucrarea lor ulterioară este un adevărat coșmar, ca să nu vorbim despre centralizare. Pentru un junior de informatică probail că este o realizare, dar nu cred că pentru sistem. Infromatica în sistemul penitenciar ar trebui să vorbească despre aplicații integrate, adică să vedem o aplicație de resurse umane și salarizare, cu un modul de pontaj pe măsură. De altfel s-a încercat ceva pe acest plan, dar pare că nu este dorință, pentru a nu se face ceva bun. O echipă de oameni devotați au realizat un sistem de pontare integrat cu apălicația de resurse umane, a fost testat în câteva unități, dar el nu este dorit. Acolo datele rămân, pot fi oricând verificate, nu prea pot fi șmenuite, deci nu place șefilor care vor să iasă bine!!! Decizia înființării acestui matrix este cu atăt mai discutabilă, cu cât ANP are în implementare un sistem integrat de gestiune a resurselor financiare, materiale și umane, finanțat de banca mondială. Dar ăsta e ANP-ul, unii specialiști ai săi habar nu au de proiectele în dezvotare și nici nu le susțin, că de, nu le aparțin, dar susțin tot felul de rable, care apoi sunt vândute la preț de formula 1.

  8. Drill,
    Cele 2 intrebari de la comentariul 36 sint;
    1)Daca in fiecare luna efectuez 20ore suplimentare ,care se compenseaza cu timp liber in 30 sau 60 de zile, la sfirsitul anului calendaristic voi avea 20 ori 12=240 ore suplimentare sau nu?
    2 ) De cite minute ai nevoie ptr a completa macheta ptr un singur angajat ptr -o tura de serviciu?

    3)Hai sa fim sinceri-daca am 30 ore suplimentare in luna mai,cum se calculeaza orele suplimentare?.-Nr de zile lucratoare ori 8;deci,am exclus sarbatorile legale din timpul l de lucru Daca nu ti-e clar putem face din nou teoria orelor suplimentare si care sint cauzele care le genereaza.Repet,la calcularea orelor suplimentare am exclus din norma lunara de lucru zilele de sarbatoare.Daca lucrez 12 ore la Pasti,mai am 12 ore de compensat.Deci compensarea zilei lucrate la Pasti se face o data ca zi suplimentara de lucru si a doua oara ca zi de sarbatoare,lucrata.
    Hai sa fim si mai sinceri-stim ca Pastele cade duminica. Cei de la biroaie ar trebui sa aiba liber ptr ca e duminica si intr-o alta zi fiindca e …PASTELE.Deci cele doua chestii nu se exculd ,ci se aduna.Hai sa le adunam ptr toti!
    Eu te rog sa=mi explici logica D569.,Codul muncii l-am inteles si mi-e clar!
    Eu zic sa nu cream noi norme de drept ca nu avem acest drept(nu avem aptitudinea necesara) ,norme care creaza drepturi excedentare,neprevazute in actele normative ierarhic superioare.Dar e alta discutie si o las posteritatii!
    Te rog sa fii politicos,daca doresti sa discuti cu mine!

  9. Aladin,
    Pentru a pune intrebari clare la care si sa ti se raspunda, trebuie sa folosesti macar paragrafe. Da un enter dupa fiecare intrebare. Un comentariu fara nici macar un alt alineat este destul de neinteligibil.

    Legat de repausul saptamanal, tot vis-a-vis de nelamurirea ta de la comentariul 36:
    REPAUSUL PENTRU SCHIMBURILE OPERATIVE este practic imposibil de identificat. Nu mai vorbim de cei care se succed in alte ture decat cele stabilite prin D569.
    Legislatia reglementeaza repausul saptamanal, dupa cum probabil stii, in termeni generali fara o analiza tehnica in prealabil necesara altor tipuri de program. Cel mai clar este evidentiat pentru cei ce lucreaza la 8 ore.

    Exista in schimb solutia de a stabili repausul pentru plutoane si alte categorii de personal care presteaza in diferite ture intr-un mod „ad-hoc” daca pot spune asa. In sensul ca, pot stabili la nivel de unitate ca, daca personalul planificat a executa serviciul in ture va fi chemat in zilele libere la munca( cele 48 sau 72 de ore) atunci va beneficia de TRS.
    Dar este destul de greu si asa. Ca atare, ramane sa se pronunte in clar legislatia si apoi sa avem pretentii de la o decizie !

    Decizia a venit ca urmare a neplatiii orelor suplimentare si a recunoasterii muncii prestata in zi de sarbatoare legala. Trebuia sa se intample ceva cu aceste zile. Pentru repausul saptamanal poate va exista altceva pe viitor

  10. Aladin,
    Imediat dupa postarea ta la nr. 36, ai primit un raspuns de la mine cu privire la felul in care primesti compensare. Pentru tine, inca o data:

    Trebuie sa te gandesti la un lucru foarte clar, si anume faptul ca in conformitate cu actele normative in vigoare, compensarea in bani a timpului suplimentar sau a sarbatorilor legale nu mai este posibila.
    Ce a facut D569 a fost de natura a acoperi impedimentul neplatii orelor prestate in sarbatoare legala si acordarea in schimb a compensarii cu timp liber.

    Este clar ca nu exista dubla compensare in acest caz pentru ca tipurile de compensari se stabilesc functie de tipurile de munca prestate, si anume:

    Tipul 1: munca prestata conform planificarii, iar in cazul in care rezulta ore suplimentare – TS – pentru care se acorda CS;

    Tipul 2: munca prestata in zile de sarbtaoare legala sau in cele in care potivit legii nu se lucreaza pentru – TSL – pentru care se acorda CSL (al doilea tip de cmpensare);

    Tipul 3: munca prestata in repaus saptamanal – TRS -pentru care se acorda al treilea tip de compensare – CRS.

    Deci, ti-am identificat trei tipuri de munca ce angreneaza separat trei tipuri de compensare. In niciun caz nu discutam de dubla compensare.

  11. Drill,
    Observ ca acel comentariu ,nr 39 din 13/06,nu a fost publicat integral. O fi de vina data de 13…cica nu exista ghinion pe 13! Te rog,daca poti,tu sau alte persoane ,sa-mi raspundeti la intrebarile din coment nr 36 din 12/06.Aspectul cpmpensarilor ma preocupa in primul rind sa stiu ce drepturi am sau nu am.Apoi macheta deviaza de la D569.Nu mai inteleg nimic!

  12. Aladin,
    Observ ca te preocupa aspectul compensarilor si tocmai de aceea as dori sa citesti si sa interpretezi cu atentie.

    Am afirmat ca exista trei tipuri de munca pe care o prestezi care genereaza trei tipuri de compensari.

    Pe exemplul tau ti se identifica urmatoarele:
    TS = 30 de ore
    TSL = 12 ore.

    In total, ai de recuperat 42 de ore, 30 purtatoare de sporuri si 12 fara sporuri deoarece, acestea ti-au fost platite in ziua in care ai prestat efectiv in sarbatoare legala.

    Ulterior gasesc un punct comun cu tine si anume felul in care sunt platit in luna in care beneficiez de TSL. Interpretand ca in prezent ca norma ta de munca va fi cu 12 mai mica, sigur ca vei fi platit la sporuri pe Fti, cu 12 ore mai putin.
    Aici am avut si eu o interpelare si am sugerat ca plata sporurilor sa se raporteze la numarul orelor lucratoare stabilite pentru luna respectiva indiferent de ce Fti am. Si numai ce depaseste aceste ore stabilite ca lucratoare sa fie reportat pentru plata.

    Trebuie inteles ca pot reporta orele suplimentare si fara sporuri, ele putand fi platite in luna in curs si, ca atare, nici omul nu va mai simti ca sta in CSL, CO si alte absente motivate care nu implica sporuri.

  13. DOMNILOR !!!!
    DE CE TREBUIE CONFIGUREZ PERSONALUL CAND IN FOAIA D E PONTAJ, DUPA CE SELECTEZ COMPARTIMENTUL, OAMENII TOT MANUAL TREBUIE SA-I INTRODUC ? CE ROL ACEA CONFIGURARE PANA LA URMA ?

  14. Trebuie sa transfer datele de pontaj a 24 de persoane si NU POT INSCRIE LA SPORURI NUMARUL DE ORE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    DE FIECARE DATA, PRENTRU FIECARE ZI TREBUIE SA INSCRIU NUMARUL DE ORE UNDEVA LA PREZENTA SI APOI SA-L IAU CU COPY – PASTE IN DREPTUL SPORURILOR !!!!!

    SIMT CA O IAU RAZNA !!!! AM DE INTRODUS 24 INSI !!!!

  15. Domnule Raduta sau Domnule Ianos
    Va rog sa-mi spuneti cum scap de acele culori din fisa de pontaj ! Ma incurca rau la completare, in plus nu pot accesa cu ajutorul parolei „sss” foaia de lucru.

    Va rog lasati-mi raspuns aici pentru ca nu va pot trimite e-mail. De fiecare data primesc raspuns ca adresele dumneavoastra sunt gresite.

    Inca un aspect : introdiceti inca o linie sub data fiecarei zile unde sa pot introduce niste prescrutari ale locurilor unde-si desfasoara individul activitatea. Ma juta foarte mult la introducerea tipurilor de sporuri de care beneficiaza in ziua respectiva.
    Exemplu: daca e pe sectie pe 1 , sub data de intai as trece „E1”, sau daca e in postul de paza as trece PP. In felul asta identific locul unde a lucrat si ma ajuta la introducerea sporurilor.

    Introducerea numarului de ore la sporul de antena spre exemplu, nu ma lasa sa o fac decat folosind copy-paste a numarului de ore completat de la prezenta. La fel si in dreptul Cs.

  16. Drill,
    Hai sa stabilim prin exemple concrete,ptr ca vreau sa inteleg D569.In luna mai am avut 30 ore suplimentare.Aici intra si cele 12 lucrate pe 5 mai(Paste).In luna iunie ,eu voi primi 30+12=42 ore libere,din care 30 ore suplimentare si 12 ore la sarbatori.Practic,cele 12 ore lucrate la Paste se includ atit in orele suplimentare cit si in orele ce trebuie compensate ptr lucrul la sarbatoare.Corect? Eu vreau sa spun altceva:norma mea de ore de munca in iunie va fi cu 12 ore mai mica decit cei de la 8 ore.Corect?Deci, nu voi primi bani ptr sporurile compensate ca Csl,lucru corect,deatfel! Trec peste polemica ca in legislatia muncii nu se prevede asa ceva si practic se genereaza drepturi ce exced cadrul legal.Eu doresc sa inteleg D569.Daca nu gresesc,domnul Teoroc avea cindva 3 sau 4 cazuri,care nu prea se regasesc toate acum;Ts>Tsl;TsTsl,adica eu am 30 ore suplimentare din care 12 lucrate la Paste,eu,beneficiez de 30 ore libere;2) daca Ts=Tsl,adica am 30 ore suplimentare si tot 30 lucrate la sarbatori beneficiez tot de 30 ore libere;3)daca Ts

  17. Vis-a-vis de FTL, eu am aceeasi viziune, in sensul in care acesta reprezinta norma de munca a oricarui angajat si la asta sa se raporteze si plata sporurilor.

    De aici trebuie plecat cu principiul. Cel putin asa consider.

    In continuare, daca FTL este afectat de absente motivate si rezulta un FTI < FTL, nu trebuie sa plafonam plata sporurilor la nivelul FTi pe considerentul ca acesta reprezinta norma lunara de munca. Ca reper general trebuie avut in vedere numarul orelor lucratoare din luna, respectiv FTL.

  18. Aladin,
    Trebuie sa te gandesti la un lucru foarte clar, si anume faptul ca in conformitate cu actele normative in vigoare, compensarea in bani a timpului suplimentar sau a sarbatorilor legale nu mai este posibila.
    Ce a facut D569 a fost de natura a acoperi impedimentul neplatii orelor prestate in sarbatoare legala si acordarea in schimb a compensarii cu timp liber.

    Este clar ca nu exista dubla compensare in acest caz pentru ca tipurile de compensari se stabilesc functie de tipurile de munca prestate, si anume:

    Tipul 1: munca prestata conform planificarii, iar in cazul in care rezulta ore suplimentare se acorda TS – primul tip de compensare;

    Tipul 2: munca prestata in zile de sarbtaoare egala sau in cele in care potivit legii nu se lucreaza pentru care se acorda TSL – al doilea tip de compensare;

    Tipul 3: munca prestata in repaus saptamanal pentru care se acorda al treilea tip de compensare, si anume TRS.

    Deci, ti-am identificat trei tipuri de munca ce angreneaza separat trei tipuri de compensare. In niciun caz nu discutam de dubla compensare.

  19. Drill,Stefan stie ca nu am fost si nu sint de acord cu o parte din D569,.De ce? Ea nu are in vedere repausul (de odihna)de 24 ore dupa tura de noapte,astfel ca romanul intra direct in repaus saptaminal,lucru neintilnit la programul de 8 ore si mai ales in C Muncii.Timpul lucrat la sarbatori se compenseaza cu bani si nu cu timp liber ,”dublu”.Deci,daca-i dam ceva omului ,ii dam bani mai multi si nu timp liber mai mult si bani mai putini,lucru existent in C muncii. Toate acestea le-am detaliat in ultimul an,cind am prezentat pe ore,dupa logica matematicii si in spiritul si litera legii.Personal nu doresc sa mai amintesc vreodata despre aceste lucruri,ele vor fi analizate de altii peste timp.De asemenea ,ptr lucrul in repaus ,adica simbata si duminica ,ar trebui sa se primeasca lovele si nu sa consideram ca am avut 2 zile de repaus saptaminal,care in realitate e numai una.3) Acest Ftl sau norma legala de munca ar trebui sa fie la fel,indiferent de programul angajatului,la 8 ore sau in ture de 12.
    Pina la urma nici asta nu ma deranjeaza Nu stiu cum s-a pontat in unitati,dar,era mai simplu si se acorda tot ce prevede macheta.Mai exact,printr-o simpla selectare ,angajatul primea toate sporurile sau compensarile,conf locului de munca,ptr aceasta existind un program,nu Excel,foarte bun ,in care se evidentia absolut tot. Finaciarul platea anumite sporuri,care depaseau Ftl in luna efectuarii,iar alte sporuri erau reportate ptr plata in luna urmatoare.Acum,acest lucru trebuie sa-l faca pontatorul.Pai acest pontator,cind trebuie sa faca toate astea ,cind ,el are atributii pe linie de sdrp?de exemplu. Revin cu niste intrebari;
    1) Daca fac lunar 20 ore suplimentare,care se compenseaza in 30 sau 60 de zile la sfirsit de an am 12 ori20=240 ore suplimentare?Ideea e ca se depasesc cele 180 ore si e alt caz..
    2)De curiozitate,cit timp iti ia zilnic completarea machetei ptr un angajat din paza?
    Daca poti sa raspunzi,mai am neclaritati si vb.

  20. Se pare ca plata sporurilor a fost argumentata intr-un fel si de Alexandru. Nu am facut vreun pact cu acesta insa, dupa cum m-am si exprimat mai devreme, sunt de acord cu plata sporurilor pentru munca efectiv prestata in luna curenta.
    Principiul sau formula de calcul pentru care optez la plata sporurilor este urmatoarea : TTML + ce se recupereaza prin CS pana la limita orelor lucratoare ale lunii, chiar daca Fti este mai mic decat FTL.

    Aladin, nu trebuie sa fii finatist pentru a completa macheta. Trebuie doar sa cunosti un minim de excel.

  21. Nu vreau sa mai amestec BEX-ul in problema SNLP PROTECT,sunt destule solicitari pe caz de boala,dar omeneste vorbind,as dori sa-i putem sprijini pe cei sapte colegi,care au fost inlaturati din sistem.
    Nu am facut nici o solicitare pe caz de boala,dar consider ca am raspuns promt,atunci cind situatia a impus.
    Cei care cred in spusele mele ma pot contacta la nr. de telefon-0745757499.
    Ma angajez sa centralizez si sa fac public pe site,pe cei care doresc sa ne ajute.
    As vrea sa precizez faptul ca cei din BEX ne-au ajutat,fara sa mai ceara ajutor din partea filialelor snlp din sistem.
    Cei care au fost inlaturati din sistem,vor sa plece din tara ptr. a gasi de lucru.
    Este ceva inedit aceasta solicitare a mea,poate deranjeaza-dar eu o fac.

  22. Nea Aladine nu imi esti antipatic, doar te vrei astfel si te straduiesti sa devii. Tine-o tot asa si vei reusi in scurt timp. Drill chiar iti da raspunsuri competete. Personal, voi intra in dialog cu tine, cand vei invata sa te exprimi.

    Alexandre, nu prea stiu ce vrei dar incerc sa-mi dau seama. Ai putea sa enunti un principiu scurt in loc de paragrafe intregi de calcule? Sugerezi ca sporurile trebuie platite pentru munca efectiv prestata, in luna respectiva, iar recuperarile (ca sa folosesc un termen consacrat) sa fie acordate fara sporuri?

    Renunta putin la trimiterile catre macheta si formule. Fa-ma sa inteleg intr-o propozitie concisa cum crezi ca trebuie facut. Cu cuvinte nu cu cifre. Si promit sa raspund la fel de concis.

    Inca o mentiune (nu doar pentru Alexandru): termenii de genul „porcaria de macheta”, amenintarile cu controale si alte faze similare prevestitoare de rau sau care transmit dezacord si naduf nejustificat, nu fac decat sa tensioneze in loc sa ajute si sa aduca clarificari. Stiu ca multi nu reusesc decat prin astfel de formulari sa se simta mai bine dar putem incerca sa ne si abtinem. Poate ca vom supravietui.

  23. si ca sa nu credeti ca prind fluturi, haideti sa vedem daca am dreptate:
    val.spor=SBL*15%*nr.ore lucrate/ nr ore lucratoare,
    unde
    nr ore lucrate= spor Fti pana la spor Ttlm
    nr ore lucratoare= ore Fti pana la FTL
    pt ca limitarea platii se face la o PREZENTA de 170 ore in medie lunar si nu pana la 170 ore nivel ore sporuri. Nr de ore lucratoare se refera la orele individuale Fti pana la Ftl! astfel, platesti integral sporurile si nu reportezi nimic pe Cs! nu se pierde valoarea lor prin necompensare! si numai asa vei avea o valoare unitara a orei de spor asa cum este legiferat, pt doi fpss cu acelasi SBL! Valoarea unitara a orei de spor este mai mare cand se depaseste Ftl si se platesc orele de spor pana la Ttml, pentru ca si expunerea la factorii nocivi este peste limita legala a timpului de lucru.
    nu e nevoie sa publicati, doar sa constatati!
    multumesc!

  24. Tema pt dl Stefan! pt ca pontajul nu v-a iesit, chiar daca ati lucrat cu specialisti! si o sa vedeti si de ce!
    Sporul de noxe, de exemplu, este de 15% din salariul de baza! pe formula care se calculeaza (vezi normele din 399), interpretata eronat de DEA, ani la rand, pentru doi fpss cu acelasi salariu de baza lunar (SBL), la o prezenta diferita lunara, valoarea unitara a orei de spor difera! se deduce ca valoarea orara a sporului este in functie de orele de prezenta si nu cum ar trebui, in functie de SBL!. Ba mai mult, se poate intampla ca fpss cu prezenta mai mare sa aiba o valoare pe ora de spor mai mica! si inca ceva: interpretarea gresita vine din faptul ca iti limiteaza nr de ore lucrate in conditii de spor la 170 ore in medie lunar si nu prezenta! si din aceasta cauza, sporul nu se plateste intreg pana la Ttlm ci pana la Ftl!
    Normal ar fi ca orele de spor sa nu se reporteze pe Cs , deoarece se pierd prin necompensare cu timp liber, la plata orelor suplimentare! si daca dam iama prin legislatie, pierderile salariale se numesc imputari, retineri si nicidecum….pierderi prin necompensare! nu exista nicaieri in lume munca normata neplatita pana la ultimul sfant!
    Cat despre pontaj, o sa aveti o mare surpriza dupa un anumit control de fond! si nici cu decizia nu stati prea bine! pentru ca nu mai au nicio legatura una cu …altul! sau viceversa! sa mai discutam si despre drepturile de concedii si pontarea lor pentru cei de la tura? nu mai are sens! o sa se rezolve si asta!

  25. Drill, da-mi un exemplu cum se completeaza porcaria aia de macheta! Ea ar trebui completata de finantisti! Mai discutam anumoite probleme si-ti argumentez de ce e treaba finantelor! Merci.Nu si Presedintelui

  26. Eu imi doresc un dialog f bun si cu tine ,Stefane!Mai doresc sa nu ma mai cenzurezi ,chiar daca-ti sint antipatic! Asa vei dovedi ca esti Presedinte!( de sindicat)

  27. Aladin,
    Ceea ce afirmi ca poti face cu recuperarile dupa tura de noapte, este imposibil. Recuperarile sunt acordate in zilele in care ai fi planificat in serviciu. Doar in felul asta le poti scadea din FTL si obtine un Fti corespunzator.

    Pe langa asta, este si ilegal ce propui, nemaispunand ca incarci mult luna cu ore suplimentare. In plus, fie vorba intre noi, ce minte slaba ar accepta sa i se dea recuperari in iberele de dupa serviciu ?

  28. Cum nu primesti raspunsuri, Aladin? Vad ca ai un dialog f bun cu Drill.

  29. Aladin,
    Pune cazul in care lucrezi o luna fara sa tii cont in ce zi ai muncit in sarbatoare legala. Daca la sfarsitul lunii constati ca ai 30 de ore suplimentare, acela este Ts. Te uiti pe pontaj si mai constati ca ai lucrat si intr-o zi de sarbatoare legala. Te uiti cate ore ai prestat efectiv in zi de srbatoare legala si acela este TSL pe care il adaugi la TS de 30 de ore. In total : TS = 30 de ore + ce ai constatat ca ai lucrat n sarbatoare legala, adica TSL. Toate astea sunt ORE SUPLIMENTARE.

  30. As dori sa dezbatem si problema machetei si a compensarilor,dar acum nu primesc raspunsuri la intrebarile care ma chinuie.Nu e tot atac la persoana sau rafuiala?Iata: daca din motive obiective,o perosana nu beneficiaza de compensarea orelor suplimentare in 60 zile,pot sa le pun fictiv in a doua zi libera dupa tura de noapte sa nu le piarda?E adevarat ca dupa 3-4 luni de artificii ar avea vreo 60 ore suplimentare!Ce spuneti?

  31. Drill,in ex meu inteleg ca cele 12 ore Scl sint incluse in cele 30 suplimentare.S-a scris despre dubla compensare si nu pricep unde este!

  32. Aladin,
    Beneficiezi de Cs = 30 de ore si CSL = 12 ore. S-a discutat mult de faptul ca aceste dua compensari nus e exclud reciproc.
    Mai simplu, daca ai lucrat pe 5 mai 12 ore si la sfarsitul lunii constati ca ai si 12 suplimentare, atunci vei beneficia de Cs=12 ore si CSL = 12 ore. Daca nu ai timp suplimentar la sfarsitul lunii (Ts) atunci vei beneficia doar de 12 ore CSL.

  33. Domnule Presedinte,
    Am niste neclaritati legate de D569.Deci,daca lucrez la 5 mai 12 ore si la sfirsitul lunii am 30 ore suplimentare,de cite ore compensate beneficiez in iunie :30+12=42 sau tot de 30?Mai exact ,acolo la D569 dadeati 4 cazuri,sint valabile si acum?

  34. buna ziua.d-l teoroc ce se intampla cu afisarea rezultatelor pt examenul de sef tura de la margineni?trebuiau afisate de sambata.puteti sa ne ajutati cu un raspuns?multumim

  35. Stimate d-le L Ianos,
    stimate d-le Presedinte
    Ptr a usura intelegereamachetei si a simbolurilor,am sa va propun unele lucruri
    1)Poate ca n-ar fi fost neaparata nevoie de simbolul Fta,iar Fti s-ar calcula mai usor daca am inmulti nr de zile lucratoare dintr-o luna (pe care le are de facut un individ_)cu 8,aceasta fiind de altfel si norma legala de ore dintr-o luna ptr un salariat.Acest Fti ar deveni un fel de Ftl,personalizat.
    Eu am niste neclaritati:
    1)Daca o persoana efectueaza intr-o luna20 ore suplimentare care sint compensate in luna urmatoare,dar si atunci mai face 20 suplimentare,cele compensate, se mai considera ore suplimentare la sfirsit de an? Concret,eu din ianuarie pina in decembrie fac suplimentar cite 20 ore care se compenseaza,la sfirsit de an eu am facut 20 ori 12=240 ore suplimentare?

  36. Inteleg ce inseamna norma de munca. Inteleg ca, daca beneficiez de Cs, norma asta se reduce la Fti. Insa nu despre acest principiu vorbesc. Ci despre faptul ca pot permite sa platesc in cuantumul maxim al FTL toate sporurile (cu exceptia ceelui de paza-suprav 5%), exact pe exemplul dat de mine.

    M-am chinuit cu acest principiu si pe la mine si am reusit sa conving ca, desi acord Cs-uri pentru o luna anume, sporurile le platesc pe cele restante din alte luni daca este cazul, pana la nivelul orelor ce le compensez. E simplu. Pe exemplul meu si pe logica mea, reportez doar 4 ore la antena, ore care le voi recupera prin plata urmatoarea data cand beneficiez de CS. Dar sunt doar 4 ore iar eu beneficiez de 12 ore de compensare. Ca atare, cand beneficiez de aceasta compensare, platesc aceste 4 ore + alte ore reportatate din alte luni acumulate pana la data la care acord compensarea.

    Principiul pe care il sustin face ca omul sa nu simta la bani in sens negativ, faptul ca i s-a acordat CS. Daca se plateste conform teoriei mele : TTML + CS atunci intotdeauna omul va beneficia de plata orelor muncite efectiv in luna in care le-a prestat.

    In felul asta, ajung sa ma reportez pe viitor si cu un numar mai mic de ore cu sporuri.

    Deci, inca o data ! Nu ma limitez la principiul prin care stabilesc norma de munca in luna respectiva prin scaderea din FTL a Fta, ci la cat muncesc efectiv. Orele suplimentare, intr-adevar le reportez ca diferenta dintre TTML si Fti insa sporurile le platesc, pentru ca le-am muncit efectiv si nu au depasit norma lunara, in cazul jnostru 152.

  37. REVIN !!!
    Desi nu am baut nimic, s-ar putea sa dau impresia ca sunt „praf” tot revenind la subiectul asta cu sporurile.

    Uffff… Desi mi-am cerut scuze ca nu am fost atent, totusi se pare ca exista o anomalie la acordarea acestor sporuri.

    Am dat un exemplu mai devreme. FTL = 152 de ore, Cs = 36 ore si CO = 24 de ore. Deci, un Fti = 92 ore. Dupa planificare, am un Ttml = 120 de ore. La sporuri mi se plateste Fti (92 de ore ) + Cs (36 de ore ) = 128. din punctul meu de vedere…INCORECT !

    Parerea mea, sporurile se platesc in felul urmator : Ttml = 120 de ore + Cs = 36 de ore, adica 156 de ore. Deoarece plata o pot realiza in cuantumul maxim al FTL va rezulta ca mi se vor reporta 4 ore. ATAT ! Si este foarte CORECT tinand cont ca sporurile sunt DE PREZENTA ! Daca vin efectiv la munca 120 de ore, astea mi se platesc. Si daca dau sporuri si la Cs si depaseste pragul FTL atunci diferenta o reportez. E SIMPLU ! SI LOGIC !

    VARIANTA DE PLATA A SPORURILOR TTML + CS ESTE CEA CORECTA, diferenta reportand-o. Daca imi scapa ceva, va rog, sariti-mi la gat cu argumente ! Sporurile sunt DE PREZENTA ! De la principiul asta trebuie plecat ! Ele se acorda pentru ce muncesc efectiv sub incidenta acestora. Si mi se platesc la limita FTL !

  38. Nu va multumesc ca mi-ati sters dreptul la replica!Si eu care credeam ca e o invitatie la creatie…

  39. Cred ca ar trebui specificat faptul ca, pentru a se reporta corect numarul de ore suplimentare (Ts – Tsl) trebuie realizat initial un pontaj fictiv din care sa se reporteze exact numarul de ore restant pentru fiecare om in parte. Daca se va incepe cu luna iunie cu acest pontaj, cel fictiv va trebui realizat pentru luna mai spre exemplu, si completat in asa fel incat sa rezulte cuantumul corect al numarului de ore ce se reporteaza.

  40. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO !!!!!!!!!!

    MII DE SCUZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    MI-AM LUAT O PIATRA DE PE INIMA ! IN ULTIMA CLIPA AM OBSERVAT CA SPORURILE ACORDATE LA CS SE TREC SEPARAT, IN PARTEA DREAPTA A PONTAJULUI ! ASA ESTE CORECT !!!!! INSA TREBUIE SPECIIFICAT FAPTUL CA AR TREBUI PUNCTATAE SPORURILE IN DREPTUL ZILELOR DE CS PENTRU A SE CUNOAASTE LA SFARSIT DE LUNA CATE ORE TREBUIESC TRECUTE IN ACEA PARTE DREAPTA !!!!

    INCA O DATA ! SCUZE PENTRU NEATENTIE !

  41. INCA UN ASPECT !
    Diferenta de sporuri ce-mi reiese ca fiind neplatita va trebui recuperata la acordarea Cs ! Corect ? Pai daca in luna asta sbeneficiez de Cs, va rezulta un Fti mai mic, evident ! Si daca plata sporurilor este limitata la cuantumul Fti, atunci cum mai recuperez aceste sporuri ? :))) Pe pontajul asta, NICIODATA ! Pentru ca, de fiercare data cand voi lua Cs, voi avea un Fti mai mic decat FTL, logic, si daca plata se rezuma la Fti…concluzia ? 🙂

    Nu-mi vine sa cred ca poate scapa din vedere un asemenea aspect !

  42. Stefan,
    Voi incerca sa fiu cat mai inteles !
    Nu am facut referiri la compensarea Tsl. Discut despre un principiu foarte clar si cred, foarte logic. Si anume, faptul ca am posibilitatea sa platesc orele lucrate cu sporuri la nivelul maxim al FTL chiar daca in luna curenta am beneficiat de CO sau alte absente ce intra in Fta.
    Exemplul meu a fost foarte clar. Am luna cu un FTL = 152 de ore, un CO = 3 zile lucratoare (pontate cu 24 de ore) si un Fti = 128 de ore. Din planificarea efectiva in serviciu in luna curenta imi reiese un Ttml = 175 de ore. Ca atare am un Ts = 47 ore. Constat ca pe macheta asta, la sporuri, desi am lcrat efectic sub incidenta sporului de antena un numar de 175 ore (Ttml), imi sunt platite doar cuantumul Fti = 128. Nu spun sa mi se plateasca in luna curenta toate cele 175 de ore ci 152, cuantumul FTL, total LEGAL. Si am mai specificat ca singurul spor ce poate fi platit peste limita FTL este cel de paza-supav. 5%.
    Deci, in luna despre care vorbesc, in loc de 128 de ore la antena, ar trebui sa mi se plateasca 152 (cuantumul FTL) restul pana la 175 de ore lucrate efectiv reportandu-mi-se pentru atunci cand voi beneficia de Cs.

    Un alt exemplu elocvent. Cs-urile se duc in Fta ceea ce determina un Fti mai mic decat FTL (logic). Sa zic ca am 3 Cs-uri 12 X 3 = 36 de ore. Plus acel Co = 24 de ore, imi rezulta un Fti = 92 ore. Insa, conform planificarii am un Ttml = 120:00 ore. Pe pontajul asta mi se platesc DOAR 92 DE ORE !!!! LA ANTENA spre exemplu, cuantumul Fti !!! Cum este posibil ? Eu am muncit efectiv 120 ore sub incidenta acestui spor !!! Toate cele 120 de ore trebuie sa mi regaseasca la plata pentru luna curenta. Si doar pe considerentul ca nu depaseste cuantumul FTL la care ma limitez cu plata !

  43. [b]ATENTIE![/b]

    Comentariile care contin atacuri la persoana vor fi sterse.

  44. [quote name=”cosmin”]domnule Teoroc vrem sa stim detalii despre proiectul de modificare al legii 293, il primim sau nu?[/quote]
    O sa trimita Florin o copie si la organizatia de „boboci”….cand o sa primeasca si el..
    P.S. Ce varsta trebuie sa am,ca sa ma pot inscrie in organizatia lu` matale,ca io ma simt inca tanar sa sti!!!!

  45. Repausul saptamanal reprezinta o etapa finala a implementarii deciziei 569. Vedem efectele a ceea ce avem pana in prezent. este evidentiata munca in zilele de sarbatoare si se compenseaza in plus fata de munca suplimentara, daca exista.

    Drill, incerc sa inteleg ce ai spus. Daca din luna mai am 12 ore suplimentare care trebuie compensate cu timp liber, atunci in luna iunie trebuie sa beneficiez de 12 ore de stat acasa, timp in care sunt platit ca si cum as fi la serviciu (cu sporuri de prezenta).

    La totalul muncii prestate (Ttml) se adauga si orele pontate ca si compensare (cu toate sporurile) apoi totul se raporteaza la un Ftl „unic pe tara” (ca sa spun asa). Ftl este influentat de absente (justificate sau nejustificate). Daca sunt justificate (concediu, invoiri, compensare munca in zile de sarbatoare) atunci se aduna in Fta si se scad din Ftl generand un Fti corect. Ca sa vad cat am prestat suplimentar scad Fti din Ttml.

    Una dintre bataliile care s-a dat cu DEA ANP a fost exact acest principiu si anume, daca 2 ture lucreaza la fel ca numar de ore iar la final de luna se intampla sa nu depaseasca Ftl (norma lunara unica, ca sa spun asa / neavand nicio absenta), daca o tura „a prins” Craciunul atunci tura respectiva are de compensat 12 ore (de ex).

    Luna urmatoare, tura care a prins Craciunul are dreptul la o zi libera in timp ce tura cealalta nu are acest drept. Bineinteles ca ziua libera va avea regim de invoire (fara sporuri), avand in vedere faptul ca nu s-a constatat munca suplimentara ci doar munca in zi de sarbatoare.

    Dar daca nu as introduce cele 12 ore de compensare acordate in Fta si as mentine in luna compensarii aceeasi norma de munca, tura care beneficiaza de „invoirea” respectiva risca sa nu-si mai poata indeplini norma minima de munca. De aceea noi spunem ca abia atunci compensarea este reala daca se acorda timp liber iar ziua se aduna la Fta, zcazand astfel norma.

    Poate pare complicat pentru cei care nu au aprofundat doemniul, dar lucrurile sunt destul de logice.

  46. Repausul saptamanal reprezinta o etapa finala a implementarii deciziei 569. Vedem efectele a ceea ce avem pana in prezent. este evidentiata munca in zilele de sarbatoare si se compenseaza in plus fata de munca suplimentara, daca exista.

    Drill, incerc sa inteleg ce ai spus. Daca din luna mai am 12 ore suplimentare care trebuie compensate cu timp liber, atunci in luna iunie trebuie sa beneficiez de 12 ore de stat acasa, timp in care sunt platit ca si cum as fi la serviciu (cu sporuri de prezenta).

    La totalul muncii prestate (Ttml) se adauga si orele pontate ca si compensare (cu toate sporurile) apoi totul se raporteaza la un Ftl unica pe tara (ca sa spun asa). Ftl este influentat de absente (justificate sau nejustificate). Daca sunt justificate (concediu, invoiri, compensare munca in zile de sarbatoare) atunci se aduna in Fta si se scad din Ftl generand Fti. Ca sa vad am prestat suplimentar scad Fti din Ttml.

    Una dintre bataliile care s-a dat cu DEA ANP a fost exact pentru acest principiu si anume, daca 2 ture lucreaza la fel ca numar de ore iar la final de luna se intampla sa nu depaseasca Ftl (norma lunara unica, ca sa spun asa / neavand nicio absenta si nicio ora suplimentara), daca o tura „a prins” Craciunul atunci tura respectiva are totusi de compensat 12 ore (sau cate a lucrat exact in ziua de sarbatoare).

    Luna urmatoare, tura care a prins Craciunul are dreptul la o zi libera (desi, repet, nu a avut nicio ora suplimentara de recuperat) in timp ce tura cealalta nu are acest drept. Bineinteles ca ziua libera va avea regim de invoire (fara sporuri), avand in vedere faptul ca nu s-a constatat munca suplimentara ci doar munca in zi de sarbatoare.

    Dar daca nu as introduce cele 12 ore de compensare (Tsl) acordate in Fta si as mentine in luna compensarii aceeasi norma de munca, tura care beneficiaza de „invoirea” respectiva risca sa nu-si mai poata indeplini norma minima de munca, pentru ca evident ca lucreaza mai putin, stand 12 ore acasa din serviciu. De aceea noi spunem ca abia atunci compensarea este reala daca se acorda timp liber iar ziua se aduna la Fta, scazand astfel norma.

    Poate pare complicat pentru cei care nu au aprofundat doemniul, dar lucrurile sunt destul de logice.

  47. Pentru orice neclaritate legata de macheta, va rog sa va adresati prin e-mail, telefon sau comunicator celor doua persoane ce au contribuit la dezvoltarea acesteia.
    Astept sa ma contactati in cursul saptamanii viitoare pentru a discuta concret cazul expus de dumneavoastra.

    Cu stima.

  48. Domnule presedinte
    Si totusi…si totusi..si totusi machetrix-ul asta nu rezolva problema repausului saptaminal si a celui dupa tura de noapte!Sigur ca sint si obiectiiptr ca problema de fond e..aceeasi! Adica ,degeaba sint evidentiate niste compensari..ptr ca ele in realitate sint niste frustrari!Vrei sa vorbim iar ceea ce-am dezbatut luni intregi?

  49. domnule Teoroc vrem sa stim detalii despre proiectul de modificare al legii 293, il primim sau nu?

  50. Sporurile nu se platesc in cuantum corect ! Conform acestui program, ele sunt platite in cuantum Fti + ce se recupereaza prin Cs ! GRESIT ! Sporurile se platesc pentru prezenta efectiva la munca. De aceea sunt si sporuri de prezenta ! Si CORECT e sa se plateasca maxim in cuantumul FTL si nu FTi.
    Daca luna iunie este de 152 de ore lucratoare si sunt 3 zile lucratoare in CO imi rezulta un Fti de 128 de ore. In total, la sfarsitul lunii constat ca am fost prezent la munca 175 de ore si pe programul asta nu mise platesc decat 128 de ore cu sporuri.

    Tinand cont ca sporurile DE PREZENTA se platesc in cuantum maxim al FTL, NORMAL ar fi fost sa fiu platit cu 152 de ore la sporuri iar restul pana la 175 sa mi se reporteze ! Imaginati-va ca in luna iunie sunt privat de plata a 24 de ore la sporuri. Cumulat pentru toate sporurile care fac obiectul depasirii FTL in luna respectiva, e o pierdere bunicica.
    Este adevarat ca totul mi se reporteaza, dar de ce sa astept Cs-urile pentru a-mi fi platite cand mare parte din ele mi se pot plati LEGAL in luna curenta ?

    As astepta sa-mi fie platite si la acordarea Cs-urilor dar tinand cont de faptul ca suntem cu recuperarile inca in anul 2012 prin luna septembrie…..

    ESTE SINGURA PROBLEMA PE CARE O AM CU ACEST PROGRAM DE PONTARE !

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)