www.snlp.ro Web analytics

Ordonanta si proiectul de ordin cu normele de aplicare pentru majorarile salariale de 50% si 75%

descarcareIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr 450 din 19 iunie 2014 a fost publicata OUG 37 din 18 iunie 2014 prin care se modifica OUG 103/2013 referitor la acoradrea unor majorari salariale.

Textul integral OUG 37/2014

In cursul zilei de ieri, la ANP a fost organizata o prima intalnire cu sindicatele pentru elaborarea normelor de aplicare ale ordonantei, obligatoriu de emis in termen de 5 zile de la intrarea acesteia in vigoare. Va punem la dispozitie un prim text al proiectului de ordin al MJ.

Proiectul de OMJ 

Update:

Proiect de OMJ cu observatii SNLP

86 COMMENTS

  1. [quote name=”Stefan Teoroc”]Pentru dezamagitul si un agent: da, nici nu a iesit bine soarele ca au aparut norii. Asta este guvernarea actuala. Incearca declarativ sa se diferentieze de guvernele Boc dar nu reuseste. Mai intai putin praf in ochi pentru ca apoi sa se respinga solicitarile pentru deschiderea de credite. MFP a spus ceva de genul – voi n-aveti bani de salarii si vreti bani de haine? Sa mai speram la majorari?… Din pacate, mai degraba ne pregatim de miscare. Vom vedea ce se intampla zilele urmatoare si decidem.[/quote] . Chiar daca se vor da acesti bani de haine, tot trebuie sa facem ceva… e praf in ochi, ce dau cu o mana iau cu doua acesti „guvernanti”. Ar trebui mers pe la ferestrele lui mike mouse, la palatul victoria sau ministerul apararii , pe unde o fi sa-I strigam k lui base: iesi afara….. . Asa nu se mai poate…aceeasi mizerie ca cei dinainte, baga taxe la greu si noi parca suntem prosti inghitim ca pelicanii…sau poate ca ne meritam soarta, vor baga banii pe haine si iar vom tacea din gura….

  2. ne dati va rugam un raspuns sincer si sigur legat de banii pe echipament.se vor acorda sau nu?

  3. Pentru [i]dezamagitul[/i] si [i]un agent[/i]: da, nici nu a iesit bine soarele ca au aparut norii. Asta este guvernarea actuala. Incearca declarativ sa se diferentieze de guvernele Boc dar nu reuseste. Mai intai putin praf in ochi pentru ca apoi sa se respinga solicitarile pentru deschiderea de credite. MFP a spus ceva de genul – voi n-aveti bani de salarii si vreti bani de haine? Sa mai speram la majorari?… Din pacate, mai degraba ne pregatim de miscare. Vom vedea ce se intampla in zilele urmatoare si decidem.

  4. Codul Muncii

    Art. 122. – (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
    (2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
    (3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.”
    Art. 137. – (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
    (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
    (4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
    (5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
    Art. 142. – (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

  5. OMAI nr. 101/01.07.2014 privind condiţiile de stabilire a majorării salariale pentru personalul MAI care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal şi de sărbători legale

    ” (4) Dacă activitatea desfăşurată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează nu a putut fi compensată cu timp liber corespunzător, în condiţiile alin. (2), majorarea se plăteşte prin adăugarea sumei rezultate potrivit alin. (3), după caz:

    a) la drepturile salariale cuvenite în luna în care se efectuează plata, pentru activitatea care se desfăşoară în ture sau schimburi;

    b) la drepturile salariale cuvenite în luna în care se efectuează plata şi la drepturile salariale corespunzătoare activităţii desfăşurate în zilele respective peste durata normală a timpului de muncă, indiferent de modul de organizare a programului de lucru.”

  6. Off topic: este adevarat ca MFP nu a aprobat fondurile pentru banii de echipament????
    Multumim

  7. Vad ca politia vrea sa iasa in strada.noi ce facem ca din toate dicutiile astea se pare ca iar am luat teapa.pana cand ne mai duc astia cu zaharelul.bani nu dau oameni nu angajeaza.am ajuns sa fim sclavi p plantatie fara libere si concedii.pana cand?

  8. Multumesc pentru raspuns domnule Teoroc.
    Cum ramane cu sarbatoarea din 29.06 ?
    Adica e „legala” si se da liber sau nu?

  9. D-le Presedinte
    Ma intreb care situatie incalca art invocat de dvs-cea care ignora odihna de 24 ore ,(dupa tura de noapte) si acorda 40 ore repaus saptaminal(in loc de 48) sau cea in care repausul se acorda ” fragmentat”?Eu cred ca avem decit o solutie reala si legala- PLATA-, ptr ca:1) a venit timpul sa recunoastem sincer ca RS nu se acorda simbata si duminica ,in 2 zile consecutive si aplicam art 137 al 1,2,3 C muncii poate si 4, cu spor de 75% conf Ordonantei2) RS se acorda „fragmentat”,in 2 „ture” a 24 de ore dupa 2 ture de noapte consecutive. Si in acest caz se plateste sporul de 75% . Concret,ies din tura de noapte luni la ora 8,am odihna de 24 ore pina marti la ora 8 (cind nimeni si nimic nu ma poate chema la serviciu),urmeaza 24 ore RS pina miercuri la ora 8,dupa care incep munca! Si iar tura de zi si apoi tura de noapte ,dupa care aplic regula de mai sus! Atunci cind in cadrul lunii ,nu se poate acorda in totalitate RS.orele devin ore suplimentare,cu specificul lor.Daca nu se compenseaza nici dupa 60 zile…consecinta este plata unui alt spor de 100%
    Ce spuneti,ma invitati la voi? Curaj baieti!!!Succes d-le Presedinte!!!!!!!!

  10. [b]florin alex[/b] – chiar daca am recitit de 3 ori ce ai spus, tot imi este greu sa trag o concluzie / este un deja vu / ironii, besteleli, amenintari, atacuri, algoritmi, complicatii / incerc sa deduc ca pentru tine repaus saptamanal nu poate fi decat sambata si duminica, punct / daca se lucreaza in acele zile, trebuie incasati bani si cu asta basta.

    [b]finule[/b] – tu esti de parere ca dat fiind specificul muncii repausul poate fi oricand, nu e nevoie de zile consecutive, poate fi fragmentat, dar sa avem grija la repausul obligatoriu dupa serviciul de 12 ore, repaus care nu este saptamanal (codul muncii, art 115 alin 2)

    [b]borderline[/b] – daca avem clarificata problema repausului si lucrezi in acele zile, in loc sa stai cu familia, ai dreptul la compensare cu timp liber; D 569 spune ca dublu, ramane sa se mai si aplice (adica daca munca prestat in acele zile produce si ore suplimentare Tsl si ore in repaus Trs, atunci trebuie compensate cumulat; daca nu se produce compensarea, ai dreptul la o majorare salariala pentru acele ore.

    [b]un agent[/b] – acel spor nu se mai acorda, fiind suspendat prin OUG 103 care introduce un nou drept – majorarea salariala de 75%.

    [b]agent sarbatorit[/b] – de la o unitate la alta, directorii au gestionat diferit problema / adresa transmisa de ANP in unitati pe baza normativului permite organizarea unei mese festive exact in ziua de 29 iun la care pentru participanti (salariati si invitati) se aloca o suma de 18 lei / cum se stabilesc participantii, este problema fiecarei unitati

    [b]radu[/b] – ordinul va aparea in scurt timp / acum e tardiv sa mai putem modifica ceva / dar se poate dupa emitere / nu m-as baza prea mult pe celelalte structuri / la momentul emiterii D569, s-au purtat discutii cu cei de la MAI care efectiv s-au sufocat cand au auzit ca noi vrem sa compensam dublu sarbatorile / in urma cu cateva zile am discutat telefonic cu un lider sindical din politie care incerca sa afle cum facem noi / i-am spus ca noi suntem transparenti si poate gasi proiectul pe site / dar ca mai definirea repausului se face prin decizie / daca am fi vrut sa reglam totul de-a fir a par prin ordin, acesta ar fi durat 1 an si aveam doar 5 zile la dispozitie / asa cum vedeti in proiectul de ordin atasat, se tintesc orele realizate in repaus si sarbatoare fara a se detalia si fara alte precizari clarificatoare / ramane ca prin coroborarea actelor existente sau prin modificarea acestora (D569 ocupa un loc important) sa stabilim un calcul corect pentru o compensare materiala realizabila

  11. Ștefan ceva concret la momentul de fata avem cu privire la omj-ul care trebuia sa apară sau s-a amânat ? Ma gândesc ca nu ar fi rau sa ne uitam un pic si la celelalte structuri (poliția de ex . ) sa vedem cum fac si ei , poate vin cu ceva bun ,au si ei personal care lucrează in diferite ture . Cât despre decizia 569 cum spuneai si tu e perfectibila.am încredere ca împreuna cu cei de lângă tine veți găsi o soluție si pentru asta

  12. Revin la comentariul de inainte.Sigur ca repausul poate fi stabilit si in alte zile, o spune Codul Muncii.Dar pentru asta TREBUIE SA PRIMIM UN SPOR.Cat despre stabilirea zilelor de repaus, cum le stabilim.Saptamana asta luni si marti, cealalta miercuri si joi….s.a.m.d???Hai sa-l stabilim doua zile consecutiv, indiferent care sunt acele zile, dar permanent.Adica daca am repaus, lun i si marti, asa sa-l am in fiecare saptamana.Vrea A.N.P.ul asa?

  13. D-le Teoroc pana acum eu stiam ca repausul saptamanal cf. D 569 sunt cele 2 zile consecutive libere
    dupa tura de noapte(adica ies din schimbul de 12 ore Luni dimineata=am repausul saptamanal LUNI si MARTI)…Sunt multe de discutat ..de genul eu am 48 de ore liber,administrativul are …64 !! Vreau insa sa intreb altceva…daca spre exemplu sunt chemat la perchezitie in zilele de repaus-vezi exemplul de mai sus- sunt pontat dublu sau nu??
    Si o alta intrebare: cei care au muncit in 29.06 au o zi libera in plus sau nu???Adica e considerata zi de „sarbatoare legala” sau se merge la mica intelegere cu conducerea?

  14. D-le Presedinte,ma simt onorat ca-mi acordati atentie…mai ales ca sunt cunoscut doar de Caragiale si de domnia voastra. Trecind peste glumitele dvs si referitor la repausul saptaminal…mai incerc sa mai explic inca o data…probabil nu am fost clar! 1) Cele doua zile de repaus saptaminal ce trebuie acordate si consacrate in c muncii sint ,de fapt,” dupa D569, primele” 48 de ore ‘libere” dupa tura de noapte(adica tot primele 2 zile consecutive,in interpretare logica).Ei bine,d-le Presedinte, aceste prime 48 de ore sau „prime 2 zile consecutive,se acorda pe parcursul a 3 zile,contrar codului.In prima zi dupa tura de noapte se munceste in intervalul orar 0-8,deci, ramin 16 ore libere din prima zi .16 +24 (in a2 a zi)=40.Mai sint doua zile consective?40+ 8 ore pina la intrarea inserviciu (din a3 a zi)=48 2) Fiind o munca in program special si discontinuuuuuu,mai vrem 2 zile de repaus,continuu si consecutiv,in 2 zile,cind avem 1 zi si 2/3 din urmatoarea!3) Ignoram complet dreptul la odihna de 24 de ore dupa 12 ore lucrate noaptea,numai de dragul repausului saptaminal?4) Ma bucur enorm ca sinteti de aceeasi parere cu mine,personajul lui nea Iancu,ca RS nu este obligatoriu sa fie acordat in 2 zile consecutive.Realitatea este ca se acorda in 2 zile neconsecutive,ca asa e specificul muncii,discontinuu.5)daca reusim sa identificam corect Rs ( primele 2 zile neconsecutive ,nu din saptamina!) si sa-l acordam corect,ramine sa recunoastem ca orele suplimentare sunt rezultaul neacordarii in totalitate a RS,care vor deveni ore suplimentare.Daca nici in 60 de zile nu se compenseaza…ele vor fi platite! Deci, nu mai fiti coautori la nimic…e bine asa! 😆

  15. Multumim pentru pizza si Cola-adica,pentru tura de noapte ce a lucrat,dar n-a ”beneficiat” de acest”privilegiu(decat tura de zi)!!!De ce se fac diferentele astea???Nu vorbesc de produsul in sine,ci de gest:si tura de noapte a prins din sarbatoare 5 ore!!!Urat gest!…

  16. Da, zilele de sambata si duminca reprezinta repausul legal!! Zile, in care , daca se lucreaza, se realizeaza ore Trs, pentru care se acorda, sau se stabileste/defineste (asta numai asa ca sa fie in ton cu aceia carora le place astfel de notiuni), alte zile/ore de repaus in compensare,cu timp liber corespunzator, dar si platindu-se un spor negociat (care nu a fost niciodata aplicat).
    Asa spune Codul muncii, fara a fi rastalmacit si interpretat de juristi cu studiile facute la SH. Si se aplica pt orice program de lucru, fara restrictii, alte proceduri, ordine sau decizii!
    Nu confund eu orele suplimentare cu orele lucrate in astfel de zile ci tocmai aceia care au conceput pontajul, altfel decat era si care, se vrea o aplicare a D569!
    Dar cine spune ca pontajul este imaginea sau rezultatul aplicarii deciziei? Eu? Nu!
    Nu cumva cel care intreaba „de ce confund Ts….?” si care, concluzionez ca prin astfel de intrebare, deja imi da impresia ca da dovada de anumite neintelegeri si ca suntem in totala disonanta in ceea ce incercam sa aratam si sa dovedim?
    Cand dai un act normativ si se aplica discretonar, partial ori produce discriminari in randul aceleasi categorii de personal, nu e ok sa se mai insiste cu „magna cum laude”!

  17. Multumeste-te cu dialogul si lasa amenintarile sau alte inflorituri; pentru moment ti-am editat comentariul ca sa-l pot autoriza; respira adanc si focuseaza pe subiect daca vrei sa avem o conversatie; am primit si emailul de la tine si te asigur ca sunt atent la subiect.

    Nu stiu de ce incurci subiectul cu „suplimentarele”. Vorbim strict despre repaus si orele prestate in repaus. Ce incerci tu sa spui este ca de fapt repausul este sambata+duminica, punct? Te-am mai rugat si in trecut, vorbeste scurt, simplu si clar, fara patima sau exagerari inutile.

  18. nu ai drepatate Stefane, pentru ca pleci de la injusta si nedreapta situatie de a stabili un alt repaus saptamanal si in acest repaus nou, daca se lucreaza, se si realizeaza ore TRS. nu,nu, nu si nu! ACORZI UN ALT REPAUS SAPTAMANAL PT CE S-A MUNCIT IN REPAUSUL STABILIT DE L 53. asta inseamna ca recunosti faptul ca cele doua zile de repaus stabilit in Romania si pana in Botswana, daca vrei, sunt zile de drept libere, iar daca se lucreaza, se platesc si se compenseaza cu timp liber corespunzator (in ore sau zile) sau se platesc! Orele suplimentare sunt doar orele realizate peste programul normal sau in schimburi, ori altfel de program de lucru din zilele lucratoare! nu amestecam lucrurile! NU ESTE OBLIGATORIU SA ACORZI ZILE CONSECUTIVE DE REPAUS SAPTAMANAL! asta se intampla pt munca in schimburi si pt programul normal de lucru, cand se lucreaza in WEEK-END, identic cu durata zilnica de lucru din zilele lucratoare! (editat)

  19. Privitor la modul in care se vor angrena majorarea salariala pentru repaus cu Decizia 569, Codul muncii si legislatia salariala mai mult sau mai putin tranzitorie, raman multe de clarificat, in mod sigur. Trecand peste emoticonurile vesele ale finului care in schimbul unei formulari propuse nu ofera o alternativa, reamintesc ca in sistemul penitenciar exista doua tipuri de munca in schimburi iar programul 12/24-12/48 nu permite identificarea celor doua zile de repaus consecutive. Atunci cand a fost consultat tot personalul cu privire la necesitatea modificarii programului astfel incat sa putem face aceasta departajare, s-a receptionat un refuz pe linie. Toata lumea doreste sa pastreze acest program dar de asemenea doreste sa aiba si repaus saptamanal. Noi ca sindicate nu putem permite modificarea programului, daca personalul tine la acesta, dar nici nu putem scoate ca magicienii din palarie 2 zile consecutive de repaus de acolo de unde nu-s. Vom vedea cum angrenam aceste date in ceva care sa sune corect. Spiritul prevederilor din legislatia muncii si din OUG 103 modificata este in sensul compensarii muncii prestate in repaus saptamanal si nu in zile de sambata-duminica. Toate domeniile in care se munceste in schimburi isi definesc repausul, iar daca in acel repaus se presteaza munca, atunci ea trebuie compensata corespunzator inclusiv prin majorare salariala, daca nu este posibil cu timp liber.

  20. Iounut – uite cum vom face: avand in vedere ca ai atat de multe lucruri de spus, spatiul alocat comentariilor privind articolele postate este impropriu; nu am nimic impotriva sa-ti povestesti of-ul, insa zecile de comentarii legate nu sunt o solutie. Transformam acest spatiu in altceva. Voi salva comentariile pentru eventualitatea ca nu ai facut deja acest lucru si apoi le voi sterge, cu execptia ultimului comentariu; iti voi da posibilitatea sa transmiti problema ta intr-o scrisoare pe care o poti transmite pe adresa noastra de email apoi poate fi postata.

  21. Pai chiar si un elev de clasele primare poate socoti ca cei de la birouri care lucreaza la 8 ore de vineri de la ora 15 cand termina serviciul si pana cand se intorc la serviciu luni la ora 7 sunt nici mai mult nici mai putin de 64 de ore, deci asta inseamna REPAUS SAPTAMANAL, cele doua zile consecutive sunt incadrate de ore de odihna dinainte si dupa efectuarea serviciului?!Eu turant beneficiez de fix 48 de ore de cand ies din serviciu si pana cand intru, ba daca mai pun la socoteala schimbarea de serviciu, pentru care cum o dai si cum o intorci tot dureaza minim 30 de minute eu c-am beneficiez de fapt de 47 de ore+/- cateva minute?!Deci intreb si eu (nu cu cine votez?!) cand beneficiez eu de repausul saptamanal?!

  22. De ce facem atatea analize si incercam noi sa gasim solutii pentru a defini repausul saptamanal cand el este deja stabilit de Codul Muncii???
    Art. 137
    (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
    (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
    Daca repausul POATE(o spune Codul Muncii) fi stabilit si in alte zile decat sambata si duminica, dar pentru asta se va plati obligatoriu un spor la salariu, spor al carui cuantum nu este stabilit, DE CE ACEST SPOR NU POATE FI DE 75%???????????
    Pentru ca asa spune decizia 569 a domnului Director General al A.N.P???Decizia care bate legea.SUPERB.
    Probabil raspunsul va fi ca la noi Codul Muncii nu se aplica.Noi ne chinuim sa definim ceea ce este deja definit de lege ? Nu este mai simplu sa o aplicam si la noi astia mai speciali care au numai obligatii speciale?

  23. Duminica, 29.06.2014 este o importanta sarbatoare in randul credinciosilor ortodoxi. Sfintii Petru si Pavel sunt si ocrotitorii penitenciarelor. Mai mult ca sigur ca, acei functionari din administratia penitenciara cu rezultate profesionale bune si foarte bune vor primi prime, vor fi avansati in functii si grad profesional. Sincere felicitari acelora care merita. Dar ca intotdeauna, pe langa cei meritosi, vor fi avansati in functii- de,ca in societatea noastra – si persoane care nu merita, sau daca vreti cei cu relatii. Va spun sincer ca, ma incearca o unda de nostalgie fata de aceasta aniversare din administratia penitenciara din cauza ca, dupa peste 15 ani de activitate in administratia penitenciara, in care am avut rezultate foarte bune, in 2007, cariera profesionala mi-a fost distrusa in mod voit de mai multi functionari cu statut special de la p.Colibasi si ANP, care in mod ilegal si abuziv si fara niciun temei legal , au dispus de la sine putere, interzicerea dreptului meu la munca ca agent sef,la penitenciarul mai sus mentionat.

  24. Finule, esti in eroare! nimic nu se acorda dupa ureche! muncesti si esti platit la ora! orice ora este pontata cu sporul ei, cu specificul locului de munca. nu acorzi repausuri de diferite durate orare, chiar zile consecutive, pe ceva ce poate nu ai muncit in repausurile normale. nu mai dezbatem D569! daca mergi cu decizia asta in contecios, unii vor da banii inapoi cu gramada si vor rade si curcile de ea! Nu muncesti 1 ora in sarbatoare legala si primesti 2 ore liber. aude privatul de asa ceva si sare in sus! nu privatul de la noi, ci ala care isi plateste oamenii si are interes sa isi vada oamenii muncind, dar si multumiti. ANP, e un altfel de privat! e ala de la noi! stim noi care!

  25. Problema, dragi colegi, pentru care nu se doreste aplicarea OUG 37, consta in faptul ca orele suplimentare vor deveni, in marea lor majoritate, ore lucrate in repaus saptamanal si vor avea prioritate, la compensarea cu timp liber, orelor suplimentare acumulate pana acum, dar care sunt si ele de aceiasi natura! Lipsa de personal ii va pune intr-o mare incurcatura si va crea piedici in compensare cu timp liber corespunzator. Insa, artizanul OUG-ului nu a fost baiat prost si a specificat ca aplicabilitatea ei este conditionata de capacitatea bugetului de a acoperi plata lor. Insa nu este un impediment pentru castigarea acestor drepturi, retroactiv, in termen de 3 ani. Si tocmai de aceia, se fac luntre si punte ca OUG-ul sa nu se aplice.

  26. S-au gindit mai marii anp-ului sa acorde norma 12c si ptr. lucratorii din sistem pe ultima suta de metri/un lucru bun.
    De acelasi tratament se bucura si cei pe care-i avem in custodie.
    Nu ar fi fost normal ca decizia de a acorda aceasta norma sa fie anuntata cu citeva zile inainte,sa ne putem organiza si noi ca toti oamenii botezati.
    Dar pina la urma nu vad diferenta dintre lucratori si detinuti in aplicarea acestei norme.
    La presiunea sindicatelor administratia si-a amintit ca are in subordine si oameni in uniforma.
    Anp-ul a fost informat de catre sindicate cu 2 saptamini inainte.
    Dar specific sistemului,ca de fiecare data/ trebuie creat haos,dupa aia venim cu decizii.
    Am ajuns sa ne agatam de banii de haine/parca ne-ar fi teama sa nu ia alta destinatie.
    Au dreptate oamenii,nu mai esti sigur ce se va intimpla a doua zi dar pe termen lung.
    Multumim conducatorilor ca stie ce are in subordine……………………………………………..

  27. Cred ca s-a fortat identificarea si acordarea repausului saptaminal,in defavoarea lucratorilor de la ture.Repet,acest repaus de 48 de ore,se acorda in „primele” 48 de ore din saptamina,dar ,1)ele fac parte din durata a 3 zile consecutive si 2)ignora dreptul la odihna dupa 12 ore lucrate.Asadar, se impune plata cu spor a acestui repaus saptaminal,in anumite situatii,pe care daca doriti,vi le voi prezenta!Poate la fel de importanta este rezolvarea situatiei rep saptaminal,ptr ca int-un an sint mai multe repausuri saptaminale decit zile de sarbatoare legala!

  28. Avram Valentin. iar esti in divergenta ? :)) Ceea ce trebuie sa iei pentru echipament acum in iulie insumeaza exact 1025 lei daca nu ai achizitionat echipament de servici pentru 2013.

  29. Poate e off – topic, dar despre CEL MAI BUN nu se spune nimic? Ne-am ales cu cei mai buni agenti la Oradea, cu toate ca fufa de acolo este de o mediocritate crasa . . . Directorul este un fost DGA frustrat si ranchiunos . . . Iar TIRTIU si SCROBOTA sunt niste nulitati. Felicitari pentru ANP pentru concursurile organizate si regizate corespunzator. Pe cand vor fi si in acest sistem apreciati oamenii valorosi si competenti? Sau e bine doar la un pahar de tarie, la vreo sindrofie / conferinta / bilant?

  30. Daca ar fi sa dam crezare ca se acorda 2 zile consecutive de repaus saptaminal,conf Dec 569, ar insemna ca prima zi de repaus saptaminal e mai scurta..si are cam 13-14 ore( de la 7,8 pina la ora 00 si cea de-a doua este ceva mai lunga si dureaza de la ora 0 pina ziua urmatoare la ora 7?S-o fi schimbat logica sau calendarul maias e mai bun? 😆

  31. Nu stiu cum numara orele sau zilele Dec 569 dar art 181 din NCPC sau vechiul CPC sau calculul prescriptiilor din CP sau CPP dar ziua calendaristica incepe la ora ,0,000000 si nu la 6 sau 7 sau 8 Ce spuneti d-le Presedinte? Poate face ceva instanta sau pierdem procesele ca la orele lucrate duminica si care trebuiau platite cu spor de 100%?Mai aveti procese pe rol?

  32. Scuze ca am revenit,dar era sa uit ceva! Ca tot vorbiram de repausul saptaminal,avem doua chestiuni care nu „bat’ cu practica:
    1)In Dec 569 se spune ca el(repausul spataminal) se acorda in primele 2 zile libere din saptamina,dupa tura de noapte.Misterul practicii este ca schimburile operative(ca si toti cei care lucra in ture) muncesc de la ora 0,00 la 7,30-08,00 din „prima ” zi de repaus!! 😆 Acum,daca nu ne facem ca nu stim,,ziua” oficiala incepe la ora 0 si nu la ora 08,00 😀 😆 Deci….mai avem 2 zile sau una si ceva…din urmatoarea? 😆
    2)Contrar legii …si naturii,dupa munca de 12 ore,vine repausul saptaminal sau…odihna binemeritata de 24 ore si apoi repausul saptaminal? 😆 !Dar, de…ca la noi …la nimeni! 😆
    Se pune intrebarea fireasca…unde e repausul spataminal de 2 zile consecutive….sau cine mi-a luat timpul de odihna de 24 de ore? De ce n-am zice ca dupa 12 ore lucrate in tura de zi,vine o zi de repaus saptaminal!!? 😀
    Va salut cu odihna si repaus pina la urmatoarea „descoperire”

  33. [quote name=”Stefan Teoroc”]Da, banii se vor da in prima decada la lui iulie, asa cum am informat anterior. Si se va acorda si norma de hrana 12C in legatura cu care am solicitat directorului general sa faca demersuri inca de acum doua saptamani.[/quote]
    Dl. Teoroc…sunt divergente privind suma….uni 900 alti 1000

  34. Dl. Teoroc…va spun sigur ca..daca sindicatele cere sa se respecte regulamentele de paza si supraveghere a fiecarui penitenciar sunt sigur ca ,cu mici excepti nu se poate acorda liber pentru orele suplimentare …asta e sigur…daca se merge …cum se practica ,,la risc,, din toate punctele de vedere nu are rost sa detaliez ca se stie atunci ramanem fara aproape toate orele suplimentare care ar putea fi platite ..ceea ce ii doare pe toti angajati…eu zic si nu numai eu sa luati masuri din timp pana nu vine luna septembrie cand se incepe legal sa se acorde bani pe orele din iulie…

  35. Legat de majorarile salariale,praf in ochii cadrelor,masura populista,care nu poate fi pusa in aplicare.
    Domnilor guvernanti,daca aveti nevoie de voturi umblati prin alte parti ale lumii,acolo unde a-ti izgonit tineretul tarii si a-ti destramat milioane de familii.

  36. Este bine ca s-au facut demersurile acum 2 saptamini,dar anp-ul a trimis pe ultima suta de metri decizia prin unitati,unde fiecare director procedeaza cum crede el de cuviinta.
    Era bine sa fim informati de catre anp cu 3-4 zile inainte,nu sa alergi ca un nebun pe ultima suta de metri.
    Mergeti pe mina detinutilor,caci de acolo vine teama ptr. ilustri conducatori,lucratorii sunt in plutonul de rezerva si nu constituie o prioritate.
    REPET-NU VA MAI PUNETI MINTEA LA CONTRIBUTIE CACI SUNTEM ELEVI CUMINTI SI STAM CU MINUTELE LA SPATE IN BANCUTELE CARE LIPSESC.

  37. #37 florin alex 23-06-2014 22:08
    nu, repausul trebuie acordat si nu definit! cand se lucreaza in zilele de sambata si duminica! de data ASTa, nu mai merge cu vrajeala din D569! vom cere puncte de vedere pertinente si vom merge si in instanta.
    Citat
    Aici ai dreptate Florin .Asa ar trebui sa fie ! Sa speram ca nu ne duc cu vorba si de data asta si se emite iar un omj în care cum mai spuneam paza sarbatoreste luni , marți etc adică cum vor vrea uni si vom fi si fara bani . Dacă ne prostesc si de data asta suntem fraieri !!!!!

  38. Norma 12 C se va achita aoamenilor sau va putea beneficia conducerea de ei pentru organizarea unei mese festive ?

  39. Nu inteleg care lege prevede ca functia REPAUSULUI SAPTAMANAL este DOAR aceea de a se odihni cel care are un regim de munca in foc continuu?!Unde scrie ca s-a renuntat la sintagma care ne-o citeste ofiterul starii civile la cununie: in Romania statul sprijina familia?!Cum se sprijina familia daca nu se intelege ca repausul saptamanal nu poate fi „de regula sambata si dumineca” ci DOAR sambata si dumineca, pentru ca doar atunci sunt liberi copii de la scoala si familia poate sa-si faca un program in intregimea familiei, ba ca si o familie extinsa sa mergem in vizita la bunici, sa mergem la o nunta in familia extinsa, la un parastas?!

  40. Da, banii se vor da in prima decada la lui iulie, asa cum am informat anterior. Si se va acorda si norma de hrana 12C in legatura cu care am solicitat directorului general sa faca demersuri inca de acum doua saptamani.

  41. Vad ca nimeni nu mai vb despre banii de echipament.Exista o certitudine,a confirmat ceva MF?Sau ce se intampla cu voucherul de vacanta,legea a fost promulgata de parlament.Oare ne racim gura degeaba?

  42. Ma doare capul la gandul viitoarelor pontaje pe care trebuie sa le alcatuiesc!Nu stiu daca eu sunt retardat sau pur si simplude ce nu-ti place ai parte, in toata viata mea nu mi-a placut ideea de a urma dreptul pentru ca nu sunt capabil sa apar cauzele in care nu cred si nu mi-a placut nici ideea de a face contabilitate pentru ca aveam impresia ca intre creion si cifre voi imbatrani inainte de vreme,am ales medicina pentru ca munca cu omul nu este niciodata la fel.M-am procopsit cu pontajele care implica legi, adica dreptul bata-l vina si contabilitate.Unica varianta corecta pentru cei care lucreaza in schimburi, in opinia mea este sa se acorde timp liber compensator pentru orele suplimentare, acel Ts si sa se acorde sporul de 75%/100% cum s-o vrea si cum s-o putea pentru „ORELE FESTIVE”, adica orele lucrate in repausul saptamanal si sarbatori legale in care „legal” nu se lucreaza dar care intra in FTL (fondul de timp al lunii).Chestiunea cu definirea repausului saptamanal ma depasesete…singura varianta corecta pentru schimb este ca acele „ORE FESTIVE” sa se acorde de sambata ora 0 pana dumineca ora 24, orice alte variante vor genera nedreptati, frustrari, tensiuni.Punctul meu de vedere personal.

  43. A devenit o practica de a desemna cel mai bun lucrator din sistem cu ocazia zilei de 29 iunie.
    Acest lucru se face pe compartimente.
    Personal nu vad benefic acest lucru,ba dimpotriva creeaza o stare necorespunzatoare de lucru in rindul cadrelor.
    Chiar nu s-a gasit in intregul sistem un sector unde sa gasim doi lucratori fruntasi.
    Este totusi bine ca ne putem exprima si noi pe aici,adica exista totus o consolare………….

  44. Nu ar fi dat rau ptr. toti lucratorii din sistem daca Ministerul Justitiei,Ministerul de Finante si Anp-ul ar fi facut un efort sa dea restanta de echipament cu ocazia zilei de 29 iunie.
    Suntem constienti de faptul ca anul de echipare se incheie pe 30.06.2014.
    Este doar o constatare care ar mai fi detensionat situatiile existente prin unitati.
    Dar cu siguranta detinutii vor primi pe data de 29 norma de hrana 12c.
    Am ajuns in situatia de a negocia drepturile care de fapt ni se cuvin,de fapt acest aspect a devenit sport national.
    Noi stiam ca de fapt sportul nostru national este oina,dar se pare ca aceasta a pierdut locul 1 si s-a dus in coada clasamentului.

  45. Veniti prin penitenciare sa vedeti sute de ore neluate de oameni.Neluate nu cu voia lor ci sub pretextul ca nu sunt posibitati

  46. Oameni buni in momentul de fata un agent de la schimb primeste timp liber daca depaseste orele normale de munca lunare (daca e 160 de ore si lucrezi 180 primesti diferenta, nu ii pasa nimanui ca ai lucrat sambata sau duminica) si dublul daca lucreaza in sarbatori legale, sa inteleg ca de acum incolo vom primi pe langa acestea si timp liber pentru repaus saptamanal sau cum ( cu plata am inteles daca nu poate fi acordat in urmatoarele 60 de zile). LUMINATIMAAA ( DAR MAI PE INTELESUL PALMASILOR)

  47. nu, repausul trebuie acordat si nu definit! cand se lucreaza in zilele de sambata si duminica! de data ASTa, nu mai merge cu vrajeala din D569! vom cere puncte de vedere pertinente si vom merge si in instanta.

  48. CAPITOLUL II
    Codul muncii

    SECŢIUNEA a 2-a
    Repausul săptămânal
    Art. 137

    (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

    (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

    (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

    (4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.

    (5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
    Decizia la care se tot face referire (569 ) spune doar cum se defineste repausul săptămânal dar nu spune nimic despre un spor la salariu .
    Oare o sa fim tot timpul pe lângă toate legile si o sa lucram la infinit după ordine si decizii! Ștefan oamenii așteptau altceva !forma finala a omj care aduce lămuriri privind oug s-a discutat azi ??

  49. Paza va avea din nou sărbători luni,marți ,miercuri si asa mai departe 🙁 se pare ca nici de data asta cei care lucrează sâmbăta si duminica nu își vor primi dreptul in mod corect ;lucrezi sâmbăta si sarbatoresti luni luni ; oare e corect ????

  50. Termenul : REPAUS SAPTAMANAL =SAMBATA SI DUMINICA?(pt programul 12/24/,12/48?)

  51. Prima etapa va fi compensarea cu timp liber, majorarea salariala acordandu-se doar in situatia in care compensarea nu este posibila (in termenul legal, spunem noi). Orele lucrate, evidentiate si necompensate vor fi platite cu o majorare de 75% din salariul de baza, da.

  52. Domnilor acceptati si o interpretare ..utopica?
    Ar suna cam asa:
    lucrez un anumit nr. de ore simbata,duminica sau in sarbatori legale?atunci primesc echivalentul in ore libere sau vor fi platite cu inca un spor de 75% respectivele ore… Ce ziceti ? 😆 😆
    P.S. Sa nu va asteptati la un „exod” al celor de la administrativ inspre operativ. Este tot o …utopie!! 😆

  53. Pauza placuta Finule !
    Alex, daca ti-ai concentra atentia pe „pro-creere” atunci lucrurile ar sta altfel. Esti prea rigid si e pacat, pentru ca stii multe despre acest aspect.

  54. Ca sa mai spun Florine? E clar ca orele suplimentare sunt si rezultatul neacordarii repausului saptaminal in totalitate,ele avind de fapt regimul juridic al orelor lucrate in repausul saptaminal. Ele se mai compenseaza in cele 60 de zile si astfel nu mai sint platite. In alta ordine,vorbim de „spor” .Ce este sporul?El reprezinta o compensatie pecuniara a unei privari,(a unui prejudiciu,)avand mai mult un rol preventiv(in dreptul muncii). Evident ca se materializeaza intr-o crestere salariala.El se acorda atita timp cit se lucreaza in acele conditii.Dar ,o crestere salariala reala se realizeaza independent de conditiile de munca,prin marirea componentelor salariale,peste cele initiale! 😉 Ori tocmai acel spor de 100% ptr lucrul la sarbatori si in repausul saptaminal a fost „ucis” de cineva,iar acum el este reinviat la 75% si numai ptr sarbautori. E ca si cum ai spune ca un om readus la viata reprezinta un om in plus fata de perioada cit a stat in coma!! 😆 Va salut pe toti cu spor ptr ca doresc sa iau o pauza mai lunga!

  55. Inca de la aparitia D569,am fost un contestatar al acesteia. am stiut din prima ca singurul avantaj pentru paza, adus de D 569 sunt zilele de sarbatoare legala lucrate, iar marea pierdere, zilele de week-end lucrate. aducand oamenii la munca in repausurile stabilite de decizie inseamna sa nu acorzi timp liber pentru cei care au lucrat in week-end-uri si sa faci doar ore suplimentare, nu ore Trs. Cate week-enduri se lucreaza si cate zile de sarbatoare legal, intr-un an calendaristic? avantajul e net superior pt cei din programul normal e lucru pt ca s-a mers o vreme si cu tripla compensare. La fel va fi si cu OUG 37.
    Ce ma intriga si mai tare, este faptul ca in sistem, in cele mai multe penitenciare sunt ST si LST ofiteri , cred ca vreo 250 la numar, care lucreaza in aceleasi conditii cu agentii. Lor le convine probabil sa nu li se aplice OUG-ul; salariul este salar! ori nu au curajul, de dragul functiei si a apartenentei de casta sa aduca in primplan problema!daca si lideri de sindicat sunt tot ofiteri, s-ar putea ca actuala situatie sa fie o cauza deja pierduta.

  56. Toata treaba asta e prosteala electorala.daca nu cereti ca repausul saptamanal sa se stabileasca sambata si duminica puteti sa vs luati ordonanta si sa faceti bors cu ea.pe CEO din paza nu I ajuta cu nimic.asa ca domnilor sindicalisti nu Mai faceti atatea valuri degeaba ca nu be umpleti de bank nu be scapati de ore suplimentare si concediile tot restante vor fi.

  57. Finule,
    Multi nu inteleg ca acest repaus nu trebuie stabilit ci doar ACORDAT! pentru ca se lucreaza in week-end-uri! Pt tura de 12/24*12/48, el este acordat in fiecare a doua zi de liber dintre 2 ture zi/noapte! numai ca nu este insotit de plata unui spor care sa fie negociat!
    Pt tura 12/24*12/24*12/72, el este ACORDAT in ultimele 48 ore din cele 72. acest repaus este de 2 zile consecutive si la fel, nu este platit cu un spor negociat. In ambele cazuri, nu se pot acorda tot atatea repausuri cate sunt in luna. Asadar rezulta ore suplimentare din care, cea mai mare parte sunt lucrate in week-end-uri! Sporul negociat nu este cel din OUG 37, ala este „o majorare” salariala( de parca sporul este altceva) in cazul necompensarii cu timp liber a acestor ore! Necazul este ca D569 vrea sa defineasca (stabileasca)nu si sa acorde ALTE repausuri, acestea nefiind rezultatul muncii in week-end-ul normal lucrat ci doar, ca in aceste zile sa nu fie chemat omul la munca ca sa realizeze TRS! NU, ASTA E O INEPTIE! Acordat intr-o singura zi sau in2 zile consecutive, va trebui sa intelegem ca restul orelor suplimentare reporatate pt luna viitoare,, sunt de natura TRS, in marea lor majoritate. Aceste ore vor face obiectul OUG 37, in cazul necompensarii lor, in 60 zile cf L53. Din momentul constatarii orelor Trs, la sfarsitul lunii,acestea au regimul de compensare in termenul si conditiile prevazute de L53, art 122,123, invocate la sectiunea repausului saptamanal lucrat. Si pt ca statul nu are bani sa iti dea 100% spor la salariu, iti da 75% majorare salariala pe oug 37! Ei stiu ca in institutiile de aparare nu se aplica L53 privind repausul saptamanal lucrat. ei stiu de asemenea ca aceste ore suplimentare realizate chiar si in week-end-uri vor ramane ore suplimentare normale si ca aceasta electorata OUG 37 se va aplica doar lui Oprea si licurii lui din ministere, lui Cazanciuc si …..ANP-ului.

  58. As vrea sa bag si eu un comentariu,inspirat fiind si de D-l Florin(Alex).Ei bine,Omj-ul ce va sa vina,poate si alte acte normative,eventual o decizie,ar trebui sa fie in concordata cu art 137 al 1,2 si 3 din Codul muncii.Iata logica mea: 1)Repausul saptamanal se acorda in 2 zile consecutive,de regula sambata si duminica;2) ptr schimburile operative el se acorda in alte zile,din motive de functionare a institutiei carcerale;3)avand in vedere al3 mentionat anterior,”salariatii (care lucreaza in condiditiile de le pct 2) vor beneficia de un spor la salariu „stabilit prin .. Acor.d..etc. Prin asta eu inteleg ca OUG 37 acorda un spor sau permite „cresterea salariala” ca o exceptie a exceptiei de la Codul muncii!!! 😀 In alta ordine de idei sint de acord cu antecomentatorii mei de buna credinta:1) nu se pot acorda 2 zile(reale) consecutive de repaus saptamana,in conditii de lucru 12/24 si 12/48,ptr ca saptamana de lucru ar trebui sa aiba 8 zile…si s-ar mania toata lumea,inclusiv savantii.Sa nu uitam de misterul cifrei 7 sau de ce nr de zile ale lunii nu este multiplu de 7(lasa exceptia cu l febr!)2) Legile muncii,in special C muncii fac reguli ptr programul „normal” de 8 ore…iar 12 nu este multiplu de 8…deci,de unde sa ai aceleasi reguli ca la 8 ore!!!3) programul de 12 ore este exceptia de la regula si de la programul „normal”….dar este LEGAL si nu este”tratat” altfel decat NORMALUL! 😆 4) totul este legat de alocatiile bugetare,de rigorile utilizarii banului public si ce sa dai,daca n-ai ce!! 😆 .Un domn , un geniu al nostru,Mihai Eminescu,zicea cam asa: ‘un om poate avea totul neavand nimic…si nimic avand totul!”Oare s-or fi inspirat si ei (stiti voi cine)de undeva?! 😆 5) si cum exceptiile sunt mai putine ca regulile…cine e interesat sa la rezolve? 😀
    Hai ca va las si pe voi sa scrieti ,dar sa nu ma criticati,ca ma supar rau..si nu va mai scriu ! 😆

  59. si un comentariu si de la mine: daca art 7 din OUG stabilste clar procentul de 70 %, cum e posibil ca art 9 sa impuna ca acest procent este „elastic” si poate fi stabilit proportional cu orele lucrate? ce daca ;ucrez o ora sau 10 ore? pt 1 ora imi dai 100% din SBL( corespunzator pt 1 ora)+ 75% SBL(pt 1 ora). asa si pt 10 ore. nu cred ca pt cel care a lucrat 1 ora, procentul sa fie de…30% , iar pt cel cu 10 ore lucrate de 50%! nu permite art 1. nu stiu, asa vad eu lucrurile.

  60. despre decizie am facut destule valuri. compenarea tripla era numai pt cei din programul normal de lucru. singurul avantaj pentru pazisti sunt cele 12 zile de sarbatoare legale compensate cu 24 zile libere! castig infinit mai mare decat ceea ce aduce acum OUG-ul. Ced ca o data cu venirea ordonantei, va disparea si dubla compensare a Tsl-ului. Va avea grija o Ani Dumitrache sa observe ca impactul financiar pe OUG e mult mai mic decat cel de pe D569 si va da dispozitie sa se renunte la compensare si sa plateasca aceste ore 😉
    La noi nu este viata atat de amara in paza, dar in tara zic eu ca e destul de ……nu mai comentez. si cand vor vedea oamenii ca sambetele si duminicile lucrate nu intra sub incidenta OUG-ului chiar se vor intreba daca soarta lor e sa fie doar palmasi. pentru ca mult soare nu le-a adus nici D569.
    De lucrarile de exceptie ce sa iti zic, ca sa fie pe ordin si decizie!? in astia 5% cati ofiteri si cati agenti vor fi, asa ca paritate? sau care vor fi lucrarile de exceptie intr-un sistem care isi trage ultima suflare in materie de buget? sa fie oare tocmai munca pazistilor nerecunoscuta din zilele de week-end sau faptul ca poate o echima de jmekerasi o sa aduca o galeata de var din banii proprii si o sa varuiasca o fatada de comandament? ca doctoranzi nu mai avem prin sistem care sa isi faca lucrari si disertatii la felul cum sa faci sa socializeze minorii cu elevii unei anumite scoli, sa descoperi un tunel prin Focsani, sau alte asemenea opere de arta. am auzit ca in tunelul lui Celmare, vor sa faca metroul de Focsani! 😉 sanchi Ordonanta, si candva si decizie. mai vorbim pe aici!

  61. „4. Repausul saptamanal trebuie definit si s-a incercat o modalitate prin D569 (act perfectibil). Putem estima ca tendinta angajatorilor va fi sa aiba in grija ca in zilele de repaus definite clar, sa nu mai fie planificati salariati in serviciu, pentru a evita majorarea, insa este dificil avand in vedere resursele limitate, iar in zilele de sarbatoare este imposibil.”
    Aceasta este greseala capitala de la care porniti. Repausul saptamanal ESTE definit. el este „de regula, in 2 zile consecutive, sambata si duminica”. In servicul de tura, cand ai lucrat acest repaus saptamanal, o parte din el sau integral, la compensarea lui trebuie sa adaugi un spor negciat la salariu, chiar daca iti indeplinesti FTL si nu mai realizezi alte ore suplimentare. una e sa lucrezi de luni pana vineri si alta e sambata sau duminica. dar fie si de la noi deocamdata sa fie compensat si fara spor. dar orele suplimentare rezultate sa fie bine fixate: ori numai suplimentare, ceea ce nu este adevarat, ori si ore Trs care vor avea alt regim si dupa noua OUG si cand nu va mai fi austeritae. Nu definesti si nu fixezi aleatorii un repaus pt ture numai sa spui ca l-ai acordat, sau sa nu chemi omul in astfel de zile la munca sa nu realizeze Trs. asta e o ineptie! munca e munca, banii sunt bani. si sa aplicam legea. L53 guverneaza munca in Romania, legea speciala o completeaza, dar nu o poate limita. pt ca in anumite conditii ne :obligam sa ne raportam la Codul muncii dar nu avem posibilitatea sa il aplicam, iar in altele avem legi speciale dar care avantajeaza pe unii in dauna altora, dar de aceiasi profesie. Ori militam la egalitatea de sanse si aceleasi drepturi, ori ne facem gentulele si lasam pe altii sa puna la punct aceste treburi. nu se poate sa se mai mearga asa!

  62. Dle Stefan
    Decizia a fost buna pana acum, pana la aparitia acestei ordonante. oamenii vor bani pt ca muncesc. totul se raporteaza la bani. unii fura , mituiesc pentru asta. insa noi muncim. problema este ca decizia e infinit mai buna decat ordonanta si stiu ce spun. dar trebuie sa se aplice si pentru pazisti. ma refer la repausurile lucrate. in alte institutii, timpul de munca lunar indeplinit cu munca prestata si in zilele de week-end este remunerat cu sporuri negociate care recunosc astfel de prestare. la noi, nu! eu nu merg pe pontajul gandit de ANP, cu toate ca la baza este ideea mea prelucrata profesionist de informaticianul nostru. ce a iesit pe urma, nu mai comentez. pentru cadrele din unitate, care lucreaza in program normal, le recunosc Trs-ul. nu dublu, ci doar ore prestate in zile de week-end. nu se stie vreodata cum vom cadea peste ANP, cum a facut-o si penitenciarul spital care a castigat in instanta banii pt astfel de zile lucrate. voi baga Trs-ul si la paza pentru ca asa este corect si cinstit si vom mai vedea. nu se mai poate sa prostim oamenii cu ordonante pomeni. candva, dreptatea va triumfa si multi isi vor baga capul in nisip. nu cred ca va fi austeritate o viata de om. am sa ies la pensie dar imi doresc ca cei de langa mine sa fie mandrii ca muncesc si pt munca lor sunt remunerati cinstit. pentru ca este o munca totusi mizera, presarata cu piedici din partea celor pe care ii pastorim dar si din partea celor care nu stiu sa fie sefi. o seara frumoasa.

  63. Iar te-ai pornit Florine. Tu ai inteles perfect din start. De altfel s-a discutat in detaliu pe subiect, la momentul respectiv. D 569 este foarte clara stabilind in cap I art 3 al 2 ca „modalitatile de compensare nu se exclud reciproc in cazul existentei simultane a conditiilor specifice fiecarui tip de munca”. http://www.snlp.ro/_files/569%20decizia.pdf

    Am gandit aceasta formulare atunci cand a fost elaborata decizia luand in considerare momentul acordarii sporurilor. Altfel, intr-o perioada in care unica modalitate de compensare este timpul liber, ne aflam in situatia ipotetica dar si posibila in care un salariat presteaza 8 ore intr-o sambata in care este sarbatoare legala si are de recuperat 24 de ore (8 ore pt munca suplimentara, 8 ore pentru munca in repaus si 8 ore pentru munca de sarbatoare), ceea ce risca sa arunce totul in derizoriu.

    Florine, tu reduci totul la „sindicatele nu au insistat pentru ca ar fi crescut numarul de ore suplimentare” insa nu esti fair-play, pentru ca te pricepi dar rupi din context. Stii bine ca nicio alta institutie nu are o astfel de prevedere aplicabila ori riscul unor pierderi salariale la eventuale contrale ale Curtii de Conturi exista si in prezent. Noi speram ca aceasta decizie asa cum a fost ea conceputa cu aportul nostru sa stea in picioare peste timp si facem tot posibilul sa nu fim distructivi prin exagerari.

  64. Daca tot suntem cu drepturile de munca exprimate in zile calendaristice, se poate face un calcul usor pentru determinarea zilelor de week-end lucrate. Se imultesc zilele din luna cu 8 se scad zilele lucratoare si iti raman, desigur, zilele de week-end. Deduci astfel, ca orele suplimentare peste FTL sau peste FTI sunt zile de week-end lucrate, mai putin orele suplimentare realizate peste durata normala de lucru din timpul normal de lucru.. Insa pentru ture, nu este asa. Se lucreaza 12 ore, 5 sau 7 ore in aceste zile. Sunt zile lucratoare libere intre ture. Si week-end-uri de asemenea. Si atunci e un rationament simplu. Aduni toate orele din week-end lucrate din care deduci zilele lucratoare x 8 ore libere dintre ture. Se va observa ca aceasta diferenta sunt orele de week-end lucrate si neacordate care deduse din timpul de munca suplimentar, dau si orele suplimentare lucrate in timpul normal de lucru. E simplu, numai sa se vrea. Nu se doreste acest lucru pt ca onor sindicatele vor sa rspecte L53 privind acordarea celor 2 zile consecutive, lucru imposibil de realizat pt tura de 12/24*12/48! aplicabila pt celalalt program de tura, dar care nu le acorda in totalitate si pt care, orele suplimentare rezultate ramase raman doar ore suplimentare nu si ore lucrate in repaus saptamanal. Acum inteleg rationamentul: sindicatele nu au insistat pt ca se mareste cantitatea de ore suplimentare. sa vedem daca acum va insista. pt. ca D569 ii lasa pe dinafara pe pazisti. si pt doar cele 12 zile de sarbatori legale dintr-un an, se vor pierde mai multe drepturi pe partea de week-end-uri lucrate si necompensate.

  65. sa fie clar inteles. D569 nu stabileste daca se lucreaza in repaus saptamanal, nu acorda acest repaus sub nicio forma pt tura 12/24 -12/48 si nu reuseste sa defineasca nici macar prin intuitie daca pentru celalalt programde tura, in cazul efectuarii de ore suplimentare dar prin neacordarea tuturor zilelor de repaus cat are luna, daca aceste ore suplimentare sunt de natura Tes. asa ca D 569 nici pe departe nu este aplicabila si de luat in seama pentru serviciul de tura. Pazistii vor ramane pe dinafara la impartirea plocoanelor electoratei oug 37. si sa vedem daca si Tsl se va mai compensa dublu cu timp (caz in care poti castiga 200% pe baza salariala si ceva sporuri pt Ts rezultat), in timp ce prin ordonanta vei primi o majorare salariala de PANA LA 75%! nu va bucurati, majorarea e in functie de cate ore ai lucrat in regimul asta. si poate fi si de 15 %. sau deloc, ca daca nu te incadrezi in bugetul pe 2014, asa va fi si in 2015.

  66. 1. pontajele arata exact cand si cat s-a muncit; sindicatele nu au insistata pe compensarea pentru repaus pentru ca deja compensarea dubla pentru sarbatori a dublat numarul orelor necompensate; problema este compensarea exclusiva cu timp liber; acum lucrurile s-au schimbat, au aparut majorarile salarile; asteptam acest moment si am sustinut D569 exact in scopul recunoasterii dreptului, pentru plata sporului; stim toti ca sporul pt repaus si sarbatori nu s-a acordat niciodata in sistem; repet, decizia este perfectibila dar totodata este unica in sistemul de aparare; in afara de sanatate nu stiu de alta institutie publica in care pentru 8 ore lucrate de Craciun ai dreptul la 16 ore de recuperare.

    2. exista doar doua tipuri de lucru in ture: 12/24-12/48 si 12/24 (4 ture) + 48 liber (al doilea program este aplicat la 7 unitati)

    3. revin dupa ce clarific prin discutii cu ANP.

  67. [quote]”5. Munca prestata este evidentiata in pontaje, conform D569. La acest moment avem o situatie foarte clara si daca pontajele au fost completate corect, atunci vom sti clar cate ore are de compensat un salariat pentru munca suplimentara, munca in repaus sau munca in sarbatoare. In functie de situatia la zi, noile prevederi vor trebui aplicate si majorarea acordata. „[/quote]

    1. In primul rand pontajele nu evidentiaza munca in repausul saptamanal. Ca atare nu poate fi contabilizat si acordata majorarea in cauza.

    2. Pentru schimburile operative inca nu se defineste reopausul saptamanal, singurul act administrativ fiind D569 care o spune intr-un fel insa nu indeajuns de explicit. Va trebui rectificata aceasta D569 si gasita o solutie comuna pentrutoate tipurile de program, in special pentru cel ce implica munca in ture.
    Aici ar trebui reactivata initiativa de a se apela la un singur ip de program pentru schimburi in toata tara: 1. 12/24 – 12/48 sau 12/24 x 4 ture – 72 liber. De asemeni, trebuie inteles ca orice alt tip de munca in ture trebuie aliniat unuia dintre cele doua tipuri de program. Exista in tara diferite tipuri de lucru in ture ca nu mai stii cum sa abordezi problema.

    3. Intrebare: daca nu va fi sub forma unui spor acest 75% pentru un anumit numar de ore lucrate in zilele respective, la ce se aplica aceasta majorare cu 75% ? Se vor reporta orele la o zi normala de lucru de 8 ore si pentriu zilele reiesite se va calcula majorarea ?
    Exemplu: daca lucrez 20.5 ore in sarbatoare legala, asta ar insemna 2.5 zile (2.5 zile program normal de 8 ore). Se va calcula cat inseamna 2.5 zile de plata in program normal la care se va adauga acest 75% pentru aceste 2.5 zile ?

  68. Cateva clarificari:

    1. Vorbim despre o [b]majorare[/b] salariala si nu despre un spor; este o gaselnita ingenioasa intrucat sporurile sunt strict reglementate; pentru compensarea muncii sporurile sunt prevazute de lege si suspendate anual tot prin act normativ; practic aceasta majorare este un drept nou-creat si nu un spor reactivat.

    2. Majorarea vizeaza munca prestata in anumite zile in care ar trebui sa nu se munceasca (zile de repaus, sarbatori legale, 29 iunie). In cazul in care se presteaza munca in acele zile iar munca respectiva nu poate fi compensata, atunci se poate acorda majorarea. Nimic nou fata de Codul muncii cu exceptia faptului ca este o majorare nu un spor. Diferenta de nuanta si nu de esenta.

    3. Motivul emiterii ordonantei este reducerea numarului de ore suplimentare. Cresterea acestui numar in sistemul nostru este si rezultatul aplicarii D569 care prevede compensarea dubla cu timp liber pentru zilele de sarbatoare. Dupa decembrie 2013, numarul orelor suplimentare necompensate a sarit in aer.

    4. Repausul saptamanal trebuie definit si s-a incercat o modalitate prin D569 (act perfectibil). Putem estima ca tendinta angajatorilor va fi sa aiba in grija ca in zilele de repaus definite clar, sa nu mai fie planificati salariati in serviciu, pentru a evita majorarea, insa este dificil avand in vedere resursele limitate, iar in zilele de sarbatoare este imposibil.

    5. Munca prestata este evidentiata in pontaje, conform D569. La acest moment avem o situatie foarte clara si daca pontajele au fost completate corect, atunci vom sti clar cate ore are de compensat un salariat pentru munca suplimentara, munca in repaus sau munca in sarbatoare. In functie de situatia la zi, noile prevederi vor trebui aplicate si majorarea acordata.

    6. Suspiciunea ca se va tinde pe compensarea cu timp liber in primul rand a orelor prestate in repaus si sarbatoare pentru a se evita majorarea salariala, nu sta in picioare, deoarece in acest mod, vor ramane necompensate restul orelor suplimentare pentru care nu se poate plati nici majorarea.

    7. In final, trebuie sa fim toti constienti ca o rezolvare corecta a situatiei nu poate fi asigurata decat cu un buget corespunzator. Cel pe care il avem in prezent nu este sigur nici din perspectiva salariilor, pana la finalul anului. Trebuie rectificat prin suplimentare, altfel vorbim doar despre intentii.

  69. Este momentul ca intreaga organizatie sindicala sa fie unita si sa castige un drept cuvenit celor care lucreaza in „repausul saptamanal”.In programul 12/24-12/48 nu exista repaus saptamanal intrucat primele 24 de h din cele 48 sunt repaus dupa tura de noapte iar pt programul 12/24-4 ture si 72 h liber repausul ar fi in cea de-a 7 si a 8 zi ori saptamana are 7 zile nu 8.Sa fim sinceri numai in sistemul „militarizat” nu se platesc Sambetele si Duminicile , in rest toate institutiile publice (spitale,salvare,asistenta sociala,etc) aceste zile sunt platite cu 100% pt toti cei care lucreaza in ture.
    Haideti sa nu ne lasam iarasi calcati in picioare pentru un drept care trebuia primit din 2004.
    Am incredere ca echipa SNLP va rezolva acest aspect.

  70. Ca de obicei A.N.P si M.J. uita si in acest proiect de OMJ sa insereze PRINCIPIUL PROPORTIONALITATII pentru sporul de 50%, intre AGENTI si OFITERI.Solicitam SNLP/PUBLISIND sa ia act de acest fapt si sa faca propunerile necesare pentru remedierea acestei ,,scapari” a OMJ-ului.
    De asemenea principiile in baza carora se acorda nu tin seama de eforturile celor din cadrul sectorului operativ care inregistreaza mii de ore suplimentare (datorita programului normal de munca) si care macar pe aceasta cale ar trebui sa beneficieze de recunoasterea muncii prestate.Sa nu uitam ca administrativul nu cumuleaza nici macar 10% din orele suplimentare ale celor din paza si nici zile de concediu neefectuat restante cu toptanul.

  71. ce e chestia aia de la art 9 din OMJ? mai sa fiu, auziti si voi: procentul majorarii se stabileste in raport cu nr de ore lucrate in repaus saptamanal! dar cum stabilesti orele lucrate in repaus saptamanal? daca e cf D569, paza sa isi ia gandul ca va primi ceva vreodata!
    cat despre „lucrarile de senzatie”, 5 % din unitate e mai putin decat nr de membrii ai unui consiliu de conducere! asa ca, o data cu cele aratate, spuse si descrise, va pup pe portofelul….gol! 😆 😉 :-* :zzz

  72. Stimati colegi !
    Deocamdata sa lasam sa fie aprobat proiectul si apoi vom vedea cum se alica aceasta ordonanta pentru toate categoriile de personal.
    Este adevarat ca sunt multe semne de intrebare insa trebuie sa avem rabdarea de a discerne foarte bine inainte de a lua hotarari sau a ne pozitiona intr-un fel sau altul.
    Daca as emite un punct de vedere, ar fi acela ca orele ce vor fi prestate in zilele de sarbatori legale si in cele conform legii nu se lucreaza vor fi platite cu un spor de 75% dupa urmatoarele 30 de zile in care nu s-au poutu compensa cu timpo liber.
    In ce priveste zilele de sambata si duminica, este adevarat ca aici vom avea o problema cu schmburile operative unde va fi extrem de greu sa identificam repausul saptamanal (echivalentul zilelor de sambata si duminica pentru cei care presteaza in program normal).
    Din pacate, nici legislatia „mama” nu ne ajuta foarte mult lipsit in totalitate precizarile punctuale fata de cei care lucreaza in ture. Si ma refer aici la L53 in special.
    Personal consider ca putem rezolva speta asta prin intermediul unor acte administrative interne care sa reglementeze in clar interpretarea repausului saptamanal pentru cei care muncesc in ture.

  73. Eu inteleg ca fiind planificat in servici peste nr normal de ore in plata se cheama ca nu ai beneficiat de tot repausul normal fata de ce i din adm.Corect?

  74. Eu am inteles din proiectul mj ca se vor plati si orele lucrate in plus pe langa cele normale de 8ore zilnic.Adica cei care sunt la tura si efecueaza un nr de 180ore lucrate iar in plata sunt 20zile adica 160ore au la plata 20 ore supl+sarbatori legale daca sunt.Daca nu o sa fim nevoiti sa solicitam timp liber in asa fel incat sa nu depasim 160ore.Intrebarea mea este ce se intampla cu orele acumulate chiar si tsl pana la 1 iulie2014 si as dori un raspuns concret pt ca deocamdata e ceata .

  75. Dar programul grupei operative de ce nu este prevazut? 24/72…….dar a fost aprobat prin ordin al ministrului

  76. Bine punctat colegu! Nu o sa vedem noi nici un leu in plus la salar, asta e vrajeala electorala, poate poate prostesc pe cativa sa-i voteze! Rusine!!

  77. Domnule Teoroc va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine, cumva se va calcula toate orele suplimentare, tsl…din anul 2009 si se vor plati? Multumesc!

  78. DECIZIA 569
    ART.8
    alin 4
    Avand in vedere faptul ca in sistemul penitenciar schimburile operative sunt
    planificate in serviciu in doua tipuri de programe de lucru stabilirea repausului saptamanal
    pnn regulament intern se reallleaza astfel: 1
    a) pentru programul 12!24 12/48· repausul saptamanal se acorda in PRIMUL INTERVAL
    de 48 de ore consecutive timp in care salariatul nu este planificat in serviciu din cursul
    saptamfmll respective,
    bl pentru programul 12/24 -4 ture 48. repausul se acorda in primul interval de 48
    de ore consecutive timp in care salariatul nu este planificat in serviciu. Imediat ulterior indeplinirii celei de de-a patra ture de serviciu din saptamana respectiva

    Conform acestei decizii vom putea plati doar timpul muncit in zilele de sarbatori legale, iar in repausul saptamanal, doar in masura in care cei de la tura sunt chemati de acasa in tura libera.La cei cu program de 8 ore doar daca sunt chemati sambata sau duminica.Desigur sub rezerva necompensarii cu timp liber, in termenul legal de 30 de zile.
    ORELE SUPLIMENTARE rezultate din programul normal de munca NU vor putea fi platite.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)