www.snlp.ro Web analytics

Aproape strangulat, bugetul 2014 mai scapa cate ceva

buget-1Cu elan electoral sau sub forma unor gandite ajustari sociale menite sa reduca tensiuni care se acumuleaza constant, pe final de 2014 apar cateva lucruri bune, unele dintre acestea cu efect si in viitor. Mai intai, ca niciodata, ANP a ramas cu niste bani necheltuiti la cheltuieli de personal si s-au profilat oportunitati. Initial s-a pus in discutie plata unor sume pentru echipamentul pe anul in curs, insa SNLP a cerut in primul rand plata majorarilor de 75% pentru munca in sarbatoare si repaus, avand in vedere faptul ca restantele la echipament au fost platite an de an insa majorarile nu stim daca mai sunt active la anul.

Prin urmare, au fost achitati deja personalului cate 140 lei pentru echipament (patura nu a permis o intindere mai mare), apoi in salariul platit in 10 noiembrie s-a inclus majorarea de 75% pentru cei care au lucrat in zile de sarbatoare dupa intrarea normelor in vigoare (s-a luat in calcul ziua de 15 august) urmand ca pentru ianuarie, in functie de forma actului normativ care va reglementa salarizarea pentru 2015 si de prevederile bugetare, sa fie luate in calcul si celelalte sarbatori lucrate. Recomandam unitatilor sa nu compenseze (cu timp liber) cu prioritate munca prestata in sarbatorile legale, avand in vedere ca nu exista prevederi care sa impuna aceasta prioritizare.

Daca resursele umane limitate permit compensarea (cu timp liber) partiala a muncii prestate atunci recomandam focusarea (la compensare) pe munca suplimentara urmand ca pentru cea in sarbatoare sa fie acordata majorarea salariala, altfel nu se va reusi diminuarea orelor de compensat. Daca se compenseaza in primul rand sarbatorile, ramanem cu munca suplimentara pt care nu se pot plati majorari si se reporteaza mentinandu-se ca restanta. Se pare ca intentiile sunt de a pastra si in 2015 acest sistem de majorari pentru structura de aparare nationala. Aflam in scurt timp.

Un alt lucru relevant care se petrece pe final de 2014 este plata „anticipata” a transei corespunzatoare anului 2015 din sentintele executorii. Ghilimelele din fraza anterioara sunt motivate de grotescul situatiei care seamana cu „majorarile” salariale ulterioare diminuarilor de 25% care de fapt au fost doar o tentativa de revenire la situatia anterioara. Ne obisnuim cu pierderile si cand primim ceva cuvenit care trebuia primit demult, avem senzatia de premiere. La capitolul sentinte executorii vorbim bineinteles strict de salariatii care au de incasat sume ca urmare a unor procese castigate. Penitenciarele-spital vor incasa aceasta transa in ianuarie 2015 (am cerut trimiterea unei informari de catre DEA ANP).

Nu in ultimul rand trebuie mentionata cresterea de 100 de lei a salariilor de baza ale personalului din penitenciarele spital si totodata a asistentilor sociali si personalului medical din intregul sistem penitenciar ca urmare a unei ordonante de urgenta emisa de guvern pe baza unui acord semnat cu federatiile sindicale din domeniu, inclusiv cu PUBLISIND (federatia la care SNLP este afiliat; acordul a fost semnat de presedintele PUBLISIND/SNLP). Proiectul ordonantei a fost ulterior ajustat prin interventia ANP/MJ facand mai clara aplicabilitatea in sistemul nostru. La acest moment, in ANP se analizeaza incadrarea corecta in prevederi a tuturor categoriilor de salariati vizate si exista interpretari care conditioneaza majorarea salariala a asistentilor sociali de acreditarea unitatilor ca unitati de asistenta sociala. In scurt timp unitatile vor primi instructiuni in acest sens.

25 COMMENTS

  1. Stie cineva de ce toti fostii directori de la PSPA au venit cu pieptul „dezgolit” si au plecat cu „fundul”ciuruit??

  2. Agent: te referi probabil la cele cateva procese castigate in invatamant? Nimeni nu a dat nimic inapoi. Sunt sentinte castigate care se vor aplica gradual. Dar sa nu cumva sa crezi ca toti cei din invatamant au castigat procesele de acest tip. Liderii de sindicat nu tin loc de parlament si instante. Putem pune actiuni pe rol dar nu dam noi sentintele.

  3. [quote name=”Somfy”]Nu se vor contre dar se pare ca au loc.
    Anonimous,
    ……………………………….
    Daca consideri ca psihologia se aplica doar prin intermediul unor teste, unor intrebari sau alte lucruri stereotipe specifice….ce sa zic ?
    ![/quote]

    Amice anonimous…ai macar bunul simt sa nu extragi din context si sa folosesti cuvinte pe care eu nu le-am scris…Dupa cum observi, nu am facut referire la teste stereotipe ci la lucruri… Si sa te ajutu un pic inainte sa faci alinza „lucruri”, din punctul meu de vedere, si tu esti tot un lucru, poate nu rezultatul chiar a unuia manual 😉

  4. Anonimous,

    Eu nu dau lectii. Si daca ti-as da, ai avea ceva de invatat de la mine, cel putin cum ar trebui aplicata psihologia in relatia cu detinutul. Sa stii ca nu e neaparat necesar sa fii absolvent de „studii grele” pentru a-ti pune in practica inteligenta. Si nici de inteligenta nu dai dovada daca te limitezi la simple comparatii pe fondul carora iti construiesti atacuri la integritatea profesionala a unui individ.

    Nu de alta stimabile, insa uita-te ce ai scris: ai trimis un supraveghetor sa presteze intr-o fabrica limitandu-se la munca pe care o face acum, intr-un penitenciar. Medicul de care spui, psihologul sau asistentul tau social s-ar descurca mai bine in acea fabrica pe baza cunostintelor pe care le are ? Oare prin asta se traduce facultatea ta, alta decat x si 0 ? Pe de alta parte, in ce te priveste, subiectivitatea „e la ea acasa” ori daca apreciezi ca vrei un dialog, ai putea sa te plasezi pe un loc de unde ai putea privi mai in ansamblu. De ce spun asta ? Revin la cele de mai sus: ai pus supraveghetorul intr-o lumina proasta considerand ca in alt loc (fabrica) nu s-ar descurca cu ale lui cunostinte pe cand medicul l-ai plasat in acelasi loc (cabinet medical civil) sa presteze ce a invatat in facultate. Oare de ce nu ai facut asta si cu supraveghetorul ? Sa-l plasezi acolo unde face munca de acum…chiar si in civil !

    Ai amintit de tot felul de profesii „grele” si le-ai comparat cu ce face un supraveghetor pe o sectie de detinere, in sensul ca „afara” n-ar fi in stare de nimic. Eu te intreb, apeland la bun simt comparativ cu tine: Consideri ca ce face un supraveghetor bun in cadrul unei sectii de detinere este legat de o meserie ori ba ?

  5. Cum de profesorii, au primit inapoi cei 25 % taiati? Explicati-ne liderilor de sindicat.! Desigur ca acest comentariu nu va aparea pe site, cum nu au aparut nici altele.

  6. Domnu` Somfy ,inainte de a da lectii va rog sa va recititi fraza cu testele stereotipe specifice si dupa aceea mai vb ! 😉 .
    Se vb aici de faptul ca asistentii sociali,psihologii si medicii au salarii mai mari decat in ….libertate! As vrea sa stiu cat crede „un agent” ca ar avea salariul intr-o fabrica unde ar presta munca dupa pregatirea pe care o are ! Poate nu stiai ,dar un medic- fie el in sistemul civil sau (semi)militarizat- are in spate cativa ani buni de facultate la zi !!!la fel ca marea majoritate a psihologilor si asistentilor sociali.
    Pt. „butmop”( fara stima) Daca ai intrat in sistem examinat fiind dpdv psihologic de un absolvent la X si O ar trebui sa fi fericit!
    P.S. La comentariul anterior in loc de „sa-si exerseze”rog a se citi „sa-si puna in valoare calitatile de…”
    P.P.S. D-le presedinte pt. moment am terminat cu „dezbinarea”!! 😆 😆

  7. Facultati cu x si 0 toata lumea poate face. Unii dintre noi am ramas sa numaram pana la 5 ca sa o duca bine ceilalti. Cu stima!

  8. [quote name=”anonimous”][quote name=”andrei”]Asistentii sociali din penitenciare sunt cei mai bine platiti asistentiti sociali!!! Profita de statutul special cand de fapt ordonanta vine in sprijinul asistentilor sociali civili care nu se bucura de salariile si drepturile celor de la noi!!! La fel si in cazul medicilor! Halal tara si cat bun simt![/quote]
    E o munca totusi mai complexa decat cea in care invarti cheia in usa si numeri pana la …5![/quote]

  9. Nu se vor contre dar se pare ca au loc.
    Anonimous,
    Desi consideri ca esti moderat in a avea o parere, totusi cred ca ai putea sa te abtii mai mult. Spre surprinderea ta, chiar exista psihologi mult mai buni chiar daca inainte invarte cel putin o data cheia in usa.
    Daca consideri ca psihologia se aplica doar prin intermediul unor teste, unor intrebari sau alte lucruri stereotipe specifice….ce sa zic ?
    Probabil ca pentru unii, o speta in care niste detinuti trebuiesc tinuti in frau prin metode alternative e un mizilic, ceva nesemnificativ pentru un psiholog cu diploma. Exista o songura solutie prin care putem atenua pornirile astea: psihologul sa sa imbratiseze o sectie Rsd cu vreo 200 de detinuti pentru o perioada de cel putin 6 luni si un supraveghetor sa imbraiseze munca psihologului pentru aceeasi perioada.
    In fine, din punctul meu de vedere, lucrurile s-ar rezolva foarte simplu: cand munca unuia se intersecteaza cu a celuilalt, ambii sa faca front comun si sa se ajute cu ce pot. Ma tem ca la o astfel de intersectie, atitudinea sfidatoare vine preponderent din partea celui care considera ca este cu o clasa peste celalalt. Iar istoria intamplarilor ne spune ca un asistent social sau psiholog are intotdeauna astfel de tendinte pe considerentul ca el lucreaza cu creierul iar celalalt cu parul. Inca nu-si dau seama ca munca de sectie ca supraveghetor inseamna mult mai mult decat insemna acum 10- 15 ani !

  10. D-le presedinte a fost o reactie moderata 😀 la ….framantarile acelor ‘ayani’ si ‘andrei’ din operativ care se cred miezul ,si pentru care cei de la EAP,(si administrativul in general) sunt doar niste …anexe.
    P.S. Ca sa-si exerseze ‘calitatile” de zbir si alte alea.cum spuneti dvs(am mari rezerve in a crede ca sunt in stare si de ..psihologie) tot trebuie sa invarta cheia cel putin odata dimineata!! 😆

  11. [quote name=”Stefan Teoroc”]Vedeti, exact asta trebuie evitat!
    Anonimous, singurul supraveghetor de pe o sectie de deschis ………..

    Intru totul de acord cu cele afirmate mai sus.Nu trebuie sa ne lasam pacaliti si dezbinati.Totusi, daca colegul supraveghetor are grija si de 200 de detinuti si in plus trebuie sa mai protejeze ( atat cat poate si asistentul social) de ce nu este acest coleg supraveghetor remunerat suplimentar corespunzator ( nu vrajeala de acum) in comparatie cu celelalte compartimente?
    Nicio categorie nu trebuie defavorizata, dar paza incaseaza orele suplimentare nerecuperate si zilele de C.O. deasemenea, tot paza incaseaza cele mai multe sesizari la comisia de disciplina, tot paza intervine si este tarata pe la procuratura in situatii deosebite, si lista o pot continua.
    In acest context de ce beneficiem TOTI de grupa 1 de munca ( si desigur ca astfel sistemul de pensii devine nesustenabil si ni se mareste tuturor unitar varsta de pensionare) ?
    De ce salarizarea este aproximativ aceeasi, daca avem in vedere faptul ca segmentul cel mai expus fizic si psihic este cel operativ?Care este diferenta acel spor amarat de paza(5%) si norma 12B?Dar cu sambetele si duminicile muncite doar de unii cum ramane?Dar cu riscurile asumate preponderent numai de unii cum ramane?
    De ce avem acelasi numar de zile de C.O. toti?
    As putea continua, dar stiu ca nu are sens.Repet, si am convingerea ca nici ceilalti colegi din alte sectoare nu trebuiesc blamati sau nedreptatiti ori dezavantajati, dar in prezent cei de la operativ sunt dezavantajati prin crearea in opinia mea a unor inechitati de genul celor enumerate mai sus sub paravanul ca toti suntem la fel sau macar aproape.Asta se mai intampla in comunism, dar se pare ca noi inca nu suntem capabili sa ne modernizam si ramanem tributari acestor idei de asa-zisa egalitate.

  12. [quote name=”Stefan Teoroc”]Andrei, indiferent din ce structura faci parte nu trebuie sa o vezi pe cealalta ca inferioara sau nerelevanta. A fi asistent social in penitenciare implica cel putin un element de complexitate suplimentar, in mod incontestabil.[/quote]
    va rog sa sesizati ca nu vorbesc deloc de inferioritate profesionala desi eficienta asistentilor sociali inchisi in penitenciare e foarte discutabila si reala. Ceea ce am spun e ca exista o diferenta foarte mare intre asistentii sociali civili cu salarii foarte mici si asistentii sociali din penitenciare care pe langa salariile consistente mai beneficiaza si de alte drepturi suplimentare deloc neglijabile plus ca sunt si ofiteri desi nu inteleg de ce. Nu cred ca ordonanta se refera si la ei ci vine in sprijinul celor cu venituri mai mici. E valabil si in cazul medicilor. Se creaza o situatie discriminatorie fata de toti fpss care au acelasi statut ca si ei. Daca vor mariri sa devina asistenti sociali sau medici de familie si nu fpss!

  13. Vedeti, exact asta trebuie evitat!
    Anonimous, singurul supraveghetor de pe o sectie de deschis (cu toate usile deschise), nu prea invarte chei dar trebuie sa invarta vreo 200 de caractere puternice stapanindu-le si organizandu-le fara evenimente, fiind deopotriva zbir, psiholog si alte alea, protejand in timpul asta cat poate si cand e nevoie si pe colegul asistent social care deruleaza activitati prin preajma.

    Va rog nu alunecati iarasi in capcana atacurilor intre profesii. NU va castiga nimeni decat cei care ne vor plasati in derizoriu ca si institutie.

  14. [quote name=”andrei”]Asistentii sociali din penitenciare sunt cei mai bine platiti asistentiti sociali!!! Profita de statutul special cand de fapt ordonanta vine in sprijinul asistentilor sociali civili care nu se bucura de salariile si drepturile celor de la noi!!! La fel si in cazul medicilor! Halal tara si cat bun simt![/quote]
    E o munca totusi mai complexa decat cea in care invarti cheia in usa si numeri pana la …5!

  15. Andrei, indiferent din ce structura faci parte nu trebuie sa o vezi pe cealalta ca inferioara sau nerelevanta. A fi asistent social in penitenciare implica cel putin un element de complexitate suplimentar, in mod incontestabil.

  16. Asistentii sociali din penitenciare sunt cei mai bine platiti asistentiti sociali!!! Profita de statutul special cand de fapt ordonanta vine in sprijinul asistentilor sociali civili care nu se bucura de salariile si drepturile celor de la noi!!! La fel si in cazul medicilor! Halal tara si cat bun simt!

  17. Finul Alecu,
    Una din prioritatile managementului este de a respecta legea iar legea spune ca orele suplimentare se recupereaza in maxim 60 zile de la efectuare.De s-ar pune si-n cap acest management, tot este depasit acest termen. Si, pe cale de consecinta, aceste ore care nu au fost recuperate in termen de 60 de zile de la efectuare repreezinta o prioritate la acordare.
    Acest management, desi ii este pus in sarcina sa cheltuiasca eficient asta nu inseamna ca face rabat de la ce trebuie oferit salariatului ca drept al sau.
    Deci, chiar daca efectuez TSL si sunt in termenul de 30 de zile pentru a-l recupera, daca am ore suplimentare care au depasit termenul de 60 de zile in care trebuiau recuperate, le recuperez cu prioritate pe acestea.
    Se pare ca tii ursul aproape si nu e bine. Oamenilor trebuie sa li se dea ce lis e cuvine. Sa fie adminisratia in stare sa recupereze orele supliemntare in termen de 60 de zile de la efectuare si atunci nu vom mai avea pretentii.
    Pe de alta parte, sub o alta forma de interpretare, tu ce ai prioritiza ? Acordarea unui drept sarit din termenul legal de acordare sau acordarea unuia care se afla inca in termen ?

    Sa fie clar ! Toti liderii de filiala trebuie sa urmareasca acest aspect ! Si sa raspunda cu promptitudine. Nu degeaba ne-am chinuit ca sindicat sa obtinem plata zilelor de sarbatoare legala…

    Atrag atentia si asupra altui aspect: exista o practica de acordare a compensarilor in turele libere de drept supa serviciu. Mai nou, apariia platii TSL face ca unii sa acorde TSL in libere si sa genereze TS care nu se plateste ! Acolo unde sunt probleme, pot ajuta ! Ramane doar sa trimiteti mail lui Stefan iar dansul imi va redirectiona speta spre eventual dialog si rezolvare.

  18. [quote name=”ayan”]Pai de ce se dau 100 de lei doar categoriilor mentionate?[/quote]
    Poate pentru a remedia o nedreptate,avand in vedere faptul ca nu primesc unele sporuri (de care beneficiaza alte categorii de angajati din penitenciar) sau poate ca o recunoastere a complexitatii muncii depuse …

  19. Ayan: asa spune OUG 70/2014 – ca urmare a unor actiuni sindicale din domeniul sanatate-asistenta (salarii foarte mici, in jurul salariului minim pe economie). Aplicabilitatea atinge si sistemul penitenciar dar doar pe aceste segmente. Nu au fost excluse nici o institutie sau sistem.

    Agent de politie penitenciara: este vorba de situatia din Rahova; noi luptam din 2007 ca toti cei in drept sa primeasca drepturile cuvenite; insa managementul din Rahova vede putin diferit; ne vom opune cat putem abuzurilor; aceasta situatie este in prioritatea noastra chiar zilnic.

    Stefan ssp: au fost pus procese pe rol dar fara sorti de izbanda pana in prezent; avem deja sentinte definitive si irevocabile de respingere.

  20. D-le Teoroc,e adevarat ca ni se vor lua acei 1000 RON inapoi dati in urma cu 3-4 ani???Altii ai luat acum 2000 RON si noua ni se vor lua???Sunt zvonuri ca in ianuarie si toti odata?!?!?Cum se poate intampla asa marsavie???Lumea e ff revoltata! 😡

  21. Asa cum spuneam intr-un comentariu mai vechi:

    #33 Somfy 06-12-2014 08:01
    Pentru Vasilica:
    Sarbatoarea legala se recupereaza la 30 de zile dupa ce a fost lucrata insa eu vad lucrurile in felul urmator: daca lucratorul are ore suplimentare care au iesit din perioada a 60 de zile in care puteau fi compensate, le acord cu prioritate pe acestea chiar daca intre timp ma inregistrez si cu munca in sarbatoare legala.

    ……………………………………………………………

    Cand am facut referire la cele 30 de zile in care se recupereaza TSL de la efectuare m-am raportat la precederea D 569 in acest sens.

    Va pot ajuta cu un mic program care va va usura cu mult aceasta sarcina, de centralizare , de evidentiere si modul de acordare a TS sau TSL in asa fel incat, dupa depasirea celor 30 de zile de la fectuarea TSL, timp in care nu se recupereaza cu timp liber, acesta sa va avertizeze ca intra la plata. Acest excdell este configurat pe fiecare pluton in parte. La mine in unitate va functiona incepand cu 1 ianuarie si va tine loc si de „mapa electronica”. De asemeni, acceesand aceasta planificare, cel responsabil va fi in stare ca in maxim jumatate de ora sa faca orice raportare catre ANP privind orele suplimentare, felul in care acestea a fost compoensate, ce s-a platit…etc….

  22. Nu trebuie sa uitam ca managerul are ca sarcina de baza folosirea eficienta a resurselor.Ca urmare,el este si cel care stabileste prioritatile fiscale,mai exact, este obligat sa reduca cheltuielile de personal.Deci,manageru,l ca ordonator de credite, va stabili sa se compenseze cu timp liber corespunzator orele lucrate la sarbatori legale.Daca exista aceasta posibilitate, sefii de structuri trebuie sa se conformeze.Stiti ca sanctiunile pe cheltuirea ineficienta a banului public sa stabilesc cu viteza luminii !Nu vreau sa induc eroare, dar, art 1al 2(5)din OUG 37/2014 stabileste o prioritate( aceea a compensarii cu timp liber). Om trai si om vedea care sunt prioritatile ordonatorului de credite! Or fi necesare iar procese,ca la plata cu spor de 100% a orelor lucrate in RS si sarbatori cand nu s-a castigat nicaieri?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)