www.snlp.ro Web analytics

Modificari legislative – diurne si concedii

concediu-avans 713Conform unor modificari legislative recente, diurna a crescut de la 13 lei la 17 lei pentru tot sistemul public cu efecte asupra tuturor persoanelor juridice din Romania, iar concediul de odihna a primit noi reglementari (concediul medical si cel pentru maternitate sunt considerate ca si activitate prestata, iar concediul restant pentru anul trecut poate fi acordat in urmatoarele 18 luni). Aveti mai jos si atasat extrasele si actele normative.

 

Codul muncii modificat prin Legea nr. 12/2015 (click pe denumire legii pentru actul integral)

Art 145

(2)Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.

(4)La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.

(5)În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.

(6)Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui îi care acesta s-a aflat în concediu medical.

ORDIN nr. 60 din 21 ianuarie 2015 (click pe denumirea ordinului pentru actul integral) pentru actualizarea cuantumului indemnizaţiei zilnice de delegare şi detaşare, precum şi a sumei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare în situaţia în care acesta nu beneficiază de cazare în structuri de primire turistică, prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr.1.860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului

Având în vedere prevederile art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, cu modificările şi completările ulterioare,

În temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul finanţelor publice emite următorul ordin:

Art. 1

(1)Cuantumul indemnizaţiei zilnice de delegare şi detaşare prevăzut la art. 9 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează la 17 lei.

(2)Cuantumul sumei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare prevăzut la art. 28 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu se cazează în condiţiile art. 26 din Hotărârea Guvernului nr.1.860/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează la 45 de lei.

Art. 2

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 68 din data de 27 ianuarie 2015

__________________

 

HOTĂRÂRE nr. 1860 din 21 decembrie 2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului

Art. 3

(1)În funcţie de evoluţia preţurilor de consum la produsele alimentare, în cazul în care rezultă o creştere mai mare de 10% a acestora, Ministerul Finanţelor Publice va actualiza cuantumul indemnizaţiilor de delegare şi detaşare prevăzute de prezenta hotărâre.

(2)În funcţie de evoluţia preţurilor de consum la servicii, în cazul în care rezultă o creştere mai mare de 10% a acestora, Ministerul Finanţelor Publice va actualiza cuantumul sumei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare, în situaţia în care acesta nu beneficiază de cazare în structuri de primire turistică.

(3)Actualizările prevăzute la alin. (1) şi (2) se vor face prin ordin al ministrului finanţelor publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

__________________

L571/2003 (Codul fiscal)

Art. 55: Definirea veniturilor din salarii

(1)Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.

i)indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. Aceste prevederi se aplică şi în cazul salariaţilor reprezentanţelor din România ale persoanelor juridice străine;

12 COMMENTS

  1. Pe Irealitatea,Sandru arata,inca o data( daca mai era nevoie)de multa incultura si prostie in domeniul penitenciar!Dl.Florian ii da lectii in domeniu,dar ea latra la…luna!

  2. [quote name=”Martyn”]Nu mi se pare in regula cu concediul prelungit pt urmatoarele 18 luni deoarece angajatorul va profita de lipsa de personal si de aceasta prevedere legislativa iar totul se va restrange asupra starii de sanatate a angajatului care oricum este suprasolicitat si fizic si psihic.[/quote]
    Nu este o prevedere care sa vizeze acordarea concediului de odihna anual in conditii normale.Este o prevedere care se refera la posibilitatea acordarii concediului de odihna in urmatoarele 18 luni DOAR PENTRU CEI CARE AU AVUT CONCEDIU MEDICAL UN AN.Per a contrario, daca nu ai avut concediu medical un an, aceasta prevedere nu-ti este aplicabila, iar angajatorul trebuie sa-ti acorde concediu de odihna in termenul stabilit conform planificarii.

  3. D-le presedinte daca dvs nu va permite….deontologia 😀 va ro sa ma lasati pe mine sa-i dau replica celui a carui bagaj insumeaza 61 de cuvinte in total(59 in lb. romana si 2 in engleza…)

  4. D-le presedinte,cand ati fost ales v-ati asumat si riscul de a fi contestat(mai bine zis actiunile dvs…) inclusiv de unul care pana ieri avea 60 de cuvinte in vocabular,59 in romana (si sunt generos cand spun asta!! ) si unul in engleza(lady)….
    Intre timp si-a „imbogatit” patrimoniul cu inca unul,tot in engleza….
    Cat despre sporul de studii il consider o aberatie….

  5. Sincer sa fiu,nici nu vad o deosebire intre vechiul si actualul CM care sa ni se aplice sau sa ne bucure.Mai spune el ceva de norma de munca pe la art 129,dar….subtire.Acum,ca tot vorbim de CM,24 ian nu este prevazuta ca sarbatoare legala.Va spun si eu ca art 139 din CM nu este modificat de L 171/2014.Ba mai mult,chiar face la art 2 o serie de precizari care nu-i confera caracter de zi libera. Daca citim putin si DEX-ul ,la definitia sarbatorii nationale,intelegem exact ca nu este zi libera!!!
    Sa fie bine macar ca pana acum!

  6. pt dl (editat)I.R., MARGINENI.nu mai publicati anunturi pe site ul (editat) ,sub pseudonimul catalin, impotriva d lui dir ene,pt ca autobuzul pe moreni este defect,

  7. Dl Stefan la Margineni dl dir.ec ene a scos transportul cadrelor de pe ruta Moreni lasind cadrele sa vina la munca cu ce pot.Acest ene poate sa vina de la Tgv si el cu proprietatea personala.Va rugam luati legatura cu dl Patrascu Sorin sa va spuna situatia(autobuzul de pe ruta unde face naveta dl ene este defect iar acesta a rechizitionat autobuzul de pe ruta cealalta in detrimentul oamenilor favorizind ruta unde face naveta el.Va cerem sprijinul

  8. Cum facem cu retroactivitatea legii ,ca nu este lege penala ,se va aplica sau nu ptr. 2014 😉

  9. Nu mi se pare in regula cu concediul prelungit pt urmatoarele 18 luni deoarece angajatorul va profita de lipsa de personal si de aceasta prevedere legislativa iar totul se va restrange asupra starii de sanatate a angajatului care oricum este suprasolicitat si fizic si psihic.

  10. [quote name=”gomej”]Ptr.cei care am fost la curs ptr. Aparatul cu raze x la craiova,rodbav in decembrie primim si noi diurna sau nu(colegii de la gherla au primit diurna)sant de la colibasi-multumesc[/quote]
    Diurna s-a marit pentru smecheri.Pentru cei care am fost la cursuri platim din norma de hrana.Am solicitat si eu si mi-au spus ca ce scrie pe ordinul de serviciu?Le-am spus ca scrie „Curs”.Contabila nu ca scrie „Instructaj”si daca solicit diurna imi opreste norma de hrana pe cele 3 zile.Am solicitat si „calea legala”am studiat-o si zice ca:”daca masa nu este asigurata trebuie sa primim diurna”.Foarte simplu,dar daca am fost mai multi si solicit numai eu,zic ca eu sint mai cu trei…Multumim ptr ajutor,daca reusiti sa impuneti un punct de vedere din partea ANP.

  11. Ptr.cei care am fost la curs ptr. Aparatul cu raze x la craiova,rodbav in decembrie primim si noi diurna sau nu(colegii de la gherla au primit diurna)sant de la colibasi-multumesc

  12. Ce sa intelegem prin aceasta modificare din codul muncii cu privire la prelungirea perioadei in care se poate efectua concediul de odihna restant de la 12 luni la 18 luni?
    Cumva recunoasterea stimabilelelor noaste conduceri politice ca peste tot, dar in special in sistemul bugetar exista o lipsa acuta de personal si nu se pot respecta articolele din codul muncii in care se prevede clar cum se acorda concediul de odihna si mai ales in ce perioade ale anului?
    Credeti ca ne incalzeste acest lucru? Sincer nu.
    Eu prefer sa existe personal macar asa cum este prevazut in amaratele astea de scheme de personal, sa sa mi se acorde concediul de odihna doar in anul in curs.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)