www.snlp.ro Web analytics

ANP care a furat ziua de 29 iunie. De ce minte ANP?

liatSNLP a negociat, iar MJ/ANP au semnat. Apoi a venit si data de vineri 26 iunie 2015 cand in jurul orei 14,00 inca nimeni din sistem nu cunostea opinia ANP cu privire la ziua de 29 iunie. Salariatii din aparatul central intrebau la biroul SNLP daca luni este zi libera.

Daca la nivelul aparatului central era ceata mai ceva ca intr-o dimineata londoneza, mai are rost sa ne intrebam ce pozitii adopta managerii unitatilor din sistem? Ce conteaza ca avem negocieri colective concretizate in Acord colectiv semnat de MJ. Daca ANP nu arata calea, nu misca nimeni. Iar ANP arata calea pe care o stie si daca nu stie, improvizeaza. 

SNLP a depus o adresa pentru a ajuta unei interpretari corecte insa ANP a ales alt drum, fundamentand haotic. Dar ce este mai dureros, ANP a invocat fragmentat exact prevederea care naste dreptul. Este nepermis pentru o institutie publica de acest nivel (si focusam in special pe apartenanta la structura de aparare, nu pe relevanta ANP) sa minta cu seninatate si sa transmita unitatilor niste balmajeli convenabile din punct de vedere al neasumarii raspunderii.

Are rost sa mai precizam ca SNLP a primit adresa ANP vineri la ora 16,30 cand era vorba de ziua de luni libera? Cine stie la ce ora s-a stransmis in unitati instructiunea si cum s-a informat personalul? Tineti cont dragi colegi ca este doar o problema minora si un drept acoperit de lege si negocieri. Va amintiti lista de 75 de probleme propuse de SNLP pentru solutionare. Cum credeti ca avanseaza demersurile?

Daca articolul care trebuia invocat in interpretarea ANP prevede ca „ziua de 29 iunie este considerata zi libera platita avand regimul unei zile de sarbatoare legala”  de ce ANP l-a citat doar pe jumatate: „ziua de 29 iunie este considerata zi libera platita”

  • Extras din adresa:

Captura de ecran din 2015.07.04 la 22.32.22

 

  • Extras din Acordul colectiv:

 

Captura de ecran din 2015.07.04 la 23.09.34

 

  • Adresa SNLP – opinie privind regimul zilei de 29 iunie (click pe imagine pentru adresa completa)

 

Captura de ecran din 2015.07.04 la 22.41.12

 

  • Adresa ANP – instructiuni unitati – regim 29 iunie (click pe imagine pentru adresa completa)

 

Captura de ecran din 2015.07.04 la 22.41.31

 

  • Adresa SNLP – solicitare revenire interpretare ANP – risc conflict de munca (click pe imagine pentru adresa completa)

 

Captura de ecran din 2015.07.04 la 22.42.10

 

Ajutati-ne sa gasim raspuns la intrebarea din titlu! De ce minte ANP?

  • pentru ca poate?
  • pentru ca se teme?
  • pentru ca nu stie?
  • pentru ca nu are timp pentru dialog?
  • pentru ca propriul personal a ajuns o povara greu de purtat?
  • pentru ca negocierile colective sunt o treaba formala care se face anual dar fara sa oblige la nimic?
  • pentru ca lasa pentru ultimul moment problemele care vizeaza salariatii si acorda prioritate oricaror altor probleme?
  • pentru ca reactioneaza numai la impingerile sindicale pentru fiecare dintre drepturile cuvenite personalului?

Continuati voi

 

41 COMMENTS

  1. Se mai aude ceva referitor concursul pentru posturile de sef tura, sef sectie, sef serviciu?

  2. Se mai aude ceva referitor la concursul pentru posturile de sef serviciu, sef tura, sef sectie?

  3. În speranța că nu o să fiu greu de înțeles şi de a nu-le mai cicăli pe domnul preşedinte vă rog să îmi permiteți să vă clarific eu în ce privește ziua de 29 iunie( ştiu de la soacră’mea că lucrează la financiar).Este a 180-a zi a calendarului gregorian şi a 181-a zi în anii bisect. În această zi au fost înregistrate temperaturi de până la 29° în Crişana şi Maramureș. Pot să vă mai anunț câteva noutăți ( aflate tot de la soacră’mea)…Pe data de 10 ale lunii toată lumea își va primi solda împreună cu toate sporurile aferente iar iarna ce va urma va fi una blândă.Vă doresc ca şi mie de altfel un concediu cât mai voucheros.

  4. La Tg-jiu fiecare schimb schimb face ce vrea,si cum vrea(4 schimburi -4 variante) PANA e cel mai tare!

  5. sa SUPLIMENTAT MJ cu bani si A.N.P ce stiti dl TEOROC SA NE SPUNETI hotarirea de guvern nr 517 si publicata in monitoru oficial din 9 07 2015 vrem raspunsuri va rugam

  6. Toata lumea il astepta pe Ponta;a venit,nu s-a facut nici o rectificare…acum Ponta e la dna[….vom mai primi acei bani vreodata??? 🙁

  7. DL. Teoroc cand aflam si noi mai exact despre acele raspunsuri LA rapoartele de mutari …Of CE ne mai amana.Multumesc.

  8. Da, cam asta este efectul interpretarii zilei de 29 iun ca avand regimul de sarbatoare legala.

  9. Am incercat din rasputeri sa rezolv misterul zilei de 29 iunie.O fi vreun fenomen para(ne)normal si nu-l putem intelege?! Ei bine,ce-am inteles eu?Ziua de 29 iunie,conf art 143 , este zi libera (stabiliota si prin Acord). Deci,”regimul” zilei de 29 iunie nu e nici similar unei sarbatori legale,nici unei invoiri platite!Regimul acestei zile este de a fi ” zi libera ” ptr toti angajatii din sistem,in conformitate cu art 25 din Acord si art 143 din CM. Nu este corect sa-i atribuim niciun alt regim decat cel stabilit de art 143 CM.Poate nu stiu eu ce inseamna zi libera?Ziua libera,inseamna ca nu vin la serviciu,sunt in afara activitatilor de serviciu,conf unor norme legale;deci,ziua libera reprezinta o absenta motivata si legala de la serviciu.De asemenea sunt platit cu salariul corespunzator(salariu de baza..etc).Avem doua variante:1)unii primesc ziua libera pe 29 iunie;2) altii vor primi ziua libera in alta zi, din cauza imposibilitatii de a intrerupe serviciul pe 29 iunie.Cei din urma vor primi o majorare de 75% cof OMJ 821 sau OUG 103.Efectul cel mai important si comun angajatilor este acela ca,fiind zi libera ptr toti, va determina scaderea Ftl(daca „pica” in zi lucratoare)..Deci,consecinta unei zile libere o reprezinta diminuarea Ftl.Prin urmare,angajatii care nu au primit ziua libera pe 29 iunie,vor primi sub forma de ore suplimentare,timpul lucrat pe 29.Nu vreau sa facem multa teorie,dar ziua libera inseamna zi in care nu se lucreaza.avem mai multe tipuri de ” zi libera”:1) zile libere ca urmare a Co ;2)ca urmare a unei incapacitati temporare de munca;3) ca urmare a unor nevoi personale(de genul invoirilor platite),4) ca urmare a unor sarbatori legale;5)zile libere stabilite prin Acord….etc. Sunt si unii care stiu ca zilele libere sunt numai alea de la Pasti,Craciun si 1 Mai cand A1 e plina de masini..Ei, e bine asa?

  10. Zi libera platita poate insemna orice: Co ,cos,cm,ip,sarbatoare legala…etc,orice care ar motiva absenta legala de la serviciu.Ori ,absenta motivata,legala, de la serviciu scade Ftl.Nici sifonul nu e vin…nici vinul, sifon!Sau,cum sa bei sifon cu apa! 😆 Ziua libera platita se acorda tuturor angajatilor,fara a se cere,pe cand invoirea platita,se solicita,in anumite situatii expres prevazute de lege.Restul,cu lipsa simbolurilor in macheta de pontaj,ca se incurca finantistii la calculul salariului sau a pensiilor,e ca si cum ai avea o stare de ebrietate de la apa plata.Paradoxul gandirii unora e cam asa:ai dreptul la zi libera platita,dar nu se poate acorda ca n-am simbol in macheta,si , pe cale de consecinta,n-am acoperire legala. 😆 .Sau,iti dau,dar …. 😆 n-am.

  11. [b]Pentru vandalu2008,[/b]

    Fii atent, dar foarte atent la faptul ca ziua de 29 „zi libera platita, [b]avand regimul unei zile de
    sarbatoare legala” (art. 25, alin. 2) tocmai pentru a evita ambiguitatile in interpretare.[/b]
    Ti-am subliniat tocmai de sustine SNLP prin adresa de mai sus. Pentru tine, Acordul Colectiv nu are nicio insemnatate ?

    In plus, Codul MUncii spuen clar ca ramane la latitudinea angajatorului prin intermeiul CIM sau acordurilor sa stabileasca zile ce pot avea statut de sarbatoare legala. Ori urmare acestor lucruri, FTL scade corespunzator celor stabilite prin Acord.

    Se pare ca minti si tu cum minte ANP fractionand adevarul ! Fii baiat destept si deschide ochii mari. Nu te lasa influentat de o adresa ANP facuta pe genunchi si care denota clar slabiciunea celor care au conceput-o, nefiind in stare sa-si asume lucruri care chiar sunt legale. Este evident ca nici SNLP nu si-ar permite sa ceara lucruri ilegale. Doar nu suntem tampiti cu totii !

  12. D-le Presedinte,care e raspunsul corect la intrebarea din titlu? Sau poate anp nu minte si 29 iunie e numai o zi onorifica,fara a fi libera ptr toti?Daca credeti ca totusi 29 iunie este ziua libera, cu regim bine stabiliti veti introduce o actiune in justitie ptr recunoasterea ei?AR

  13. Bună ziua.
    Un lucru este clar de la bun încaput: ziua de 29 iunie este zi liberă plătită, pentru toți fpss.
    Însă ea nu se poate adăuga la nr. zile de sărbătoare, nu este legal. Zilele libere stabilite prin acorduri nu pot scădea fondul de timp al lunii, ci doar să fie considerate timp liber, plătit de angajator. O altfel de abordare ar da peste cap toate raportările către finanțe și cae de asigurări, calculele concediilor medicale, etc.
    În plus,personalul care a lucrat în ziua de 29 iunie beneficiază de plata sporului de 75%.
    Faptul că în pontaj, pentru cei care nu au lucrat în ziua respectivă apare Ip, este pentru că, la acest moment, nu există stabilit un simbol pentru ”zi liberă”, iar modificarea machetelor era practic imposibilă. Dreptul la a lua timpul liber corespunzător celui lucrat în ziua de 29 iunie ar putea să rămână, deși este interpretabilă și această ipoteză.
    Pentru scăderea fondului lunar de timp însp, este foarte clar, nu există nici o acoperire legală.
    Învoirea plătită, pe bază de cerere este pentru civili și funcționarii publici (doar cei după Legea 188), pentru care (fie vorba între noi), contractul colectiv e cam expirat.
    E cam mult sifon în vin.

  14. Dl presedinte ce ne puteti spune despre noua lege de salarizare noi avem de castigat s au nu ,iar dumneavoastra ati fost invitat de ministra munci la negocieri privind noua lege a salarizarii .Noi care am facut scoala militara la ce categorie de studi ne incadram in noua lege.Sper ca intelegeti ce am vrut sa va intreb.Va multumesc.

  15. Revin cu o intrebare Domnule Stefan.Am inteles ca pe la sfarsitul anului o sa apara noua lege a salarizarii si din cate se pare este posibil sa fie aplicata de la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor si in care este prevazut ca salariatul sa fie platit conform studiilor absolvite.Acest lucru insemana ca in cele din urma ne vor fi recunoscute si studiile absolvite,adica vom fi platiti dupa studii?Probabill ca indirect vom primii sporul de studii prin noile incadrari,sau noii coeficienti de ierarhizare.Poate ca atunci cand vor fi consultate sindicatele veti sesiza cele mentionate de mine si colegii mei si se vor putea ,,corecta” aceste probleme create.Va multumesc!

  16. Multumesc pentru raspuns Domnule Stefan, insa tot nu am inteles cum v-a sta situatia pe viitor, cu privire la acordarea sporului de studii si specializarile necesare dupa care se acorda acest spor.,,Ultraactiveaza” inteleg ca se va acorda sporul tot dupa acel ordin de ministru si se acorda din anul 2015 nu din 2009 de cand s-a suspendat acordarea sporului.Intrebarea mea era ca incepand din acest an 2015 cand probabil se va acorda din nou conform noii legislatii de salarizare,aceasta legislatie daca tot e noua ea nu se refera si la noi care urmeaza sa terminam specializari ale unor facultati din domeniul de activitate in care suntem incadrati si care nu sunt trecute in acel OMJ din 2007?Le facem degeaba?Peste 10 ani cei care termina aceste facultati cu aceste noi specializari care nu sunt in acel ordin nu vor primii niciodata sporul pe considerentul ca nu se pot face demersurile necesare pentru a fi cuprinse in noua legislatie si sa poata fi acordat si celor aflati in aceste situatii?Nu puteti sesiza ANP-ul,MJ-ul despre aceste situatii, in care sunt din 2007 si pana astazi foarte multi colegi si sa se caute o solutie de rezolvare a problemei ?Am intrebat la colegul lider din teritoriu dar nu a stiut ce sa imi raspunda si mi-a spus sa va intreb pe dumneavoastra.In situatia acesta sunt multi colegi membrii de sindicat care au facut si fac facultatile dupa 2007 si sunt in aceeasi situatie,adica specializarile urmate de acestia sunt in domeniul de activitate dar nu pot primii sporul pentru ca nu sunt trecute in acel OMJ depasit de trecerea timpului si care nu mai e conform cu noile specializari aparute in invatamantul universitar romanesc .Va rugam sa incercati sa discutati aceasta problema cu cei care considerati ca pot reglementa situatia discriminatorie creata de ,,ultraactivarea” ordinului si sa ne informati ce se poate face.Multumesc!

  17. Domnule Teoroc s-a aprobat planul de reorganizare al penitenciarului Pelendava???este adevarat ca a fost sau va fi aprobata marirea statelor cu inca 20 locuri???multumesc

  18. Ana din pacate OMJ 399 nu mai poate fi modificat. El este chiar abrogat prin noua legislatie de salarizare dar ultraactiveaza pentru legislatia noua este suspendata. Stiti toti povestea. In anul 2009 inainte de modificarea legislatiei eram in demersuri avansate de schimbare a domeniilor/studiilor mentionate in ordin insa nu am mai avut cum sa finalizam pentru a fost totul inlocuit cu norme noi

  19. Domnule Stefan ce sa inteleg ca noi cei care in prezent urmam facultati care nu sunt trecute in OMJ-ul 399-c-2007 nu vom primii nicodata sporul de studii superioare ?Exista vreo sansa ca acel ordin sa fie anulat si emis unul nou care sa cuprinda si noile specializari din invatamantul romanesc pe diferite domenii de activitate?Se pot face demersuri pentru a actualiza lista cu specializarile noi aparute din aceleasi domenii ca cele prevazute in ordinul mentionat?Totusi suntem in 2015 si daca incepand cu acest an conform legii 71/2015 s-ar putea aproba acordarea acestui spor sa fie emis si un nou ordin care sa cuprinda si aceste noi specializari aparute pentru ca nu e corect fata de cei care terminam scoala anul acesta sau in viitor.Multumesc.

  20. La utimul dumneavoastra raspuns paranteza „cel putin o parte din ele” pe mine personal ma face sa mi se zburleasca parul in cap, sa incaruntesc si sa ma loveasca apoplexia toate trei concomitent, cam asa ca si cand as baga degetele la 220V!!!Aceste tergiversari, amanari cand vine vorba de drepturile angajatilor ne face deprimati, ne scade orice elan, ne demoralizeaza si ne face inca o data in plus sa cautam solutii pentru pensionarea anticipata.

  21. agent de penitenciare stai linistit… exista posibilitatea ca la sf lunii sa se amane pt inceputul lunii si tot asa… ca se tot amana de vreo 2 luni incoace discutarea rapoartelor…

  22. Domnule Stefan, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la urmatorul aspect :
    Legea 71/2015 pentru aprobarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice prevede:

    Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 233 din 6 aprilie 2015
    6. La articolul 5, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alin.(1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:
    „(1^1) Prin nivel de salarizare in plata pentru functiile similare se intelege acelasi cuantum al salariului de baza cu cel al salariatilor avand aceeasi functie, in care au fost incluse, dupa data de 31 decembrie 2009, sumele aferente salariului de incadrare, precum si sumele aferente sporurilor de care au beneficiat inainte de aceasta data, daca salariatul angajat, numit sau promovat indeplineste aceleasi conditii de studii – medii, superioare, postuniversitare, doctorale –, de vechime si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, specifice locului de munca la data angajarii sau promovarii.

    Acest spor de studii se va acorda tuturor angajatilor care indeplinesc aceleasi conditii cu cei care au primit sporul inainte de dec.2009 si sunt incadrati pe aceleasi functii sau se va acorda sporul tot dupa OMJ-ul 399-c-2007 ? (unde specializarile pentru care se acorda sporul pe fiecare compartiment,nu erau updatate la realitatea specializarilor din invat.sup.romanesc iar dupa 2007 au aparut specializari din acelasi domeniu dar cu alte denumiri).Va multumesc!

  23. #37 Stefan Teoroc 2015-04-09 00:07
    Calmez vous
    [b]Bugetul ANP acoperea teoretic drepturile inclusiv majorari cu o gaurica de 10 zile la salariile din decembrie. Nimic nou pentru ca asa se intampla an de an. Gaurica se astupa la rectificari in functie de executie si incasari la buget.[/b]
    Insa [b]nu bugetul initial e problema ci trimestrializar ea lui care da totul peste cap
    MFP a taiat 40 mil din trim 1-2 si le-a plasat in trim 3-4. [/b]Deci nu se pot face platile cum ar trebui, la timp. Reusita pe echipament si cele 4 zile de majorari, desi e vazuta ca praf in ochi are in spate doua mari artificii si multa raspundere pentru cine a semnat. Dar vom mai vorbi pe subiectul asta…
    In afara de rectificarea bugetara, MFP a ramas dator cu cele 40 mil. pe care trebuie sa le dea in trim 3-4, deci bani ar trebui sa existe pentru toate drepturile restante!!! Nu prea mai vad ce impediment ar fi sa nu ne primim drepturile restante (cel putin o parte din ele) chiar in luna august.

  24. Miercuri este o sedinta pentru aprobare mutari dar operativul se amana spre sfarsitul lunii.

  25. Domnule Teoroc stiu ca o mai fost pusa aceasta intrebare de mai multe ori dar va rog sa imi spuneti daca stiti ceva de comisia de analizare a cererilor de transfer! Cand o sa aiba loc ?rog
    Va rog mult sa imi raspundeti!!!am depus cererea in ianuarie
    Va multumesc

  26. vom primi salariul minim pe economie in locul voucherelor?asa se aude…se revine la prima de concediu?

  27. Part B
    Si ,intr-adevar ,ANP a confiscat unora ziua de 29 iunie. Adica,cei de la 8 ore beneficiaza de invoire platita,avand efectiv lucrate 160 ore la sfarsitul lunii iunie,iar cei de la schimburi vor avea 168 ore efectiv lucrate. Iata o discriminare crasa,in care 29 iunie,ziua tuturor angajatilor din sistem produce efecte perverse si le aduce unora 8 ore invoire,si, o reducere a timpului de munca cu 8 ore,altora o crestere a timpului lucrat , cu 8 ore si o majorare platita de 75 %,iar altora…mai nimic,8 ore in plus de munca! 😆 .Adica,cu unii „muma”,cu altii ciuma!Acum,la drept vorbind,nici „EI”,anepeii ,nu mai stiu ce sa spuna: ba ca 29 iunie,ca zi libera,are regim de invoire platita(ptr unii),conf D569,ba ca ar fi zi libera cu regim de sarbatoare legala,conf Acordului,ba ca este zi libera platita,conf Acordului…la nivelul grupului de unitati.Cert e una : 29 iunie este „zi libera” platita ptr toti angajatii,lucru care ar trebui sa determine scaderea Ftl; de asemenea ,lucrul in acele ore din zi se plateste cu 75% conf OMJ 821 si OG 103.Restul e can-can! 😆 Nu e asa ca se respecta art 16 din Constituie? Ala in se care consacra egalitatea in fata legii,fara privilegii si fara discriminari!Ah,era sa uit:” nimeni nu e mai presus de lege” :zzz
    Si ca sa raspund la intrebare,anp minte ptr ca se crede deasupra legii civile si penale.

  28. dl. TEOROC ar trebui ar reformulati intrebarea: de ce minte dl. director general? altfel inseamna ca prin omisiune mintiti si dvs.!

  29. pai, daca a fost invoire platita inseamna ca am solicitat-o anterior zilei de 29 iunie si nu posterior.Ori daca am solicitat-o anterior inseamna ca nu am fost la munca pe data de 29.06.2015.Deci simplu si logic: nu am prestat nimic pe 29 pentru ca nu am fost prezent la serviciu. Dar daca nu depun cerere de invoire platita: inseamna ca acum la pontaj trebuie sa apar ” prezent” la munca pe 29? sau absent nemotivat?

  30. pentrut ca sunt incompetenti,
    pentru ca in tara asta toti conducatorii mint, ei de ce nu?
    pentru ca sunt numiti politic iar politicul minte,
    pentru ca din lipsa de profesionalism nu pot da raspunsuri corecte ci doar minciuni.

  31. Ar trebui sa ne pregatim de pe acum de un miting….pentru ca sunt sanse mici sa primim aceste drepturi deoarece burtosii din ANP nu au nici un interes….ei nu lucreaza sambetele si duminicile, iar dintre ofiteri decat sefii de tura lucreaza…..nu directori, nu sefi de birouri, nu sefi de sectie …etc…..

  32. Deci daca dupa rectificare nu primim banii intro saptamana ar trebui sa iesim in strada.

  33. Voi incerca un raspuns simplu la dilema: 29 iunie,are sau nu are regim de sarbatoare legala?Ei bine, din coroborarea art 143,139 CM , art 84 L293,art 25 al 1 din „Acordul colectiv” rezulta ca 29 iunie este ZI LIBERA.In mod corect ANP a sesizat ca prin art 25 al 2 se introduce un drept in exces,acela de a proclama ziua de 29 iunie ca zi cu regim de sarbatoare legala.Art 139 din CM enumera restrictiv sarbatorile legale si nu lasa loc la interpretari. Art 143CM spune ca se pot stabili si alte zile libere.,deci NU alte sarbatori legale.Zi libera inseamna o absenta motivata,legala, de la serviciu si care este platita.Dupa opinia mea,ANP a stabilit gresit ca 29 iunie este invoire platita.Invoirile sunt reglementate in HG 1946 si art 152 din CM. E clar ca 29 iunie nu este invoire platita, ci, „zi libera”.Deosebirile rezulta atat din normele de reglementare, din cazurile si conditiile de acordare,cat si din efectele juridice.Daca invoirea scade sau nu scade in aceeasi luna Fti(adica ea poate fi acordata in 30 zile de la data efectuarii,respectiv pana pe 28 iulie 2015), ziua „libera” scade in aceeasi luna Fti si stabileste un alt nr de ore suplimentare,si, in consecinta de aceasta zi ” libera” beneficiaza toti angajatii.De invoirea platita beneficiaza numai angajatii care au program de munca in 29 iunie,la 8 sau 12 ore,deci sunt exclusi cei de la schimb care nu lucreaza in 29 iunie.Nu e discriminare sau interpretare eronata?Daca e zi ” libera”,de ea beneficiaza toti,fara exceptie!.Va propun alta situatie:29 iunie 2014 a fost duminica. Cine si de ce a beneficiat?Au beneficiat de o zi ” invoire” numai cei care au lucrat in acea zi,nu si cei de la 8 ore care nu au program duminica.Corect ar fi fost ca 29 iunie fiind „zi libera”, sa nu scada Fti ptr nimeni,deoarece „a cazut” in repausul saptamanal.b) De ce 29 iunie nu are ptr toti regimul de sarbatoare legala? Simplu:1) nu este sarbatoare legala „autentica” conf art 139 CM(si mai avem exceptia cu 24 ianuarie,care este zi nationala);2)ptr cei care lucreaza pe 29 iunie,OG (nu stiu nr,aia data de ministrul Oprea) si OMJ-ul cu plata majorarilor de 75% (iar nu-i stiu nr)prevad ca aceasta majorare se acorda ptr lucrul la sarbatori legale,in repausul saptamanal,si in celelate zile, in care,in conformitate cu reglementarile in vigoare,nu se lucreaza.Deci,daca ziua de 29 iunie ar fi invoire platita,nimeni nu ar beneficia de majorare de 75%,pe cand ,daca e zi ‘libera” conf normelor care reglementeaza legislatia muncii,unii ar putea beneficia de majorarea de 75%. Ca urmare,aceasta „invoire” atrage o discriminare,sau mai bine zis unii primesc si altii ,nu.Avand in vedere egalitatea de tratament,precum si egalitaea in fata legii,de o ” zi libera” trebuie sa beneficieze toti angajatii unei institutii,fara exceptii,pe cand de „invoire” beneficiaza numai cei care se supun unor conditii,expres prevazute de lege(?).In concluzie,prin declararea fortata a zilei de 29 iunie ca „invoire” nu toti angajatii beneficiaza de zi libera,de o scadere a Fti,iar cei in drept,nici de majorarea de 75%.
    Mai am un singur dor/Intelegeti ca mor( de ciuda)/Ca ANP-ul nu vrea sa auda/ de zi libera platita /cu sapte’scinci la suta.

  34. Sa vedeti ce minciuni vom primi in urma rectificarii,si nu de alta dar am pierdut atata timp,parca vad ca o luam de la capat cu adrese,hartii pe la ministere si o sa mai asteptam vreo 6 luni sa primim,daca vom primi ceva.

  35. De ce minte ANP… Hmmm
    Pai in primul rand, consider ca totul are un punct de plecare pe care arareori il luam in considerare. Si anume baza de selectie si considerentele la care apelam cand promovam oameni in varful institutiei.

    Iar apoi, toleranta noastra, a tuturor de a-i sprijini si nesanctiona atunci cand gresesc.

    Eu zic ca sunt oameni buni in ANP dar necoordonati. Se intampla si fenomenul ca, desi sunt oameni buni, sa devina niste legume atunci cand asteapta doar para malaiata, fara a fi determinati din propria initiativa sa munceasca, sa gandeasca si sa-si asume lucruri. Oameni cu astfel de initiative sunt indepartati instantaneu, ca si cum nu s-ar dori „virusarea” sistemului cu ce inseamna munca, inititativa, abordare frontala a problemelor, decizii, asumari.

    Intr-un final…cred ca e un lant al slabiciunilor la care, din pacate, cred ca participam si noi cu sau fara intentie. Daca de fiecare data este necesar sa dam cate o palma ANP sa se trezeasca, atunci pe buna dreptate, de ce-i mai tinem in scaune p’astia care ar trebui sa rupa usa sindicatului in vederea obtinerii unor puncte de vedere pentru a le mergea treaba (institutional) bine ?

    Cred ca deranjeaza enorm faptul ca sindicatele s-au umplut de oameni capabili. Insa nici administratia nu face nimic sa-i atraga pentru binele institutional si in final al tuturor salariatilor. Din contra, ii stigmatizeaza, ii indeparteaza de functii…Asta inseamna ca notiunea de sindicat pentru ei se limiteaza la „eu contra voi”. Ceea ce e total gresit.

    Daca am apela un experiment de genul „ai toata sustinerea mea sindicala, renunta la cea politica”, lucrurile s-ar afla in cu totul alt spectru.
    Veti spuen ca fara sprijin politic nu poate fi condus ANP. Ei na !? Asa o fi ? Atunci daca pe banda rulanta s-ar refuza functia de DG daca i se impune omului sa-si incalce principiile de management, cine ar conduce sistemul asta ? La un moment dat, ar intelege si politicul ca acest refuz i-ar ajuta si pe ei. Carei fractiuni politice nu i-ar conveni ca institutional, sistemul sa nu functioneze ? Doar in cazul in care interese obscure de grup sau personale sunt urmarite. Dar suntem totusi un sistem de aparare si nu ne permitem sa fim papusile unor specii mai putin apreciate politice.

  36. Pentru ca….toate 😀 cele pe care le-ati enumerat,plus inca multe altele!!!!

  37. Desi pare un motiv minor, noi spunem ca este prea mult. Daca ANP se impleticeste la un astfel de drept, ce facem in continuare? Majorari, vouchere, bilete de odihna, norme, echipament…

    Ne vom implica si vom oferi solutii pentru toate problemele delicate insa vom percuta ferm fiecare eroare. In functie de raspunsul ANP, materialele pleaca la presa si se includ in lista de revendicari pentru conflict.

  38. Da, pentru toate variantele însă, mai mult decât toate la un loc pentru ca noi, personalul, constituit în sindicate permitem. Din bun simt, probabil…din păcate. În sistemul asta întotdeauna angajatul e vinovat. Sistemul nu are nicio răspundere iar ANP da cu parul fără a oferi condițiile legale. Dacă nu exista riposta vom fi nevoiți sa suportam. Avem dreptul și obligația de a ne opune, sa o facem !

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)