Inca o dezbatere cu un scop si concluzie. Si, cam atat!

Comunicat de presa - Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, miercuri 22 iunie 2016

Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități din cadrul Senatului României a organizat marți, 21 iunie 2016 la Palatul Parlamentului, Salonul Alb, dezbaterea ”Condițiile de detenție din penitenciare, centre de reținere și arestare preventivă”.
Scopul dezbaterii a fost acela de a  identifica deficiențele existente în sistemul penitenciar și în centrele de reținere și arestare preventivă dar și de a identifica posibile soluții pentru ameliorarea condițiilor precare din penitenciare și evitarea unor alte condamnări la CEDO.
Principala concluzie a dezbaterii a fost accea că problema  sistemului de detentie din Romania este supraaglomerarea inchisorilor dar si condițiile inumane din penitenciare.
România riscă pronunțarea unei decizii-pilot de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Această decizie pilot poate suspenda cauzele asemanatoare de pe rolul CEDO si obligă statul român ca în termen de la 12 la 24 de luni să ia masuri pentru remedierea problemelor din penitenciare. In caz contrar, Romania riscă chiar excluderea din Consiliul Europei. În acest sens, participanții au fost de acord că trebuie intervenit de urgență din punct de vedere legislativ în domeniul penitenciarelor în sensul de a creşte numărul de penitenciare cu regim semideschis sau deschis.
Avocatul Poporului,  Victor Ciorbea  în ”Raportul special privind condiţiile de detenţie din penitenciare, centre de reţinere şi arestare preventivă, factori determinanţi în respectarea demnităţii umane şi a drepturilor privative de libertate” a inclus, un set de propuneri pentru ameliorarea condiţiilor de detenţie, propuneri pe care le-a sustinut în cadrul dezbaterii si ar fi posibile de implementat.Presedintele Comisei pentru drepturile omului, culte și minorități, dna senator Biro Rozalia a precizat că este necesar sa fie adoptate urgent masuri ferme pentru implementarea unor solutii clare care sa imbunatateasca starea si conditiile detinutilor sau ale persoanelor arestate preventiv din tara noastra. Totodată trebuie adoptate masuri pentru a evita o eventuală pronunțare a unei decizii-pilot împotriva României de către CEDO.
Preşedinte,
Biro Rozalia

• negru 19.10.2017 00:11
    Ostașii trec la muncă, dar ce să facă concret ? Azi o mulțime de oameni ...