Eveniment de exceptie in raporturile sindicate - administratie din cadrul sistemului penitenciar

Astazi, 12 iunie 2008, reprezentantii Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare au semnat Acordul colectiv privind raporturile de serviciu pentru functionarii publici cu statut special.

Legea nr. 293 din 2004 privind statutul functionarului public din sistemul Administratiei Nationale a Penitenciarelor a deschis, prin prevederile care permit libera asociere, orizontul sindical si pentru sectorul nostru de activitate.

Unul dintre principalele mijloace ale luptei sindicale este reprezentat de negocierea colectiva. Inca de la infiintare, sindicatele din Administratia Nationala a Penitenciarelor au militat pentru recunoasterea acestui drept.

Din pacate, drumul nu a fost deloc usor. Daca la inceputuri administratia a refuzat sa recunoasca acest drept, in urma numeroaselor actiuni sindicale venite in sprijinul acceptarii ideii de negocieri colective, am reusit sa convingem partenerii de dialog asupra necesitatii si utilitatii semnarii acordurilor colective.

Astfel, in vara anului trecut au inceput negocierile in vederea semnarii Acordului colectiv privind raporturile de serviciu pentru functionarii publici cu statut special si a Contractului colectiv de munca pentru salariatii angajati pe baza contractului individual de munca.

Dupa un an de negocieri in paralel, astazi a venit ziua in care s-a semnat Acordul privind raporturile de serviciu. Prin semnare, acordul capata caracter de lege.

Desi legea nu permite ca in cadrul acordului sa fie reglementate eventuale drepturi salariale, totusi acesta reprezinta un pas urias inainte in ameliorarea conditiilor de munca, avand aplicabilitate in urmatoarele domenii:

• constituirea si folosirea fondurilor destinate imbunatatirii conditiilor de munca;
  • sanatatea si securitatea muncii;
  • programul zilnic de munca;
  • perfectionarea profesionala;
  • alte masuri decat cele prevazute de lege, referitoare la protectia celor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale.

• cristi68 23.04.2017 08:32
    La multi ani celor cu numele sfânt, GHEORGHE si numele derivate din ...

• Cristian Tudorache 21.04.2017 16:24
    #880 risco - urmareste sute-ul ANP / sectiunea cariera / admitere in ...

• risco 21.04.2017 14:11
    Inscrierile pentru scoala cand se fac ?

• ionut 20.04.2017 21:58
    Multumesc frumos.

• hanul tatar 20.04.2017 21:50
    Pentru Iulia,pardon Otilia si eu vreau functia de dr adj dar d-l de ...