www.snlp.ro Web analytics

Sa ne reamintim de respectul profesional

respect

 

Un moment unic in viata noastra e cel in care punctam inceputul restului vietii noastre trecand in rezerva si devenind posesori ai unei pensii militare. Iar acest moment este tratat cu prea putin respect in sistemul nostru. 

Amanarea despartirii profesionale de oameni care am dori sa ne ramana alaturi pana cand noi vom fi nevoiti sa parasim acest sistem, nu poate fi posibila. Insa putem creiona modele de urmat, plecand de la seriozitatea si capacitatea profesionala a colegilor aflati la finalul carierei.

Momentul iesirii la pensie trebuie si se poate realiza „pe usa din fata”, atat timp cat nu uitam sa ne respectam valoarea ca salariati in sistemul de aparare. Suntem convinsi ca, rareori, in penitenciarele patriei, se intampla ca iesirea la pensie a unui camarad de arme sa fie tratata cu respectul cuvenit. Cu respectul pentru o munca speciala daca as relata dintr-o lucrare pe subiect:

Oana Carare – Personalul Din Penitenciar. Subculturi Carcerale, Norme Si Valori, Suferintele Falsei Incarcerari.

  

„Impactul dur pe care individul îl resimte la intrarea în acest mediu, stricteţea  ordinelor, surmenajul  provocat  de  munca  şi  rutina  zilnică  în  cadrul aceluiaşi mediu închis, deprimant, transpunerea conduitei din penitenciar şi în afara acestuia conduce, în timp, la incapacitarea individului, la imposibilitatea de a lega relaţii în exteriorul penitenciarului, la închiderea în sine, la lipsa interesului faţă de dezvoltarea de relaţii interpersonale, lucruri puţin vizibile în cazul celor aflaţi în faţa gratiilor.”

Identificandu-ne singuri problemele cu care ne confruntam pe traseul carierei profesionale, putem sa discernem unde gresim si unde punctam pozitiv. Am putea face un efort sa implementam in mentalul colectiv conceptul de respectul reciproc. Si nu vorbim de respectul intre aceleasi categorii profesionale, agenti sau ofiteri. Indiferent de corpul din care provine fiecare salariat, respectul sa fie acelasi pentru toti.

In cuantumul acestor considerente, apreciem ca ANP poate emite macar o decizie prin intermediul careia conducerile unitatilor sa fie instruite cu privire la obligativitatea organizarii unor sedinte cu personalul, cu ocazia pensionarii cadrelor fiecarei unitati. Daca prin munca pe care o desfasuram suntem tot mai terfeliti de societatea civila, macar din interior sa se nasca (chiar si prin ordin) respectul cuvenit acestor salariati.

Pe de alta parte, de apreciat ar fi ca ANP sa impuna, in vederea organizarii evenimentelor propuse in paragraful anterior si deblocarea normei nr. 12 „C” prin interventii la Ministerul Justiei folosindu-se de prerogativa din OMJ 1318/C/2012, in speta art. 120: Acordarea normei de hrană nr. 12 „C” în alte situaţii decât cele prevăzute la art. 118 şi art. 119, se aprobă de ministrul justiţiei, la propunerea Direcţiei Economico-Administrative din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Modul de organizare a acestor evenimente pentru viitorii pensionari nu-l impunem prin intermediul acestui articol. Emitem doar niste idei, posibil acceptabile, pentru a intregi o amintire frumoasa pentru orice salariat aflat in pragul pensionarii. Momentul poate fi imbunatatit si de acordarea, fizic, a medaliilor si inmanarea unor diplome pentru intreaga cariera. Poate fi un inceput de normalitate. Si nu credem ca e atat de complicat. Exemple avem!

Cristian Tudorache

21 COMMENTS

  1. [quote name=”Carmen Suditu”]Foarte adevarat. Un articol care reflecta realitatea sistemului si care vine cu propuneri concrete foarte bune.
    Este momentul in care putem sa le aratam consideratia noastra celor care se pensioneaza. Peste cateva zile si eu ma voi retrage din activitate. Dupa cum am spus, omul sfinteste locul. Si celor care au razbit atatia ani cu atatea greutati, conditii de munca grele, e timpul sa le MULTUMIM. Eu am avut sansa asta anul acesta, dar ma intreb cati dintre cei care au plecat au avut-o? S-au schimbat multe lucruri in bine in ultimii ani, deoarece am stiut sa ne aparam drepturile. Respect pentru cei care au facut posibil acest lucru! Cred ca fiecare dintre noi meritam conditii bune de lucru. Imi va fi greu sa ma opresc din iuresul acesta, dar simt ca mai am multe lucruri de realizat. Un sfarsit de drum reprezinta de cele mai multe ori un alt inceput.[/quote]
    Carmen,oare tu ai strans mana cuiva de la TG.NOU?

  2. La pensionari de acum 10 ani au inceput sa vina deciziile.Pensia a crescut cu 700 ron,dupa 26 ani operativ.

  3. Azi in P. Craiova s-a zvonit ca L.223/2015, cea a pensiilor, va fi modificata in ceea ce priveste vechimea efectiva va fi de 30 ani, iar cea in serviciu va fi de 20 ani. Este posibil asa ceva, avand in vedere ca Casa de Pensii MAI nu a finalizat nici aplicarea actualelor prevederi, respectiv recalcularile si reactualizarile pensionarilor

  4. [b]#16 Un agent[/b] – evident ca vi se ia in calcul toti anii lucrati cu grupa I de munca.

  5. Buna ziua! Doresc sa stiu daca la reducerea varstei standard de pensionare intra in calcul si anii lucrati in alta parte ma refer la o societata si acei ani sunt in grupa I de munca….respectiv doi ani si noua luni. Intreb asta pentru ca am auzit ca intra in calcul doar daca ai un numar de ani si anume cel putin 4. Eu nu am citit niciunde in lege de asa ceva de aceasta conditie dar poate nu am citi bine. Si cei de la MApN iau in calcul fara vreo conditie ca la noi. Va multumesc.

  6. O părere de la un EX : sistemul este părtinitor până în ultima secundă a carierei tale. Toată lumea îți zâmbește la Resurse Umane până semnezi cereri, documente…Prea puțin se respectă Metodologia, prea multe ,,indicații,, se dau în videoconferințe, dar nimic scris. Să-ți îngreuneze o eventuală acțiune în instanță. Unii, sfătuiți la paravan, au depus cerere de pensionare cu data de 01 – 06 a lunii. Alții, cei mai mulți, nesfătuiți în sensul asta de nimeni, NEAFILIAȚI, au fost insistent îndrumați să ceară cu ultima zi a lunii în curs. Mare păcăleală ! Ultima lună nu se ia în calcul pentru că este INCOMPLETĂ, iar la Resurse Umane ți se spune, cu o privire galeșă, grețos și sigur, de pe un post călduț: ,, păi așa ați cerut Dvs,,. GREȚOS. Eu am lucrat efectiv în 31, am aflat că s-a emis ordinul de încetare a raporturilor de serviciu în 10, luna următoare, cu data de 30 ( adică penultima zi de muncă efectivă). Am avut încredere în ei, le-am fost tutore profesional dar n-am fost niciodată…AFILIAT. Cât despre moment, da, m-a felicitat un fost coleg, pensionat medical, pe care l-am ajutat odată cu niște bani. Pentru medicamente…

  7. Optiunea de a iesi la pensie cu o anumita data apartine fiecaruia, functie de prioritatile personale. Teoretic, pentru a beneficia de o luna intreaga (in privinta salarizarii), incheierea socotelilor cu unitatea s-ar admite sa se faca cu prima zi a lunii urmatoare. Este o opinie personala.

  8. bn dimineata,imi puteti spune exact cum e mai bine a iesi in pensie cu sfarsit de luna sau cu inceput de luna ? si dc asa si nu invers va rog?multumesc!

  9. Buna seara, au dreptate colegii Nistor Costica si Suditu Carmen.Este o lipsa totala de interes ptr colegii care pleaca la pensie din partea unitatii .Am observat ca pindàrii cu vechime sint trecuti pe linie moarta ,pacat mare pacat ptr o viatà petrecuta la puscarie.

  10. Off topic: d-le Tudorache,aveti idee daca gasim pe undeva distribuirea absolventilor snpap pe unitati?
    Ma interesa nr de locuri la Rahova si Jilava

  11. Depinde de unitati. In articol am afirmat ca exemple avem, de unitati care apeleaza la minim o sedinta cu personalul dedicata celor care aleg sa se pensioneze. Vom incerca sa inoculam in intreg sistemul o buna practica in acest sens.

  12. Buna ziua,
    Cat respect pentru fostii angajati,ma da pe spate.De la cine sa primesti ,,respect”,daca nu au fost educati in spiritul bunelor maniere.Inainte de 89,pensionarii erau felicitati ,se faceau sedinte,le multumeau pentru activitatea depusa,ba mai primeau si cate o atentie…acum ..nici nu se stie cand iesi la pensie,nimeni nu te mai recunoaste.Rusine,acestei generatii care,maine daca vor avea zile ,ne vor calca pe urme si vor avea acelasi ,,respect”

  13. Florine, tu chiar te-ai gandit ca o sa primesti ceva de la conducatorii actuali? Cu regret spun ca te-ai inselat si da, meritai din plin acest „premiu” ptr. tot ce ai realizat ca lider de sindicat si nu in ultimul rand ca subofiter la aceasta puscarie. Din pacate sforile, asa cum si tu sti foarte bine, sunt trase de o singura persoana si asta o stie si Stefan ca doar nu odata a fost instiinta despre asta cu ocazia intilnirilor pe care le-a avut cu membrii de sindicat din unitate. Stim cu totii ca si in timpul fostului director si (nu-i pronunt numele aici ca numai este angajatul unitatii), cat si acum aceasta persoana de sex „feminin”, trage toate sforile in unitate, insa nimeni nu spune nimic si o lasa sa faca ce vrea. Chiar meritai, acum in al 13 lea ceas sa fi recompensat de unitate, insa atata timp cat aceasta impostoare se afla in functie la Miercurea Ciuc, atat noi cei din paza, cat si cei de la DEA vor avea de suferit, pentru simplul fapt ca ii are pe toti la mana, cu tupeul ei coordoneaza deciziile luate de asa zisi directori.

  14. Astazi s-a facut marea imparteala a ceia ce inseamna majorari cu 50% si înca o data cei din conducerea Penitenciarului M.Ciuc, nu s-au dat in laturi in intentia de a-si sanctiona cadrele care sunt sau au fost incomode din punctul lor de vedere chiar daca acestea mai au putin pana la incheierea carierei de functionari .

    In acest penitenciar, a fi Lider de sindicat este cel mai bun motiv pentru a fi in vizorul conducerii penitenciarului, iar daca ai parasit aceasta functie trebuie sa te astepti sigur si la repercursiuni , cu toate ca activitatea sindicala desfasurata in cadrul unui penitenciar nu ar trebui sa fie un motiv care sa te impiedice sa poti beneficia de anumite drepturi de care beneficiaza si alte cadre nu de aceiasi parere sunt si ei conducerea penitenciarului .

    Eu personal ,, Multumesc ”…. conducerii unitatii pentru grija pe care o arata fata de un cadru care timp de 25 de ani si-a adus aportul la bunul mers al institutiei , institutie care nici macar in al 12-lea ceas , atunci cand ar fi putut sa o faca , fara ca acest lucru sa fie ilegal , nu a dat nici doi bani pe activitatea desfasurata de iel .

    Din pacate voi pleca din aceasta unitate cu un gust amar , scarbit de ceia ce se petrece intr-o institutie care se doreste a fi un model de cinste si corectitudine .

  15. Am lucrat în acest sistem aproape 27 ani iar cînd a sosit momentul încheierii activității prin iesirea la pensie (de la penit.Gaesti conducatorii unitatii nu ne-au tratat nici măcar cu o strângere de mina .RUSiNE si sper din tot sufletul ca si ei să aibă parte de aceeași considerație pe care au avut-o ei fata de noi.

  16. Foarte adevarat. Un articol care reflecta realitatea sistemului si care vine cu propuneri concrete foarte bune.
    Este momentul in care putem sa le aratam consideratia noastra celor care se pensioneaza. Peste cateva zile si eu ma voi retrage din activitate. Dupa cum am spus, omul sfinteste locul. Si celor care au razbit atatia ani cu atatea greutati, conditii de munca grele, e timpul sa le MULTUMIM. Eu am avut sansa asta anul acesta, dar ma intreb cati dintre cei care au plecat au avut-o? S-au schimbat multe lucruri in bine in ultimii ani, deoarece am stiut sa ne aparam drepturile. Respect pentru cei care au facut posibil acest lucru! Cred ca fiecare dintre noi meritam conditii bune de lucru. Imi va fi greu sa ma opresc din iuresul acesta, dar simt ca mai am multe lucruri de realizat. Un sfarsit de drum reprezinta de cele mai multe ori un alt inceput.

    • Eu am plecat din spital jilava după 18 ani și comandantul de atunci s-a întors cu spatele când am intenționat sa îl salut.
      Nu poți cere de la un om ce nu are în dotare

  17. Adică ce vreţi să spuneţi că pot fi umiliţi unii colegi care au muncit din greu în unele locuri prin înlocuirea cu cei care ies la pensie pentru că se câştigă mai mulţi bani în acele locuri şi pe deasupra să li se umfle veniturile cu cei 50 % nemeritat

  18. Ar fi prea frumos ca să fie adevărat. În rest Puscaria rămâne tot pușcărie, si pușcăriașii tot pușcăriași, indiferent de care parte a gratiei se găsesc.

  19. 😉
    ma bucur sa vad ca se gandeste cineva si la noi
    chiar daca doar dintre ai nostrii
    poate fi un pas inainte
    multumim pt articol

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)