Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Revista presei

Codul muncii văzut de străini

Consiliul Investitorilor Străini susţine că flexibilizarea Codului Muncii ar genera 90.000 de joburi.

Firmele cu capital străin ca re activează în România propun o serie de modificări ale Codului Muncii, al căror efect pe termen scurt - susţin reprezentanţii acestora -, ar fi reducerea cu 1% a ratei şomajului, echivalentul a peste 84.000 de noi locuri de muncă, potrivit unei analize prezentate ieri de Consiliul Investitorilor Străini (CIS).

Proiectul a fost primit însă cu reticenţă nu doar de sindicate, ci şi de patronatele din România. Concret, principalele modificări pe care CIS le-a înaintat deja Ministerului Muncii (care lucrează la un proiect de ajustare a actualului Cod al Muncii) ar fi: program de lucru şi de odihnă diferit în funcţie de sezon şi de domeniul de activitate, posibilitatea încheierii de contracte temporare de muncă, angajări şi concedieri bazate pe un sistem de evaluare a performanţelor, dar şi e liminarea obligativităţii contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

Drepturi prea scumpe în criză

Membrii CIS susţin că actualul contract la nivel naţional, aprobat în 2007 când nu era criză, prevede drepturi, precum prima de vacanţă, care acum sunt greu de acordat şi implică disponibilizări.

"Decât să dau afară un număr de oameni, prefer să nu mai acord prime de vacanţă", spune Shachar Shaine, membru în conducerea CIS.

În plus, "contractul naţional impune angajatorilor condiţii în plus faţă de ceea ce e adoptat în legislaţie", iar patronii străini ar prefera să respecte contracte pe care să le fi negociat chiar ei cu salariaţii, explică directorul executiv al CIS, Doina Ciomag.

CIS mai cere ca în Codul Muncii să fie prevăzut un sistem de evaluare a performanţelor, stabilit prin fişa postului, pentru ca angajaţii să nu mai fie evaluaţi doar în funcţie de vechime şi de calificări.

Investitorii străini mai propun şi un program de lucru diferit în funcţie de sezon - vară/ iarnă, încheierea de contracte temporare direct cu angajatul, nu prin leasing de personal, dar şi stabilirea zilelor de concediu prin negocieri în fiecare companie.

Mai mult, propun ca perioada de probă să crească la şase luni pentru şefi, similară cu preavizul în caz de concediere/demisie, faţă de o lună în prezent. Se mai doreşte şi cercetarea disciplinară a unui angajat imediat ce a comis o greşeală, dar şi reducerea pro tecţiei oferite liderilor sindicali.

Oana Crăciun - evz.ro

Google Translate

Cauta in site

 • pentru diana 19.01.2017 22:33
  De ce nu ti se pare corect ca un agent sa nu ia cat un subcomisar ...

  Read more...

   
 • andrei 19.01.2017 16:55
  bun bun, printre niste banuit ii scapa si pe ai lui. ca tara e plina de ...

  Read more...

   
 • Gen 19.01.2017 16:23
  GANDIRE DE FOISOR !

  Read more...

   
 • ocnasu 19.01.2017 16:13
  Ce s-o mai dam de gard domnilor....sit uatia din sistemul penitenciar,vis ...

  Read more...

   
 • de la botosani 19.01.2017 13:44
  pe cand se poate visa la ,,ture libere fara telefon,, la pluton?

  Read more...

Google AdS