www.snlp.ro Web analytics

223 milioane de Euro, doua penitenciare si alte doua ciudatenii

In sedinta de guvern din 7 martie 2018 a fost aprobat un memorandum care poate genera false sperante. Sa spunem ca este un fel de pas spre un viitor mai normal. Romania ia in calcul un imprumut european de 223 milioane de euro pentru investitii in sistemul penitenciar.

De ce trebuie Romania sa se imprumute extern, pentru investitii in penitenciare, nu stim. Suma nu pare enorma comparativ cu pretul unui penitenciar nou de 1000 de locuri, construit conform normelor europene, dar totusi bugetul acestui stat pare incapabil de a sustine investitii in sistemul penitenciar. Bine ca auzim atat de des in media de conditiile inumane de detentie si parem foarte pregatiti de platit compensatii in bani detinutilor care nu au prins remediile compensatorii (atentie, chiar se va intampla!).

Extras din informatia de presa privind proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința din 7 martie 2018:

III. Memorandumuri:

3. Memorandum cu tema: Acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de până la 223 milioane euro, în vederea sprijinirii proiectului „Investiţii în infrastructura penitenciarelor”

Cei mai putin avizati se gandesc deja la un pachet consistent de locuri de detinere si implicit de munca, in plus. Sa ne revenim! Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei sau pe scurt CEB, inca nu a aflat de intentiile Romaniei de a cere bani pentru penitenciare. In sedinta de miercurea trecuta practic Guvernul a adoptat o idee. Si anume aceea ca ar fi bine sa ceara bani!

Pentru a cere un imprumut Comisiei Europeane, cum ar veni, trebuie sa ai un plan concret dar si un buget, pentru ca imprumuturile se mai si ramburseaza, in general. Apoi ar mai trebui facute si niste documente in acest sens, despre care nu stim sa existe. Singurul lucru pe care Tudorel Toader il stie, pentru ca el stapaneste pe puscarii, este ca vrea vreo patru lucruri: Unguriu, Caracal, dar si un Institut de penitenciare si probatiune.

Asa e, mai sus am zis patru obiective si am enumerat trei. Pentru ca al patrulea nu are sens: Rodbav. Stiti proverbul cu baba care se piaptana cand tara arde. Spuneti-i-l si lui Tudorel! Ce tot are cu Rodbavul asta, nu stim, dar pare esential ca Romania sa bage acolo vreo juma de suta de milioane de euro. Poate de banii astia vor avea si cursantii semnal la mobil pe acolo. De ce sa reparam si sa reconfiguram, de exemplu, perimetrul de la Jilava care inghite 100 de oameni? Momentan, jumatate din posturile de paza sunt asigurate cu detinuti! Mai bine renovam Rodbav. Tipic pentru Romania. Dar acestea-s detalii.

Revenind la imprumutul european asupra caruia s-a aplecat Guvernul de miercuri si a decis ca e bine de facut, poate ar trebui mai degraba, sa observam ca, la acest moment, ANP este pe muchie de cutit cu proiectele in derulare. O mana de oameni se ocupa de niste multe milioane de euro, supraincarcati cu sarcini si timorati de presiuni si riscuri cu cheltuieli neeligibile, auditari si comisii de cercetare adiministrativa. Fara sa mai pomenim ca ANP a taiat si majorarea salariala pentru echipele de proiect (ca de obicei, norme neclare). Dar visam frumos la institute de excelenta si… Rodbav.

20 COMMENTS

  1. O lume tot mai grăbită ,tot mai insensibilă la problemele tuturor…ne îndreptăm spre un nivel al subdecentei indiferent de „tabără”

  2. Se invetește mult în logistică și socio, se angajează multă lume acolo, în timp ce secția și perimetrul sunt neglijate. Politica pare să fie: să aibă hoțul căldură, mâncare bună, 4 metrii cubi de aer, apă caldă și să fie distrat și cocoloșit, de parcă ar fi la spa, nu la pușcărie. Plimbări pe la biserici, muzee, activități de tot felul…
    Ce face apoi hoțul, când iese după exagerat de puțină pedeapsă executată? Comite alte fapte, de obicei mult mai grave. Ce pot ”ei” să-i facă? Să-l mai bage o tură la odihnă și tratament!
    Într-o societate normală, condițiile din pușcărie NU SUNT peste media de ”afară”! Nu ai cum investi să aibă hoții condiții bune iar personalul să se chinuie cu mijloace de acum zeci de ani și în țară să se moară cu zile în spitale de la mizerie și germeni iar copiii să tremure în școli cu toaleta în curte!
    Politicienii se sifonează și se leagă unii pe alții, drept urmare fac tot posibilul să-și asigure condiții pentru eventualul mandat ce urmează să-l execute!
    De asta ne țin și pe noi în situația în care trebuie să lucrăm doar cu ”vorba bună”, pentru ca ei să vină să stea ca-n tabără, nederanjați nici măcar cu un raport!

      • Nu e tara noastra.Nu mai e de foarte mult timp tara noastra in cazul in care nu au observat.E tara lor iar noi suntem tolerati in ea pentru a plati si a le face capriciile.

  3. Domnule Stefan , de ce nu luam atitudine la pasivitatea guvernului si a ministrului justitiei in legatura cu problemele legate de penitenciare: concursuri ,statut , ore suplimentare acumulate pana la data intrarii in vigoare a oug care le plateste din aprilie. Mi se pare ca prea „ne purtam cu manusi ” !

    • cu orele suplimentare s-a aplicat un reglaj / legea e la promulgare / din aprilie se intra pe plata (practic din iunie – dupa termenul de 60 zile de compensat cu timp liber – termen in care, daca exista posibilitati, se vor compensa cele mai vechi cum am explicat / iar cele noi nu se mai acumuleaza pentru ca se platesc) / cu Tudorel Toader in general, nu credem ca este vreo sansa de reglaj dar o strigare ar merita / suntem atenti la context / statutul intra in comisia de dialog social in minister, urmand inceperea procesului legislativ (parlament – adoptare) / daca forma care merge in Parlament nu va fi cea convenita, vom reactiona / despre concursuri, TT a zis ca va sustine un memorandum pentru un prim pachet de posturi (finantare in vederea ocuparii prin concurs) / nu omitem si singurul lucru bun care s-a intamplat respectiv cele 1000 de posturi in plus in schema de personal – lucru bun care ar creste handicapul de personal desi avem cam 13000 de posturi ocupate (maxim istoric)

  4. Buna ziua,
    ati putea totusi sa-mi explicati in privat, pe adresa de e-mail, care este motivul pentru care mi-ati cenzurat comentariul. Doar luasem apararea, cu argumente, unui sector căruia alt cititor ii cerea, nici mai mult nici mai putin decât, desființarea. Acel comentariu l-ati aprobat, pe al meu nu! De ce? Total injust! Va erijati permanent (si bine faceti!) in aparatorii transparentei, echitatii și pluralismului de idei. Ar trebui sa fiti primii care aplicati aceste principii. Indraznesc eu o explicatie, in lipsa anticipata a unui raspuns: din considerente legate de atragerea unui nr. cat mai mare de membrii,(editat – comentariile care aduc atingere structurii noastre sindicale absolut in mod gratuit, evident ca sunt editate)

  5. Vreau să-i răspund domnului ”Nimeni”, prin dreptul la replică, cum vi se pare dvs. înscrierea la concursul de Creație literară a unui deținut cu NUMAI două clase de școlarizare, care abia își putea scrie numele?
    Cum vi se pare dvs. înscrierea aceluiași deținut și la activitatea denumită pompos ”Recenzie de carte”? Vi se pare potrivită? Și să vă spun urmarea: deținutul a ABANDONAT cursul, programul sau ce-a fost el… Și ne-am întors la 0. Cu ce s-a ales deținutul? Îmi permit să vă citez ”Nu stiti dragi colegi de la reeducare,dar acesti detinuti se intorc de la cursuri cu toti dragii vostri pe buze+ toate frigiderele voastre pline” . este vina deținutului că a abandonat cursul, nu al locului de deținere că l-a înscris la asemenea cursuri.
    Eu am vorbit de cursuri potrivite pentru anumite grupuri de persoane care au caracteristici asemănătoare: școlarizare minimă sau deloc, fără meserie, fără locuri de muncă, etc. Nu cred că trebuie să vă spun câți deținuți vin în pușcării fără o meserie și pleacă la fel, dar cu școala vieții absolvită summa cum laudae. Scopul pedepsei nu este numai de a ține deținutul departe de societate, de a-l ține în cușcă, ci de a-l responsabiliza sau măcar de a încerca responsabilizarea lui. Ce face statul după liberare? NIMIC. Aici este problema. Programele educaționale, activitățile educative devin un eșec dacă statul nu contribuie la așa zisa resocializare. Resocializare? Poate socializare, că socializat nu a fost niciodată. Ce să facă deținutul după ce iese din pușcărie? Fără meserie, fără un ban în buzunar….Deținuții stau la televizor ziulica întreagă, nu muncesc, fac plângeri la judecătorul de supraveghere că nu i se dă hrană pentru musulmani, religie la care a aderat între timp, că a leșinat în baie acum șase luni fiindcă apa nu se putea regla din cauza robineților prea vechi (?!), că vrea să se prelungească programul de plimbare în luna ianuarie până la ora 22 etc. Deci, despre ce vorbim?

      • Eu zic ca e un fiasco toata aceasta „reintegrare”/resocializare/scolarizare…etc a ppl.Multi vad ca prioritare toate cele care incep cu „re”.Mai era odata ceva cu 3R. E clar ca statul nu poate si nu vrea sa faca ceva pentru cetatenii sai.Prioritare sunt masurile de preventie,adica un nivel de trai decent, masuri corecte si duse la indeplinire pentru educatie,instruire,sanatate,justitie-tot ce tine de protectia sociala si juridica-din abundenta si apoi masuri pentru cei care o iau pe aratura.In rest,vrajeala/manipulare/prosteala pentru neinitiati/incepatori/creduli.

  6. Conform declaratiei de presa de azi a ministrului totul este lapte si miere in sistemul penitenciar! Nicio vorba despre „statutul politistului de penitenciare” , plata orele suplimentare restante, deficitul de personal , conditiile de munca, NIMIC!!!

    • Din pacate STATUL roman nu are si nu va avea prea curand un program coerent si sustinut de reintegrare in societate a fostilor detinuti, deci sa nu ne tinem respiratia pana vedem ca se va intampla ceva in acest sens. In contraparte de altfel si daca ar avea un astfel de program n-ar fi eficient si resursele ar fi consumate inutil. Doamna SIMONA, sa presupunem ca STATUL ar avea un program functional in acest sens si fiecarui detinut la eliberare i s-ar oferi posibilitatea angajarii in functie de cunsotintele si abilitatile lui practice, chiar daca fiecare dintre acestia ar fi angajati cu o remuneratie cel putin echivalenta cu venitul minim garantat si aia sa fie valoarea neta cu care ar fi platiti, cu siguranta cel putin 70% din acestia s-ar intoarce la viata infractionala pentru ca e mai usor sa faci bani in tara asta furand decat muncind cinstit…majoritatea celor custodiati nu au muncit o zi in viata lor si dvs va asteptati s-o faca dupa eliberare indiferent de cat sprijin ar primi din partea statului? Nu vreau sa va jignesc dar mai luati pulsul sectiei de detinere, detinutii nu se mai feresc de a se intoarce in penitenciare, suntem pt ei un fel de pension cu cazare, masa si N alte facilitati garantate. Deci cat timp aici vor avea doar drepturi (pentru ca obligatiile si interdictiile sunt ignorate de acestia atata timp cat singura masura coercitiva ramane raportul de incident….sau dvs n-ati auzit expresia atat de populara printre detinuti “fa-mi raport da fa-i si o gaura pe mijloc sa ti-l trag pe XXX”) nu vor avea nici o retinere de a se preta la acte infractionale si de a se intoarce in penitenciare…mai ales acum ca avem grija sa le scadem si cate 6 zile in plus la o luna executata, deci nici macar nu mai trebuie sa munceasca pentru a primi zile castig, mai si beneficiaza de acordarea dreptului la vizita intima, deci in afara de alcool sunt ca acasa.

      • Domnule ”Atom”:
        1. Lucrez în sistemul penitenciar,merg și pe secțiile de deținere, așa că îmi asum ceea ce am scris.
        2. Nici eu, și nici dvs. nu știm cum ar fi în situația în care statul ar avea o rezolvare a acestei situații, nu programe coerente (per a contrario, se înțelege că acum are politici incoerente) și nici strategii (suntem cei mai tari strategi dinlumea asta, pe hârtie)
        3. Nu avem garanția că lucrurile s-ar schimba nici dacă ar avea loc de muncă, dacă ar avea unde să stea cei care nu au, etc., dar nici nu există interes din partea statului să încerce o asemenea variantă. Toate statele au infracționalitate, au deținuți și foști deținuți. Care este politica lor post liberare? Statul roman nici măcar nu a fost vreodată curios să afle. Deocamdată statul roman adoptă tactica ”munca nu a omorât pe nimeni, dar de ce să risc”.
        4. Dreptul penal cuprinde și sancțiuni fără lipsire de libertate care trebuie aplicate pe scară cât mai mare, acolo unde se pot aplica.
        5. Cu privire la sancțiuni, în timp, ele au determinat creșterea ”imunității” deținuților față de aplicarea lor. Ar trebui introdusă și amenda în rândul sancțiunilor pt.că sancțiunile care se aplică acum au devenit de un banal absolut, încât deținuții râd în nas comisiei de disciplină, expresia arătată de dvs. fiind una dintre cele care alcătuiuesc folclorul penitenciar.
        6. Cu privire la vizita intima, nu știu să existe vreo statistică ce ar fi putut să concluzioneză dacă scopul introducerii acestei măsuri de la momentul introducerii ei, în 1995, și până în present și-a atins sau nu scopul propus.
        7. În concluzie, câtă vreme statul roman nu a încercat și variante post penale pentru integrarea în societate a foștilor deținuți, nu putem decât să facem ”scenarii” cu ”Ce-ar fi dacă?…”

  7. Pe fluturasul pentru luna februarie, la rubrica venit net suma este cu 64 de lei mai mica decat cea din 2017, cu care se face comparatia. Sunt asistent medical intr-un penitenciar. O alta colega are cu 84 de lei mai putin.

    • Nu e relevant sa faci comparatia cu februarie 2017. Elementele care pot face diderenta sunt multiple: lucrul in SDSL, categorii d esporuri in cuantumuri diferite, ture de noapte, etc..

    • Ha ha, asta chiar a fost buna…..citez „1. Lucrez în sistemul penitenciar,merg și pe secțiile de deținere, așa că îmi asum ceea ce am scris.” dupa cel putin 5 ani in care ati muncit tura de tura cate 12-13 ore pe secţia de deţinere puteti spune ca stiţi ce ineamna cu adevarat munca pe secţia de deţinere…va cam grabiţi să vă asumaţi afirmaţiile stimată doamna

  8. Mai bine statul roman ar investi în reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, în programe de reconversie profesională și cursuri de calificare făcute în perioada detenției. Autofinanțarea să fie forma de întreținere a penitenciarelor, a persoanelor private de libertate. Construim penitenciare… poate e nevoie, poate nu. Statul roman răsplătește generos relașul în patru acte al deținuților. După ce părăsesc penitenciarele, unii dintre deținuți n-au casă, n-au masă, au fost abandonați de rude, soțiile au divorțat de ei, copiii nu vor să mai audă de ei, nimeni nu angajează oameni cu cazier… Și ce fac? Atacă primul trecător care îi iese în cale numai ca să se întoarcă de unde au plecat Este singura lor soluție. Riscul de recidivă este extreme de mare. Niciodată statul roman nu a luat vreo măsură în legătură cu deținuții care părăsesc pușcăriile. În noile penitenciare istoria se repetă. Deținuții vor face plângeri, din plictiseală, numai să aiobă o ocupație. Activitățile de resocializare vor fi aceleași, aceeași monotonie,. Nimic să atragă interesul deținuților. Ca să nu mai fim condamnați la CEDO și să nu mai fim trași de urechi de oricine, facem penitenciare noi ca să tratăm efectul, și nu cauza. Ce se întâmplă după liberare, nu mai are importanță. Fiecare pe cont propriu. Asta este politica statului roman, a struțului, Selecția naturală, scapă cine poate.

    • Felicitari Simona ai surprins in cateva cuvinte foarte exact situatia actuala!

    • Mai bine terminam cu abundenta asta de incadrari pe seectorul socio-educativ, care, contrar efectelor dorite, obtine exact rezultatul invers. Nu reuseste decat sa aduca munca suplimentara supraveghetorului(deja depasit 300% de atributii) prin solicitarea detinutilor in X loc, la ora X, in numar de X…care de multe ori da mari batai de cap in a tine evidenta acestora pe parcursul desfasurarii serviciului de supraveghere. In proportie de 80% acesti detinuti se intorc fara a intelege scopul, motivul si alte beneficii conferite de aceste sectoare. Singurul efect al acestor cursuri este ca la terminarea lor, acestia sunt nemultumiti ca lui X detinut i-a fost facuta vizita intima, lui X….nust mai ce, in schimb lui, cumulare! Nu stiti dragi colegi de la reeducare,dar acesti detinuti se intorc de la cursuri cu toti dragii vostri pe buze+ toate frigiderele voastre pline. Deci, ce parere aveti domnule Teoroc, doamna/D-ra Simona???

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)