www.snlp.ro Web analytics

Marea evadare. Unde dispar detinutii?

maxresdefaultDe data asta tratam un alt tip de „evadare”decat cea „academica”, fenomen denumit ironic de noi Penal Academic Escape in articolele despre lucrari stiintifice elaborate in penitenciare. Noile coduri (penal si de procedura penala) si Legea nr. 253/2013 (masuri neprivative de libertate) ne lasa oare fara detinuti?

In doar doi ani am „pierdut” 6000 de persoane aflate in custodie. Pagina de Internet a ANP indica astazi 28.176 de persoane private de libertate. Suntem obisnuiti dar si indreptatiti sa reclamam supraaglomerarea dar nu ne putem reprima o incruntatura mirata cand vedem ultimele cifre. 

Nu demult aveam un deficit de 11.000 de locuri raportand populatia penitenciara la capacitatea legala de detinere (4 mp/pers). Astazi avem aproximativ 18.000 de locuri si 28.000 de detinuti. Deficitul scade brusc cu 1000 de locuri. Putem spune ca am pierdut o unitate din cele 11 unitati de 1000 de locuri promise de ministrul Cazanciuc printr-un demers international. De fapt nu am pierdut nimic. Sa fim seriosi.

Scaderea deficitului este posibila ca rezultat al cresterii usoare a numarului de locuri suprapus pe scaderea numarului de persoane private de libertate ca efect al noii legislatii penale. Cu toate acestea, suntem departe de o situatie rezonabila in termeni europeni si sunt necesari in continuare multi bani pentru unitati noi si conditii decente de detentie, implicit de munca, precum si pentru a diminua volumul de munca suplimentara neplatita sau pentru a termina cu plasarea detinutilor in posturi de paza pe perimetre, suplinind personalul lipsa.

SNLP are ca partener in cadrul Federatiei PUBLISIND, pe acelasi domeniu de activitate delimitat in structura federatiei, Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune. Facem aceasta mentiune pentru ca se intampla ceva cu adevarat surprinzator. Pentru prima oara de cand serviciile de probatiune au fost infiintate, in timp ce numarul de detinuti din penitenciare scade, numarul persoanelor aflate in supravhegherea probatiunii este mult mai mare decat numarul de detinuti, respectiv 40.000.

Sufocati de numarul enorm al persoanelor supravegheate, cele doar cateva sute de consilieri de probatiune au atins limita suportabilului si au ajuns sa faca greva foamei sau sa inceteze spontan lucrul refuzand sa participe pana si la comisiile de liberare conditionata din penitenciare, cu orice risc, in speranta ca vor convinge MJ de necesitatea asigurarii urgente a reurselor umane necesare precum si a pazei de catre jandarmerie, asa cum prevede legislatia.

In urma protestelor din probatiune, Ministerul Justitiei a emis un comunicat care ne buimaceste si mai mult. Se indica un memorandum adoptat de Guvern pe 19.01.2016 privind conditiile de detentie (memorandum care insa nu poate fi gasit nicaieri si nu este confirmat de pagina de Internet a Guvernului Romaniei) si care desi vizeaza conditiile de detentie, va consolida si serviciile de probatiune. Incercati sa traduceti voi mesajul exact al MJ din textul de mai jos.

 

UPDATE (la scurt timp dupa postarea articolului am procurat si memorandumul; interesant continutul; dezbatem in curand)

Comunicat de presă referitor la protestul consilierilor de probațiune

http://www.just.ro/comunicat-de-presa-referitor-la-protestul-consilierilor-de-probatiune/

Ministerul Justiției a luat act de protestul consilierilor de probațiune, ce a avut loc în data de 20 ianuarie și dorește sa reitereze faptul că procesul de consolidare a serviciilor de probațiune este o prioritate pe agenda ministrului.
În acest sens, a fost adoptat la ședința de guvern din data de 19 ianuarie 2016 memorandumul privind condițiile de detenție, în care Ministerul Justiției subliniază importanța consolidării serviciilor de probațiune prin adoptarea unor măsuri incluse în calendarul investițiilor. Acest calendar va fi adoptat în termen de 3 luni de la aprobarea memorandumului pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție.
Ministrul se va întâlni în data de 29 ianuarie 2016 cu reprezentanții serviciilor de probațiune pentru a discuta în detaliu recuperarea, într-un termen realist, a întârzierilor din ultimii ani în ceea ce privește consolidarea sistemului de probațiune ca soluție alternativă la executarea pedepsei din penitenciar.
Informații generale
Activitatea sistemului de probațiune se desfășoară in interesul comunității, in scopul reintegrării sociale a persoanelor condamnate, al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni si al creșterii gradului de siguranță în comunitate. Promovarea sancțiunilor si masurilor comunitare urmărește reducerea costurilor sociale ale executării sancțiunilor și măsurilor penale prin diminuarea populației din unitățile penitenciare, valorificarea potențialului socioeconomic al infractorilor și menținerea siguranței comunității. Sursă: Legea 252/2013
În contextul aplicării Noului Cod Penal și a Codului de Procedură Penală în 2014, datele statistice indică o scădere importantă a numărului de persoane intrate în custodia penitenciarelor și a centrelor de reţinere şi arest. Pentru prima dată de la înființarea serviciului de probațiune în Romania (1997), numărul persoanelor aflate sub supravegherea acestuia este mai mare decât al celor aflate în detenţie în penitenciare. În acest sens, la data de 15 octombrie 2015 în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane în timp ce în sistemul penitenciar se aflau 28.313 persoane private de libertate.

6 COMMENTS

  1. Ne pune pe ganduri problema si cred ca ar trebui sa tratam cu mai multa seriozitate si in interesul statului si a societatii reforma din penitenciare. Avem destule posibilitati de a schimba lucrurile si avem foarte multe resurse la dispozitie. Avem nevoie doar de un managment corespunzator. Dar e mai usor sa ne plangem ca nu avem oameni si bani etc… Se pare ca nu e nimeni capabil sa ia taurul de coarne cum sa zice si sa scuture cum trebuie „sistemul” asta 🙁

  2. Off topic: Umbla zvonuri prin ANP ca ni se va schimba echipamentul in viitorul apropiat. Este adevarat?

  3. Sunt ordine si nu ordonante iar acum se afla la MO pentru publicare. Noi zicem ca este imposibil sa nu se publice in cursul sapt viitoare.

  4. Domnule presedinte, au fost publicate in monitorul oficial ordonantele privind cei 75% , 50% si ordonanta privind plata lunara a echipamentului ? Sunt sanse sa primim banii pe 10 februarie ? Va multumesc

  5. rau de noi dar nici cu astia de la probatiune nu mi-e rusine. sunt coplesiti din multe puncte de vedere, le doresc succes!
    in alta ordine de idei, o sa avem parte de o informare privind accidentul in care a fost implicat Ilie Gabriel? chiar zilele astea am citit o in raportul de evenimente negative de la anepe despre un incident rutier banal in care a fost implicat un coleg. cu o gramada de detalii, inclusiv nume si prenume complet. repet si pentru stancovici: nu avem aceeasi masura noi, cei din unitati, cu cei din anepe? daca intra un fraier cu masina in noi, ne fac astia de rusine prin tot sistemul dar daca soferul anepe provoaca un accident, distruge masina unitatii si il baga in spital pe Ilie, nu se mai spune nimic! ce este de ascuns in povestea asta? sa fie sindromul oprea?! insist sa primesc o informare, domnule Teoroc.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)