www.snlp.ro Web analytics

Ordonanta cu reducerile de sporuri nu merge miercuri la Guvern

Atasat aveti disponibila pentru download ultima varianta (scanata) a proiectului ordonantei privind masurile de reducere a unor cheltuieli financiare rezultat in urma sedintei de dialog social din data de 16.03.2009 orele 15-22.

Asa cum veti observa in text, anumite articole au fost reformulate la propunerea sindicatelor. Deasupra textelor ingrosate care precizeaza ca un articol a fost reformulat puteti vizualiza reformularea.

Exista divergente, mentionate in text, cu privire la art. 6 (salariul de merit), 7 (fondul de premiere), 11 (indemnizatia de conducere) si 20 (posibilitatea de a se lua orice masuri pentru incadrarea ordonatorilor in bugetul aprobat).

Partea sindicala a cerut eliminarea acestor articolelor aspect care a generat un blocaj de aproximativ doua ore in negocieri, pana la venirea Ministrului Muncii. O parte dintre sindicalisti au parasit sala dar majoritatea au ramas pana la semnarea documentului final. S-a decis elaborarea unei minute a sedintei cu mentionarea textelor convenite unanim si evidentierea divergentelor, urmand ca ulterior sa se discute cele 4 articole cu probleme. Initial se intentiona discutarea proiectului in sedinta de Guvern de miercuri 18 martie dar Ministrul Muncii s-a angajat in numele Guvernului sa mai acorde un ragaz de o saptamana pana la clarificarea divergentelor stabilind o noua sedinta luni 23 martie. Intelegand interpretarea data de sindicate articolului 20 care naste un spor de autoritate lasand mana libera ordonatorilor sa disponibilizeze salariati sau sa ignore total inclusiv drepturile care vor fi modificate prin aceasta ordonanta.

Deblocarea sedintei a fost realizata de Ministrul Muncii atunci cand a aratat disponibilitate sa renunte la art 20, insa dl. Sarbu a intrebat sindicatele daca si ele vor renunta la art. 6, 7 si 11. Cred ca anticipati raspunsul. Pana in final s-a convenit ca in sedinta programata luni 23 martie la ora 14 sa se porneasca discutia de la principiul ca initiatorii proiectului sunt dispusi sa renunte la art. 20 iar sindicatele ar putea accepta o negociere a art. 6, 7 si 11 luand in calcul o eventuala modificare a criteriilor de acordare, o limitare a numarului de salariati care beneficiaza, reducerea procentului din salariul de baza, in general o gradualitate/conditionare splimentara. In niciun caz sindicatele nu au acceptat varianta mentinerii articolelor in varianta actuala si au amenintat cu actiuni specifice in cazul in care se insista pe suprimarea drepturilor respective. O alta propunere a partii sindicale a fost preluarea acestor puncte in divergenta, in dialogul social pe marginea Proiectului Legii sistemului unitar de salarizare.

Dl. Sarbu a explicat ca nu se doreste in niciun caz fortarea notei si de aceea dialogul va continua pana la identificarea unei solutii consensuale.

Inafara de cele 4 articole, au mai fost solicitate distinct o serie de modificari ale proiectului: eliminarea art. 12, anularea articolelor 1, 2 – alin 1,2,3 – si 5 respectiv revenirea la procentul de 75% pentru accesare si gestionare fonduri structurale, ca majorare salariala si nu ca prima lunara in procent de maxim 75%. Nimeni din partea sindicala nu s-a opus propunerilor, acestea fiind consemnate si asumate de cei care le-au facut, chiar pe textul minutei.

Esenta problemei consta in urmatorul aspect: bugetele pe anul 2009 au fost aprobate cu reduceri de 20% la cheltuieli de personal. Ordonanta care se dorea a fi instrumentul de justificare a reducerii bugetelor intarzie sa apara, vulnerabilizand ordonatorii. MFP sustine ca rectificarile ulterioare nu vor fi pe plus (MFP nu poate insa raspunde la intrebarea „de unde stie MFP acest lucru inca de acum?” si ignora calcularea influentelor financiare inclusiv a masurilor luate prin ordonanta) prin urmare mentinerea drepturilor creeaza o situatie delicata a ordonatorilor care pot fi actionati in instanta pentru lipsurile din bugete. Articolul 20 este, deci, gura de oxigen extrem de necesara ministerelor.

Totusi, similar se intampla si in cazul orelor suplimentare pentru care nu au fost prevazute fonduri dar a caror plata nu a putut fi interzisa prin ordonanta atat timp cat dreptul este instituit de codul muncii. Insa, fara bani, dreptul tot nu se acorda. Ramane calea procesuala sau speranta unor rectificari favorabile.

 

Stefan Teoroc

Download:

Pag. 01Pag. 02Pag. 03Pag. 04Pag. 05Pag. 06Pag. 07Pag. 08Pag. 09 |

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)