www.snlp.ro Web analytics

Salarizarea unitara pe final – astazi la ora 16,00 ultima confruntare. Riscuri pentru penitenciare

2016 05 23 MinDP foto1

Incepand cu ora 16,00 la Ministerul Muncii are loc probabil ultima intalnire pe salarizare unitara, fiind organizata cu cei care au fost cel mai deranjati de proiect, respectiv sindicatele din invatamant. In cursul acestei saptamani s-au produs mai multe mutatii ale textului ca urmare a negocierilor derulate cu partenerii sociali dar si cu institutiile. Educatia a obtinut o serie ampla de prevederi care au dublat continutul proiectului initial.

Amenintarile cu proteste ale sindicatelor din educatie (cele mai puternice numeric din tara) au generat efecte in planul impactului bugetar care au impins initiatorul proiectului spre gasirea unor solutii. Insa, cat timp anvelopa bugetara disponibila se mentine constanta, alocarea de fonduri intr-o directie genereaza comprimari in alte parti. 

In ce priveste structura de aparare, s-a dezbatut puternic initiativa care prevedea echilibrarea situatiei in privinta salariului de merit astfel incat tot personalul din structura de aparare sa primeasca aceasta compensatie in salariu, pentru a se elimina inechitatile.

Aplicarea acestei masuri la toti salariatii din structura care in prezent nu beneficiaza de suma compensatorie corespunzatoare salariului de merit care se acorda pana in 2008 in sistemul penitenciar, respectiv pana in 2009 in restul structurii, are un impact destul de mare. 

O idee care s-a discutat tot in aceasta spatamana viza sporul de fidelitate care ulterior anului 2009 doar in sistemul penitenciar a fost acordat corect din punctul nostru de vedere, adica exact cum se acorda si pana la 31.12.2009. In sistemul nostru la fel se acorda si sporul de confidentialitate. Interpretarile facute normelor din legislatia salariala tranzitorie anuala, la nivel MJ, prin dialog social, au permis o astfel de abordare care a stat in picioare peste ani la toate controalele efectuate pe aceasta linie.

Faptul ca in restul structurii de aparare nu se acorda sporul de fidelitate (MApN nu il avea prevazut in legislatie) si ca la MAI a fost inghetat doar in salariile celor care aveau acest drept in 2009, nu este problema noastra. SNLP a luptat pentru aceasta interpretare in timpul mandatului ministrului Predoiu, iar MJ a decis sa-si asume aceasta aplicare a legislatiei.

De aceea nu intelegem exact afirmatia lui Dragos Pislaru cum ca acordarea sporului de fidelitate (in suma compensatorie, evident) in structura de aparare, genereaza eliminare de inechitati iar pentru penitenciare reprezinta o „intrare in legalitate”. O astfel de masura luata in loc de cea cu salariul de merit nu ar genera practic niciun efect in sistemul nostru. Prin urmare ne-am transmis pozitia contrara prin intermediul confederatiei.

Mai retinem si faptul ca afirmatia lui Dragos Pislaru cu „ilegalitatea din penitenciare” dovedeste practic o intoxicare pe care nu o putea practica decat o institutie colega din structura de aparare si noi ne permitem sa suspectam MAI, aceasta fiind o teza mai veche de-a lor pe care au lansat-o in diferite ocazii. Regretabil ca se intampla, dar nu ne mira deloc. Miza este uriasa.

In varianta de proiect primita astazi, cu doar jumatate de ora in urma, care va fi discutata la MM, nu apare insa nimic de fidelitate si retinem ca se mentine prevederea din proiectul initial respectiv cea cu salariul de merit pentru toti salariatii din structura de aparare, insa textul in sine ne dezavantajeaza intrucat in 2009 in sistemul nostru niciun salariat nu avea in plata salariul de merit.

Atat noi cat si ANP am solicitat modificarea textului insa acesta a ramas in aceeasi forma. Avand in vedere aspectele susmentionate, respectiv opinia MM despre penitenciare, nevoie de fonduri care sa fie directionate catre educatie, precum si faptul ca in 2009 noi nu beneficiam de acest drept, inclinam sa credem ca se incearca o „pierdere pe drum” a penitenciarelor.

Chiar daca suntem prevazuti expres in text, daca prevederea nu va fi ajustata, in penitenciare efectul acestei masuri va fi zero. Si daca se va intampla acest lucru, vom trata situatia ca pe o discriminare si vom declansa proteste pe toata linia. Si vom scoate tot armamentul sindical, fara niciun menajament.

In timp ce alte institutii dau salarii de merit unei treimi de personal, an de an, din 2009, la penitenciare nu s-a cheltuit un leu cu aceasta destinatie, in toata acasta perioada de timp. Acum, tot la noi se identifica fonduri de economisit!?! 

Propunerea transmisa de SNLP:

Catre 
Presedintele Blocului National Sindical 
Domnul Dumitru COSTIN 

Stimate domnule presedinte


Având în vedere proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor postat ieri pe pagina MMFPSPV va adresam solicitarea de a ne sprijini in vederea modificarii pct 1 al 2 prin eliminarea partilor de text evidentiate cu culoarea rosie mai jos:  

”1. După articolul 3 se introduc trei noi articole, articolul 3^1, articolul 3^2 şi articolul 3^3, cu următorul cuprins:
” …………………………………………………………………………………………..
(2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit.
……………………………………………………………………………………………”
 
Argumente:
 
Mentinerea textului in varianta existenta in proiect genereaza pentru personalul din penitenciare (spre deosebire de restul salariatilor din structura de aprare, sigueranta nationala si ordine publica) riscul de a nu beneficia de efectele acestei prevederi  avand in vedere faptul ca salariul de merit nu a fost în plată în sistemul penitenciar in anul 2009, din cauza insuficienței fondurilor bugetare.

Din acest motiv, la 31.12.2009, niciun salariat nu a avut în plată acest drept, iar ca efect acesta nu a putut fi cuprins efectiv în salariul de funcție, așa cum se prevedea la pct. 1 din Nota la Anexa IV/1a a Legii 330/2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice:

”1. În coeficienţii de ierarhizare minimi şi maximi sunt cuprinse solda/salariul de merit, indemnizaţia de dispozitiv/sporul pentru misiune permanentă, sporul pentru păstrarea confidenţialităţii în legătură cu informaţiile clasificate şi sporul de fidelitate.”

 –
 
Cu deosebită considerație,

 
Stefan Teoroc
Presedinte PUBLISND/SNLP

Textul variantei finale de proiect, inainte de intalnirea de astazi:

Captura de ecran din 2016.05.28 la 16.31.10

 

Nota de fundamentare:

Captura de ecran din 2016.05.28 la 16.32.26

 

 

 

 

 

 

 

35 COMMENTS

  1. In ceea ce priveste salarizarea si conditiile de munca sunt putine amintiri placute in istoria post decembrista -ne zapaceste guvernul cu ordonante si taieri si ramanem tot ca prostii ,ne inchide gura la final cu acelasi salariu de care beneficiam si pana acum si ramanem cu un sentiment de multumire ca nu am pierdut din salariu in timp ce alte institutii beneficiaza de majorari si noi inghitim in sec dupa drepturi care au fost dobandite si pierdute -merit,vacanta ,13-lea salariu–doar strategie si atat la final noi avem in buzunare fix zero lei plus la salriu
    Dormiti linistiti guvernul vegheaza la saracia voastra.Trebuie sa luam exemplul celorlalte state din Europa si nu trebuie sa acceptam orice primim din partea guvernului cu asa usurinta -practic suntem fara reactie dormim in post.

  2. s-a depus notificarea de miting la MM cu mars spre Guvern pentru vineri / facem tot posibilul sa rezolvam problema si sa nu fie cazul / informam / nu se poate si munci si scrie articole in acelasi timp / aveti putina incredere si ramaneti atenti la informarile care le vom pune

  3. Ce s-ar putea face ,ca dreptul la grevă să fie recăpătat?!? Restul sunt vorbe și trăiri. Cred că la nivel național, cu susținerea celorlalte sindicate ,trebuie făcut un demers pentru recăpătarea dreptului la grevă.

  4. inca nu s a terminat ziua / tot pe telefoane / se refac calcule de impact / anp lucreaza / pentru ca a lucrat prost / maine la 10 din nou la MM cu cifre noi / azi ne am facut treaba si am pus pe masa tot / mai mult de o ora intr o sedinta cu peste 10 persoane mm anp snlp fsanp / strict pe penitenciare / a participat si presedintele BNS Dumitru Costin venit in sustinere / de altfel el a organizat sedinta

  5. Dle Stefan nici o veste .Nu ne mai spuneti nimic totul este pierdut .Putem macar sa visam.Va tinem pumnii.Poate Ministrul se va lasa induplecat de argumentele cu care o sa veniti in favoarea noastra..BAFTA.

  6. dl teoroc ce ati facut azi la intilnire nu ne spuneti vrem sa stim sau este hotarit de mult sa nu ne deie multumim asteptam raspuns

  7. Domnule presedinte a avut loc intilnirea la M.M. ce s-a hotarat

  8. Fidelitatea ilegala? Primul zimbet pe ziua de azi. Recomand lrctura cu atentie a Deciziei 32/2015, Inalta Curte, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Poate vor intelege juristii MAI, cam ce trebuiau sa faca. Si nu au facut. Multa atentie, detaliile fac diferenta. Iar situatiile sunt perfect asemanatoare.

  9. Sporul de studii nu este o inechitate.?Doi agenti cu aceeasi functie aceeasi vechime aceleasi studii iau salarii diferite.Oare nu e momentul ca aceasta ordonanță sa rezolve aceasta problema?

  10. Acum sa vedem fratilor forta,puterea si atitudinea sindicatelor din penitenciare.Acum vedem ce poate sindicatul si cat ajuta el oamenii care-l compun si-l sustin.Acum vom vedea reactia si ajutorul sindicalistilor,de la varf,pana la coada clasamentului,cand se va striga adunarea si scoaterea sabiilor si furcilor(daca va fi cazul).Va fi ca in fotbal,daca vom castiga,liderii vor fi zeii nostri,daca negocierile vor esua si nu vom primi acel spor de 20%,liderii si intreaga organizatie va fi blamata,hulita si judecata de toti membrii ei!Asa ca miza e mare domnilor sindicalisti,capisci?Asa e in fotbal!!!!

  11. Dle Stefan mai sint ceva sanse sa se schimbe ceva in OUG privind salariile de merit pt.FPSS.Aveti in vedere sa va intilniti cu Min.Muncii pentru a sustine cauza sau nu mai este nici o sansa.Mult succes.

  12. Buna ziua,

    Vor mai vreodata examene de trecere ale agentilor in corpul ofiterilor? Vorbesc de functii de executie.
    Ca o prima observatie as remarca faptul ca acestea au fost inlocuite cu examenele din sursa externa.
    Multumesc.

  13. ar trebui si o greva d avertisment
    sa nu mai ducem detinuti la instanta

  14. Eu zic sa trecem si la proteste efective, daca tot asteptam sa se treacă ordonanta protestele noastre vor fi tardive.

  15. pe ultima suta de metri numai putem face nimic ma refer la bani nea rămas sa ieșim in strada sa blocam tot

  16. Paharul s-a umplut de mult/ministreasa ne denigreasa,mass-media idem…trebuie sa ne eliberam de frustrari si sa protestam,in numar cat mai mare/acum,cat mai e timp,nu dupa…

  17. Exact ce spuneam intrun comentariu de la un articol precedent, se încearcă exceptarea de la mărire a personalului de la penitenciare.

  18. In principiu luni se depune notificarea iar protestul ar trebui sa fie vineri cand are loc sednta de guvern pentru adoptarea ordonantei. Dar vom anunta ce se decide, in functie si de intalnirea cu MM

  19. haideti sa mergem acum e momentu toate penitenciarele ar trebui sa iasa in strada

  20. Acum duminica? Sa le declansez eu personal probabil… Deciziile se vor adopta astazi la nivel de sindicate iar notificarea de protest se va face maine. Ieri am aflat speta, tot noi am facut-o si publica si evident ca ne organizam. Maine mergem la intalnire cu ministrul muncii, dupa protestul de la Cotroceni, la care puteti toti sa veniti. A fost anuntat. PUBLISIND are aproape 200 de participanti, multi fiind din SNLP.

  21. D-le Președinte..de ce nu declansati actiunile acum..??cum zice colegu Raducanu F…facem actiuni dupa adoptarea ordonantei pentru a obtine(nimik)???

  22. Raducanu – un protest se organizeaza cand exista revendicari sau motive de nemultumire / in proiectul asumat de MM penitenciarele erau vizate la pachet cu celelalte institutii din structura / nu erau motive de protest / am cerut doar o ajustare de text / abia de ieri au iesit la iveala intentii care ne dezavantajeaza

    Nu conteaza – este gresit ce spui / noi spunem asa – fiecare trebuie sa beneficieze de drepturile pe care le prevede legislatia pentru institutia respectiva / la acest moment nu trebuie sa fim dezavantajati noi pentru ca armata nu a avut sporul de fidelitate in legislatie / sa se dea fidelitatea tuturor, nu avem nimic impotriva / insa la fel trebuie tratat si salariul de merit / 7 ani de zile nimeni din penitenciare nu a luat un leu / eci de mii de oameni din restul structurii au luat / asta tot corect e?

  23. Toți au protestat înainte de legiferare și au obținut căte ceva.Noi protestăm după, pentru a obține un mare fîsss.

  24. O să zic: Prezent! D-le Președinte sunați alarma și vom spune ,, prezent”!

  25. Domnule Teoroc la MAPN si MAI li se va da Sporul de Fidelitate odata cu aceasta ordonanta? Daca nu…atunci pe undeva este corect ca noi sa nu primim Salariul de Merit…desi era bine venit si acest drept…si sa nu uitam ca din 1august vor creste coeficienti pt cei care nus la maxim pe functia detinuta. Mult succes in demersuri !

  26. Nu ne plangem ci ne pregatim de lupta. Cel mai mult deranjeaza cutitele in spate primite de la colegi. Si apararea si internele au dat in noi.

    Ne-am luptat in 2009-2010 pentru sporul de fidelitate si am fortat interpretarea MJ inclusiv pe confidentialitate astfel incat aceste sporuri sa se plateasca normal desi ele nu mai sunt prevazute in legea 284/2010.

    Am tot spus ca suntem singurii din structura care beneficiem desi multi colegi tot ii dadeau inainte cu avantajele politistilor. Iar ilegalitatea s-a savarsit la ei nu la noi. Pentru ca asa trebuia interpretat corect. In sistemul nostru nu au fost discriminari, cu exceptia sporului de studii superioare pe care nu am mai apucat sa-l reglam inainte sa-l ia valul pe Predoiu.

    Iar acum asta se utilizeaza ca arma contra noastra. Cum ar veni, avem destul, e randul celorlalti acum. Cam asta s-a ales de structura de aparare.

    Nu mai conteaza cati bani s-au pompat la interne si aparare ca sa dea salarii de merit acelorasi smecheri (unii poate au mai luat si pe bune, dar asta in 2009, nu pe viata!) timp de 7 ani! Nu mai zicem ca multi au luat 75% (merit si misiuni speciale) cumulat si asa le-a inghetat salariu. Deci merg cu 75% pana la pensie!

    Insa noi suntem aia ilegali… „Ascutiti topoarele” si pregatiti-va, ca vom suna alarma cat de curand!

  27. vam spus acum o zi ca nu vor sa ne dea si noua nati crezut dl teoroc este prea tirziu acum sa scoateti toate armele neau aratat ca nu vrea sa ne deie

  28. Se pare ca ne-am bucurat prea devreme ca vom primi si noi salariul de merit din August.Asa cum il vor primi cei din sistemul de aparare.Sau poate nici nu mai facem parte din acest sistem.Asteptam sa vedem ce va fi pina la urma.Speranta moare ultima.

  29. Nu ne are nimeni la inima pe noi..parcă suntem ai nimănui. .ministrul nostru e cu ei nu cu NOI

  30. Personal cred ca MM vrea sa ne scoata de la plata salariului de merit pe motiv ca noi avem Sporul de Fidelitate…Acesta NU se da la MAPN si MAI…Vor oarecum sa egalizeze salariile intre cele 3 (ANP, MAI, MAPN). Nu stiu daca e corect sau nu…

  31. Pe ei dle Teoroc,strigati adunarea,daca la MAI sunt prosti de ce trebuie sa fim dezavantajati,sa se înscrie în sindicatul nostru!!!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)