www.snlp.ro Web analytics

Comisie mixta fara ministru. Negocierile raman deschise

stock photo indecision word cloud 346989899

Asa cum am anuntat anterior, astazi s-a derulat o intalnire sindicate-MJ-ANP in Comisia mixta. Tema principala a fost salariul de merit dar si alte aspecte salariale ca efect al modificarilor legislative generate prin adoptarea OUG 20/2016 si OUG 43/2016. Raluca Pruna nu a putut participa ca urmare a unui eveniment neprevazut. Am acuzat absenta insa argumentele oferite de MJ ne fac sa nu o incadram ca eschiva cu atat mai mult cu cat data si ora fusesera stabilite chiar de ministrul justitiei care cel putin pana acum nu a dat semne de non-combat. 

Sedinta a durat peste doua ore. Am reluat mare parte din argumente si am regasit un MJ pozitiv, deloc ostil si care nu sustine niciun contraargument clar pentru neplata salariului de merit in penitenciare ci doar lipsa unei decizii clare a ministrului. O fi el ministru tehnocrat dar in esenta tot despre o decizie politica vorbim. 

Toti reprezentantii MJ prezenti in sedinta (doi secretari de stat, sefi de directii etc) au fost de acord cu argumentele noastre si au explicat ca o opinie scrisa in favoarea acordarii dreptului a fost deja elaborata la nivelul directiilor de specialitate din MJ insa fara decizia ministrului nu se poate transmite catre sindicate si catre ANP. Am mai aflat ca Raluca Pruna a continuat sa incerce obtinerea unei clarificari in interiorul guvernului inclusiv pe acea linie extrema propusa si de noi.

Linia extrema este cea pe care o vom propune si premierului in cazul in care ne vom intalni: „modificati ordonanta si excludeti penitenciarele sau aplicati-o!”. O a treia alternativa nu exista! Daca o vor modifica vom sti ca ne luptam cu guvernul dar daca nu este aplicata avem un razboi ciudat cu MJ/ANP care nu vor avea niciun raspuns coerent pentru presa atunci cand se va ajunge la acest punct.

Pe aceasta linie se pare ca a mers si MJ insa modificarile recent adoptate prin OUG 20/2016 au pastrat textul in aceeasi forma punand MJ si chiar ANP in ceea ce putem numi cea mai delicata pozitie din ultimii ani, in relatia cu salariatii din penitenciare si anume aceea de a recunoaste ca prevederea ne vizeaza, urmarind totodata o linie guvernamentala care blocheaza aplicarea pe principii obscure.

Opinia scrisa este asteptata si de ANP care a cerut-o inca o data in Comisia mixta de azi pozitionandu-se cumva in umbra deciziei MJ. Cu toate acestea poate cel mai surprinzator punct al sedintei a fost acela in care sefa economicului din MJ a raspuns clar si raspicat la o intrebare aratand ca in cazul in care pe textul actual ANP va solicita banii, acestia vor fi virati! Sigur ca tentatia este de a ne arunca pe ANP cu toata forta si de a presa pentru solicitarea de fonduri insa trebuie sa fim realisti – fara un verde de la ministru, ANP nu va cere nimic. Si inca tragem speranta ca Raluca Pruna va lua o decizie corecta.

Pentru a ajuta decizia, in cadrul sedintei a fost realizata o etalare a fortelor pe care sindicatele le vor desfasura in perioada imediat urmatoare in lipsa unui raspuns pozitiv. Dezacordul sindicatelor pentru depasirea plafonului de 180 de ore suplimentare anual poate fi singur de natura a genera un blocaj aproape imposibil de depasit. Insa aceasta este doar incalzirea intrucat se vor adauga refuzurile in masa de prestare a muncii suplimentare (coordonate sub protectie sindicala si cu asistenta juridica la nevoie) care vor fi anuntate in conferinta de presa saptamana vitoare, un miting de amploare la MJ si actiuni de protest in fata penitenciarelor, actiuni proiectate sa fie derulate succesiv pe o perioada cat mai mare de timp in cazul prelungirii divergentei.

MJ/ANP nu au cum sa iasa din problema orelor suplimentare intrucat este practic imposibil luand in calcul resursele si volumul de misiuni. Blocada sindicala va atrage rapid complicatii insa am spus raspicat ca ni le asumam pe toate cat timp ceea ce vom face este strict in limitele legii nefiind incurajat niciun abuz. 

In cadrul sedintei (minuta se va primi in scurt timp) s-au punctat cateva aspecte esentiale unul dintre acestea fiind recunoasterea faptului ca prevederile Codului muncii care reglementeaza modul in care se presteaza munca suplimentara (cu acordul salariatilor) sunt perfect aplicabile si in sistemul penitenciar. Aceasta minuta dar si alte documete in posesia carora suntem, vor asigura un cadru juridic sigur pentru derularea actiunilor pe care ni le propunem fara riscuri in sarcina angajatilor. In final a ramas ca in cel mai scurt timp posibil sa avem o intalnire cu minstrul. Pana atunci, deja dam drumul e treaba!

 

18 COMMENTS

  1. [quote name=”stp”]e legal ca daca nu doresti sa faci ore suplimentare sa fie data alarma la subunitatea respectiva adica plutonului ,ca asa vor sa faca la o unitate din tara[/quote]
    La focsani adica sa nominalizam, de ce ne ascundem

  2. [quote name=”O mama indurerata”]Parlamentari sau plictisit de concediu si copii noștri suferă in penitenciar de condiții Care sunt ies mai traumatizați decât cu. Lecția învatata cum se zice. ASTA E ROMÂNIA[/quote]
    De dreptul GRATUIT la invatamant nu ati vrut sa profitati.

  3. [quote name=”O mama indurerata”]Parlamentari sau plictisit de concediu si copii noștri suferă in penitenciar de condiții Care sunt ies mai traumatizați decât cu. Lecția învatata cum se zice. ASTA E ROMÂNIA[/quote]
    Donez niste carti de limba romana si ceva de gramatica.

  4. Am gresit vroiam sa dau un deget rosu si sa tastat verde.
    Nu cred ca noi am abuzat vreodata cu ceva,nu ne permite legea,in schimb nu ca am fost abuzati,am fost tratati cu perversiuni!
    Ce ar fi sa spunem doar nu .

  5. [quote name=”O mama indurerata”]Parlamentari sau plictisit de concediu si copii noștri suferă in penitenciar de condiții Care sunt ies mai traumatizați decât cu. Lecția învatata cum se zice. ASTA E ROMÂNIA[/quote]
    ????????!!
    O fi mama tuturor hotilor?Sau a violatorilor?Sau a criminalilor????

  6. Cum se face ca mereu apare ceva neprevazut pentru ministra- ca si la Oprea- cand trebuie sa se intalneasca cu sindicatele?

  7. Ehhh….frati colegi de penitenciar si de sindicat….a mai trecut o saptamana si…tot nimic.Si nimic vom primi daca nu actionam si stam la mila si la decenta si ajutorul d-nei Pruna.Personal nu mai astept nimic bun din partea acestei doamne,dar….sa dea Domnul sa ma insel!Eu cred ca ar trebui sa punem mult mai multa presiune atat pe ANP,cat si pe MJ si implicit Ministrul Justitiei si de ce nu, Guvern!Fara fapte si actiune…vor mai trece multe saptamani si vom primi tot….ce-am primit si pana acum.

  8. Dle Teoroc va felicit pt tactica abordată.este corect cum ganditi.intai trebuie sa pregătim terenul si apoi sa actionam. Trebuie sa începem sa blocam oarecum sistemul ca sa se știe ca avem putere.ati început cu orele suplimentare, va rog sa se continue cu respectarea fisei postului,in toate aspectele legale ce decurg din acestea.

  9. [quote name=”Marius”]o intrebare, cei care nu beneficiau de sporul de studii fiindcă nu si-au schimbat funcția… Vor beneficia o data cu intrarea in vigoare a ordonanței ?[/quote]
    NU

  10. Parlamentari sau plictisit de concediu si copii noștri suferă in penitenciar de condiții Care sunt ies mai traumatizați decât cu. Lecția învatata cum se zice. ASTA E ROMÂNIA

  11. o intrebare, cei care nu beneficiau de sporul de studii fiindcă nu si-au schimbat funcția… Vor beneficia o data cu intrarea in vigoare a ordonanței ?

  12. inseamna ca si alarmele de exercitiu nu pot fi date asa la intimplare chiar daca sint pontate pentru ca iar se fac ore suplimentare si nu am rezolvat nimic ,dar ideea era alta,ca tot sa fii chemat din timpul liber sa vii la servici sa nu stai acasa

  13. alarmele de exercitiu trebuie pontate
    cele reale sunt exceptate printr-o decizie de dg anp pe care o putem tampona la nevoie insa de astea nu se poate abuza

  14. e legal ca daca nu doresti sa faci ore suplimentare sa fie data alarma la subunitatea respectiva adica plutonului ,ca asa vor sa faca la o unitate din tara

  15. Fără teamă, înainte! Luptăm pentru viitorul nostru și pentru onoarea noastră! Capul sus și să ne cerem drepturile!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)