www.snlp.ro Web analytics

Puscarie doar in weekend. Nu este o gluma, ci chiar un proiect de lege!

al gorghiu

Cu gratierea nu a iesit din prima dar nici nu se renunta. Nici cu amnistia. Apoi, azi s-au dezbatut remediile compensatorii ca modificare a legii de executare a pedepselor. Vom urmari trecerea detinutilor din camera in camera, pe parcursul intregii pedepse, ca sa putem calcula castigul corect, pentru perioadele petrecute in spatii neconforme cu regulile europene. Dar asta nu e totul. O noua inventie a aterizat direct la Parlament: puscaria executata doar in weekend.

Parca ar fi un fel de concurs de idei, fara nicio legatura logica intre ele, ci doar cu scopul unic de extractie pe motiv de supraaglomerare. In scurt timp, cu atata ravna, sa nu cumva sa dispara chiar motivul… Pai de ce s-ar aloca bani pentru penitenciare noi si reurse umane necesare!? Ca sa dispara motivul? A nu se inteleg ca ne impotrivim unor proiecte menite se scada efectivele de detinuti. Doar ne minunam vazand fluxul subit si nestavilit de imaginatie si determinare in a gasi solutii de aceste tip. 

Proiectul de lege care constituie tema articolului de azi, este practic un act normativ de sine-statator care desi nu modifica codul penal, da putere judecatorilor sa inlocuiasca pedeapsa privativa de libertate executata in sistemul penitenciar cu o pedeapsa… alternativa. Tot privativa, dar alternativa. Adica purtand o bratara la domiciliu (detentie, nu arest!), muncind in folosul comunitatii, executand pedeaspa in weekend in centre de detentie (!?) pe care ministrul justitiei trebuie sa le construiasca intr-un an jumate (!), sau mixt (munca neplatita in timpul saptamanii plus un fel de inchisoare in weekend). Alchimistii PNL s-a ntrecut pe sine… 

Avem deja 70.000 de conadamnati la pedepse neprivative de libertate, majoritatea acestora urmand sa intre in sistemul penitenciar la un momentdat (nu facem acum filozofia acestei afirmatii, ea se va demonstra in timp scurt). Mai avem si alternative reale la pedeapsa inchisorii, stabilite de codul penal (amanarea/suspendarea). Vom avea si zile castig pentru conditii neeuropene de detentie, gratieri si amnistii. Insa toate impreuna nu sunt decat o mare varza, desi, luate separat, se poate afirma ca si-au dovedit eficienta in alte state. 

Pare ca exista niste ganditori care doar cauta prin lume astfel de gaselnite. Luam puscaria de weekend de prin statele nordice, amestecam cu bratarile care integreaza sisteme de urmarire si cu munca neremunerata si vedem ce-o iesi… In realitate, pana cand furnizorii de idei ai partidelor nu vor realiza ca trebuie cu adevarat sa gandeasca, sa implice profesionisti si sa integreze intr-o matrice unica toate aceste bufeuri aparent umanitare, situatia din penitenciare va continua sa se degradeze iar probatiunea va claca (sunt doar 380 de oameni la peste 70.000 de condamnati).

Proiectul si motivatia

https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17b058FG.pdf

https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17b058EM.pdf

 

24 COMMENTS

  1. Suplimentarea schemei de personal conform standardizarii.
    pentru cele 14500 de posturi , presupune reorganizarea unitatilor ocazie cu care se pot face din nou numiri pe functie si acordarea coeficientilor conform adreselor ANP emise dupa data numirii in funcie pentru functionarii proveniti din sursa externa?

  2. detalii azi / problema este complexa si facem tot posibilul sa nu starnim si mai multa confuzie / intentionam sa sustinem explicatiile schematic pentru o mai buna intelegere

  3. Până la urmă vor cîștiga ceva in plus la salariu cei din MAI după aplicarea salariului minim de1450 la calcularea sporurilor sau este o apa de ploaie tot ce sa discutat.Stie cineva ceva despre acest lucru .Mulțumesc.

  4. Jilava 1100 cu vechime ani buni, agenti debutanti incadrati sursa externa 1450…hai ca este amuzant…noi ne-am tocit nervi prin scoli, ei au intrat cum au intrat si au mai mult decat noi!!!

  5. Clarificam si cu salariile / putintica rabdare / lucram / vom oferi explicatii complete / avem o complicatie cu colegii din politie care vor sa rupa putin randurile si sa obtina ceva dedicat / insa nu ne lasam / asa a fost si cu salariile de merit

  6. Dupa toate aceste neclaritati nu este benefic pentru noi toti sa notificam prin domniile voastre cei care sunteti in fruntea acestei organizatii ca nu mai dorim sa efectuam ore suplimentare-iar unde se incalca sa mergem cu cei in cauza la instanta -cat mai putem tolera incompetenta si minciuna-suntem intr-o situatie dezastruoasa din punct de vedere al personalului si continuam sa credem ca rezolvam o problema care persista de 27 de ani , niciodata de la revolutie pana astazi acest sistem nu a avut personal suficient –
    Care sunt argumentele conducatorilor nostri ca putem rezolva situatia cand in materie de angajari pierdem finantare si suntem din ce in ce mai putini ? Minciuna si Manipulare
    Praf in ochi

  7. Am inteles,dupa calculul acesta tot sub 1450 ma situez,imi raman 1320de lei.Cui ne putem adresa pt rezolvare? Multumesc anticipat

  8. Polițiști au obținut ce au dorit cu calculul sporurilor la nivelul sal.minim de 1450 de la 1 februarie.2017 și nu la cel din 2009.Bravo lor.La noi când de va rezolva aceasta problema.

  9. D-le Teoroc,salariul unui debutant din administrativ este aproape cat al unui debutant de la tura,dupa cum a aplicat ANP aceasta marire.O fi bine sa stai acasa noaptea,in zilele de repauz saptamanal ,sarbatori legale si sa ai dupa aceasta marire,venitul cat al unui debutant de la tura ?

  10. D-le Teoroc , inteleg ca marirea a fost aplicata doar pt sectorul administrativ? Nu prea mai exista diferenta la salariu intre un agent debutant operativ,care lucreaza in zilele de repauz saptamanl ,sarbatori legale,ture de noapte etc si unul din administrativ?Unde se vede diferenta salariala,dintre debutantul care respira acelasi aer cu detinutul si cel din administrativ ?

  11. Nu va mai bateti capul,mult asteptata marire a fost o mare teapa..bataie de joc.

  12. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Este valabil pt toti dar este vorba de brut. ANP face corelarea intre 1450 si SFB care reprezinta practic tot salariul mai putin norma de hrana echipament si spor de 30% (pericol ANP)[/quote]
    O problema am si astept raspuns de la dvs d-le Teoroc.
    Am 21 ani vechime in sistem. Cu aceasta marire a salariului minim la toti agentii am constatat cu surprindere ca diferenta dintre mine si un coleg cu 2,3,4 ani vechime este de aprox 60-100 ron.
    Credeti ca este logic, normal, corect, etic, moral, etc.
    Nu am nimic de obiectat asupra faptului ca se mareste la tinerii colegi dar parca nu este in regula practic nici o diferentiere in salarizare.
    Nu credeti d-le Teoroc?

  13. Smecheri cei din sanatate!Si-au negociat cu MMuncii ca toata marirea de salarii prevazuta in buget pt. sanatate in toti cei 4 ani(2018-2021)sa fie acordata odata.Adica in cursul anului 2018.Un asistent medical cu ceva vechime,va ajunge la 1000 de euro.Nu mai vorbim de doctori.La noi….politia negociaza pt. marirea cu 20% din salariu de….functie,grad….nici ei nu mai stiu…care e de 550 de lei.O sa mai primim si noi 150 de lei si gata…tacem din gura iar cativa ani.Ore suplimentare cu milioanele pe an,oameni nu.Faci munca a inca 3-4 oameni,platiti pe un singur salar!E bine la stat!Concedii luate cu taraita chiar si restante din 2015!!!!!Libere….mai subtire ca nu sunt oameni!!!S.a.m.d……un hot cum nu-i convine ceva…cum e deranjat de ceva…gata,se stie.Intru in refuz de hrana!In maximum 2 ore,orice doleanta are domnul hot,orice cerere ne-aprobata initial,pana sa intre in refuz,se aproba instantaneu!La noi…ca sa te muti de la o puscarie la alta…iti trebuie ani de zile!Cam asta e diferenta!!!!In schimb suntem tari in gura aici pe site-ul sindicatului…ofiterii muncesc mai mult…agentii mai putin…si invers!!!Mai avem mult pana….departe!!!Hai sa ne avem bine frati….GHIOCEI!!!!

  14. Buna ziua..Domnule Teoroc sa intelegem ca maretul ANP ne-o trage iarasi?Daca se spune ca SFB-ul sa nu fie mai mic decat 1450,acum o da cotita si se leaga de brut….

  15. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Este valabil pt toti dar este vorba de brut. ANP face corelarea intre 1450 si SFB care reprezinta practic tot salariul mai putin norma de hrana echipament si spor de 30% (pericol ANP)[/quote]
    Conform HG 1/06.01.2017 salariul minim brut nu include sporuri si alte adaosuri,va rog sa aveti in vedere si acest lucru.
    Multumesc!

  16. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Este valabil pt toti dar este vorba de brut. ANP face corelarea intre 1450 si SFB care reprezinta practic tot salariul mai putin norma de hrana echipament si spor de 30% (pericol ANP)[/quote]
    Buna dimineata,
    conform adresei ANP 20113/03.02.2017 se face referire la Legea 284/2010 care prevede ca FSB este compus din:
    -salariul de functie
    -salariul gredului profesional detinut
    -gradatii
    -salariul de comanda,dupa caz.
    Nu inteleg de ce spuneti ca FSB este tot salariul mai putin norma de hrana,de echipament si sporul de 30%.
    Cu stima!

  17. Dle președinte, la politie se vorbește despre creșterea salariului de funcție. Nu SFB.din câte am înțeles ei așteaptă deja un ordin al ministrului MAI. Noi???

  18. Simona, dacă citeşti mai bine Ordinul 433/C/2010 ai sa constaţi că sunt lucruri diferite decît cele pe care le-ai scris ; cei 2 mp sunt de fapt minim 2 mp.
    Cred că lucrurile merg într-o direcţie bună.

  19. Este valabil pt toti dar este vorba de brut. ANP face corelarea intre 1450 si SFB care reprezinta practic tot salariul mai putin norma de hrana echipament si spor de 30% (pericol ANP)

  20. D-le Teoroc,inteleg ca salariul debutantilor va fi ajustat cf salariului minim.acelasi lucru e valabil si pt restul angajatilor care au salariul functiei de baza mai mic de 1450 ron? Eu spre exemplu am sfb 1277 ron.Multumesc frumos!

  21. cu privire la condițiile de detenție, sistemul execuțional românesc, prin Ordinul nr.433/C/2010 al Ministrului de Justiție, obligă penitenciarele să asigure 4 mp de spațiu și 6 mc aer pt.fiecare deținut. Deținuții care au fost condamnați în Anglia au dreptul la 2 mp de spațiu, astfel că, la venirea în penitenciar, sunt repartizați în camere ce asigură doar 2 mp de spațiu. Deci, pt. aceștia cum rămâne? Pușcărie doar în weekend, că e mai liber.

  22. Nu ramane nimeni mai prejos. Se constituie grup de lucru comun la nivelul structurii de aparare. Suntem acolo!

  23. Dlor de pare că la Poliție se vor plati sporurile raportat la salariul minim din 2017 la nivelul de 1450 lei și nu la cel din 2009. La noi de vor plăti tot că până acum sau vom beneficia de aceleași drepturi că cei din Poliție.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)