www.snlp.ro Web analytics

Spor studii – da. Spor permanenta – nu. TT-ul doarme pe mape

SIMA MEDICINA AMBIENTALE BENESSERE TERMICO

 

Daca nu mergem doar pe rece, avem in cel mai fericit caz una calda si imediat alta rece. Ca altfel ne obisnuim cu binele. Sau cu canicula. Dupa sedinta comisiei mixte din data de 16.06.2017, de altfel singura intalnire de acest tip derulata pe mandatul dar in absenta ministrului Toader, ANP alege brusc sa resusciteze un drept – sporul pentru studii superioare (suma compensatorie). Ceea ce este bine, chiar daca cu un decalaj de timp care a periclitat serios dreptul.

Mai precis, ANP decide sa recunoasca  si apoi sa acorde retroactiv dreptul susmentionat, prin reconstructie salariala incepand cu luna aprilie 2015 (Legea 71/2015) imediat dupa ce legea-cadru privind salarizarea bugetarilor tocmai ce-si luase avant inghetand salariile la nivelul acordat pentru luna iunie 2017. Situatia in sine este total atipica luand in considerare modul uzual de lucru al ANP in astfel de cazuri.

In general, cand o norma este ambigua, se prefera neaplicarea, urmand ca salariatii prin sindicate sa atace in instanta, iar in cazul in care vor exista sentinte favorabile, atunci, norma se va aplica dar in perfecta siguranta pentru ordonatori, la adapostul unor sentinte judecatoresti. Este drept ca pe aceasta linie au aparut o serie de sentinte care au favorizat „recunoasterea”. O situatie similara s-a produs prin 2006 cu prima de vacanta suspendata ciudat dar castigata in instante si apoi acordata de guvern prin act normativ, tuturor.

Noi suntem de parere ca norma nu era deloc ambigua. Tocmai de aceea SNLP a cerut, a petitionat, a argumentat, a presat, a amenintat, a actionat in instanta pentru acordarea sporului de studii superioare tuturor celor indreptatiti (in acest sens recomandam un articol mai vechi, explicativ). In plus am cerut si altele cum ar fi alinierea coeficientilor la nivel maximal, precum si a majorarilor acordate anterior (din perspectiva majorarilor salariale acordate unor categorii de angajati stim ca medicalul si socio au primit 25% fata de 10% – restul personalului). Multe dintre aceste revendicari nu vor fi posibil de materializat decat in instanta.

Revenind la sporul de studii superioare, ANP s-a perpelit, a intrebat MM si ne-a raspuns tot pe negativ. Argumentatia negativa era axata pe inaplicabilitatea normei care vizeaza alinierea salariilor pe criterii de studii, din pricina terminologiei. In lege se facea referire la salariul de baza iar in sectorul de aparare este in plata salarul de functie sau al functiei de baza. Detalii. Raspunsurile negative s-au dat cu ignorarea Legii 115/2017 care clarifica in privinta terminologiei, a hotararilor de guvern care au generat cresterea salariului de baza minim brut pe tara cu aplicare inclusiv la noi, a Deciziei CCR nr 794/2016, precum si a altor acte normative sau decizii.

Singura solutie pentru a se acorda acest spor celor cu studiile prevazute de OMJ nr 399/C/2007, pe domenii, parea sa fie reorganizarea unitatilor din sistem (prilej cu care se operau numirile in noile state care trebuiau aprobate, iar numirile activau dreptul) reorganizare care s-a impotmolit si ea prin dinamica modificarilor de varf MJ/ANP. La comisia mixta mentionata in primul paragraf, SNLP a cerut din nou alinierea salariilor in special in ce priveste coeficientii (conform OG 64/2006 coeficientii din aparatul central sunt mai mari cu 0,25 decat cei din teritoriu), majorarile diferentiate pe categorii (medical/socio si restul) dar si sporul de studii superioare.

Dintre toate propunerile, cele care vizau sporul de studii au fost acceptate suprinzator de repede. Noi ca organizatie am minimalizat (ca dificultate) importanta acestei corecturi din perspectiva din care cadrul normativ este foarte clar cel putin referitor la drepturile pentru studii, inca incepand cu anul 2015. MJ a sustinut pozitia SNLP si a intrebat nonsalant ANP de ce nu pune in plata. Aceasta nonsalanta nu este de natura chiar a ne pacali, insa cel putin in al 12-lea ceas, s-a dat verde de la MJ! Am cerut multe, dar am asigurat cel putin un drept.  

Imediat dupa sedinta Comisiei, ANP a elaborat o nota pe care a trimis-o in unitati instructand cu privire la punerea retroactiva in plata a sporului (in suma compensatorie), incepand cu luna aprilie 2015 pentru toti cei indreptatiti sa-l primeasca, indiferent daca au primit o parte sau deloc, ori daca au fost pensionati intre timp sau le-au incetat raporturile de serviciu din alte motive. Atentie, acest drept este de natura a genera si modificari in planul pensiei. Nu postam nota transmisa unitatilor din dorinta de a pastra un minim de discretie si protectie pentru un demers bun desi aproape tardiv.

In contrapartida, daca este sa luam prima parte a articolului ca fiind cea calda, dusul rece consta in letargia manifestata de MJ din momentul in care TT-ul (Tudorel Toader) a preluat comanda, letargie care pentru noi incepe sa se cuantifice in bani pierduti si perspective din ce in ce mai triste. Prima paguba clara, de pus total in sarcina ministrului Toader si adiacent, a unui ANP lasat sa se descurce singur (ceea ce este imposibil cand legea nu se aplica decat prin ordin MJ), este ordinul pentru sporul privind permanenta la domiciliu.

Ordinul trebuia emis imediat dupa intrarea legii in vigoare astfel incat sa fie posibila planificarea activitatilor care sa genereze sporul si plata pentru cel putin o ora a acestui spor pe luna iunie. Legea 153/2017 privind salarizarea bugetarilor ingheata salariile pana in decembrie 2017 la nivelul acordat in luna iunie. Daca am fi acordat sporul, inghetam cu el. Asa, am inghetat fara! Un drept nascut mort, in ce ne priveste. Sa traiasca nea Toader si viteza aia de tip marsarier in care stie el sa funtioneze si pentru care il vom sanctiona noi public in cel mai scurt timp! Pentru ca somnul asta ministerial fura bani din buzunarele celor care muncesc asumandu-si riscuri deosebite. Insa despre TT vom mai scrie. Si nimic de bine! Apoi vom scanda!

 

22 COMMENTS

  1. n-am prea inteles comentariul / nu putem face informari pentru alte sindcate / este pagina snlp / evident ca toate structurile au facut demersuri similare / noi informam cu privire la ce facem noi / restul comentariului este prea profund ca sa pot analiza / si ard alte prioritati

  2. Istoricul pe care dumneavoastră îl prezentaţi este incomplet. Nu înţeleg de ce. Poate e un fel de blestem al uitarii…
    De ce încercaţi, legat de sporul de studii superioare, să monopolizaţi postura de eroi?
    Eu cred că la SNLP modestia se inneacă, din ce in ce mai des, în vanitate. Prin informaţiile incomplete pe care le prezentaţi, proiectati iluzii şi promovati false perceptii in mediul on-line.
    Din materialul d-voastra rezulta ca voi ati facut totul. Nu zau!!!Pe bune? Cam pe cind estimati ca o sa va treziti?
    In 2015 de la cine ati aflat voi, SNLP-ul de argumentele ANP pentru acordarea sporului de studii in relatia cu MJ? ANP care, la momentul când voi aţi descoperit „pe surse” de argumente şi demersuri, deja încasa un prim refuz scris al MJ-ului.
    Hai să ne spălam cu apă rece că poate ne aducem aminte cum au evoluat lucrurile cu adevărat. Şi poate ne aducem aminte si de trista resemnare a chestorului si de dialogurile „in surdina”.

  3. [quote name=”Agent”][quote name=”Ion”][quote name=”agent”]
    cat ati platit pentru proces ?[/quote]
    350 si pe pi si pe recurs,dar am castigat cheltuielile de judecata.[/quote]
    Și ați dat banii din buzunar sau a plătit sindicatul ?[/quote]
    Are vreo relevanta? ni ia dat inapoi instanta …..si daca nu ramaneam cu nimic in buzunar, tot e un castig

  4. [quote name=”Cristian Tudorache”]#3 politist de penitenciare 28-07-2017 14:01 – cam abrupta afirmatia referitoare la scaderea salariilor cu 22% ! Nu inteleg de unde ai luat o astfel de informatie…
    PS: nu va mai ghidati dupa informatiile emise de surse bizare.[/quote]
    Dacă PwC România este o sursa bizara……

  5. [quote name=”Ion”][quote name=”agent”]
    cat ati platit pentru proces ?[/quote]
    350 si pe pi si pe recurs,dar am castigat cheltuielile de judecata.[/quote]
    Și ați dat banii din buzunar sau a plătit sindicatul ?

  6. [quote name=”agent”]
    cat ati platit pentru proces ?[/quote]
    350 si pe pi si pe recurs,dar am castigat cheltuielile de judecata.

  7. [quote name=”Ion”]Cum se da sporul pentru cei care au pe rol proces ? S-a castigat in prima instanta si suntem pe recurs facut de unitate. Suma pe care o primim din aprilie 2015 se da toata sau in transe? Va multumesc.[/quote]
    [quote name=”thor”][quote name=”Marius”]Cum rămâne cu cei care au studii specifice postului dar studiile nu au fost prevăzute în Omj. Ex profesor la Educație![/quote]
    In mod normal, in viitoarele norme de aplicare a legii salarizarii ar trebui sa se abroge OMJ 399 si sa prevada conditiile de acordare a tuturor sporurilor. Normal ar fi ca tabelul minune sa fie actualizat, dar la ce specialisti avem. nu m-ar mira sa ramana la fel.[/quote]

  8. [quote name=”Ion”]Cum se da sporul pentru cei care au pe rol proces ? S-a castigat in prima instanta si suntem pe recurs facut de unitate. Suma pe care o primim din aprilie 2015 se da toata sau in transe? Va multumesc.[/quote]
    cat ati platit pentru proces ?

  9. Sindicatul a castigat procesul pentru acordarea sporului de studii superioare dar dupa aceasta am fost obligati sa platim avocatul din buzunarul fiecaruia .Acum toata lumea va lua sporul gratis .Estecorect ?

  10. Domnilor colegi, din surse 100% sigure am fost informati ca tovarasii pe care i-am votat pregatesc sa umble la legea pensiilor. Mai exact vor sa ridice varsta de pensionare, si vor sa scoata din baza de calcul orele suplimentare lucrate, 50% ( pentru cine ii are) si alte sporuri suplimentare care intra in baza de calcul.
    Colegii nostrii care lucreaza la casa de pensii, ne-au informat de acest lucru, deci in proportie de 90% o sa avem surprize neplacute.
    Leaderii nostrii de sindicat stiu ceva? Daca da va rugam sa ne informati si pe noi.
    Un viitor pensionar!

  11. Există două situații în Omj care reglementeaza participarea la concursurile pentru functiile de ofiter din sistem pe care as dori sa le clarificăm:1 candidatul trebuie să depună copie după diploma de licență sau adeverința de licența in original..situație in care cel care are diploma se poate înscrie la mai multe concursuri în timp ce acel candidat care poseda doar adeverința (fiind promoție 2017 si inca nu poate intra in posesia diplomei deoarece se eliberează după o perioadă de până la 12 luni) se înscrie doar la un singur concurs…adeverința find eliberata doar o singură data…aceasta situație fiind discriminatorie după părerea mea.2.se cere in continuare foaia matricolă.ok.cel cu diploma de licență are suplimentul de diploma…cel cu adeverința de licență nu fiindcă cele două se eliberează împreună,însă pe adeverință apar anii de învățământ cu mediile aferente,cu media generala a anilor de studii si nota la examenul de licenta.Cert e ca diploma de licența are supliment de diploma,adeverința nu.Se primește dosarul doar cu adeverința in original fără acea foaie matricolă (care teoretic nu exista sub această titulatura conform legii educatiei nationale ea fiind denumita supliment de diplomă?

  12. Nu știu de ce am impresia ca trăim niște momente demne de evenimentele din anul 1962 la „Isteria din Salem”.
    Toate structurile militare își îndeamna angajații să iasă în pensie, că vezi doamne se schimbă legea pensiilor militare, numai ” ai nostrii” conducători stau la umbra si privesc neputincioși la ce mai aruncă guvernul.
    Pe toate posturile de televiziune sunt subiecte pe tema asta și pe tema impactului financiar ce va urma în urma trecerii contribuţiei sociale în sarcina angajatului.
    Nici nu sti care este adevărul, cine are dreptate și cine nu.
    Există un motiv pentru dezinformare? Are cineva interesul sa „bage dracul ” în casa guvernanțiilor sau suntem noi atât de oropsiți ai neamului încât nimeni nu ne spune nimic sau nu ne baga în seamă.
    Am prieteni la STS și la SRI care au spus că sunt liste întregi cu persoane ce pot beneficia de pensii anticipate, persoane care sunt îndemnate de către șefii lor sa plece cât mai repede în pensie. Numai la noi s-a așternut liniștea dinaintea furtunii.
    Suntem câteva care care suntem la limita pensionării și nu stim care este adevărul.Pe cine să mai întrebăm? Care este adevărul?
    Ministrul Apărării Naționale a iesit aseara pe post și a infirmat toate aceste zvonuri, până și Olgutza cea virilă, a spus că nu se pune problema modificării pensiilor militare.
    Stefane, tu care ești mai aproape de sursă, ce poți să ne spui vis a vis de asta?
    Să plecăm naibii cât mai repede în pensie ( cei care au îndeplinit condițiile) sau sa asteptăm proiectul pe care nu-l pregătește Olgutza în toamnă cu privire la legea pensiilor? Dacă nu mă înșel a afirmat că ” În luna Septembrie ac. în colaborare cu structurile sindicale, vom demara unele schimbări în norme în așa fel încât de la 1 Octombrie ac. sa le putem aplica”

  13. Dorin Iacob, fost secretar executiv al PD, a lansat un anunţ pe pagina sa de facebook. Mesajul a fost şters după ce Evz l-a reprodus pe site-ul său.

    „He,he,he… ZVON-Se asteapta o OUG privind pensiile cu efecte dure pentru mii de militarii din toate institutiile de forta ale Statului . In ultimele 30-40 de zile s-au intocmit foarte multe dosare de pensionare in conditii atractive pentru militarii de cariera , marea majoritate cu 01.08.2017 . DACA apare brusc ( poatea „noaptea”)pe ordinea de zi a Guvernului , acum pana la 01 august , se va creea o mare problema pentru persoanele vizate , dar si pentru institutiile implicate . Interesant de urmarit . Foarte interesant” , a fost mesajul postat de Dorin Iacob…asa ca Atentieee..!!!!..care puteti fugitzi baaa….!!! 😮

  14. Cum se da sporul pentru cei care au pe rol proces ? S-a castigat in prima instanta si suntem pe recurs facut de unitate. Suma pe care o primim din aprilie 2015 se da toata sau in transe? Va multumesc.

  15. [quote name=”Marius”]Cum rămâne cu cei care au studii specifice postului dar studiile nu au fost prevăzute în Omj. Ex profesor la Educație![/quote]
    In mod normal, in viitoarele norme de aplicare a legii salarizarii ar trebui sa se abroge OMJ 399 si sa prevada conditiile de acordare a tuturor sporurilor. Normal ar fi ca tabelul minune sa fie actualizat, dar la ce specialisti avem. nu m-ar mira sa ramana la fel.

  16. [quote name=”Cristian Tudorache”]#3 politist de penitenciare 28-07-2017 14:01 – cam abrupta afirmatia referitoare la scaderea salariilor cu 22% ! Nu inteleg de unde ai luat o astfel de informatie…
    PS: nu va mai ghidati dupa informatiile emise de surse bizare.[/quote]
    Din ce apare pe la tv si unele estimari ale celor de la PwC Romania.

  17. #3 politist de penitenciare 28-07-2017 14:01 – cam abrupta afirmatia referitoare la scaderea salariilor cu 22% ! Nu inteleg de unde ai luat o astfel de informatie…
    PS: nu va mai ghidati dupa informatiile emise de surse bizare.

  18. Cum rămâne cu cei care au studii specifice postului dar studiile nu au fost prevăzute în Omj. Ex profesor la Educație!

  19. scuze ptr.off-topic,dar citeam ca de la 1 ianuarie 2018 salariile vor scadea cu 22%?!?!contributiile sociale vor trece de la angajator la angajat…o mare tampenie!oare asta vrea PSD-ul,sa calce pe urmele PDL-ului defunct si mult hulit???

  20. deocamdata se centralizeaza datele din teritoriu / s-ar putea ca necesarul total sa surprinda putin ca suma / la prima vedere se luasera in calcul doar agentii care nu primeau deloc dar situatiile sunt multiple

    pana la acest moment doar 10 unitati au emis decizii si au solicitat fonduri pentru 10 aug / mai vedem daca pana in salariul din aug se mai incadreaza si alte unitati

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)