www.snlp.ro Web analytics

Legea compensarii, lipsa normelor si riscuri doar pentru cei care o aplica

romania condamnata la cedo pentru conditiile din penitenciare 368315un articol de Aida Ciobanu 

CEDO a trecut de la recomandari la avertizari si suntem la un pas de procedura pilot care ne poate obliga, ca tara, sa platim anumite sume detinutilor custodiati in conditii necorespunzatoare. Noi zicem ca atunci si salariatii ar trebuie sa primeasca bani in egala masura, pentru conditii de munca improprii. Dar pana atunci, pe fondul absentei evidente de resurse necesare pentru eliminarea problemei, Parlamentul Romaniei a adoptat o modificare a Legii 254/2013 introducand masurile compensatorii prin Legea nr 169/2017

Astfel, ca masura compensatorie in executarea pedepsei, legiuitorul stabileste ca pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, sa se considere executate suplimentar, 6 zile din pedeapsa executata. Retroactiv, incepand cu 24 iulie 2012. Pe scurt, intr-un penitenciar unde conditiile sunt necorespunzatoare, intr-un an, unui detinut i se considera executate suplimentar, prin compensare, 72 de zile.

Pana aici totul ok, statul roman rasufla usurat ca a scapat de corvoada financiara, insa incepe activitatea pentru cei care pun in executare legea. Si rigurosi cum suntem, se calculeaza termene conform legii, se stabilesc coordonate si se emite proiect de decizie pentru punerea in aplicare.

Art. II din lege stabileste punctual termene pentru desemnarea comisiilor de evaluare a conditiilor de  detentie, cu materializare prin ordin al ministrului justitiei, care va detalia cu privire la spatiile necorespunzatoare din punct de vedere al conditiilor de detentie. Termen de publicare a ordinului – 19 septembrie 2017.

Avand ca instrument OMJ de mai sus, se va trece la intocmirea fisei de cazare, ce cuprinde in detaliu mutarile intre sectii/camere. Odata implinite cele 30 de zile prevazute de lege, biroul evidenta si organizarea muncii acorda cele 6 zile compensatorii.

Toata aceasta munca finalizata la biroul evidenta, prin acordarea zilelor compensatorii, ar fi inca o activitate de rutina, daca nu ar exista opiniile divergente si intrebarile cu privire la modalitatea de calcul si punerea in libertate. Aici trebuie sa se exprime specialistii penalisti si ne referim la puncte de vedere ale C.S.M. si M.J.

Desi Administratia Nationala a Penitenciarelor a inaintat, inca din luna iulie, catre Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Parlament si Senat, solicitari cu privire la lamurirea acestor aspecte, niciuna dintre institutii nu a raspuns. Totodata s-a trimis si o propunere de modificare a Legii 169/2017, care sa aduca in concordanta unele aspecte cu privire la acordarea  zilelor  compensatorii.

 Termenul de calculare si acordare a zilelor compensatorii este 19.10.2017, timp in care trebuiesc lamurite aspectele cu privire la modalitatea de calcul (fractie obligatorie, fractie totala, termenul de expirare al pedepsei) precum si modalitatea de punere in libertate.

Ne aflam astfel, in situatia in care lucram contra cronometru, cu termene stabilite prin lege. Se impune astfel o intalnire a  ministrului justitiei cu reprezentantii C.S.M. si judecatorii de supraveghere din penitenciare,  concretizata printr-un document care sa lamureasca aspectele sesizate mai sus in timp util, astfel incat, la data de 19 octombrie 2017, acordarea zilelor compensatorii si  punerile in libertate sa se faca in mod legal.

Mergand pe aceeasi linie, nici O.M.J. pentru aprobarea Instrucţiunilor privind evidenţa nominală şi statistică a persoanelor private de libertate aflate în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu modificarile necesare armonizarii legislative, trimis de Administratia Nationala a Penitenciarelor nu este inca aprobat de ministrul justitiei, desi legea de executare si codurile au intrat in vigoare din februarie 2014. Intr-un alt articol vom focusa pe problema concreta a fractiei obligatorii si a riscului concret de liberare inainte sau peste termen, problema cu care nu mai este de glumit.

4 COMMENTS

  1. Andrei
    Sigur ca tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste angajatii din sectorul evidenta. Aplicarea Legii 169/2017 nu va fi usoara, si se va intinde pe o lunga perioada de timp. Vom discuta aceste aspecte si altele in articolele urmatoare.

  2. Tot greul cade pe lucratori de la evidenta su om. Acum vine intrebare va putea fi aceasta lege aplicata in mod corect, cati lucratori profesionisti mai avem pe evidenta domnilor??? Ii numaram pe degete, volum de munca enorm, satisfactie zero. Deci domnilor sindicalisti nu credeti ca ar fi cazul sa trageti un semnal de alarma referitor la efortul lucrătorului de evidenta si renumeratia acestuia.

  3. Si pt lucrătorii de penitenciare ce lucrează in condiții similare nu se propune nimic?? Pe noi ne asculta cineva??

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)