www.snlp.ro Web analytics

Nevoie de protectie. Statul – inert. Ne luam soarta in maini

Dragne de Cristian Tudorache

Sistemul penitenciar al ultimilor ani a devenit un conglomerat de probleme, unele dintre acestea fiind puse pe seama legilor nescrise din „lumea interzisa”, fapt ce a dus si la practici mai putin intemeiate pe legislatie, privind interactiunea cu detinutii, dar foarte prezente in viata fiecarui salariat din sistemul penitenciar.

Iar sistemul tace si desface in stilul propriu, ignorand in totalitate posibilitatea adaptarii legislatiei functie de cutumele dezvoltate de detinuti si manevrele lor din ce in ce mai elaborate de fentare a regulilor detentiei, reguli care ar trebui sa puna pe ganduri orice om cu mintea intreaga inainte de a comite o infractiune, dar care nu prea ii mai sperie pe cei custodiati.

Asa se face ca, in timp, salariatii sistemului penitenciar au pierdut din aura autoritatii si a unei structuri de forta a societatii, incercarea de exercitare a prerogativelor cu care au fost investiti de statul roman alunecand pe langa tacticile actualizate de ultraj. Inclusiv o mana de judecatori de supraveghere au sesizat asta si au initiat un demers benefic in sensul protejarii salariatilor, asa cum am informat anterior.

E bine totusi ca mai exista inca oameni carora le pasa si incearca chiar si prin mijloace proprii sa ajute in vreun fel. Asa a aparut si Nicu Dragne, agent principal la penitenciarul Gaesti, cu urmatoarea postare in mediul on-line:

Buna ziua, dragi colegi!

Asa cum am vazut cu totii, ultrajele au devenit tot mai dese, astfel,doresc pt cei interesati, in scurt timp sa organizez un stagiu de pregatire de AUTOAPARARE si atac, respectiv imobilizarea infractorului cu personalul din penitenciare si politie; stagiul se va efectua in orasul Gaesti-Dambovita si va avea durata de 4 ore/zi,2 zile in care va voi initia in tehnici de MMA, K1 si Street Fighting plus tehnici cu bastonul de cauciuc.

(…)

AP de Penitenciare Nicu Dragne (sensei 1kyu Sei Budokai Centura neagra Jiu-Jitsu, Kickboxing)

Practic Artele Martiale de Contact de 23 de ani.

(…)

Nu e reclama pe persoana fizica si nici nevoia acerba de impaunare cu elogii din partea administratiei. Si nici vreun mijloc de a se imbogati cineva din asta. E doar un impuls de a rezolva problemele constatate in ultimii ani in ceea ce priveste personalul care interactioneaza direct cu detinutii. Un impuls la fel de laudabil ca si al agentului Golban Lucian de a se pune la dispozitia salariatilor penitenciarului Tichilesti pentru a-i initia in tehnici de Jiu Jitsu Brazilian.

Auzim ca si la Jilava, dupa ce doua colege din reintegrare au fost recent victime ale unor agresiuni, au inceput, fara a exista inca un modul special calibrat, sau programe specializate, in afara orelor de program sau in timpul programului saptamanal de sport (doua ore), cursuri de autoaparare cu instructori voluntari, dintre colegii cu experienta sportiva fie din acelasi sector, fie din operativ.

Daca sistemul prin managementul si resursele lui nu poate, putem chiar noi! Avem printre noi oameni carora le pasa si pot aduce plus valoare. Stim ca sistemul a achiesat sa recurga la un soi de pregatire cu asa zisele echipe operative, care nu se regasesc in fiecare penitenciar. Nu ca nu ar exista pe hartie ci ca in multe unitati sunt in imposibilitatea de a se organiza si actiona. La fel ca si in cazul celor doua ore pe care ANP a ales sa le puna la dispozitia salariatilor pentru activitati sportive si care sunt doar pe hartie.

Si asta o stiu si „ei”. Dar mersul din inertie e mai sanatos decat initiativele cu impact real de implementare. SNLP si-a propus ca in urmatoarea perioada sa incerce organizarea unor astfel de stagii pe aceleasi criterii de organizare a unor competitii sportive,multumind in avans celor care se pot implica ca formatori.

2 COMMENTS

  1. Ministrul de interne da pe repede inainte cu adoptarea unor articole de lege pentru a proteja politistii.Ar trebui sa facem si noi acelasi lucru.Din pacate la noi ultrajele sunt vizibile doar pe net in cercul nostru mic.

  2. Foarte buna initiativa domnilor din acest penitenciar ar trebui extinsa pregatirea agentilor la nivel de ANP…plus schimbarea legislatiei poate asa se va face fata situatiei actuale cu totul depasita in acest moment in fata infractorilor si a detinutilor.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)