www.snlp.ro Web analytics

Propunem ANP – raportul de incident gata gaurit

Captura de ecran din 2017.09.23 la 21.37.38

de Cristian Tudorache

Ce raspund uneori detinutii la avertizarea: „Iti voi intocmi raport de incident!”? „Asa, si? Sa nu uiti sa-i faci si o gaura…” Da, da! Este exact atitudinea care ne ajuta sa realizam cat de mult ii afecteaza aceste rapoarte de incident pe detinuti. Iar scena face parte din realitatea nespusa a muncii noastre. Replica este foarte cunoascuta in domeniu, desi nu am reprodus-o decat partial.

Si frustrarea noastra este direct proportionala cu satifactia celui care scapa lejer de pedeapsa, atunci cand rapoartele astea de incident sunt clasate. Ca, de! Au fost intocmite prost sau nu sunt sustinute si de un teanc de declaratii. Constatarea celui investit cu exercitarea autoritatii statului nu inseamna nimic daca macar unul sau doi detinuti nu-i sar in ajutor cu declaratii.

Cand esti singur pe sectie si in situatia fericita in care nu este vorba despre o agresiune mai grava, dar esti injurat si/sau amenintat, ce probe sa aduci in favoarea ta? Regulamentele de siguranta sunt facute pentru lipsa oamenilor nu pentru siguranta lor. Citim in ele ca este in regula cu un om neinarmat pe sectie. Camerele video inca sunt un lux si cand exista sunt orientate mai mult spre locurile in care mai poti spera ca-ti tragi sufletul, nu cumva sa te ia somnul sau moleseala.

Si uite asa, il vedem pe agentul constatator cum apeleaza la tertipuri care mai de care mai ingenioase pentru a obtine cat mai multa credibilitate. Si nu va ganditi ca cineva in scolile de profil s-ar sinchisi sa se plieze pe astfel de strategii. Multi leviteaza printre aspecte teoretice si legislative al caror impact in munca directa cu detinutul este, greu de cuantificat.

Si cata munca, cata miscare de forte pentru punerea sau nu in practica a eventualelor masuri! Comisii de analizare, exercitarea dreptului de a contesta, citari in instantele de judecata, evident si o sacosa de bani pusi la dispozitia detinutului pentru a i se asigura transportul la instante, implicarea juristilor… Deh, drepturile omului, este adevarat. Dar doar al unora.

Nici judecatorii de supraveghere aproape ca nu mai reprezinta nimic cand un detinut „isi scoate” un raport in instanta. Consacrarea dreptului judecatorului de supraveghere sa decida definitiv si irevocabil asupra unui raport de incident nu este posibila in laboratorul experimental numit Romania.

Ca doar nu suntem Austria, tara unde chiar decizia directorului de unitate este definitiva in unele cazuri. Si uite asa, dupa lungi batalii, sarmanul agent constatator, la randul lui isi constata propria neputinta in raport cu ultrajele si injuriile administrate de detinuti. Asa ca, daca la resurse umane suficiente nu putem spera, daca dotarile sunt inca rudimentare, iar legislatia nu include nimic concret privitor la protectia noastra, macar sa primim niste formulare tip pentru rapoartele de incident, gata gaurite, cat sa nu mai auzim acea replica a detinutilor.

 

15 COMMENTS

  1. Buna ziua,sunt sefi care sunt luati in….si nu intocmesc raport dar au pretentia de la agenti sa faca rapoarte,daca ai c…. pune mana drag sef si fa raport….la 50%sunt toti abonati dar in rest????????

  2. m-am gândit de multe ori că trebuie introduse sancţiuni și pentru abuzul de drept, adică exercitarea drepturilor trebuie făcută cu bună credinţă. Deţinuţii se plâng nu de interzicerea drepturilor sau de limitarea exercitării lor, care, oricum nu se întâmplă, ci de faptul că nu sunt mai multe ori că ar trebui suplimentate alea care sunt, dacă nu sunt introduse altele. De asemenea, ar trebui amendaţi cei care fac plângeri șicanatorii

  3. Buna. Oare de ce nu aplicam si noi ca unele state membre UE ca in urma raportului de incident un detiunut sa fie pedepsit cu…ce prevede actuala lege ci sa fie pedepsiti ,,financiar” in functie de abaterea savarsita. Nu au sumele respective in cont? Sa execute zile pedeapsa dupa ce sunt admisi in comisiile de liberare si admisi de instante. Si sumele datorate sa fie pe masura abaterii. Sunt state membre UE in care aceasta practica da rezultate foarte bune si atunci nu mai trebuie sa gaurim rapoartele ca vor avea ei gauri in buget.

  4. ATENTIEEE!PSD S-A INSPIRAR DE LA PDL . NU VOR SA FIE ACUZATI DE T.AIEREA SALARIILOR DAR VOR CRESTE VARSTA DE PENSIONARE .DOAMNE AJUTA CELOR CARE MAI AVEM 2.3.4ANI PINA LA 47 VARSTA SI CARE LUCRAM IN OPERATIV .AM OBSIT MA-M NASCUT PREA TIRZIU SI MA-MAM ANGAJAT PREA DE VREME 25 ANI NU CREDETI CA ESTE DESTUL PENTRU CEI CARE AU LUCRAT NONSTOP CU DETINUTII !!!!!!

  5. numai deținuții merg la CEDO pt.drepturi, angajații, nu… numai deținuții sunt supuși condițiilor inumane de existență, angajații, nu…cred că toată lumea este de părere că trebuie regândită filosofia deținerii, legea de executare a pedepselor. Suntem sub semnul zodiei CEDO, acel Big Brother care a devenit un fel de mama răniților, care aplică și corecții cu nuielușa dacă nu ascultăm. Cred că trebuie organizată executarea pedepselor în specific național, nu european. Dacă CEDO consideră că tratamentul deținuților este atât de inuman în România, să îi cazeze pentru executarea pedepselor în paradisurile tropicale de unde vor pleca așa cum a plecat Papillon…

  6. #8 Off/on topic 25-09-2017 09:32 – e obligatorie insa imposibil, inca, de pus in practica.

  7. Da, sunt dezamagit de acest sistem. In Romania, victima si platitorul de impozite sunt vinovatii de serviciu.

  8. foarte la obiect articolul aparut..este o realitate crudă de care supraveghetorii se lovesc in fiecare zi..mai există si aspectul ca dacă faci prea multe rapoarte de incident sa fi tras de maneca subtil că,,vezi că,cam multe rapoarte faci ,,zice Directorul pentru siguranta..la intrebarea mea sa nu le mai fac mi s-a raspuns in felul urmator,,măi eu nu pot sa-ti spun sa nu le mai faci dar ne dai mult de lucru la comisie si nu sunt oameni..

  9. faceti un model si pe cuvintul meu ca o sa-l intocmesc ..cel putin cite 20 pe tura….

  10. Am lucrat 1 an la penitenciarul Oradea acolo unde săptămânal Interpolul aducea deținuți „repatriati” de prin Europa ,ajutându-i pe cei de la PPD am observat ca toți cei care vin din închisorile europene le era „greu” sau frică sa te privească in ochi sau să iti vorbească neintrebat ,chiar si cand ii întrebam ceva stăteau cu privirea în pământ!
    De ce oare ??
    După aproximativ 2 săptămâni de acomodare in pensiunile noastre asa cum le numesc ei ,strigau după noi prin curtea penitenciarului sau te sfidau cu privirea cand treceau prin apropierea lor ,bineînțeles fără să mai salute, că doar la noi este permis !

  11. Implicati toate resursele si haideti sa schimbam lucrurile,caci pentru 2 3 5 10% suntem repede surescitati sa iesim in strada, dar cand vine vorba de legi care sa ne protejeze si sa ne sustina activitatea parca ne ia asa o lene…

  12. Felicitari, in sistemul nostru de justitie nu exista sintagma de agent constatator, adica o persoana investita cu autoritatea legii sa constate anumite lucruri….. la noi in justitie intre cuvantul scris al unui infractor dovedit si de multe ori si recidivist si cuvantul unui agent sau ofiter de politie penitenciara care constata o abatere si care nu are nici macar o amenda adminsitrativa ca ar fi zburat din sistem, i se da crezare detinutului, dar nu ca ganditi numai ca magistratii fac eroarea aceasta din pacate mai fac si mari sefi din sistemul penitenciar aceasta greseala !!?!! 😳

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)