www.snlp.ro Web analytics

Ciolacu, Toader si respectiv, Unguriu. Ce-i de bine, ce-i de rau?

Captură de ecran din 2017.11.02 la 11.40.06.pngIntr-un context care are si ceva legatura cu CEDO dar in principal are de-a face cu vicepremierul Marcel Ciolacu si cu ceva planuri ambitioase de modernizare a judetului Buzau, urmatoarea tinta pentru un penitenciar nou, dupa Berceni, este Unguriu, o comuna oarecare, cu 2500 de locuitori, din judetul mentionat. Populatia penitenciara scade, iar planurile pentru noi penitenciare, se inmultesc. Nimic rau in asta.

Unguriu nu interesa pe nimeni, nici macar pe Tudorel Toader. Erau alternative multiple, iar la Unguriu terenurile vizate aveau si o parte din suprafata in litigiu. Insa sprijinul politic promis pentru finantare, precum si o speranta de constructie accelelerata pot fi importante. Iar aici intervine vicepremierul care isi doreste in acea zona un pachet consistent de noi locuri de munca. Desi tocmai si-a ajustat cu vreo 300% declaratiile initiale care anuntau pompos crearea a 1500 noi locuri de munca. Nimic foarte rau nici in asta. 

Fara sa existe un istoric sau o experienta contemporana in preluarea unitatilor militare dezafectate si transformarea lor in penitenciare, stim totusi cateva lucruri concrete. Ca aceste unitati sunt intr-un grad avansat de degradare (in jur de 80%) si ca reabilitarea si adaptarea lor pentru detentie este un proces probabil la fel de indelungat ca si constructia de la zero, cu mentiunea ca in cazul unor constructii existente, nu exista o flexibilitate prea mare in proiectarea unitatii in parametrii optimi, moderni, europeni, in materie de unitati de detentie. O fi bine, o fi rau!?

Dar ce e cu adevarat rau, atunci? Pai e rau ca ministrul nostru nu ne spune ce are de gand si ca trebuie sa raspundem presei pe baza unor informatii citite tot din presa. Rau mai e ca foarte aproape de 2018, ministrul Toader anunta ca (ANP) preia in administrare un teren si niste cladiri degradate, iar presa titreaza „declaratia zilei” conform careia la Unguriu se va construi un penitenciar modern, in timp ce capacitatea de detinere la 4 mp se mentine la 19.000 de locuri iar planurile mai vechi de puscarii noi, se limiteaza la adoptarea, tardiva pentru 2017, a unei hotarari privind achizitia studiului de fezabilitate pentru o unitate noua in comuna Berceni.

Garantat, mai devreme de 2022 nu se va da in folosinta o unitate noua total functionala, in sistemul penitenciar. Este drept ca acest orizont se incadreaza totusi in sintagma viitor apropiat. De vazut totusi daca in acest viitor apropiat se vor mai putea identifica surse de finantare pentru astfel de initiative in cazul in care bugetul Romaniei va mai fi in viata, pentru ca ultimele analize si estimari pe care le vedem, incep sa anunte o noua criza economica. Iar asta sigur nu e bine.

Informare GuvernCaptură de ecran din 2017.11.01 la 22.43.43.png

Articol Mediafax

 

3 COMMENTS

  1. Unguriu – Buzău – 26 km
    Unguriu – Rm. sărat – 56 km
    Unguriu – Pogoanele – 60 km
    Unguriu – Pătârlagele – 38 km
    Unguriu – Ploiești – 88 km

    Probabil că, în afară de apă, gaze și canal, are și toate utilitățile 😉

    strategică alegere 😀 😀 😀

  2. Pai as zice ca cele peste 30 de procente crestere salariala obtinute in ultimii 2 ani, ar indica ceva preocupare in aceasta directie

  3. Dlor Șefi de sindicate îndată se termină anul și încă nu spune nimeni cum vom fi plătiți din ianuarie odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării.Vor mai fi plătite SDSL vor fi plătite sporuri de peste 30% se va plăti sporul de 40% etc.Am tot citit despre ajutorul dat în valoare de ceva 500 de lei pt.cumpararea de locuință pt. cei care primesc chirie.Sa știți că nimeni nu va da pasarea din mana pe cea de pe gard.Stiti la ce mă refer.Asa că dlor puneți accent in discuțiile pe care le aveți pe ce îl doare cel mai mult pe om să trăiască mai bine.Sa aveți o zi buna

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)