www.snlp.ro Web analytics

La o zi dupa. Intalnire cu ministrul. Politie penitenciara, acum! Dar si sprijin locuinta

orgoliuIn urma cu ceva mai mult de o luna Tudorel Toader a ales sa ne ignore atat doleantele cat si avertizarile, lansand cu raceala, spre parlament, un proiect de modificare a statutului nostru intr-o versiune restransa. Gestul a fost doar un exercitiu de orgoliu si de putere care nu a facut decat sa complice enorm situatia, aproape generand o noua criza. Amintim ca fragmentul de statut transmis de MJ la parlament era integrat in proiectul mare, sustinut de ANP si de sindicate. Varianta MJ, la un pas de a fi adoptata in plenul Camerei deputatilor (camera decizionala) a fost tamponata de sindicate, care au sustinut, la nivelul comisiei, varianta integrala de modificare. Iar lucrurile au devenit acum foarte complicate pentru MJ.

Desi a stiut ca termenul limita pentru depunerea raportului era 7 noiembrie, TT a pus o sedinta pe 8 noiembrie adica ieri. Din fericire, la sedinta Comisiei juridice la care am participat si noi, a fost amanat cu o saptamana termenul de depunere raport, insa amanarea va trebui prelungita, mai mult ca sigur. Ieri, la minister, au fost discutate aspectele principale din proiect, fiind necesar sa reluam agumente pe care le tot sustinem cu alti si alti ministri si directori generali. Practic a fost luat totul aproape de la zero, ministrul avand anumite opinii pe diferite propuneri.

In linii mari, putem spune ca nu avem divergente majore si ca MJ va sustine un proiect agreat si de sindicate. De ce, insa, la o zi dupa… Tudorel Toader stie. Orgoliu si probabil, nimic altceva. Acum o luna a avut in fata o adresa cu doua variante de proiect pe care a trebuit sa decida. Si a decis gresit, insa fara niciun stres. Iar acum o armata de oameni trebuie sa peticeasca, dar cu oarece riscuri de neconstitutionalitate, zic specialistii. Pentru ca MJ este fortat de imprejurarile create tot de MJ, sa sustina in a doua camera a parlamentului un alt proiect decat cel depus in prima camera. Nu noi suntem de vina.

Dar Parlamentul Romaniei a vazut si situatii mai complicate. Cat timp, raportul care se va transmite plenului camerei decizionale, va include toate articolele care ne intereseaza, indiferent ca sub forma de amendamente, proiect nou sau opinii MJ, votul in plen ar trebui sa urmeze raportul. Mai exista si riscul retrimiterii la Senat, care nu ne omoara, dar ne va enerva tare. Speram sa nu se intample. 

Revenind la proiect, anterior intalnirii cu ministrul am propus (si s-a-ntamplat) o intalnire sindicate-ANP in care am reluat divergentele ramase in discutie si am reusit sa avem o singura linie de propuneri in relatia cu MJ, in procent de 99%. ANP a sustinut mandatul de 4 ani pentru toate functiile de director (inclusiv director general adjunct si directori de directii / ministrul a avut obiectii la directorii de directii – cum ca ar fi specialisti – si putem sa-i dam dreptate). Tot ANP a acceptat sa fie eliminate prevederile controversate din proiect, referitoare la buna reputatie, accesul la informatii clasificate, dreptul la greva, dar chiar si posibilitatea de a se aplica sanctiuni mai aspre deca cele propuse de comisiile de disciplina.

Din intalnirea cu ministrul ar mai fi de semnalat faptul ca s-a discutat intens despre chirii, ministrul apreciind ca discriminare (cu ceva argumente) raportarea chiriei la venitul net in loc de sume sau plafoane fixe, aratand ca preturile chiriilor nu sunt dinamice in functie de grad si ca un agent plateste tot cat un ofiter pentru o chirie in timp ce ofiterul poate primi un decont de trei ori mai mare. Am acceptat argumentele ministrului insa am replicat cu doua contraargumente. Solutia unui plafon unitar nu este materializabila intrucat acum media chiriilor este de 800 de lei per sistem iar un eventual plafon ar trebui sa fie substantial mai mare decat aceasta medie pentru a acoperi chiriile din orasele mari, iar aceasta inseamna impact bugetar si deci respingere proiect. Iar solutia plafonarii doar pentru ofiteri nu este acceptabila din perspectiva sindicala. Facem un proiect care sa aduca lucruri bune, nu putem sustine diminuari de drepturi castigate.

Inca un aspect relevant din sedinta este acela ca ministrul a fost atras de ideea sprijinului pentru cumpararea unei locuinte si a inteles de ce acest drept este de tip erga omnes (pentru toti) si nu doar pentru cei care nu au o proprietate. A fost informat ca proiectul este finalizat si s-a decis sa fie discutat si sustinut dupa ce terminam cu modificarea statutului special si cu suplimentarea posturilor din sistem. Cu privire la cele 1000 de posturi in plus putem spune ca mai este putin pana la aprobarea hotararii de guvern, iar ANP deja si-a pregatit un algoritm de repartizare pe unitati avand ca si criteriu principal raportul dintre numarul de posturi rezultat prin standardizare si numarul de posturi ocupate in prezent.

In continuare, se lucreaza la materialul (inca nu ne clar daca e proiect, amendament sau opinie) MJ care sa fie pe aceeasi linie cu ce sustin sindicatele dar si ANP, iar ministrul a propus o noua intalnire miercuri pe 15 noiembrie la ora 10,00 pentru o trecere prin tot materialul inainte de trimitere la parlament. Avem insa presiunea termenelor stabilite in Camera deputatilor si ramane atat in sarcina MJ cat si a noastra sa incercam fie o noua amanare a redactarii rapoartelor de catre comisii, fie o trecere a proiectului depus deja in varianta sindicala.

23 COMMENTS

  1. Întrebare: Dacă in urma unui concurs de încadrare agent operativ din sursă externă, rezultatele finale s-au afișat în data de 25.09.2017, De ce la această dată- 13.11.2017 unitățile care au organizat concursul de încadrare nu sunt în măsură să comunice i dată a încadrării noilor agenți? Cunoaștem că în termen de 45 de zile de la afișarea rezultatelor finale se încadrează agentul,nu? Acum ce mai face anp? Nu le este jenă? Dat oamenii aceștia care au fost declarați admis,nu vin chiar de pe stradă,au locuri de muncă de unde nu se poate pleca așa,că din piata! Și patronii cunoscând faptul că un angajat urmează să plece, cât crede anp că va mai primi omul la serviciu??? Chiar numai bătuți în cap sunt la anp? Păi nu tot anp a solicitat caracterizare de la actualul loc de muncă? Normal că patronii caută înlocuitor! Cine plătește timpul în care un agent care încă nu este încadrat din motive lesne de înțeles (Necompetenta anp!) Și rămâne „pe dreapta” fără bani ,cu rate neplătite la bănci??? Dacă anp va fi dat în judecată cum ar fi ? Nu va este rușine domnilor care gestionați resursele umane în anp? Drept cine luați oamenii ?

  2. [quote name=”bogdan”]buna seara…10%crestere?dar oare unde se regaseste aceasta crestere cand tot sistemul si ma refer la palmasii din ograda maretului anp urla ca au luat salarii mai mici?cum naiba se f?
    ac aceste calcule si ce program de salarii este acesta?[/quote]
    EU MA ROG SA NU MAI DEA ACESTE MARIRI DE SALARIU PENTRU CA PIERD ,VOR SA AJUNGEM LA SALARIU DIN 2009 CAND AVEAM 16 ANI VECHi!!!

  3. buna seara…10%crestere?dar oare unde se regaseste aceasta crestere cand tot sistemul si ma refer la palmasii din ograda maretului anp urla ca au luat salarii mai mici?cum naiba se f?
    ac aceste calcule si ce program de salarii este acesta?

  4. [quote name=”buburuza”]D-le presedinte ,spuneti ca este finalizat proiectul cu ajutorul pentru locuinte…..
    Ce solutii ati propus/au fost gasite pentru cei care si-au achizitionat o locuinta inainte de anul 2004 si au peste 15 ani vechime in sistem si ar mai avea de „executat” cativa anisori de-acu inainte?
    Iar discriminare?? 😆
    Cat despre chirii si suma fixa(atat cat o fi….),egala pentru agenti si ofiteri,aici sunt de acord cu d-l ministru.
    Pentru toti aceeasi suma,iar cel ce vrea lux,sa plateasca,ca de-aia-i …ofiter(eventual absolvent de academie!)..[/quote]
    Glumă de (editat).

  5. Raportarea chiriei se face la baya din 2009 pentru ca asa spun actele normative care reglementeaza dreptul. Se pare ca exista si greseli/Sapam.

  6. Domnule Teoroc foarte mulți colegi sesizeaza faptul că nu au că nu s-a mărit nici un salariu….la chirii s-a diminuat sums,iar marirea de 10%,25% nu rezultă că s-ar mai da….SUNTEM FOARTE DEZAMĂGIȚI

  7. #15 Membru 10-11-2017 13:02 – urmare caror calcule ai constatat asta ? Trimite-mi te rog pe snlp.tichilesti@gmail.com un mail cu datele tale aferente lunii octombrie pentru a confrunta calculele si a lamuri eventuale probleme.

  8. Domnule Teoroc, noul program de calcul al salariilor anulează practic majorările anterioare de 10%,25%. Practic elementele salariale care erau majorate până acum cu 10 respectiv 25% acum nu mai sunt!!! Diferențe există la salariu, dar în minus, nu în plus.
    Să înțelegem că ceea ce legal era majorat înainte acum nu mai este? Sau că mințile luminate din DEA-ANP s- au gândit să interpreteze din nou niște drepturi în defavoarea noastră?

  9. [quote name=”buburuza”]D-le presedinte ,spuneti ca este finalizat proiectul cu ajutorul pentru locuinte…..
    Ce solutii ati propus/au fost gasite pentru cei care si-au achizitionat o locuinta inainte de anul 2004 si au peste 15 ani vechime in sistem si ar mai avea de „executat” cativa anisori de-acu inainte?
    Iar discriminare?? 😆
    Cat despre chirii si suma fixa(atat cat o fi….),egala pentru agenti si ofiteri,aici sunt de acord cu d-l ministru.
    Pentru toti aceeasi suma,iar cel ce vrea lux,sa plateasca,ca de-aia-i …ofiter(eventual absolvent de academie!)..[/quote]
    Va mirați ca este o prapastie foarte mare intre ofiteri ( absolventi de academie) si agenti, dar nu vedeti ca voi ati creat-o, prin atitutini si comentarii similare 🙂 numa’ bine

  10. [quote name=”Ștefan Teoroc”]instrainarea unei proprietati de salariat sau sot/sotie DUPA intrarea in sistem duce la pierderea dreptului la chirie[/quote]
    Avem destui care au avut casa , au vandut-o si acum iau chirie.

  11. Cred ca legiuitorul a avut în vedere sa ajute angajatul care efectiv are nevoie de acest sprijin , nu sa favorizeze tot felul de jonglerii ptr a beneficia de chirie. Noi cei mai vechi care am dorit mai mult decât o garsoniera și am făcut un credit pt achiziționarea unui apartament trebuie sa dam în cartierul ca în 2004 va apare legea 293. Mulțumesc pt răspuns dar cred ca instanță va rezolva și problema ăsta.

  12. Bună seara!
    Referitor la ajutorul sprijinirii achiziționării unei locuințe de către MJ, aş merge pe ideea ca cei care nu au în proprietate o locuință să beneficieze de un ajutor de, să zic 500 de lei pe o perioadă de 10 ani de la cumparare, iar pentru cei care sunt deja proprietari să beneficieze de aceeaşi sumă pe aceeaşi perioadă de timp. În felul acesta s-ar elimina chiriile, unele care sunt chiar „nesimțite” şi nu ar mai fi atâta râcă între cadre. Un alt aspect ar fi să poți să îți cumperi locuința în orice localitate doreşti, în acest caz eliminandu-se şi plata transportului! S-ar lovi 2 iepuri dintr-un foc şi toată lumea ar fi fericită! Chirie să se acorde doar în cazul detaşării.
    O seară bună tuturor!

  13. Stefan si altii din sistemul de aparare aveau prevazut sprijinul pentru cumpararea unei locuinte inainte de 2004. De aceea nu este normala prevederea anului 2004, ci cel care a achizitionat-o/construit-o in decursul carierei.
    De exemplu in Legea 360/2002 in Statutul politistului se prevedea faptul ca : Art. 32.alin.1:
    (1) Politistul va fi sprijinit in construirea sau cumpararea, o singura data in timpul carierei, a unei locuinte proprietate personala in localitatea in care isi are sediul unitatea de politie la care este incadrat, in conditiile legii. Deci aceste prevederi sunt si la alti colegi din sistemul de aparare inainte de 2004 . Se poate scoate si prevederea ca locuinta sa fie in localitatea unde isi are sediul unitatea.Sunt multi colegi din alte judete care si-au construit/cumparat locuinte in locurile de bastina si stau in chirie langa unitati.Nu le mai acorzi banii ptr. chirie dar ii acorzi sprijinul ptr. locuinta si e treaba lor unde se vor stabili la pensie si cu ce isi platesc chiria la locuinta in care stau! Daca mai cautam gasim exemple de astfel de prevederi si inainte de anul 2000.Ca o concluzie trebuie sa sustineti eliminarea prevederii ce face referire la anul 2004, cu una care sa prevada faptul daca a fost dobandita in decursul carierei de angajat al unei unitati din ANP, astfel eliminati discriminarea salariatilor.

  14. instrainarea unei proprietati de salariat sau sot/sotie DUPA intrarea in sistem duce la pierderea dreptului la chirie

  15. Domnule Stefan dar dacă am vândut o garsoniera, imediat ce am fost încadrat în sistem (2003) și am cumpărat un alt apartament în aceeasideea perioada de timp, apartament care ulterior l-am pierdut prin executare silita, pot beneficia de chirie ? Aici se aplica retroactivitatea ? Garsoniera fiind vândută înainte de anul 2004.

  16. Politist de penitenciare sau mai bine (editat) DE PENITENCIARE m-ai dureaza putin si o sa te vad la (editat) dupa felul cum gandesti.Timpul nu lucreaza in favoarea ta, va veni anul2018.Succes la (editat)!!!!

  17. [quote name=”Niste colegi”]Domnule Stefan incercati sa rezolvati problema multor colegi care au aflat de proiect si care afurma ca este discriminare grava vizvi de colegii care si-au achizitionat sau construit o locuinta inainte de 2004.Daca este dobandita in decursul carierei ca angajat al unitatii penitenciare sa beneficieze de acest sprijin.Un astfel de coleg deja lucreaza de peste 15 ani in sistem, demonstrat seriozitate,fidelitate sistemului si sitemul ii intoarce spatele ajuta doar pe unii.Citesem intr-un comentariu postat de dumneavoastra intr-un alt articol ca nu il impedica sa isi cumpere inca o locuinta.Asa este, insa colegul aflat in asfel de situatie fiind angajat de peste 15 ani si mai are de platit rate pentru inca cel putin 10 ani, nu are cum sa se mai imprumute inca o dat cu 30000-50000 de euro din doua considerente: 1. nu ar putea platii ratele si 2. nici o banca nu i-ar mai da o asfel de suma tinand cont de faptul ca v-a mai activa in sistem max. 8-10 ani.Datorita acestor considerente trebuie ca sindicatul sa nu permita si sa nu sustina astfel de proiect care creaza discriminari unor colegi care de atatia ani inghit si accepta atatea nedreptati . Si in legea militara dinaintea trecerii noastre ca fpss, era prevazut faptul ca militarul poate fi sprijinit in achizitionarea sau construirea unei locuinte o singura data in decursul carierei. Stiu ca au fost discutii atunci cand s-a discutat acest proiect pe acesta tema dar nu este corect sa nu fie sprijiniti toti colegi care au cumparat/construit sau o vor face pe parcursul carierei.[/quote]
    si-a luat casoaie???esti avocatul lui???sa si-o plateasca!!! 😡

  18. Legea nu retroactiveaza / vorbim despre acest drept dupa data la care el s-a nascut, nu? Si-asa, ne ducem in spate vreo 13 ani, perioada in care am avut dreptul dar nu am avut norme de aplicare. Insa a merge mai departe in timp inainte de aparitia dreptului, nu stiu cum putem justifica. Vindem ce avem si luam alta casa, cu sprijin. Este foarte greu de mentinut si dreptul pentru toti, indiferent ca au sau nu proprietati.

  19. Domnule Stefan incercati sa rezolvati problema multor colegi care au aflat de proiect si care afurma ca este discriminare grava vizvi de colegii care si-au achizitionat sau construit o locuinta inainte de 2004.Daca este dobandita in decursul carierei ca angajat al unitatii penitenciare sa beneficieze de acest sprijin.Un astfel de coleg deja lucreaza de peste 15 ani in sistem, demonstrat seriozitate,fidelitate sistemului si sitemul ii intoarce spatele ajuta doar pe unii.Citesem intr-un comentariu postat de dumneavoastra intr-un alt articol ca nu il impedica sa isi cumpere inca o locuinta.Asa este, insa colegul aflat in asfel de situatie fiind angajat de peste 15 ani si mai are de platit rate pentru inca cel putin 10 ani, nu are cum sa se mai imprumute inca o dat cu 30000-50000 de euro din doua considerente: 1. nu ar putea platii ratele si 2. nici o banca nu i-ar mai da o asfel de suma tinand cont de faptul ca v-a mai activa in sistem max. 8-10 ani.Datorita acestor considerente trebuie ca sindicatul sa nu permita si sa nu sustina astfel de proiect care creaza discriminari unor colegi care de atatia ani inghit si accepta atatea nedreptati . Si in legea militara dinaintea trecerii noastre ca fpss, era prevazut faptul ca militarul poate fi sprijinit in achizitionarea sau construirea unei locuinte o singura data in decursul carierei. Stiu ca au fost discutii atunci cand s-a discutat acest proiect pe acesta tema dar nu este corect sa nu fie sprijiniti toti colegi care au cumparat/construit sau o vor face pe parcursul carierei.

  20. Sprijin locuinte: proiectul a fost postat / vom relua discutiile cand intram in linie drepta pe subiectul asta / despre plafon – am explicat in articol / tot ce urca ca impact bugetar nu ar fi acceptat / nu am avea decat o prevedere care plafoneaza o parte din salariati

  21. De ce sa nu fie realizabil plafonul? Are ofiterul nevoi mai mare de locuit? Pretul apartamentelor si chiriile sunt la fel si pentru unii si pentru altii.

  22. D-le presedinte ,spuneti ca este finalizat proiectul cu ajutorul pentru locuinte…..
    Ce solutii ati propus/au fost gasite pentru cei care si-au achizitionat o locuinta inainte de anul 2004 si au peste 15 ani vechime in sistem si ar mai avea de „executat” cativa anisori de-acu inainte?
    Iar discriminare?? 😆
    Cat despre chirii si suma fixa(atat cat o fi….),egala pentru agenti si ofiteri,aici sunt de acord cu d-l ministru.
    Pentru toti aceeasi suma,iar cel ce vrea lux,sa plateasca,ca de-aia-i …ofiter(eventual absolvent de academie!)..

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)