www.snlp.ro Web analytics

Probleme-n Paradis. Erori calcul drepturi. ANP trimite dezmintiri. Partea I

Captura de ecran din 2017.11.13 la 18.10.49Multi dintre salariatii care asteptau cu bucurie, pe 10 noiembrie, fluturasii de salariu, au avut surprize neplacute. O parte din motive sunt clare, desi naucitoare ca moment al detectarii (super tardiv), altele sunt inca in curs de elucidare. In articolul de mai jos vom aborda cateva probleme cum ar fi: baza de calcul a chiriilor (si echipamentului), impactul majorarii de 10% incepand cu 1 octombrie 2017 si efectul concediului de odihna asupra salariului – ulterior Legii 115/2017 prin care a fost schimbata baza de calcul pentru anumite drepturi.

Ulterior fiecarei modificari in planul drepturilor (este vorba despre majorari aplicate in ultimii ani) ANP a transmis in unitati machete de calcul si ajustari ale programului de salarizare. Pentru ca nu s-a reusit inca o unificare a programelor de salarizare, fiecare unitate a operat modificarile dupa cum a interpretat normele legale si instructiunile ANP (ambele, evident, departe de a fi perfecte). De aici si diferentele intre programe, fluturasi si iata ca… si la drepturi, ceea ce este mai grav. 

Conform adresei atasate, vedem ca, ulterior trimiterii in unitati a programului de salarizare actualizat cu cresterea de 10% operata (de sindicate!) prin OUG 62/2017, a fost detectata cel putin o problema si anume calculul gresit al chiriilor (inca nu stim exact cate unitati au aceasta problema). Stim (am tot spus-o!) ca prin ordonantele tranzitorii de salarizare, chiria si echipamentul sunt doua drepturi care au ramas plafonate la nivelul din 2009. Doar norma de hrana a fost extrasa din aceasta blocada si apoi actualizata corespunzator. 

Prin urmare, daca este sa calculam contravaloarea (plafonului maximal al) unei chirii, atunci trebuie sa vedem ce suma reprezinta 50% din venitul lunar net. Iar venitul net din 2009 a suferit ulterior modificari (majorari) care nu pot fi de natura a influenta chiriile, cu o exceptie! In adresa ANP la care facem referire sunt enumerate elementele care compun venitul net din anul 2009 insa avem din start o obiectie importanta cu privire la care am invitat deja ANP sa mediteze profund dar repede. Extras din adresa ANP 69691/DEA/13.11.2017:

Captură de ecran din 2017.11.13 la 18.13.56.png

Obiectia noastra vizeaza un element salarial care in mod eronat nu a fost inclus de ANP pe lista drepturilor care formeaza venitul net din 2009, respectiv salariul de merit care s-a acordat in 2009 chiar daca nu pe toata durata anului. Salariul de merit a fost omis din lista desi un drept similar salariului de merit (acordat unei parti din personal) a fost inclus pe lista, respectiv majorarea de 50%. OUG 1/2010 specifica la art 12 alin (2) ca dupa 1 ianuarie 2010 chiria (printre altele) se stabileste „în funcţie de nivelul şi structura bazei de calcul în vigoare la data de 31 decembrie 2009″ si nu de „drepturi in plata la o anumita data”.

Salariul de merit facea parte din structura venitului net din 2009 (ca baza de calcul a chiriei) chiar daca nu s-a aflat efectiv in plata pentru intregul personal si pentru toata durata anului, din considerente normative si bugetare (similar majorarii de 50%). Ulterior Ordonantei de Urgenta a Guvernului 1/2010, urmatoarele acte normative cu caracter tranzitoriu, prin care se stabilea salarizarea bugetarilor anual, au inclus si includ, de asemenea, prevederi limitative, mentinand raportarea chiriei la baza de calcul din decembrie 2009.

Chiar daca salariul de merit (20%) se va reintroduce in lista ca rezultat al demersului nostru, fiind vorba despre un drept care se afla in structura venitului net din 2009 si care a fost repus in plata ulterior, tot raman greseli impardonabile facute de unele unitati (speram cat mai putine) care trebuie corectate generand aparente diminuari de drepturi. Intrebarea noastra este de ce detecteaza ANP abia in noiembrie 2017 erori de calcul care dateaza de ani de zile. ANP sustine ca a transmis instructiuni corecte de fiecare data si ca nu au primit intrebari pe linia aceasta de la unitatile unde se constata acum probleme.

Chiar daca refuzam categoric afectarea drepturilor actuale prin retinerea unor sume (corectii retroactive), ca sindicat, nu avem motive legale sa sustinem un calcul gresit pe viitor. Rugam toti cei care au observat diferente majore la contravaloarea chiriei decontate de unitate sa ne semnaleze situatia pentru a avea imaginea clara a acestui fenomen. In continuare, un petic de istorie (neagra). Multi dintre colegii nostri tineri nu au trecut prin evul mediu reinstalat la 1 ianuarie 2010. Extras din OUG1/2010 a celebrului Boc1:

Captură de ecran din 2017.11.13 la 18.00.01.png

va urma 

28 COMMENTS

  1. Buna ziua!Se tot discuta de chirii si vedem in jurul nostru din ce in ce mai multi bani alocati pentru chirii.Va intreb ptr cei care au cumparat o locuinta nu se gaseste o solutie sa le fie decontata o sa (minmima) sau pentru unii muma si ptr altii ciuma?

  2. Aceasta problema am sesizat-o încă de un an de zile, către sindicat, dar nimeni nu a luat nicio măsură !

  3. D-le Teoroc,aveți cunoștință despre existența în legislația acordării chiriei a vreunui termen de la înstrăinarea locuinței(divorț)pt a beneficia dinou de acest drept?

  4. [quote name=”t-rex”]un sistem corupt pana in maduva oaselor! va trebuie bani de chirie?! salariul nu va mai ajunge?! nici asa zisul salariul de merit de 50%?! care fie vorba, il incaseaza doar jmecherii donatori la sefi! rusine! cand m-am angajat nu era vorba de acesti bani. acum ne-am jmecherit! ne luam mertane si audi dar cica stam in chirie! cumparativa ma casa! si mai terminati dracu cu cerseala! mafiotilor! Bravo colegul. MARE DREPTATE

  5. Dar cu cele 45 de zile de CO platite la care avem legal dreptul, dar din care ne sunt platite doar maxim 33 de zile? Daca avem ghinionul sa prindem si sarbatori legale in timpul CO ajungem sa ne plateasca si mai putin de 30 de zile de concediu. Nu ni se calculeaza CO nici la ore in sarbatorile legale nici in week-end, nici nu ni se platesc, deci pierdem de doua ori. Or fi consecutive zilele, dar legea spune clar ca sunt platite. Calculati va rog banii care ne-au fost furati, 12 – 15 zile neplatite in fiecare an de cand lucram. Pentru drepturile noastre nu exista justitie?

  6. Mare problema pt.cei care primesc chirie că le-a scăzut cu 150/200 de lei față de lunile anterioare.Dar oare cei care plătesc rate și a crescut euro ce sa mai zică.Numai cei care primesc chirie se plâng la nesfârșit .Poate la anul se aproba legea cu ajutorul de aprox.500 lei lunar și restul sa ii pună ei pt a avea o casa a lor.Atunci sa vedeți nemulțumiri și adevărate drame.

  7. Dnule Teoroc , sper sa lamuriti situatia pentru ca este dezastruoasa!Pe noile fluturase la rubrica Salariu functie baza este trecut 2495 lei si 3
    randuri mai jos la salariu functie majorat cu OUG 62/2017 TOT 2495 lei. In cazul sporului de 100 lei de la reintegrare sociala exista un rand unde scrie ca acest spor, citez „Spor 100 lei majorat cu 25%, respectiv 10%” rezulta 125 lei. Fizic, dar si matemtic crifra 100, majorata cu 25% initial si ulterior cu 10 % are ca rezultate 137,5 lei. Cum e posibil!?!?

  8. Mie chiria mi se pare discriminare.unul care lucrează ca mine aceleași ore.aceleasi ture sa ia cu 14 mil mai mult.Toti acesti bani pentru chirie.ceilalti care am luat o casă putem .Eu inteleg sa te ajute 5 ani sa faci si tu putin cheag.dar dupa aia pe tine te doare in spate.inteleg sa iei chirie dacă ești detașat în interes de servici.De ce nu da chirie la toata lumea sau ministerul împreună cu statul sa creeze imprumuturi pentru angajat.garantate.cu o dobândă accesibilă.Asta este discriminare.aia care iau chiria nu muncesc mai mult pentru banii aia.

  9. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Nu as acuza astfel. Faptul ca a fost crescuta baza de calcul la chirie nu e un gest chiar anti-salariati. Plus ca tot aflam date. Si se pare ca „greseala” si-ar avea sursa si prin instructiuni mai vechi ANP pe care le tot rasucesc[/quote]
    D-le presedinte ,ANP, cu specialistii 😮 lor „rasuscesc” orice, doar,doar o fi in defavoarea salariatilor…..
    Poate au stabilit de (mai)sus ca si criteriu de performanata,sa faulteze subordonatii din orice pozitie….
    Parca nu-i tocmai in regula…

  10. Corect ar fi ca dreptul de chirie sa fie limitat la 1 an ,maxim 2 ani ( ca un sprijin pana la achizitionarea locuintei).. Nu e corect ca unii colegi sa ia chirii de 1500 – 2000 de lei pe timp nelimitat ( multi ii folosesc ca bani de rate pt case ) .. Unii colegi au bagat divort doar ca sa poata beneficia de acest drept..

  11. [quote name=”Raducu alin”]Eu pe luna septembrie am avut baza de calcul pt chirie 2100 lei iar in octombrie dupa marire cu 10% am avut 1900[/quote]
    Ai avut o marire care scade , nu stiai?Inventie proprie marca Romanica.Stai sa vedem de la 1 ianuarie.

  12. in luna octombrie(pentru salariul din luna septembrie) imi apare pe fluturas, venitul net pentru chirie la 2500 lei, iar in luna noiembrie(pentru salariul din octombrie) imi apare suma de 2100 ! :)))) hai ca nu a scazut mult

  13. Salut, la Baia Mare s a tăiat din chirii intre 100si 300lei în funcție de vechime bănuiesc, cel puțin eu am pierdut cat am câștigat cu majorarea de 10 %, deci sunt pe 0 cu majorarea

  14. [quote name=”Raducu alin”]Eu pe luna septembrie am avut baza de calcul pt chirie 2100 lei iar in octombrie dupa marire cu 10% am avut 1900[/quote]

    esti un caz „fericit”. Altii au avut scaderi mult mai mari!

  15. Eu pe luna septembrie am avut baza de calcul pt chirie 2100 lei iar in octombrie dupa marire cu 10% am avut 1900

  16. Nu as acuza astfel. Faptul ca a fost crescuta baza de calcul la chirie nu e un gest chiar anti-salariati. Plus ca tot aflam date. Si se pare ca „greseala” si-ar avea sursa si prin instructiuni mai vechi ANP pe care le tot rasucesc

  17. Și la craiova sunt probleme de calcul, financiarul este varza, dacă pui o întrebare nu știu sa răspundă, contabilul șef decontează după bunul plac biletele de odihna, medicamentele, decontarea transportului co, etc . Mai are tupeu sa comenteze și pe Facebook contabilul șef .

  18. Da – suntem atenti la asta. Multumim pentru detalii. Dar si la L285/2010 care a crescut brut fara afectare net in vederea suportarii de la buget a contributiei la pensii majorate prin L263/2010. Iar acum ar trebui sa treaca pe net efortul respectiv. Se cauta solutii pe intreaga structura de aparare. Au avut deja loc intaniri.

  19. Se exceptează de la plata contribuțiilor de asigurări sociale următoarele venituri:

    c) veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar în activitate, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special care își desfășoară activitatea în instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, pentru care se datorează contribuție individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
    Avand in vedere paragraful de mai sus din codul fiscal penitenciarele din ANP nu plateau contributia unitatii la CAS. Trebuie vazut ce se baga in brut-ul nou al lunii ianuarie 2018. Pt ca daca la brutul din 2017 se adauga doar majorarea de 25% promisa si 5.2% contributia unitatii, dupa care se aplica CASS 10%, CAS 25% + cotă suplimentară de CAS ( 4% conditii deosebite, respectiv 8% conditii speciale ) si impozit de 10%, in final o sa avem un venit net mai mic decat cel din luna decembrie 2017.
    Exemplu Brut FPSS decembrie 2017 = 4000 lei.
    CAS=420(10.5%), CASS=220(5.5%), VN=3360, impozit(16%)=538, rezulta sal net=2822 lei la care se va adauga norma de hrana.
    Ianuarie 2018 o sa avem brut 2016+25% majorarea promisa+5.2% contributia unitatii la CASS. Deci brut ianuarie 2018 =4000+1000+208=5208 lei. Dupa care… CAS=1719(25%+8%), CASS=521(10%), VN=2969, impozit(10%)=297, rezulta sal net=2671 lei la care se va adauga norma de hrana. Clar se vede o diferenta in minus de 151 lei .
    Daca totusi in brut o sa fie prinsa si contributia unitatii la CAS de 20.8% (care in momentul de fata nu se plateste) atunci o sa avem :
    brut 2016+25% majorarea promisa+5.2% contributia unitatii la CASS+20.8%. Deci brut ianuarie 2018 =4000+1000+208+832=6040 lei. Dupa care… CAS=1993(25%+8%), CASS=600(10%), VN=3447, impozit(10%)=345, rezulta sal net=3102 lei la care se va adauga norma de hrana. Si in final, in acest caz, vom avea un plus de 280 lei .
    Trebuie vazut din timp in ce fel se va face pt personalul din sistemul de aparare trecerea in brut a contributiilor unitatii avand in vedere prevederile codului fiscal art.138 si art.141.

  20. Sunt sigur ca sunt greseli voite,lucrez la Pnt Gaesti,acum am luat cu aproximativ 130 lei mai putin decat lunile precedente(am lucrat toata luna,la tura,fara concedii sau ture libere care sa.mi fi afectat negativ salariul net).

  21. Pai pe ideea de donatori, tot asa ar putea fi definiti si cei care renunta la acest drept prevazut de o lege organica, nu? A primi ceva prevazut de lege nu este chiar o [i]jmecherie[/i]

  22. un sistem corupt pana in maduva oaselor! va trebuie bani de chirie?! salariul nu va mai ajunge?! nici asa zisul salariul de merit de 50%?! care fie vorba, il incaseaza doar jmecherii donatori la sefi! rusine! cand m-am angajat nu era vorba de acesti bani. acum ne-am jmecherit! ne luam mertane si audi dar cica stam in chirie! cumparativa ma casa! si mai terminati dracu cu cerseala! mafiotilor!

  23. Domnule Ștefan Teoroc, cum se face ca in secolul XXI ANP nu are nici la ora asta un tipar de calcul pentru tot sistemul? Stiu ca s-au angajat foarte mulți informaticieni in sistem și nu numai in rândul subofițerilor ci și in rândul ofițerilor capabili de rezolvarea acestei probleme. Cum se poate ca doi salariați din muncind o luna întreaga, aceleași sporuri, dar au salarii diferite cu o diferența consistentă? Va mutumesc!

  24. Daca va uitati la ce urmeaza in plan salarial, va raspundeti singuri. In 2017 totul a inghetat (am reusit nesperat cresteri din sal de merit si alte majorari dedicate domeniului nostru). La fel si in 2018, cu diferenta ca apare o majorare de 25% care apoi dispare aproape integral – neutralizata de balaria cu mutarea contributiilor. In rest, gheata la mal. Am mai spus, cel putin opinia mea este ca nu se pot aplica doar parti din noul cadru normativ definit prin L153/2017

  25. Suntem in 2017, trecem in 2018.. Avem vreo sansa ca macar la anul sa se actualizeze venitul net al chiriilor cu anul in care traim???

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)