www.snlp.ro Web analytics

Intram pe contributivitate reala! Si noi care credeam ca scapam pe crestere

teapa

Poate nu ati observat din prima, dar tocmai am intrat pe contributivitate reala. Nici noi, la timp, pentru ca nu a fost nicio consultare pe OUG 82/2017 in legatura cu care protesta BNS in comunicatul de prea din articolul anterior. Toti am luat-o de-a gata, adica publicata si in vigoare! Tocmai ne faceam calcule in urma „solutiilor guvernamentale” din OUG 79/2017 care a mutat contributiile pe angajat si ne dadea cu plus pentru ca noi nu prea aveam ce contributii sa mutam intrucat o cantitate substantiala de prevederi legale ne exonera de contributii.

Astfel incat, majorarea de 25% de la 1 ianuarie 2018 nu ar fi fost neutralizata in majoritate ca in restul sistemului public ci „in minoritate” intrucat niste contributii din brut se plateau si pentru noi de prin 2011, contributii crescute anterior prin Legea 263/2010 (sistemul unitar de pensii) dar tinute departe de venitul nostru net protejat prin Legea 285/2010 (salarizarea pe anul 2011). Prin urmare aproape ca ne miram de generozitatea executivului cand am aflat ca urmeaza un atac. Nu era foarte clar sub ce forma se va materializa intrucat niciun proiect nu iesise inca la lumina. Apoi, din intuneric – direct in Monitorul Oficial! Cum s-ar spune, n-am avut nicio sansa! 

Iata prevederea cu pricina din OUG 82/2017 precum si motivarea ei:

OUG 82/2017 – extrase:

(…)

Având în vedere că prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevăd majorarea drepturilor salariale cu 25%, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru întreg personalul plătit din fonduri publice, şi ţinând cont de necesitatea asigurării unui tratament nediscriminatoriu între categoriile de personal din sectorul bugetar, se impune abrogarea alin. (2) al art. 31 din Legea nr. 223/2015.

Totodată, este de precizat că neadoptarea acestei măsuri ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat pe anul 2018.

(…)

Art. VI

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, articolul 31 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 31

(1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Termenele de declarare şi de plată a sumelor reprezentând contribuţiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislaţia fiscală pentru declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale.”

(…)

Iata si vechea forma a art 31 din Legea nr. 223/2015, cu celebrul alin 2 care a devenit deja istorie:

Legea 223/2015 (neactualizata) – extrase

Art 31

(1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut, iar în situaţia în care aceasta este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţia individuală la bugetul de stat se calculează în limita acestui plafon.

(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia individuală la bugetul de stat, suportată de personalul prevăzut la art. 1, nu va diminua soldele/salariile nete realizate lunar.

(3) Termenele de declarare şi de plată a sumelor reprezentând contribuţiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislaţia fiscală pentru declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale.

In 2018, ceea ce ne salveaza de la pierderi salariale, este diminuarea impozitului de la 16% la 10%, altfel trebuia sa mai aduce bani de acasa pentru a suporta noile contributii. Cu acesta diminuare de impozit suprapusa pe cresterea de 25% de la anul, scapam cu ceva majorari… minore. Dar in orice caz, calculele nu indica inca scaderi salariale. Intrucat ANP nu a ajuns inca la concluzii (nici nu stim daca s-a apucat de estimat), pana una alta avem niste concluzii partiale dinspre MAI care ar fi stabilit ca efectul acestei bulibaseli asupra buzunarelor noastre se materializeaza, la anul, in fantastice cresteri salariale cuprinse intre 2% si 4,5%.

15 COMMENTS

  1. Buna ziua!Ce se intampla cu sporul de week-end de la 1 ianuarie?Se aude tot mai puternic ca nu s-ar mai plati!!!!La noi cum ramane cu plafonarea sporurilor la 30%,cei din medical au inceput aceste negocieri,la noi cand????

  2. „Tinând cont de necesitatea asigurării unui tratament nediscriminatoriu între categoriile de personal din sectorul bugetar” dupa 01.01.2017 vor disparea, logic, si aliniatele cu obligatiile interdictiile din legea noastra, deci o sa ma inscriu intr-un partid si o sa fac si propaganda la locul de munca, o sa imi gasesc dupa program si un alt loc de munca in legatura directa cu ceea ce fac la serviciu, etc. Daca nu se abroga aceste interdictii si obligatii discriminatorii, in conformitate cu prevederile OUG 82/2017 mergem in instante ca discriminatii au intotdeauna castig de cauza.

  3. Un coleg – nu e tocmai o problema treaba de la interne / acolo s-au produs niste abuzuri de drept / isi regleaza lucrurile interne / problemele vin din alta directie / socotim, calculam, ca de obicei / in scurt timp informam in detaliu / incercam pe cat posibil sa preintampinam probleme la trecerea in 2018 insa pe alocuri se pare ca totusi vor fi

  4. [quote name=”gramatica”]Constantine la intrarea in sistem ai fost verificat si gramatical sau doar inaltime si greutate. Mama ei de gramatica, bine ca vrei drepturi ca limba romana e ucisa de tine. Pune mana pe carte omule ca rad detinutii de tine.[/quote]

    Nu stiu cine esti si ce vrei,dar din ce am observat eu majoritatea care lucrati in acest sistem va da-ti atat de mari de ziceti ca lucrati la nasa si cind colo sunte-ti vai de steaua vostra…iti doresc succes profesore.

  5. Domnule Teoroc, parca nu sunt de ajuns problemele si surprizele pe care ni le-au pregatit guvernantii se pare ca ministrul de interne Carmen Dan ne mai pregateste inca una de proportii:
    ,,Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, că susţine în continuare eliminarea prevederii din Statutul Poliţistului care permite ieşirea la pensie a poliţiştilor la vârste de 44 şi 49 de ani, precizând că trebuie să rămână pensionarea la vârsta standard.”
    Ce ar insemna acest lucru? Ne puteti explica?
    Ce ne puteti spune? Se pare ca ea sustine ca are sprijinul senatorilor si deputatilor necesar ca sa efectueze modificarile in plan legislativ cat mai curand? Sindicatele nu le pregatesc si lor o surpriza de proportii?Cred ca e momentul sa va uniti toate sindicatele pe acesta tema si sa luati atitudine cat mai curand pentru a nu ne pune in fata faptului implinit.

    http://www.stiripesurse.ro/carmen-dan-le-da-lovitura-de-gra-ie-poli-i-tilor-sustin-abrogarea-prevederii-care-permite-iesirea_1232752.html

  6. daca se va majora salariul minim pe economie la 1900 lei de la 01.01.2018, se vor mai aplica prevederile prin care se stabileste ca Salariul de functie sa nu fie mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara grantat in plata?

  7. Din cate stiu eu valoarea contributiilor pe care le plateste acum un angajator pentru „conditii speciale” de munca este de 33% din fondul de salarii, iar dupa cum suna ordonanta asta inseamna ca le vom plati noi si pe astea de la 1 ianuarie. Da nasol la calcul….

  8. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Adrian / IT-ul avand scutire de impozit – acum are probleme la mutarea contributiilor raportat la majorarea de 25% intrucat aceasta diminuare de impozit de la 16% la 10% (care la ei nu se va simti intrucat neavand impozitare nici nu are ce sa se diminueze) era de natura a atenua efectul mutarii contributiilor / per total in ce ne priveste situatia apare ceva mai grava chiar, dar acum ne evaluam exact situatia si vom informa intocmai urmand sa luam deciziile de cuviinta in plan sindical[/quote]
    ”ceva mai grava”???adica,ni se vor taia salariile???cand vom afla,atunci cand nu se mai poate face nimic???

  9. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Adrian / IT-ul avand scutire de impozit – acum are probleme la mutarea contributiilor raportat la majorarea de 25% intrucat aceasta diminuare de impozit de la 16% la 10% (care la ei nu se va simti intrucat neavand impozitare nici nu are ce sa se diminueze) era de natura a atenua efectul mutarii contributiilor / per total in ce ne priveste situatia apare ceva mai grava chiar, dar acum ne evaluam exact situatia si vom informa intocmai urmand sa luam deciziile de cuviinta in plan sindical[/quote]

    multumesc pt raspuns / acum, mai mult ca niciodata credem ca ar trebui sa comunicam cu cei din M.A.I pt a initia actiuni comune sindicale cu scopul de a ne proteja drepturile!!

  10. Adrian / IT-ul avand scutire de impozit – acum are probleme la mutarea contributiilor raportat la majorarea de 25% intrucat aceasta diminuare de impozit de la 16% la 10% (care la ei nu se va simti intrucat neavand impozitare nici nu are ce sa se diminueze) era de natura a atenua efectul mutarii contributiilor / per total in ce ne priveste situatia apare ceva mai grava chiar, dar acum ne evaluam exact situatia si vom informa intocmai urmand sa luam deciziile de cuviinta in plan sindical

  11. Constantine la intrarea in sistem ai fost verificat si gramatical sau doar inaltime si greutate. Mama ei de gramatica, bine ca vrei drepturi ca limba romana e ucisa de tine. Pune mana pe carte omule ca rad detinutii de tine.

  12. alta chestie, pentru cei din I.T. se pare ca se poate ! sa nu plateasca deloc impozit dupa ce au facut putin scandal… pt noi cei din sistemul din aparare nu se poate? chiar in halul asta am ajuns?

  13. adica de la anul vom plati si noi toate contributiile? , noi,cei din sistemul de ordine publica si siguranta nationala aveam unele exceptii/beneficii.. Unde mai este statutul special? doar obligatii? DREPTURILE????

  14. Teoretic dreptul si conditiile lui se activeaza de la dobandirea calitatii de fpss / de la acel moment in viitor se verifica aparitia si indeplinirea conditiilor

  15. Domnule Cristian Tudorache am si eu o intrebare pt dumneavoastra.Daca acum 12 am avut o proprietate pe care am vinduto pot lua chirie,mentinez ca lucrez in sistem de un an.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)