www.snlp.ro Web analytics

Negocieri colective la impuse. Civilii vor avea contract colectiv

Ohow-to-mend-bad-laws-that-fall-between-cracks-of-union-state-and-concurrent-lists.jpgUG 82/2017, pe langa faptul ca impus (fara o minima consultare legala), contributivitatea pentru pensiile militare, a mai facut ceva si anume a impus negocierea colectiva a… modificarilor codului fiscal. Cumva guvernul incearca sa se acopere aratand ca a facut ce tine de executiv si anume a asezat partile la masa. Altfel – amenda pana la 10.000 lei. Angajati si angajatori sunt obligati sa se intalneasca pentru a se informa reciproc cu privire la mutarea contributiilor pe angajati sens in care trebuie semat un act. 

O noua ciudatenie legislativa pe lista deja lunga. Mai intai sunt mutate cu japca si ignorand opozitia partenerilor sociali, apoi se pretinde acest simulacru de negociere in care subiectul ar fi strict „informare privind modificarea codului fiscal” sau cel putin ideea aceasta incearca sa o induca Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social (MCPDS) care a preluat de la Ministerul Muncii tot ce tine de negocieri si contracte colective. 

Captură de ecran din 2017.12.09 la 16.32.58.png

Avand in vedere prevederile blamatei OUG 82/2017, SNLP a sesizat conducerea ANP in cadrul ultimei sedinte a Consiliului de conducere ANP, cu privire la faptul ca noile norme nu disting intre categorii de institutii si salariati, obligand la negociere in regim de urgenta. Ne-am gandit sa salvam totusi ANP de o amenda substantiala, neprevazuta in buget:

Art. VII

(1) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, iniţierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare.

(3) În aplicarea prevederilor alin. (1)-(2) şi prin derogare de la prevederile art. 135 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţi ai federaţiei sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii salariaţilor.

(4) În aplicarea prevederilor alin. (1)-(2) şi prin derogare de la prevederile art. 135 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor.

Avand in vedere atat cadrul susmentionat cat si situatia de la nivelul grupului de unitati ANP, de luni se vor pune la punct negocierile pentru actul aditional (formal) la Acordul colectiv pentru functionarii publici cu statut special, dar, ceea ce este mai interesant, se vor relua negocierile si pentru Contractul colectiv pentru personalul civil. Acestea din urma au fost blocate din cauza unor divergente cu MJ, plecand de la zilele de concediu suplimentare solicitate de noi, dar si privind alte drepturi. SNLP a initiat conflictul colectiv de munca, insa MCPDS a refuzat medierea pe motive juridice alambicate. 

Acum, pe baza OUG 82/2017 MJ/ANP, vrand-nevrand, trebuie sa se repuna la masa si daca in ce priveste Acordul, totul e relativ formal, cu Contractul situatia este mai complexa. In orice caz, putem spune cu certitudine ca si cei poate 200 de civili care muncesc in sistemul penitenciar vor recastiga un act colectiv de munca asa cum au avut incepand cu 2008 dar care a expirat in urma cu cativa ani fara posibilitatea de a finaliza alte negocieri.

 

3 COMMENTS

  1. bine ai revenit / scrie in text / se face un pv / deschide si link de pe imagine MCPDS

  2. Cine participa la negoieri in cazul celor doua sindicate? Ce se intampla daca nu se ajunge la un consens angajat-angajator?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)