www.snlp.ro Web analytics

Remedii compensatorii. Cati detinuti trec de filtrul instantelor?

Captură de ecran din 2017.12.12 la 21.51.11.pngDin 16 noiembrie 2017 ANP a inceput sa transmita in fiecare zi de luni, cifrele actualizate privind numarul de detinuti liberati in termen prin efectul Legii 169/2017 (remediile compensatorii) sau propusi pentru liberare conditionata. Inainte de a prezenta cifrele, ar fi bine sa retinem ca procentul detinutilor care trec de filtrul instantelor fiind liberati conditionat pe baza propunerilor din unitati, se incadreaza intr-o marja de 60-70% dintre cei propusi. Deci instantele nu par foarte impresionate de conditiile necorespunzatoare de detentie.

Captură de ecran din 2017.12.12 la 21.44.18.png

 

În perioada 19.10 – 15.11.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a
Penitenciarelor au fost puse în libertate, la termen, un număr de 674 de persoane.

 

În perioada 19.10 – 19.11.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, la termen, 701 persoane.

 

În perioada 19.10 – 19.11.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, 701 persoane. De asemenea, a fost admisă, de către instanțele de judecată competente, liberarea condiționată pentru 1265 de persoane.

 

În perioada 19.10 – 10.12.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, 801 persoane. De asemenea, a fost admisă, de către instanțele de judecată competente, liberarea condiționată pentru 2004 persoane.

2 COMMENTS

  1. Nu e greu de imaginat ce strategii postliberare au „ei”.Vor veni cu o lege, sau mai sigur cu o oug, in care vor accorda ceva facilitati celor care angajeaza fosti chiriasi de puscarie.Dar cine sa angajeze multirecidivisti necalificati,indisciplinati,asistati pana in ultima zi si fara un cult al muncii sau datoriei?Ei bine,strategii nu vor fi vinovati ptr ca ei isi doresc reintegrarea in societatea cu multi someri,analfabeti si cu cresterea economica cea mai mare din UE,dar,ori cetateanul(fost puscarias) nu-si doreste o asa reintegrare fortata ,ori nu-i trebuie bunastarea fortata….ori societatea (patroni,oameni de rand care nu au de niciunele) nu-l ajuta in reintegrarea (in absolut) totala si-l discrimineaza sau e nepasatoare la nevoile semenilor si se comporta cu cruzime.

  2. Pâine și circ. Pentru a veni în întâmpinarea interesului opiniei publice, statul român este pregătit cu statistici la zi ca să arate cât de necesară a fost această lege, cum a făcut el justiţie restaurativă și ce efecte minunate a avut legea. Ca și în arenele romane, distracţia poporului era circul. Spectatorii mâncau pâine cât timp se uitau la circ și făceau atmosferă. Cam așa mi se pare și interesul opiniei publice. Dar scopul statisticilor este, de fapt, o metodă de informare a Curţii europene a drepturilor omului, că poate vede cineva de-acolo că statul s-a conformat deciziei din aprilie. Despre statisticile privind rata criminalităţii, a riscului de recidivă după liberare, numai de bine. Astea de ce nu sunt prezentate „opiniei publice”? Pentru că pe opinia publică o interesează eficienţa legii reflectată în statistici? Nu o realitate pe care o trăiește zi de zi? Statul român ar trebui să spună ce a făcut pentru reducerea riscului de recidivă după liberare, pentru că, din câte știu, așa, ca opinie publică, este cam de 40%. Cine știe mai bine procentul, să mă corecteze. Strigăm „hai, liberare!”, dar ce facem cu liberaţii? O întrebare la care statul nu are decât strategii, pentru că el este un mare strateg, dar de interior, nu de exterior. Vidul de acum din pușcării se va umple repede și definitiv, pentru că „ce val, ca valul trece”. Vom vedea cu ce găselniţe „strategice” va mai veni statul, pentru că numai inteligenţa este mărginită.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)