www.snlp.ro Web analytics

De ce fluctueaza salariul lunar desi muncim acelasi numar de ore?

Multe sesizari au fost primite in ultimele luni cu privire la posibile greseli in calculul salariilor. Au fost constatate diminuari de salariu desi numarul de ore de munca prestate, precum si conditiile de munca, de la o luna la alta, au fost chiar identice. Aceasta fluctuatie are o anumita explicatie si a aparut, ca fenomen, din luna mai 2017. Sa intelegem de ce.

Ne mai amintim acest act normativ in care am luptat sindicaliceste sa fim introdusi (a se vedea textul evidentiat cu rosu, mai jos)? Sau uitam foarte repede motivele pentru care ne este mai bine si incepem sa vedem imediat doar lipsurile? Aceasta lege a produs doua efecte in sistemul nostru si anume, a adus mai devreme (aprilie in loc de august) acordarea celei de a doua transe (10%) din salariul de merit (pentru care am organizat in 2016 cele 50 de mitinguri in 3 saptamani) si a schimbat baza de calcul pentru doua drepturi: majorarea de 75% si sporul de pericol de 30%.

LEGE nr. 115 din 24 mai 2017 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative

4. (2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna aprilie 2017, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specifice acestui domeniu de activitate, acordate proporţional cu timpul efectiv lucrat – pe baza pontajelor, şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază/salariul funcţiei de bază/solda funcţiei de bază, precum şi drepturile salariale acordate pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică sau, după caz, pentru risc şi pericol deosebit se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit, al cărei/cărui cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

In baza prevederii legale susmentionate, incepand cu salariul din 10 mai 2017, baza de calcul pentru majorarea de 75% si pentru sporul de pericol de 30% este complet diferita fata de cea anterioara si produce respectivele fluctuatii salariale. Daca per total este mai bine ca inainte pentru ca noua baza este mai mare, atunci cand avem zile de concediu (de orice tip) sau de invoire platita, baza pentru cele doua drepturi scade.

Motivul este acela ca in baza anterioara de calcul pentru cele doua drepturi se gaseau elemente fixe si sporuri permanente (misiune permanenta, salariu de merit, grad, gradatie, indemnizatie de comanda) in timp ce din noua baza de calcul, respectiv salariul de functie (SF), „au iesit” gradul, gradatia si indemnizatia de conducere dar au intrat sumele compensatorii care sunt in SF si sunt de fapt sporuri procentuale (praf, antena, TBC, noapte etc), iar aceste sume compensatorii corespunzatoare unor foste sporuri pentru conditii de munca nu se acorda in concediu (desi SNLP sustine ca in mod gresit). De aici si usoara scadere salariala dupa luna in care ati avut concediu!

 

16 COMMENTS

  1. Formula calcul spor: SBL2009*procent spor*nr.ore lucrate cu sporul respectiv/nr.ore lucratoare. Nu omite ca suma rezultata iti apare rotunjita pe fluturas.

  2. 1.Eu lucrez numai supraveghere.2.repet: plata efectivă /ora , nu este la fel in nicio luna.m am făcut înțeles???

  3. [b]#13 Bizaar[/b] – bizar e ca articolul spune in mod foarte clar ca sf fluctueaza in functie de suma compensatorie si alte elemente. Daca celelalte elemente sunt aceleasi, daca sporurile sunt aceleasi si nr de ore lucratoare sunt de asemenea aceleasi, pe ce calcul sa-ti iasa un alt SF ?
    Bizaar, e suficient ca intr-o luna sa lucrezi pe o alta functie care presupune alte soruri si…gata. SF devine altul. Acolo unde elementele fixe din componenta SF nu se modifica iar suma compensatorie este compusa din ACELEASI sporuri rap[ortate la acelasi nr de ore lucratoare, nu trebuie sa fie diferente. Dar, REPET: nu exista diferente DOAR DACA aiprestat sub incidenta ACELORASI sporuri. E deajusn ca o tura sa olucrezi pe alta functie care presupuen alte sporuri si SEMODIFICA SF. Acum e clar ? Apropos: esti constient ca nu potiprinde consecutiv acelasi nr de ore lucrate cu spor de noapte, nu? Chiar si 12B -ul se modifica functie de oreleefectiv prestate…

  4. Eu as posta fluturașii ca sa vedeți diferențe nu numai atunci când iau concediu , dar și in lunile complete. Daca împarți nr de ore la cât am încasat pe un anume spor, ca sa reiasă exact plata pe ora muncita(indiferent de spor)cuantumul este total diferit de la o luna la alta. Inclusiv in luni cu același nr de ore.nu mai vb in perioada concediului, la 15 zile -750 RON.

  5. Dar faptul ca ni se platesc maxim 30 de zile din cele 45 de zile de CO specificate in lege ca si „zile de CO platit”?

  6. [b]#9 Aaa[/b] – este posibil avand in vedere nr. de ore cu 75%: – diferenta de 64 de ore plus lipsa sporurilor de la inceputul lunii (pentru ca asa deduc) pana pe data de 21. Dupa cum ai citit (presupun) in articol, baza la care se raporteaza 75% si pericolul este fluctuanta, functie de cuantumul sporurilor (suma compensatorie). Daca in luna respectiva ai venit la serviciu doar 4-5 ture, evident ca suma compensatorie s-a diminuat semnificativ.

    [b]#10 Ion[/b] – realitatea difera de la caz la caz. Cand faci comparatie, nu o mai face cu luna precedenta. Iti recomand un soi de comparatie daca tot vrei sa vezi diferenta. Fa-ti calculul strict pe luna pentru care primesti salariul. Si anume, O data iti calculezi cat ai fi luat pe luna completa demunca si cat ai luat cu 15 zile concediu. In fiecare luna ai alta baza al SF. Este inutil sa faci comparatii cu luni precedente in care SF difera.

    Citind articolul, incercat sa intelegeti tehnic ce se intampla cu venitul in cazul efectuarii concediului de odihna.

  7. Domnuke Teoroc un agent cu 20 de ani vechime,la 15 zile de C.O.,pierde 700 ron.
    Asta e realitatea .

  8. Este posibila o „scădere” a salariului cu 800-950 lei față de luna precedentă, o spun din propria experiență, CO până în data de 21, 900 lei mai puțin decât în luna precedentă, dar 12 ore cu 75%,fata de 76 in luna precedentă, plus că în luna in care am fost in concediu au fost 22 zile lucrătoare fata de cealaltă luna in care au fost 20, acest lucru determinând și el valoarea sporurilor ( in lunile cu mai puține zile lucrătoare valoarea valoarea sporurilor este mai mare )

  9. intr-o luna de concediu se constata oricum un minus salarial din absenta sporurilor de conditii de munca si a majorarii de 75% / noi in articol tratam diferentele intre o luna similara dinainte de mai 2017 si una de dupa luna mai 2017

  10. Sunt deja 3 sume diferite indicate. Insa diminuarea nu are cum sa fie atat de mare pe net. De vazut cat este exact pericolul si 75% ca valoare intr-o luna normala. Apoi ele atat cat se acorda in functie de munca prestata in sambete/duminici in luna respectiva, se calculeaza doar la o baza mai mica nu se taie!. O baza in care nu mai sunt sumele corespunzatoare sporurilor de prezenta dar se mentin alte alemente asa cum am explicat. Majorarea de 75% si sporul de 30% in putine cazuri fac impreuna per total 800 de lei net; sa existe o diminuare cu 800-950 lei doar din aceasta cauza, este imposibil!

  11. Care usoara scadere cand vii din concediu….te rupe la bani!Daca stai 3 sapatamani in coincediu,iei cu 500 mai putin!Asta e usoara scadere?

  12. referitor la concediul de odihna se pierd foarte multi bani..,,nu o usoara scadere,,cum explica mai sus..la 20 de zile de concediu se pierd in jur 950 lei..asta pare usoara scadere???????dar magistratii si cei din ANP de ce nu pierd la concediu de odihna..iti este si groaza sa mai mergi in concediu pentru ca luna urmatoare esti dărâmat cand iei salariul..mi-ar plăcea sa primesc raspuns..pt usoara scadere…

  13. Vorbiți de o ușoară scădere salarială pe timpul efectuării concediului?.Daca după efectuarea unui nr.de 15 zile de concediu pt.cineva care lucrează în ture pe secție pierderea este de aprox 800 lei atunci ce mai este de spus.Inmultiti 3 ture de concediu într-un an și vedeți care este pierderea.

  14. In urma cu ceva vreme se vorbea despre sporurile neacordate pe timpul concediului de odihna. In ce stadiu se afla respectivele demersuri sau s-a renuntat la idee? Cu respect!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)