www.snlp.ro Web analytics

Reprezentativitate rescrisa ca exclusivitate

Atasat aveti Legea dialogului social – forma publicata in Monitorul Oficial al Romaniei ieri 10 mai 2011. Aparitia legii nu trebuie sa produca panica indiferent de efectele acesteia.

Anterior, am facut un scurt rezumat al acestor efecte. Acum, dupa promulgare si publicare, urmeaza sa stabilim actiunile pe care le vom derula in continuare. Criteriile de reprezentativitate si negociere sunt clare, insa aplicarea acestora se va face treptat.

In prezent avem sentinte de reprezentativitate in vigoare si acte colective negociate care nu dispar de maine.

Bineinteles ca totul trebuie luat de la zero, dar asta nu inseamna ca de acum toate sindicatele care nu au peste 50% din salariati ca membri, intr-o unitate, isi pierd reprezentativitatea subit. Competenta de a constata existenta criteriilor apartine instantei si aceasta se realizeaza printr-un proces care nu este tocmai scurt.

Toate organizatiile sindicale trebuie sa-si redobandeasca reprezentativitatea in cazul in care cea existenta a fost obtinuta anterior in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege (conf art 223 din L 62/2011).

Chiar daca multe lucruri nu raman de negociat in sectorul bugetar, cateva facilitati generate de reprezentativitate pot crea neplaceri in caz de pierdere: spatiul pentru sindicat, participarea la consiliile de conducere si la comisiile de disciplina, zilele de sindicat, etc

Chiar in cazul obtinerii reprezentativitatii, participarea la consilii nu mai este obligatorie, la fel si zilele de sindicat sau spatiile – care se pot negocia.

Tinta fiecarui sindicat dintr-o unitate va fi de a reusi sa aiba ca membri peste 50% din salariati, iar la nivel de grup fiecare federatie va urmari sa aiba peste 50% din salariatii grupului, ca membri, pentru a putea fi singura entitate care negociaza. In lipsa procentului, la nivel de unitate se negociaza prin reprezentanti de la federatii iar salariatii nesindicalizati vor fi reprezentanti de omul directorului (reprezentantul salariatilor)

Bineinteles ca vor urma procese interne si internationale, decizii ale CCR si ICCJ si altele. Suntem abia la inceputul unei noi etape.

Goana dupa membri va dezbina sindicatele si nu va garanta procentul minim pentru exclusivitate (cred ca asta este noul sinonim al reprezentativitatii).

Poate mai buna este unitatea dar uneori si aceasta pare o tinta dificila. Dupa ce am luptat asa cum am putut, ramane sa ne adaptam noilor conditii dar nu sa ne resemnam.

Spetele neclare trebuie atacate in instanta si chiar daca instantele interne nu ne dau dreptate, mergem mai departe.

La nivel de grup de unitati ANP, vom initia un dialog cu MJ/ANP pentru clarificarea efectelor legii.

BNS si celelalte confederatii sindicale va propune un pachet legislativ nou prin parlamentari.

Demersurile contra oprimarii sociale si sindicale sunt si ele la inceput.

Unitatea sindicala trebuie pastrata cu orice pret si chiar intensificate actiunile de intarire a organizatiilor. Marile confederatii sindicale au inceput de marti 10 mai 2011 sa trateze oficial problema fuziunii. BNS, Cartel Alfa si CNSRL Fratia sunt cele 3 confederatiii care si-au aratat disponibilitatea pentru o eventuala unificare a miscarii sindicale. Fuziunea confederatiilor, in cazul in care se va materializa, va produce efecte implicit si la nivel de federatii sau sindicate.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)