www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Stimati angajatori, dragi ordonatori...

 

SNLP solicita Ministerului Justitiei sa se aseze la masa dialogului. Din ianuarie 2010, asupra legislatiei salariale aplicabile bugetarilor s-a instalat un val de ceata. Este rezultatul blurat, neclar al unei ambitii guvernamentale de a aplica o lege asumata dar inaplicabila, situatie din care nu poate iesi decat constatand an de an ca este nevoie de legi tranzitorii pentru a evita rigiditatea legii unice.

De 2 ani ne confuntam cu situatii paranormale: legile vechi s-au abrogat dar se aplica, ordonatorii nu se decid sa emita norme de aplicare sau cand au astfel de intentii acestea sunt blocate de Ministerul Muncii, determinarile pentru sporuri sunt din ce in ce mai dificil de efectuat avand in vedere neclaritatile legislative si absenta normelor si asa mai departe.

Respectand linia pe care merge de aproape 3 ani in segmentul salarial, SNLP incearca din nou sa preseze angajatorul pentru iesirea din acest con de umbra. Desi mobilitatea manifestata de ANP in acest domeniu in ultimii ani ne face sa fim sceptici, nu putem abandona lupta. Continuam sa speram ca se pot produce si lucruri pozitive in zona de salarii cu putin aport de specialitate. Cu decizia privind munca suplimentara ne-am lamurit. Am muncit la ea impreuna cu ANP cateva luni, ca sa aflam de putin timp ca discutiile pe proiect se vor relua, asta dupa ce decizia a stat intr-un sertar cam un anotimp.

Vreo 2 trimestre a intepenit pe la MJ si ordinul cu normele de aplicare a unor prevederi salariale, act care nu a fost emis niciodata. La fel modificarea hotararii privind decontarea drepturilor de transport (zace la Guvern de un an), ordinul cu asistenta juridica a personalului sau hotararea cu despagubirile de risc si multe alte acte pe care ni s-a urat sa le tot impingem spre punctul de la care aluneca rapid in zona crepusculara a lipsei de oportunitate decisa la varf.

 


Solicitarea SNLP:

Nr. 119 din data de 13.12.2011


Catre

Dl. consilier Petronel Dobrica
Spre stiinta dlui Leonard Anghel

Stimate domnule consilier

Solicitam intrunirea Comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar in perioada imediat urmatoare cu un singur punct pe ordinea de zi: salarizarea personalului din sistemul administratiei penitenciare.

Cadrul legal:

Pentru anul 2010

5 nov 2009 - se adopta Legea nr. 330 - Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, act care intra in vigoare incepand cu data de 1 ian 2010 (se abroga toate prevederile contrare). Se stabileste obligatia ordonatorului de a emite norme de aplicare in termen de 90 de zile (L 330/2009, art 39). Normele sunt prevazute expres ca obligatie legala a ordonatorului pentru anumite situatii (imputerniciri, sporuri pentru conditii de munca, prima de 50% pentru misiuni speciale, salariati pusi la dispozitie).

25 ian 2010 - se emite OUG nr. 1 prin care se stabilesc reguli tranzitorii in aplicarea Legii-cadru. Cea mai importanta dintre acestea este stabilirea drepturilor salariale ale personalului pentru anul 2010 la nivelul lunii decembrie 2009. Se compune suma compensatorie cu caracter tranzitoriu care se acorda in scopul mentinerii salariilor la nivelul stabilit. In sistemul penitenciar, suma compensatorie contine toate sporurile in afara celui pentru pericol care este evidentiat distinct pe fluturasii de salariu.

Se stabileste regula: (OUG 1/2010, art 1, al 4)Drepturile salariale ale personalului reîncadrat potrivit alin. (3) sunt stabilite la nivelul prevăzut în luna decembrie 2009 pentru funcţiile similare celor pe care a fost reîncadrat din instituţia sau autoritatea care îl preia în structură, subordine sau în finanţare, după caz.”

11 ian 2010 - se emite Ordinul comun al MMFPS si MFP nr. 32/42 pentru monitorizarea şi controlul aplicării prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice ale administraţiei locale

25 feb 2010 - se emite OMJ nr 622 - norme de aplicare a salarizarii unitare in sistemul penitenciar (singurul act cu norme de salarizare emis de MJ). Actul are efecte limitate in timp fiind emis in baza Legii nr 330/2009 (abrogata la data de 1 ian 2011).

Pentru anul 2011

28 dec 2010 - se emite Legea nr 284 - Legea cadru privind salarizareaunitara a personalului platit din fonduri publice, act care intra in vigoare incepand cu data de 1 ian 2010 (se abroga toate prevederile contrare).

Se prevede ca: (L 284/2010, art 21) „Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII, precum şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară - administraţie, sănătate, învăţământ, justiţie, cultură, diplomaţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare, fiecăreia dintre instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională sau autorităţile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor Publice şi cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.”

28 dec 2010 - se emite Legea nr 285 - salarizarea in anul 2011 care stabileste reguli tranzitorii in aplicarea Legii-cadru. Suma compensatorie compusa in anul 2010 se introduce in salariul de baza. Inainte de finele anului 2010 se regleaza in sistemul penitenciar problema sporurilor pentru confidentialitate (se emite OMJ nr 3039/21 dec 2010) si fidelitate (se transmit adrese ANP, in unitatile subordonate).

Se stabileste regula: (L 285/2010, art 2) „În anul 2011, pentru personalul nou-încadrat pe funcţii, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, precum şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare în plată pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publică în care acesta este încadrat.”

Se prevede ca: (L 285/2010, art 17) „În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice vor elabora normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului finanţelor publice, care va stabili şi formula concretă de calcul al salariilor, indemnizaţiilor şi soldelor pentru anul 2011.”

11 ian 2010 - se emite Ordinul comun (MMFPS-MFP) nr.42/77 din 13 ianuarie 2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice.

Pentru anul 2012

Urmeaza adoptarea unui alt act normativ tranzitoriu privind salarizarea unitara a bugetarilor: Lege tranzitorie salarizare bugetari - 2012 si se mentine obligatia ordonatorului de a emite norme pentru aplicarea prevederilor legislatiei salariale.

NOTA 1:

 • Referitor la salarizarea personalului din sistemul penitenciar nu au mai fost emise norme de aplicare ulterior OMJ 622/2010. Pentru anul 2011 au fost initiate mai multe demersuri in directia emiterii de norme, fara finalitate.
 • In prima faza (triml I/2011), s-a elaborat un proiect de modificare a Ordinului comun MMFPS-MFP pentru toate institutiile din structura de siguranta si aparare nationala, proiect care a fost inaintat spre avizare catre ministerele emitente ale ordinului dar nu a fost adoptat.
 • Ulterior (trim II-III/2011) s-a elaborat un proiect de OMJ cu norme pentru aplicarea unei parti dintre prevederile L 284/2010, dar nici acest act nu a fost adoptat pana in prezent.

NOTA 2:

 • Pana la data prezentei solicitari, nu a fost emisa HG privind aprobarea Regulamentului pentru conditiile de munca (categorii de personal, locuri de munca, marimea sporului) si nici nu avem cunostinta despre demersuri ale ordonatorilor in acest sens conform art 21 din L 284/2010. Aceasta stare genereaza atat situatii de ambiguitate in ce priveste determinarile cat si acordarea efectiva a sporurilor preluate in suma compensatorie, din legislatia abrogata (de ex plafoanele maximale pe locuri de munca ale sporului pt TBC/HIV-SIDA, dar face totodata imposibila acordarea unor sporuri nou prevazute cum ar fi cel pentru incordare psihica.
 • Ordonatorul nu a emis norme pentru aplicarea unor prevederi (altele decat cele referitoare la sporuri pentru conditii de munca) cum ar fi majorarea claselor de salarizare pentru personalul implicat in proiecte europene, acordarea majorarii de pana la 50% pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale, majorarea claselor salariale pentru titlul specialist de clasa (art 33 din L 284/2011).

NOTA 3:

 • Inca din perioada de elaborare a noului cadru legislativ salarial aplicabil personalului platit din fonduri publice, SNLP a solicitat angajatorului sa constituie o echipa formata din minim 3 specialisti (DEA, DCEAN. DMRU) coordonati de la nivelul de director general adjunct care sa aiba ca atributii monitorizarea actelor normative adoptate, interpretarea separata sau in armonie cu celelalte institutii din structura de aparare nationala, initierea de activitati pe linia de elaborare a unor norme sau de aplicare a unor prevederi, corelarea actiunilor directiilor de specialitate din ANP pentru o aplicare eficienta a noilor reguli si preintampinarea unor situatii cum a fost cea a intarzierii de 1 an in emiterea deciziilor de reincadrare a personalului.
 • La data prezentei, dialogul dintre organizatiile sindicale si angajator pe aspectele de natura salariala este ineficient, fiind deseori fragmentat de opiniile divergente ale directiilor ANP. Propunerea SNLP urmarea un canal direct si constant de comunicare prin constituirea unei echipe de specialisti care sa lucreze constant pe acest domeniu aflat intr-o permanenta dinamica asa cum se estima si acum 3 ani. Chiar daca se retine nuanta de tardivitate, apreciem ca este necesara o abordarea mai riguroasa a aspectelor din domeniul salarial, aspecte care au incidenta in special in segmentele resurse si juridic.

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #46 Magicianu 30-12-2011 00:18
pentru gigi muschi:
si uite asa ai mancat de Craciun.... ca porc de unde?
0 #45 Gigi muschi 28-12-2011 13:04
Pt magicianu.
Da era subtire, dar gandeste-te daca vinde 30-40 de porci sau mai multi ca era o afacere super pentru toti.
Sforarul si afaceristul sef stie el ce face.
0 #44 magicianu 27-12-2011 22:46
macar pretul era subtire sau ca pe piata???
:lol:
0 #43 Gigi Muschi 23-12-2011 11:28
Pt Any de la Audit
Esti din Jilava si nu stii?
E marele ingamfat Cristi Erwing Micu.
Afaceristul sistemului penitenciar, scolit la ANP cu ceva timp in urma.
Nimic nu stii.
0 #42 Any de la audit 22-12-2011 19:32
Pt. Gigi muschi: cine este ofiterul apropiat conducerii? Este de la logistica? Si daca nu, de ce lipea el astfel de afise? Si daca da (si daca nu), oare aduce curcani de revelion? La Paste ia miei?
-1 #41 Demetriade 21-12-2011 22:03
Pentru S.S.S.D.:
Ce cu talc ai expus tu lucrurile acum...Ai trecut subit de la protocol la colaborare... Intrebare: De protocol de colaborare ai auzit ? Pentru tine sunt doua lucruri distincte ? :)

Pe de alta parte, de la onorurile aduse acestui protocol de colaborare amintind de economia acelei tone de motorina la vaicarelele gen "Lipsa de agenti, masini, soferi, spatii, camere de arest" nu este decat un pas mic, si anume cel al ipocriziei generata de tendinta doar de a spune ceva.....
0 #40 S.S.S.D. 21-12-2011 20:00
Se pare ca unii nu inteleg ce inseamna colaborare sau protocol. Pentru cei care nu stiu in cele mai bune zile puscaria galateana prezinta si 80 ppl la instante, pe langa cei 10-20 ale Brailei sau 5-10 ai Tichilestiului. Greutatea protocolului cade pe umerii galatenilor. Ceilalti devin colaboratori. Sau poate spectatori. Reducerea numarului suplimentar de ore devine un fel de fata morgana. Este usor sa vorbesti din pozitia pistolarului. Limita de vizibilitate a fenomenului este atat de apropiata incat risti sa dai cu capul de ea. Daca privesti problema in ansamblu, ca un fenomen global iti dai seama de adevaratele probleme. Lipsa de agenti, masini, soferi, spatii, camere de arest. E greu sa vrem mai mult si este foarte greu sa putem obtinem putin. Putem sa plangem pe umerii inexistenti ai ANP sau putem pune osul la treaba. Depinde de fiecare.
0 #39 Gigi muschi 21-12-2011 12:00
Domnul Teoroc ce spuneti de urmatoarea situatie la Jilava?
Un ofiter apropiat conducerii a incercat o afacere, a pus un anunt semnat de director ca se vand porci la popota iar peste cateva zile ni se comunica faptul ca nu ami vin porcii. De ce? Simplu pentru ca nu s-au inscris atat de multi oameni cat sa primeasca si conducerea si el sigur purcelusi gratis. Nu se sesizeaza nimeni, scriu asta mai ales cand vad ce spuneti mai sus cu controlul menegerial si audit. Ce-or fi astia?
Prevenirea, aloooooooooooo?
+1 #38 Ștefan Teoroc 20-12-2011 23:40
Poate contesta calificativul inclusiv in instanta, chiar daca nu avem o procedura foarte concreta.

Nu exista o conditionalitat e exclusiva intre sanctiune si o parte dintre calificative.
0 #37 vasilică 20-12-2011 21:37
Citez pe mihaela:
Pt. jackpiratu

Era mai bine să nu intervină sindicatul și să primiți doar 3% în loc de 6% ca acum, dar să-i luați în data de 10 dec ?


Afirmația este puțin falsă. Nu este clar dacă 3% e mai mic decât 6%, deoarece baza la care se face raportarea este puțin diferită. Și de fapt care a fost intervenția sindicatului?
+3 #36 Neamtul 20-12-2011 20:23
Domnule Stefan,conducer ea SNLP Romania,va rog sa-mi transmiteti punctul dvs de vedere in legatura cu acordarea de catre unii directori a unor calificative de N.S,S,B, unor lucratori care nu au fost pedepsiti in decursul anului ,in unele cazuri nici macar atentionati (cu atentionarile care nu exista in lege-gaselnita) ? Ce poate face lucratorul respectiv?Multu mesc!
0 #35 Un nimeni din jilava 20-12-2011 12:33
Un prieten m-a indrumat pe acest site, e ok, il voi vizita des, acum am citit tot sunt incantat.
Domnul Teoroc ma alatur si eu colegilor mei te rog si eu fa-i un bine domnului Demetrescu si solicita ANP-uli schimbarea lui, functia acesata e o palarie prea mare pentru el. Dupa ce ca nu merita aceasta functie isi mai bate si joc de noi razand, crede-ma vorbesc serios, domnul Stroe am si eu impresia ca-si doreste doar asemenea oameni usor de manipulat si fara personalitate, asa cum spunea un coleg al meu, un GHIOCEL.
Am ales numele de "un nimeni" pentru ca atat pentru Demetrescu cat si pentru Stroe suntem toti niste nimeni.Asteptam un cadou de Craciun pe aceasta solicitare.
-1 #34 Demetriade 20-12-2011 09:31
Citez pe S.S.S.D.:
"Daca vine cineva cu alta solutie viabila sa vina cu ea in scris."

Amice, am ceva pus pe hartie. Cui ma adresez ? Unde te pot gasi daca tot te pui la dispozitie sa primesti ceva viabil in lipsa acelui protocol Galati - Braila - Tichilesti.... ?
-1 #33 Demetriade 20-12-2011 09:28
N-am de ce sa ma supar Stefane ! Piratul asta vrea sa-si recupereze cotizatia prin primirea de cadouri de la sindicat. Altceva nu vede. In jurul lui e ceata rau !

Unul ca asta ar fi printre primii la usile SIPA daca s-ar anunta vreo miscare care sa dea cu minus vis-a-vis de cadrele de prin penitenciare, la fel ca la Politie si alte structuri. Oameni ca asta sunt convins ca sunt multi prin sistem. Vor doar drepturi, care mai de care mai comuniste (vezi "mos gerila") fara sa constientizeze rolul unei structuri sindicale.

Prietene pirat, am eu o sacosica pentru tine plina cu de toate, numai lasa-ne cu ineptiile si dejectiile vis-a-vis de sindicat. Nu stii nimic, nu te intereseaza sa stii ceva si faci gargara ieftina pe aici.
0 #32 Jilava 20-12-2011 09:27
Stefan ce trebuie sa facem pentru a schimba un ofiter incompetent din functie?
E vorba de Demetrescu, nu mai rezistam cu acest om.
Te rugam da-ne o solutie oricare ar fi aceasta, nu conteaza, sti bine ca Jilava a percutat la orice si nu se schimba.
0 #31 Silver 20-12-2011 07:45
Domnul Stefan ne scapati si pe noi de Demetrecu? Nu uitati ca ati lucrat in Jilava, atunci erau OFITERI acum sunt tentative. Pe colegii mei ii cheama deacasa cu si fara rost din libere, isi bate joc de noi si la prpriu si la figurat. Va rugam faceti un lucru bun de sarbatori, veti primi numai urari de bine.
+1 #30 Ștefan Teoroc 20-12-2011 01:10
„Deme”, fara suparare, la asa postare - asa reactie!
:-)
0 #29 Ștefan Teoroc 20-12-2011 01:08
Nostalgicule! Mos Gerila... Of ce vremuri! Ne incolonam in liniste si disciplina la Sala Rapsodia si-i spuneam poezia lui nea Gerila de la UGSR, apoi primeam ciocolata chinezeasca si jucaria de plastic si plecam fericiti acasa... Viata simpla, fara nimic in ea.
+1 #28 jackpiratul 19-12-2011 20:38
Bai,demetriade, vezi-ti de treaba ta,nu te mai baga ca musca in c...l calului!nici nu stii despre ce vorbesc aici-canta la alta masa!imbacsit la minte esti tu si cu cine te sustine!daca vi se spune adevarul,va ofuscati!cine a fost in serviciu anul trecut la paranghelia cu pricina,nu a primit nimic?!?!cum e posibil,de ce platim cotizatie?fraie rii care am fost in serviciu=0,ne-a m mai pus si pe liste!...asa va fi si acum!...hai ca ma plictisiti!eu il astept pe Mos Gerila!
-1 #27 Demetriade 19-12-2011 18:25
Copilul nu are nicio vina Mihaela. Omul daca este atat de imbacsit la minte, mai bine si-ar spune adresa sa mergem la el acasa sa-i luam copilul macar pentru acea zi a petrecerii.....
+2 #26 mihaela 19-12-2011 17:36
Continuare

2. Am făcut un efort f. mare de a organiza această serbare pt a se bucura toți copii angajaților din Penit. Rahova.
A fost contractată o firmă de animație care v-a prezenta un spectacol de teatru pt copii, vor fi pictați și se vor organiza jocuri cu toți copii.

Va fi o adevărată petrecere, cu pizza, prăjituri, sucuri , scamatorii, jocuri și bineînțeles va veni și Moș Crăciun cu cadouri, dulciuri și jucării.

Copii se bucură când sunt cu alți copii și în mod special când primesc un cadou de la Moșul într-o asemenea atmosferă de petrecere.

Nu cadoul este important ci bucuria lor de a se întâlni cu Moș Crăciun la tata sau mama la serviciu.

Poate acum ai reușit să înțelegi că toată alergătura noastră de 2 săptămâni încoace este pt bucuria copiilor de a participa la serbare.

Dar dacă nu ai înțeles că una este să-i dai tu un pachet copilului tău și alta este să-i dea Moș Crăciun și să mai facă și o poză cu el care îi va rămâne amintire toată viața, nu aduce copilul și du-i tu pachetul.
+2 #25 mihaela 19-12-2011 17:35
Pt. jackpiratu

Dacă ți-ai da jos plasturele de pe ochi, probabil ai vedea lucrurile în mod corect.
1. La Rahova au fost 225 de persoane pt care a trebuit recalculat salariul din luna în care au primit gradația. Pentru unii chiar din ianuarie 2011, adică pe 11 luni !
Gradația intră în salariul de bază și la ea se aplică toate sporurile, deci nu e DOAR GRADAȚIA trebuia calculată.
Pe de altă parte toate aceste calcule au trebuit făcute de mână de către un singur om( atâția angajați are unitatea la salarizare) deoarece programul informatic nu permitea modificări.
Din data de 17 dec. când s-a dat OK de la ANP pentru acordarea gradației în procent de 6%( nu 3% cât prevede L284/2010) au trebuit calculate și salariile pt luna decembrie.

Nu a fost timpul fizic necesar pt a se calcula toate aceste drepturi bănești până pe data de 10 dec.

De săptămâna trecută sunt gata statele de plată iar săptămâna asta vor intra banii pe card.

Era mai bine să nu intervină sindicatul și să primiți doar 3% în loc de 6% ca acum, dar să-i luați în data de 10 dec ?
0 #24 UMBRA 19-12-2011 13:04
nu tot din combinat a venit si directorul STANCIUC?
0 #23 Demetriade 19-12-2011 08:52
Pentru S.S.S.D.

Sa incepem un pic cu "inceputul". SSSD -ul asta vine cumva de la "sef serviciu siguranta detinerii?".
Pai, daca este asa, inseamna ca esti "facatura" Geaninei Craciun de la Tichilesti. Acest protocol, dupa cum spune Radu Hilohe este o mare pacoste pentru lucratorii de la escorte. Si de ce spun asta? Pentru ca la el au lucrat oameni care nu au habar cu ce se mananca munca de penitenciar. In speta, Geanina Craciun, o directoare ajunsa in varful Tichilestiului dupa 4 (patru) ani de sistem, stim noi si in ce conditii plecata de la Galati si sub aripa cui. Mai e cazul sa vorbim de Tugui, fostul de la Braila?

In fine, mai putin importanta este ascensiunea Geaninei Craciun (traducator combinat - secretariat PNT Galati - director Tichilesti), ceea ce prezinta interes este acest protocol aiurit de pe urma caruia escortistii sunt pusi in fata unor situatii extrem de dificile la instantele de judecata, dupa cum spune si Hilohe. Criteriul de separatie a ppl este incalcat in mod flagrant, sa nu mai punem situatiile in care avem de-a face cu detinuti minori si tineri de la Tichilesti, extrem de violenti verbal la adresa detinutilor majori cateodata. De cateva ori colegii Tichilestiului au fost nevoiti sa apeleze la ajutorul celorlalti colegi pentru a reusi sa-i incatuseze. Imixtiunea asta a muncii unuia in munca altuia nu este deloc de bun augur. Fiecare escorstist isi pregateste detinutii de instanta inca de la plecare, fiecare apeland la metode de siguranta specifice. De ce trebuie ca un alt coleg sa previna sau sa aplaneze un conflict cand unii probabil nu-i intereseaza in ce conditii isi pregatesc escortarea ?
0 #22 RADU HILOHE 18-12-2011 21:24
Programul trebuie schimbat de cattre TICHILESTI si BRAILA nu de cei de la GALATI.
Altfel se da peste cap programul schimburilor si a celor de la Curtea de Apel , care daca nu esti la ora noua in sala,stim ce se intimpla.
Daca s-ar termina cu turismul penitenciar[ace le afaceri] pe care le fac ppl-ii,misiunea noastra ar deveni mult mai usoara.
Protocolul ne ajuta,doar daca dispare.Daca s-ar lucra dupa manual,ar trebui sa plecam mai multe masini si atunci unde este economia de combustibil.
Se face economie pe spatele celor de la escorta care sunt nevoiti,ca sa nu spunem altfel,sa incalce in mod grav separatiunea ppl-ilor.
Toate pina intr-o zi,cind se va produce un eveniment negativ,cu grave repercusiuni asupra celor din escorta si nu numai.

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 11.12.2017 23:22
  modifica L153/2017 dar nu include ceva relevant in ceea ce ne priveste

  Read more...

   
 • finul Alecu 11.12.2017 21:26
  OUG 91/2017 are legatura cu noi?

  Read more...

   
 • eu 11.12.2017 18:53
  sunt foooarte curios daca vor plati orele suplimentare acumulate pana la ...

  Read more...

   
 • cezara 11.12.2017 18:42
  Buna seara! Am si eu o intrebare,sau o nelamurire...du pa ce am facut fisa ...

  Read more...

   
 • Silviu 11.12.2017 18:25
  Ar trebui să avem succes. Din cîte am înțeles si ministrul ar fi vorbit ...

  Read more...

Google AdS