www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Compensarea muncii in zilele de sarbatoare - aspecte tehnice

2012 01_03_0_2_zile-libere-in-2012_37086Recent, ANP a emis Decizia nr 407/2012 (compensarea muncii efectuate in zile de sarbatoare) cu privire la care s-au transmis precizari ulterioare in vederea unei aplicari corecte. Cu toate acestea am luat act de neclaritatile care persista in teritoriu privind aplicarea acestui act administrativ si venim in completare cu explicatii suplimentare prin intermediul articolului de fata. Articolul este poate prea amplu dar va reprezenta o baza utila de consultare in caz de necesitate. Vom trata deci domeniul compensarii muncii efectuate in zielele de sarbatoare legala si in celelalte zile in care conform legii nu se lucreaza.

Din start precizam ca sintagma „celelalte zile in care conform legii nu se lucreaza” nu se refera la repausul saptamanal ci la ziua de 29 iunie, singura zi, alta decat sarbatorile legale, stabilita prin negocieri colective la nivel de grup de unitati ANP ca zi libera platita. Acest aspect a fost mentionat inca din preambulul adresei trimise in unitati, in vederea aplicarii corecte a deciziei. Repausul saptamanal este mentionat in legislatie exact cu aceasta sintagma si face obiectul unor dezbateri separate sindicate/administratie.

Pentru operativitate si totodata spre deblocarea situatiei care risca sa devina divergenta, s-a optat pentru o forma mai sintetica a deciziei si pentru o emitere rapida urmata de trimiterea unor precizari ulterioare care au fost negociate nu fara dificultati. Prin urmare, in decizie se stabileste cadrul legal si modalitatea de compensare a muncii prestate in conditiile susmentionate. De asemenea se mai stabileste formula prin care se determina munca prestata in acele conditii si se face o trimitere la Decizia ANP nr 304/2012 (munca suplimentara) pentru calculul fondului de timp individual.

Analizand formula integrata in decizia 407 putem face o prima constatare si anume aceea ca prin diferenta dintre totalul timpului de munca lucrat si fondul individual de munca se evidentiaza, din momentul emiterii deciziei 407,  doua tipuri distincte de munca, respectiv munca suplimentara si munca in zilele de sarbatoare si in celelalte zile in care conform legii nu se lucreaza. Regimul muncii efectuate in zilele de sarbatoare si a compensarii acesteia a fost definit in functie de situatiile posibile in practica, detaliile facând obiectul Adresei ANP nr 32121/2012, trimisa in completarea deciziei.

Prin Adresa ANP nr 32121 se evidentiaza faptul ca munca suplimentara si munca in zile de sarbatoare au regimuri diferite, prin urmare evidenta trebuie tinuta distinct in luna in care se face pontarea. Apar astfel doua concepte prescurtate cu indicativele Ts (timp suplimentar de munca) si Tsl (timp de munca in zile de sarbatoare). La finalul lunii in care se efectueaza munca (luand ca exemplu o luna in care avem o zi de sarbatoare), intr-o situatie tipica, pontajul va releva un numar de ore suplimentare (de exemplu 8 ore) si un numar de ore lucrate in ziua de sarbatoare (de exemplu 5 ore). Orele evidentiate ca Tsl nu pot fi evidentiate si ca Ts fiind tipuri distincte de munca.

La final de luna nu vom mai avea un „pachet unic” reprezentand timp suplimentar de munca si nici nu va fi cazul sa scadem din acesta timpul prestat in zile de sarbatoare pentru a afla „cata munca suplimentara ne-a ramas de compensat”. Pur si simplu vom sti exact ce situatie avem doar daca pontam si evidentiem corect in luna prestarii muncii. Pontarea corecta a muncii si implicit a absentelor justificate (in care se includ concedii, invoiri, compensari) rezolva din start toate disfunctionalitatile.

Trebuie precizat ca planificarea atenta a personalului din schimburile operative poate fi de natura a usura munca pontatorilor si a contabililor. Este adevarat ca este mai simplu in unitatile in care schema in sectorul operativ este ocupata in procent mare, spre 100%. In unitati ca Gherla, Tg Jiu si altele cu scheme aproape complete, efectuarea de ore suplimentare reprezinta exceptia.

O ultima mentiune inainte de partea tehnica a articolului priveste aplicabilitatea deciziei incepand cu data de 1 decembrie 2011, aceasta prevedere avand rolul de a oferi o reparatie morala dar si materiala, retroactiva, salariatilor care au lucrat in zile de sarbatoare incepand cu data de 1 decembrie 2011.

 

Explicatie comparativa a celor doua tipuri de munca si compensarilor aferente, cu exemple:

Legenda

 • Ts = timp suplimentar de munca
 • Tsl = timp de munca in sarbatori legale si in celelalte zile in care conform legii nu se lucreaza

Regim, diferente

Regim Ts

 • Evidentiere distincta de Tsl in luna prestarii muncii
 • Posibilitatea anticiparii cu ocazia planificarii
 • Constatare la sfarsitul lunii in functie de pontaj si de formulele aplicate (Decizia 304/2012)
 • Compensare cu timp liber corespunzator in termen de 60 de zile dupa constatare
 • Daca nu este posibila compensarea cu timp liber se acorda spor de minim 75% (drept suspendat in anul 2012 prin L. 283/2011)
 • Acordarea sporurilor la compensare
 • Indicativ in pontaj: R
 • Orele notate cu R se aduna la totalul orelor din luna in care se acorda compensarea
 • Posibilitatea planificarii judicioase astfel incat la final de luna sa nu se constate Ts (asa-zisele recuperari anticipate care sunt de fapt alternari corespunzatoare ale timpului de munca cu cel de odihna astfel incat nu se constata Ts / observatie: salariatii nu pot fi planificati in serviciu sub limita fondului de timp lunar conform L 293/2004 republicata, art 45, alin. (2): Programul de lucru al personalului din compartimentele a căror activitate impune prezenţa în serviciu mai mult de 8 ore se stabileşte de către directorii unităţilor, în raport cu necesităţile operative, asigurându-se respectarea timpului de lucru legal.)

Regim Tsl

 • Evidentiere distincta de Ts in luna prestarii muncii
 • Posibilitatea anticiparii cu ocazia planificarii
 • Constatare imediat dupa efectuare in functie de pontaj si de formulele aplicate (Decizia 407/2012)
 • Compensare cu timp liber corespunzator imediat dupa efectuare, posibil in cursul aceleiasi luni in care a fost prestat Tsl dar nu mai tarziu de 30 de zile conform legii (se opteaza pentru flexibilizarea termenului prin acord tacit administratie/sindicate, altfel riscam blocarea activitatii)
 • Daca nu este posibila compensarea cu timp liber se acorda spor de minim 100% (drept suspendat in anul 2012 prin L. 283/2011)
 • Compensarea poate fi de 2 feluri si se noteaza cu indicativele: C1 sau C2
 • C1 are regim similar cu R, iar  C2 are regim similar cu invoirea platita (acesta fiind singurul regim posibil pentru compensare cu timp liber, fara plata sporurilor de prezenta, altfel ar fi fost considerata absenta nejustificata)
 • Cele doua tipuri de compensare se pot intercala, in functie de 3 situatii posibile:

Ts mai mare sau egal cu Tsl (cazul tipic)

Ex. 1

 • „In luna ianuarie 2012 un salariat acumuleaza, peste fondul de timp al lunii (Ftl), 13 ore dintre care 5 ore sunt lucrate in ziua de 1 ianuarie care este sarbatoare legala. Tendinta fireasca este de a spune ca salariatul are 13 ore suplimentare dintre care 5 sunt prestate intr-o zi de sarbatoare, dar mai corect ar fi sa spunem ca salariatul a efectuat peste fondul de timp lunar 13 ore dintre care 8 sunt suplimentare si 5 lucrate in zi de sarbatoare. In luna compensarii, Ts se recupereaza si se ponteaza cu 8R (8 ore in plus de recuperat, cu sporuri), iar Tsl se compenseaza si se ponteaza cu 5C1 (5 ore in zi de sarbatoare de compensat, cu sporuri). Din punct de vedere al regimului, am mai spus, C1 este similar R, deci in ambele cazuri se acorda timp liber cu toate sporurile de prezenta, intrucat in luna anterioara salariatul a lucrat peste fondul de timp lunar 13 ore, prin urmare nu a fost platit pentru acestea. Indiferent de indicativul compensarii (R sau C1), salariatul va primi integral drepturile salariale, inclusiv sporurile, fara a se realiza o compensare dubla a orelor prestate in ziua de sarbatoare pe principiul ca „orele prestate in zi de sarbatoare sunt si ore suplimentare”. Tsl si Ts se evidentiaza distinct, se constata in momente diferite si se compenseaza diferit chiar daca ne-am referi doar la termen si spor.” Cu referire la situatia in care Ts=Tsl, daca salariatul ar acumula peste fondul de timp lunar 8 ore, toate lucrate in ziua de 1 ianuarie, in luna compensarii va beneficia de 8 ore timp liber pontat cu 8C1, regimul C1 fiind deja precizat (similar R, cu toate sporurile).”

Ts mai mic decat Tsl (cazuri rare)

Ex. 2

 • „In luna aprilie 2012 un salariat dintr-un schimb operativ intra in serviciu in seara zilei de 16 aprilie si lucreaza astfel 5 ore intr-o zi de sarbatoare (intre ora 19,00 si ora 00,00 a zilei urmatoare). La finalul lunii se constata din pontaj ca salariatul a acumulat doar 3 ore peste fondul de timp al lunii dar a lucrat 5 ore intr-o zi de sarbatoare. Compensarea celor 5 ore se va acorda fractionat astfel: 3 ore cu C1 si 2 ore cu C2. C1 este similar R (cu sporuri) iar C2 este similar invoirii platite (fara sporurile de prezenta). Cele 2 ore compensate cu regim similar invoirii platite si pontate cu 2C2 nu se acorda cu sporuri pentru ca in luna prestarii muncii, peste fondul de timp al lunii au fost prestate doar 3 ore si acestea au fost compensate cu R. Pentru restul de 2 ore nu exista baza platii sporurilor in luna compensarii, intrucat acestea s-ar plati astfel de doua ori.”
 • DE RETINUT: in luna compensarii, cele 2 ore pontate cu C2 (regim de invoire platita) sunt considerate absenta justificata, prin urmare se iau in calcul in fondul de timp al absentelor si se scad corespunzator din fondul de timp lunar in vederea calcularii corecte a fondului de timp individual pentru luna respectiva.

Ts este zero iar Tsl are o valoare (cazuri foarte rare)

Ex. 3

 • „Un salariat dintr-un schimb operativ intra in serviciu in seara zilei 30 aprilie 2012 si lucreaza 7 ore in ziua de 1 mai 2012, zi de sarbatoare (intre orele 00,00 si 07,00), dar la finalul lunii se constata din pontaj ca nu a muncit nicio ora peste fondul de timp lunar. Cele 7 ore se vor compensa cu 7C2 respectiv cu 7 ore de timp liber cu regim de invoire platita (fara sporuri de prezenta), motivatia fiind dedusa cu usurinta din exemplele anterioare.”
 • DE RETINUT: in luna compensarii, cele 7 ore pontate cu C2 (regim de invoire platita) sunt considerate absenta justificata, prin urmare se iau in calcul in fondul de timp al absentelor si se scad corespunzator din fondul de timp lunar in vederea calcularii corecte a fondului de timp individual pentru luna respectiva.

Ca situatie particulara ar mai fi de mentionat cazul in care s-ar intentiona compensarea cu timp liber a muncii prestate intr-o zi de sarbatoare, imediat dupa efectuare, in cursul aceleiasi luni. Personal as opta pentru evitarea acestei practici deoarece interferenta dintre Ts si Tsl precum si dintre R si C1 genereaza o situatie riscanta. Compensarea Tsl in cursul lunii in care se presteaza nu are un regim clar deoarece nu putem sti sigur daca salariatul va lucra sau nu peste fondul de timp al lunii chiar daca avem o planificare si deci o estimare. Este posibil ca planificarea sa nu se respecte din cauze neprevazute (concediu medical, permisii, etc), iar la finalul lunii sa constatam ca nu exista ore in plus, insa compensarea pentru Tsl s-a acordat deja sub forma de C1 (cu sporuri) estimand eronat ca salariatul va face un numar de ore in plus. Ne putem astfel plasa in situatii neclare si greu de remediat.

Documente atasate

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #151 Demirel 03-06-2012 07:53
Pentru ZZZ:

Paradoxal, decizia 407 chiar prevede clar ca zilele lucrate in sarbatoare legala se adauga la cele lucrate suplimentar. A venit insa urmatoarea adresa care a bulversat lucrurile si, conform careia nu se castiga in plus decat atunci cand Tsl > Ts si doar diferenta dintre acestea.

Pe de alta parte, daca s-ar fi mers pe varianta ca zilele lucrate in sarbatoare legala sa fie adaugate la orele suplimentare ce reieseau intr-o luna, s-ar fi pus problema recuperarii acestor zile doar cu timp liber fara sporuri. Si crede-ma ca sunt foarte multi care nu accepta un astfel de "concediu de odihna" pe ideea ca pierd la bani. Cum o dai nu tine. Si ca sa multumesti pe toata lumea e putin cam greu.

Personal am colegi care ar munci fara CO tot anul pentru bani.....Deci.. .
0 #150 zzz 02-06-2012 10:10
pentru Demirel :
Multumesc pentru explicatii ...
Din punctul meu de vedere , normal ar fi ca orele lucrate in zile de sarbatori legale ( ba chiar s-ar putea discuta si de zilele de week-end) sa fie pontate suplimentar , chiar daca nu am depasit "norma" de ore necesare pe luna respectiva ... ceva de genul : 168 ore necesar pe luna x , ore efectiv lucrate 168 , din care 12 ore lucrate in zi de sarbatoare legala , ore pontate 168 + 12 . Dar cred ca astea-s doar vise ... apuc pensia si tot n-o sa vad asa ceva ...
multumesc inca odata pentru explicatii ... toate cele bune .
0 #149 Demirel 01-06-2012 19:54
Pentru ZZZ:

Sa nu cream confuzii.

Ma uit pe o adresa a Buziasului si observ ca tura se ponteaza cu 12 ore. Corect ?

Lucrand sambata pe duminica, tura de noapte, ai fost pontat cu 12 ore in ziua de sambata, mai exact pe 14 aprilie. Corect ?

Lucrand sambata pe duminica, ai prins si 8 ore lucrate in zi de sarbatoare legala.

Din turele efectiv lucrate in luna aprilie cate ore suplimentare ai acumulat ?

Exemplul 1 : Daca ai lucrat luna intreaga, presupunem ca ai cumulat un numar total de 16 ore suplimentare. In aceasta situatie, Tsl (timpul lucrat in zile de sarbatoare legala : 8 ore) fiind mai mic decat Ts (timpul suplimentar: 16 ore) se considera ca ai cumulat in total 16 ore suplimentare din care 8 Tsl. Nu discutam acum de regimul in care se recupereaza cele 8 ore Tsl . Vorbim strict de pontaj.

Exemplul 2: Daca in luna aprilie ai cumulat un numar total de 6 ore suplimentare reiesite din munca efectiv prestata in luna aprilie, in aceasta situatie Ts (6 ore ) fiind mai mic decat Tsl (8 ore) se considera ca ai cumulat in total 8 ore suplimentare in luna aprilie impartite in felul urmator: 6 ore Ts si diferenta dintre Tsl si Ts, adica 2 ore. Iarasi nu discutam despre procedura de recuperare a acestor ore.

Deci, practic, intr-o luna afectata de Tsl, castigi la timp suplimentar numai daca Tsl > Ts, si numai diferenta dintre Tsl si Ts. (vezi exemplul 2).

Sper sa-ti fi fost de ajutor.
0 #148 zzz 01-06-2012 11:53
Citez pe Demirel:
Pentru ZZZ:
Daca se procedeaza in asa fel cu pontajul inseamna ca se comite o ilegalitate. Orele suplimentare se ponteaza chiar daca sunt lucrate sambata sau duminica. De unde o astfel de interpretare ? Poti veni cu un exemplu in concret ?

Da , am lucrat 12 ore in noaptea de Paste , sambata pe duminica ... eu zic ca normal ar fi fost sa fiu pontat suplimentar pentru cele 8 ore lucrate in intervalul orar 24 - 08 .
0 #147 Xmann 01-06-2012 10:32
@Demirel&ZZZ
Buziasul nu este singura unitate unde se procedeaza asa din pacate...
Unii dintre cei care fac pontaje nu vreau sa inteleaga ca in zilele de sarbatori legale "turistii" sunt la munca iar altii stau cu...burta in sus!
Pentru ei nu conteaza altceva decat ca la sfarsit de luna "sa iasa" numarul de ore ...
Iar 'specialistii' din A.N.P. trimit adrese dupa adrese care mai tare ii incurca pe 'superspecialis tii' din unitati...
0 #146 Baroc 01-06-2012 08:42
Tare as fi curios sa stiu cine da cate un "minus" comentariilor aici. Cred ca nici nu se sinchiseste sa citeasca, daramite sa mai si interpreteze in vederea exprimarii unui punct de vedere... E plina gradina lui D-zeu de retardati !
0 #145 Demirel 31-05-2012 22:52
Pentru ZZZ:
Daca se procedeaza in asa fel cu pontajul inseamna ca se comite o ilegalitate. Orele suplimentare se ponteaza chiar daca sunt lucrate sambata sau duminica. De unde o astfel de interpretare ? Poti veni cu un exemplu in concret ?
0 #144 zzz 31-05-2012 21:43
Pentru Demirel :

Multumesc pentru raspuns ... asa am inteles si eu problema , numai ca "la fata locului" si aici ma refer la CR Buzias , se interpreteaza intr-o maniera "interesanta" ordinul privind compensarea cu timp liber a orelor lucrate in zilele de sarbatori legale , in sensul ca daca avem ghinionul sa lucram de Paste , Craciun sau alta zi de sarbatoare legala si aceasta sarbatoare sa "pice" sambata sau duminica nu se acorda ore suplimentare.
0 #143 Demirel 31-05-2012 08:29
Tot pentru ZZZ:
Pe de alta parte, sustii ca, daca muncesti intr-o zi de sambata/duminic a iar acea zi este si sarbatoare legala, cum se considera munca prestata, nu ?

Posibilitatea unei astfel de situatii survine daca prestezi la schimb operativ, timpul de munca fiind structurat in ture. Muncind intr-o sambata de exemplu, si tot acea zi se identifica cu ziua de 1 mai, se considera ca ai muncit in zi sarbatoare legala, munca prestata in repaus saptamanal inca nefiind definita pentru cei care muncesc in ture.

Se stie prea bine faptul ca a existat o consultare a unitatilor penitenciare privind trecerea la un program de lucru pentru schimburi prin care se putea identifica repausul saptamanal.
Tot atatea unitati care au fost consultate in care schimburile operative muncesc in sistem 12/24-12/48 au refuzat propunerea de a munci 12/24 x 4 ture urmate de 72 ore liber unde se putea identifica cu usurinta un repaus saptamanal.

Daca faci referire la modalitatea de pontaj, daca muncesti in acea zi, se considera ca ai muncit in zi de sarbatoare legala si daca la sfarsitul lunii se constata ca ai ore suplimentare, orele muncite in zi de sarbatoare legala vor fi recuperate dupa urmatoarea schema:
1. Daca ai muncit suplimentar un numar de 20 de ore iar in zi de sarbatoare legala ai muncit 13 ore atunci se considera ca ai in total un numar de 20 de ore suplimentare si vor fi recuperate in regim de R (recuperare normala: cu sporuri sau fara sporuri, functie de situatie)

2. Daca ai muncit suplimentar un numar de 20 de ore iar in zi de sarbatoare legala 20.5 ore atunci se considera ca ai un numar total de 20.5 ore suplimentare si le vei recuperate in felul urmator:
- 20 de ore recuperate in regim de R (recuperare normala, cu sporuri sau fara sporuri functie de situatie);
- 0.5 recuperate in regim de Ip (invoire platita) .
0 #142 Demirel 31-05-2012 08:06
Pentru ZZZ,
Trebuie facuta distinctie intre zilele de sarbatoare legala si cele in care conform legii nu se lucreaza si repaus saptamanal.

Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii , zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Art. 137 din Codul muncii republicat stabileste urmatoarele reguli privitoare la munca in zilele de repaus saptamanal:
1. Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

2. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;

3. Zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilo r salariatilor.
0 #141 zzz 30-05-2012 23:26
Am o mare nelamurire ... Orele lucrate in zilele de sambata si duminica ( gen 1 Mai , 29 iunie , Paste sau Craciun ) se vor compensa cu timp liber ? Adica vor fi considerate zile de sarbatoare legala sau repaus saptamanal ?
0 #140 Tepes 23-04-2012 19:06
continuare
acum agentii sunt emancipati,mult mai bine pregatiti aceste lucruri se fac inclusiv prin modul de stimulare a personalului sa-si continue studiile,sa se perfectioneze profesional acest lucru fiind stipulat inclusiv de UE,personalul trebuie incurajat sa-si continue studiile sa se perfectioneze profesional,asp ectul acesta este prevazut in recomnadarea consiliului de ministrii,ce face MJ/ANP in acest sens stopeaza incurajarea financiara,cred ca-si doresc mai multi "militieni" in sistem,pt. 100 de lei luna acordati ca spor.
0 #139 Tepes 23-04-2012 19:05
Citez pe Vlasov:
Ti-am citit foarte bine comentariul Tepes !
Esti constient de faptul ca sporul de studii nu se poate acorda. De ce ? Pentru ca efectiv nu se poate dupa actuala forma sa salarizarii impusa de Guvernul boc.
Pe de alta parte, conform grilelor de salarizare, agentii cu studii superioare vor avea un avantaj pana la urma fata de cei fara studii superioare. Asta daca se va aplica vreodata aceasta grila a salarizarii. Parerea mea e ca niciodata !

Personal as fi implementat grile de salrizare pentru fiecare sistem in parte fara a se putea compara cu vreun alt sistem. In felul asta am identifica si pana unde pot merge cu cariera profesionala. In fine, discutia e cu mult mai ampla....


Am un punct de vedere diferit fata de al tau .
Totusi cu fidelitatea,con fidentialitatea s-a putut,mai marii iluminati ai sistemului ar trebui sa inteleaga ca acum au agenti cu studii superioare facute chiar si la ff,id etc care sunt mult mai pregatiti,recep tivi si inteligenti fata de ce era in trecut cand nu vreau sa jignesc pe nimeni insa asta a fost realitatea aveam tot felul de ofiteri si agenti fara scoala (of 3 ani scoala de of,iar agenti cu 4 clase) "drojdieri"capr ari",cand prin penitneciarele patriei era la moda drojdeala ca incalzitor inainte de misiune,cand era mult mai putina birocratie si se facea greu pt. ca unii nu prea stiau bine sa scrie,ca se altoia hotul cu aracul de la vie,la PL hotul facea pontajul pt. ca militianul facea pe seful dar in realitate nu prea stia sa faca pontajul,aceste cazuri erau frecvente in trecut,
0 #138 Vlasov 20-04-2012 17:41
Alecule, Acordul a fost trimis la timpul potrivit pentru propuneri. Atunci n-ai reactionat. De ce acum ?
Si, de care ROI vorbesti ?
0 #137 de la finu Alecu 20-04-2012 13:44
Stimate d-le Vice,
Haideti sa vorbim de saptamina de 7 zile,cit are acum.Cind o fi de 8 zile ..mai discutam!Ptr noi ,chestia cu repausul saptaminal si lucrul la sarbatori este un subiect epuizat,epuizat .Haideti sa-l mai lasam pe d-l Presedinte sa mai expuna si alte subiecte!Observ ca va cramponati de lucruri marunte.Ce spuneti de ROI sau Acordul care are unele puncte in dezacord !.Cu respect,finu' Alecu si Nasul sau .
0 #136 de la finu Alecu 20-04-2012 13:37
Stimate domn Jmann,
Numele te tradeaza.Incear ca altceva!Daca nu poti sa-mi spui.Vezi ce bei sau ce maninci!
0 #135 Vlasov 20-04-2012 08:29
Ti-am citit foarte bine comentariul Tepes !
Esti constient de faptul ca sporul de studii nu se poate acorda. De ce ? Pentru ca efectiv nu se poate dupa actuala forma sa salarizarii impusa de Guvernul boc.

Pe de alta parte, conform grilelor de salarizare, agentii cu studii superioare vor avea un avantaj pana la urma fata de cei fara studii superioare. Asta daca se va aplica vreodata aceasta grila a salarizarii. Parerea mea e ca niciodata !

Personal as fi implementat grile de salrizare pentru fiecare sistem in parte fara a se putea compara cu vreun alt sistem. In felul asta am identifica si pana unde pot merge cu cariera profesionala. In fine, discutia e cu mult mai ampla....
+1 #134 Tepes 19-04-2012 23:08
Citez pe Vlasov:
De la tine Tepes nu ma asteptam sa nu intelegi ce se intampla cu sporul de studii... Observ ca ar trebui sa moara capra vecinului pentru ca unii sa fie multumiti. Si asta datroiuta faptului ca, capra lor s-a nascut mai tarziu. Nu stiu cat esti de cnstient Tepes ca, daca se intervine pe acest spor de studii, si cei care beneficiaza in prezent (pentru ca asa i-a prins legea lui Boc) il vor pierde.

E doar o conjunctura nefavorabila pentru cei care au terminat facultatea dupa 2009. De ce sa lovim in oameni ? Nu este cinstit, daca tot suntem intr-un sindicat, macar sa respectam reguli minime de bun simt, ratiune si umanitate. Ca doar de aceea ne-am constituit. Rafuiala asta intre clase sociale in cadrul aceleeasi organizatii nu-si are locul.

Nu ai citit comentariul meu,nu doresc sa nu mai beneficieze cei care au acum din contra,ci sa beneficieze toti care au studii indeiferent de anul in care au terminat.
-1 #133 vicele 19-04-2012 21:43
Pentru Alecu, via Nasu-sau, respecte!

M-ati intrebat cum se poate acorda rep.sapt. pentru cei din ture,in doua zile consecutive, iar eu v-am raspuns ca o varianta ar fi ciclul acela de opt zile: 4x12/24 urmate de 72 ore libere.In acest program se poate stabili si acorda rep. sapt. in doua zile consecutive- ultimele 2 din cele 8.Aceste zile ar fi, intr-o saptamana Luni si Marti, in urmatoarea, Marti si Miercuri, si tot asa, decalate cu o zi in fiecare saptamana.Samba ta si Duminica ar fi zile normale, lucratoare.
Problema angajatorului ar fi rezolvata: angajatii nu ar lucra decat foarte rar in repausul saptamanal. In schimb, angajatii, adica noi am primi repausul SAPTAMANAL o data la 8 zile, am lucra Sambata si Duminica, fara sa primim ceva in compensare, asta ar deveni ceva legal, ,,normal" si nu e bine.

Ati spus foarte bine: un spor se acorda pentru a compensa o privare, un efort suplimentar.

Norma lunara de munca este aceeasi si pentru cei din ture si pentru cei de la 8 ore dar cei din ture lucreaza de Paste.Merita cei din ture un spor?Merita.In acest moment nu se poate acorda acest spor in numerar.Ar fi rau daca l-am primi sub alta forma(timp)?

Nu am sustinut ca un anumit program este bun iar altul gresit.Postez aici opinii personale, cand contrazic aduc argumente si nu spun ca am intotdeauna dreptate.

CU COlegialitate, stima si toleranta, D.Rotariu
0 #132 Xmann 19-04-2012 11:55
@ "vicele" -Vezi ca ne putem intelege ? :D
@ finu sau nashu - Cu bautorii am incercat un joc de cuvinte (se pare ca nu mi-a reusit :D )- 'bautori'='pota tori'- si am considerat ca si "munca" lor trebuie compensata cumva,ca daca nici alcoolul nu se mai vinde in tara asta......
P.S. Nu l-am ''mancat'' pe 'n' din pontatori!!!
P.P.S. Apreciez munca voastra si recunosc ca nu as vrea sa fiu unul dintre cei care intocmesc pontaje, dar incercati sa-i convingeti pe cei care o fac - pentru ca sunt in unitati anumiti sefi care inca nu fac diferenta intre orele lucrate in zile de sarbatoare si cele de repaus saptamanal,chia r si dupa'''marea desteptare'' de la Rotbav...Pentru ei daca la sfarsit de luna ai acumulat numarul de ore corespunzator ,nu mai conteaza ca esti "turist" si ai lucrat de Paste,Craciun,e tc.
0 #131 vicele 18-04-2012 14:47
Bine,domnule Xmann, ,,ponteaz-o" la tine! :P
0 #130 de la finu Alecu 18-04-2012 11:01
Stimate d-le Vice,
Finu Alecu nu inteleasa exprimarea dvs:"(oamenii nu mai lucreaza in repausul saptaminal.)... .,dar angajatii ar lucra in week-enduri!!Dv s dati o solutie,ca repausul saptaminal sa fie simbata si duminica ptr toata lumea!!
Solutia este data demult,conf ISO 8601 saptamina incepe cu ziua de luni,iar Biblia si clerul au stabilit ca duminica =inviere=sarbat oare , sambata=odihna. Iarasi nu facem distinctie intre stabilire(semni ficatie) si acordare?
Mai exact ,ptr ce se acorsda un spor?Ptr a compensa o privare,un efort suplimentar sau in scop de preventie.De ce se acorda sporul de noapte?De ce nu este si "spor de zi?"
Deci, daca lucrez 12 ore la Pasti si dupa ce mi se compenseaza o data cele 12 ore(atunci cind se stabileste norma lunara legala de munca), mai iau liber 12 ore iar ,ca am lucrat in ziua de Pasti?Adica iau de 2 ori liber ..In mod normal ,cei de la ture beneficiaza de compensarea ptr lucrul in zi sfinta ,dar nu beneficiaza si de compensarea baneasca.Asa ca nu primim bani pina la o noua prevedere a legii
2)D407 e inutila ,nu rea.Stiu un tip care scria ca ea reprezinta "un moment istoric"(parca ar fi fost Invierea lui ISUS)
3) Programul pe care-l dezbatem,asta in regim special,12/24,12/48.
Va saluta cu stima ,finu' Alecu su Nasul sau
+1 #129 vicele 16-04-2012 23:30
HRISTOS a inviat pentru toata lumea!
Pentru Alecu si Nasul sau
1.Rezolvarea problemei cu repausul saptamanal pentru cei din ture este intr-adevar destul de dificila.Varian ta cu ciclul de opt zile ar fi un compromis dar, desi eu asa lucrez, nu consider indicata legalizarea ei.Sa va spun si de ce : angajatorul si-ar vedea problema rezolvata(oamen ii nu mai lucreaza in repausul saptamanal) dar angajatii ar lucra legal in week-end-uri si nu ar primi pentru asta nici o compensare.Acum , si noi si angajatorul suntem constienti ca nu este o situatie normala.
Rezolvarea pe care o vad eu :repausul saptamanal sa fie acelasi ptr. toti angajatii (Sambata si Duminica) iar cei care lucreaza in ture sa primeasca o compensare ptr cat lucreaza in aceste zile.Asa spune legea si asa se intampla in alte structuri(sanat ate spre exemplu).
2.Observ cu parere de rau ca am fost inteles gresit.Iarasi.N u sustin implementarea programului cu 4x12/24 si 72 libere.Fiecare unitate sa-si stabileasca programul prin consultare cu sindicatele.Eu sustineam doar ca LEGEA ne da dreptul la doua zile libere,consecut ive, in fiecare saptamana.Sau la o compensare daca acestea nu se pot acorda.
Referitor la programul amintit(4x12/24 si 72 libere), va pot spune ca lucrez asa de circa 6 ani si nu l-as schimba cu altul.

3.Care program?

4.D 407 este buna.Sper ca si aplicarea ei.Nu inteleg la ce bonusuri va referiti.

5.Atunci v-am contrazis, acum vad ca sunteti in tema.Da, toate la un loc(nerespectar ea duratei de lucru,neacordar ea rep. sap., necompensarea sarbatorilor) conduc la acumularea de ore suplimentare.

6.Stiti gramatica si nu ma bucur atunci cand atrag atentia asupra unor greseli(nu dau peste bot).M-as bucura daca nu ar fi sacrificata calitatea in detrimentul calitatii.
7.Sper ca nu v-ati imaginat vreo clipa ca va compar cu SD.Sa-si vada de ale lui!
Cu stima, D.Rotariu
0 #128 vicele 16-04-2012 21:45
Pentru Chiriac

Exact asta am spus si eu : Stefan a sustinut ca repausul saptamanal trebuie sa fie in doua zile consecutive.
D.Rotariu
-2 #127 Xmann 16-04-2012 21:42
Alooooo domnu' care o sa ramai permanent "vice" si n-o sa ajungi niciodata "prim"......
Daca vrei sa-i gasesti greseli lui Alecu sau lui nasha-so ,cauta-i singur, nu profita de "sudoarea" fruntii mele!!! :D :D :D

Google Translate

Cauta in site

 • Cronos 16.12.2017 00:31
  Oare când vom realiza ca trebuie sa ne privească strict bucățica noastră?

  Read more...

   
 • un sindicalist 15.12.2017 22:11
  Felicitari domnule Stefan Teoroc, felicitari S.N.L.P. Numai voi sunteti ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 15.12.2017 21:47
  Inchidem aceasta disputa acum!

  Read more...

   
 • Ag 15.12.2017 21:32
  Da n ați vrea să stați acasă să vă plimbați o săptămână și apoi să ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 15.12.2017 21:17
  de impingem spre concursuri

  Read more...

Google AdS