www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Munca in plus - concediu in plus

28 early-booking_shutterstock_07_54593ba893In urma cu 4 ani, cu ocazia negocierilor colective initiate in sistemul penitenciar, a fost dezbatut pentru prima data cu sindicatele si subiectul concediului suplimentar pentru personal, stabilit prin OMJ ca fiind de 7 zile anual, pentru toate categoriile de angajati. La data respectiva SNLP a intrebat MJ/ANP de ce au fost stabilite 7 zile daca hotararea de guvern prevede maxim 14 zile. Daca maximul prevazut nu se acorda in sistemul penitenciar, atunci unde?

Replica ministerului a fost ca este un drept care poate face obiectul negocierii, avand in vedere ca nu este un drept salarial, dar exista un impediment, limita dreptului fiind stabilita prin ordin de ministru conform prevederilor hotararii de guvern. S-a convenit pe modificarea ulterioara a ordinului si... asa a ramas. Niciodata de atunci nu s-a mai acceptat reluarea discutiei pe acest subiect. In ultimii ani, marcati de criza economica si de lipsa de personal, presiunile sindicale pe cresterea numarului zilelor de concediu suplimentar au scazut in intensitate avand in vedere dificultatile majore in acordarea concediului prevazut in prezent sau a recuperarilor pentru munca suplimentara.

Totusi, la momentul actual constatam ca situatia orelor suplimentare incepe sa se aseze, restantele enorme din trecut au fost ajustate, iar numarul mare de absolventi care va intra in sistem va inclina usor spre pozitiv sau mai bine zis spre ocupat, balanta posturilor. Prin urmare apreciem ca este momentul ca eforturile conjugate ale sindicatelor sa se reorienteze spre modificarea OMJ care se refera la concediul suplimentar. In aces sens, SNLP a depus astazi o petitie prin care propune concediu suplimentar de 10 sau 14 zile, departajat pe categorii de salariati si pe dificultatea muncii:

 

Nr 75/SNLP/22.05.2012

Către,

Directorul General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

Dl. chestor de penitenciare dr. Ioan BĂLA

 

 

Stimate domnule director general,

În prezent, în conformitate cu prevederile HG nr 1946/2004 art 13, întreg personalul administraţiei penitenciare beneficiază de un concediu suplimentar de 7 zile calendaristice dintr-un maxim de 14 zile permis de legislație. Apreciem ca demotivantă situația în care se regăsesc salariații din penitenciare care, indiferent de gradul ridicat de risc al activității depuse, beneficiază doar de jumătate din nivelul maximal al dreptului la concediu suplimentar si suntem de părere că activitățile directe cu deținuții trebuie să genereze o compensație corespunzătoare personalului care le desfașoară.

Luând în considerare faptul că natura atribuţiilor de serviciu generează diferențe între categoriile de salariați, din perspectiva gradului de dificultate al activităților, al condiţiilor de muncă sau riscurilor personalului, vă solicităm să depuneţi diligenţele necesare pentru modificarea OMJ 405/C/2006 şi OMJ 406/C/2006, introducînd o departajare între salariați, astfel:

 1. beneficiază de 14 zile calendaristice de concediu suplimentar personalul care își desfășoară activitatea în contact direct cu deținuții;
 2. beneficiază de 10 zile calendaristice de concediu suplimentar personalul care care nu se regăsește în categoria prevăzută la lit. a).

În cazul în care Administraţia Naţională a Penitenciarelor a întreprins demersuri concrete în această direcţie, vă rugăm să ne comunicaţi care sunt acestea precum şi stadiul în care se află.

 

Cu stimă,


Ştefan Teoroc

Preşedinte 

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #38 vasilică 01-06-2012 18:00
Citez pe radu hilohe:
Vorbiti de faptul ca s-a rezolvat in mare parte problema orelor suplimentare,dar probabil nu a fost luat in calcul faptul ca la Galati(situatia a fost trimisa) ca cabinetul medical are peste 2000 de ore suplimentare.
Precizez faptul ca timp de 2 ani de zile acestia au un cadru pus la dispozitie timp de doi ani de zile.
Daca mai luam in calcul si schimburile,situatia devine aproape de nerezolvat.


Şi care este problemă că e pus la dispoziţie? Nu mai poate ţine seringa în mână? Şi-a pierdut cumva şi dreptul de liberă practică? Nu ar fi mai bine ca pe cei puşi la dispoziţie săâi ţinem acasă, să primească salariu aşa pe degeaba??????
0 #37 Demirel 31-05-2012 08:34
Dupa cum bine observati, acest articol are un subiect. Si acest subiect asteapta propuneri din partea dumneavoastra si in niciun caz etichete pentru unii sau pentru altii.

Daca considerati ca puteti ajuta cu propuneri, cu referiri fata de unele aspecte ce pot fi luate in considerare, atunci ar fi in regula.
0 #36 Magazinier/tehnic Arm 31-05-2012 00:21
Sa-ti mai spun una mare supraveghetor,l a politie luai 1800 lei salariu,nu stiai ce sunt orele suplimentare,ti se deconta 180 lei in CO oriunde te duceai dar si acolo tot dormeai in serviciu darb pe bani mai putini,sa sti ca tu vi la serviciu sa-ti treaca tura fara probleme,nimic mai mult...asta-i mentalitatea ta din pacate,cat despre Margineni..repe t este un abuz pe care cred ca SNLP il va corecta,acelor colegi de pe schimburi li se incalac un drept de un director siparez despotic,duces- ar dupa Bala,comunisiti i ar trebui sa plece toti gen Movila,Ungurean u etc.
-1 #35 Magazinier/tehnic Arm 31-05-2012 00:17
Nu mi se mai publica comentariile ....
+1 #34 supraveghetorul 27-05-2012 17:58
Alooooo magazinerule, unde esti?
ai auzit ce face pateste colegul nostru de la margineni?
Doarme pe birou asa cum dormi tu acasa, amaratul de la marginei primeste recuperare in timpul lui liber pentru ca sunt oameni ca tine care spun ca dorm la serviciu.
Vai de noi ne meritam soarta, am scapat de boc si a venit MAGAZINERUL.
Unde esti raspunde colegule?
+1 #33 Summertime 27-05-2012 15:54
Ce neobrazat esti mai "magazionierul" lui peste, cat de istet prezinti activitatea supraveghetorul ui. Sa inteleg ca tu esti cel mai din cei mai buni ........ , ai umblat mult prin tara,dar fara rezultate intelectuale, de aceia sunteti numiti in asemenea posturi fiindca sunteti (editat) bune la toate ........., cat de important esti pentru sistemul (editat) din A.N.P. ?!?!?

Asemenea "specialisti" gasesti la (editat) ( in frunte cu marele sef de trib (editat)) Cum vb. cineva de bani primiti nemeritat si nemunciti urgent este asociat cu nebuni,ca un paradox hotia si curvaria a fost pedepsita din antichitate dar sa o acceptam in secolul XXI ( VINOVATI DE JEFUIREA BANIULUI PUBLIC SUNT DIRECTORASII DE PUSCARII, DAR NU AU INTERES FIINDCA DIN ACESTI BANI FURATI ASIGURA ODRASLELOR UN TRAI LINISTIT, NU-I ASA CA AM DREPTATE). In sistemul asta mizerabil totul este posibil, am trait si vazut multe si vom vedea ....., suntem coordonati de niste incapabili si mincinosi, ce sa-i ceri lui magazinerul Neica ??????!!! :-x , :-* , (editat) care incearca sa supravetuiasca hranindu-se din frigiderul altuia.

Nu-l consider pe magazinerul :-x (editat) coleg de munca cu mine, perfecta dreptate are ALECU cu finul lui, sa intelega lipitorile ca nu suntem "dobitoace", nu mancam tot ce ni se serveste.

TE FELICIT ALECULE PENTRU ADEVARURILE SPUSE,ESTI ANTIDOT PENTRU EXCROCI SI ANTICORPI CELOR CARE MUNCESC.
+1 #32 finul Alecu 27-05-2012 08:13
Stimate d-le Worker,
Sint multi,foarte multi"frecangii " in sistem! Astia ar vrea sporuri babane si de muncit... sa munceasca fraierii!Smeche rii nu au vazut in viata vietilor lor cum arata un paduche sau o plosnita de ppl:in schimb, au statut special , coeficient si grad profesional maxime si sint specialisti.Ben ficiaza de cite toate sarbatorile legale,pe care le petrec intre sinii familiei,nu fac ore suplimentare(ef ortul suplimentar nu e prevazut in fisa postului) , nu au norma de lucru,nu le trebuie aprobare sa paraseasca garnizoana si locul de munca ptr a fuma.Ati vazut palmas sa plece de la locul de munca sa fumeze ?Asta nu e rau,ca palmasul se va lasa de fumat(fumatul dauneaza grav sanatatii).
Va saluta finu'Alecu si Nasul, cei care nu o freaca in alta parte.
0 #31 Un agent 27-05-2012 01:41
Citez pe Suplimentara:
Corectarea acestui aspect la Marginei trebuie facuta din buzunarul celui care a dispus acest abuz ! Nu este posibil ! Acolo chiar cu un mic protest din partea membrilor ar trebui sa se rezolve aceste lucruri. Nu se poate asa ceva ! Este un abuz mizer ce nu poate fi tolerat ! Directorul care a dispus trimis in judecata si pus la plata !!!!!

Asta am sustinut si eu intr-un comentariu anterior, dar folosind un limbaj mai ,,bland".Acest mic despot(in propia constiinta, altfel este doar un ANGAJAT al statului, ca si noi) trebuie ARS, ca sa-si revina la realitate si sa-i treaca impresiile de voievod.Acest lucru se poate face doar intr-o instanta de judecata.Apoi sa-l vedem daca se pensioneaza ,,anticipat".
+1 #30 Suplimentara 26-05-2012 22:05
Corectarea acestui aspect la Marginei trebuie facuta din buzunarul celui care a dispus acest abuz ! Nu este posibil ! Acolo chiar cu un mic protest din partea membrilor ar trebui sa se rezolve aceste lucruri. Nu se poate asa ceva ! Este un abuz mizer ce nu poate fi tolerat ! Directorul care a dispus trimis in judecata si pus la plata !!!!!
0 #29 Un agent 26-05-2012 13:33
Citez pe Stefan Teoroc:
Despre recuperari date in zile libere am auzit recent si suntem foarte curiosi sa verificam. In scurt timp! Daca se confirma, se va si corecta. Aceasta ar fi culmea compensarii: sa compensezi munca in plus, in timpul liber!

:lol: Mai era un SDRP istet prin sistemul asta care dorea sa aplice aceasta magnifica formula de compensare, intr-o alta unitate din tara.Dar si-a revenit rapid, dupa o scurta interpelare. :D Ce-mi place la ei este ca au imaginatia bogata rau, si cateodata sunt amuzanti cu aceste idei.
-1 #28 WORKER 26-05-2012 11:23
Citez pe Suplimentara:
Desi nu a fost numit vreun sector de activitate, totusi s-a facut referire la cei care au "contact direct cu detinutii". Intr-un final trebuie initiata o lista cu personalul care ar beneficia de aceste 14 zile alaturi de argumentele care o sustin.

Cred ca trebuiesc identificate acele criterii din punct de vedere a dificultatii muncii, munca care implica "contact direct" cu detinutii. Mai bine am renunta la aceasta sintagma (contact direct) si ne-am folosi de atributiile de serviciu inscrise in fisele posturilor. De acolo am putea deduce acest contact care implica si caracterisitici speciale in munca directa cu detinutul.

Intr-un comentariu anterior am facut o sugestie, cum pare sa sune ?

Matale ori figurezi in stat pe functie de supraveghere dar o freci prin alta parte si vrei sa beneficiezi de cateva zile in plus?
0 #27 finul Alecu 26-05-2012 06:50
Stimate d-le "magazie",
Matale vrei sa faci show,mai ceva ca Cristian Gog.Este mult prea mult ca ai statut special,dar, va veni vremea sa se aplice legea!Tot ce descrii matale,din amintirile ce te chinuiesc,fac parte din presiunile pe care le suporta palmasul supraveghetor care duc inevitabil la boli psihice si somatice.Culca- te cu capul pe masa in magazia matale sau mai bea ceva,apoi fii fericit ptr banii pe care ii iei.Spune Doamne ajuta,du-te duminica la biserica si roaga-te profund ptr tine!
Uite un principiu din Codul Muncii :"la munca egala,salariu egal!Ce spui,doresti?Nu stirni minia marelui D-zeu,fratioare!
Te saluta, fara a fi mentalist,finu' Alecu si Nasul
+2 #26 Ștefan Teoroc 26-05-2012 00:40
Despre recuperari date in zile libere am auzit recent si suntem foarte curiosi sa verificam. In scurt timp! Daca se confirma, se va si corecta. Aceasta ar fi culmea compensarii: sa compensezi munca in plus, in timpul liber!
+2 #25 Un agent 25-05-2012 23:35
Eu sunt de la Margineni, tu cunosti faptul ca noua celor care dormim pe birouri si nu pe perna noastra asa cum face Maria-ta ni se dau recuperari si in zilele noastre libere de drept?

Cum sa primiti recuperarile in timpul repausului zilnic sau al celui saptamanal?Form ulati fratilor o plangere prealabila, urmata de o cerere de chemare in judecata si puneti-l binisor pe domnul director sa plateasca orele suplimentare.Di n buzunar, daca face astfel de abuzuri, pentru ca legea oricum nu-i permite sa plateasca din fondurile institutiei.
+2 #24 supraveghetorul 25-05-2012 21:55
Mai magazinerule cand ai lucrat pe pe sectie?
Nu-ti e putina...... sa spui de colegul tau ca doarme pe birou.
Ai dormit si tu de stii asta?
Halal mod de a privi lucrurile, cu asa specimene ca tine e foarte normal ce se intampla inh sistemul penitenciar.
Eu sunt de la Margineni, tu cunosti faptul ca noua celor care dormim pe birouri si nu pe perna noastra asa cum face Maria-ta ni se dau recuperari si in zilele noastre libere de drept?

Sti de ce? Pentru ca un magaziner a comunicat directorului nostru, ex director general anp ca noi distrugem mijlocele fixe aflate in gestiunea lui MATALUTA!
VAI DE VIATA NOASTRA!
+3 #23 Suplimentara 25-05-2012 21:43
"Magaziner"

Daca-mi permiti o intrebare: de ce nu mai esti supraveghetor ? Tot ce ai postat pare a fi o refulare fata de unele aspecte ce ti s-au intamplat ca supraveghetor.. ..In fine...

Pe de alta parte, particularitati le nu le pune pe seama tuturor oamenilor ce ocupa o anume categorie de functii. Aceste zile, mai exact 14, se urmareste a fi acordate pe criterii corecte acelora care, prin natura muncii intampina dificultati mai mari decat unele categorii de personal de prin alte sectoare. Asa cum a fost numit, "contactul direct cu detinutii" reprezinta elementul cu cel mai mare grad de dificultate in munca de penitenciar.

Ar fi indicat sa nu fim prea patimasi in exprimarea unor opinii daca acestea au legatura directa cu niste oameni a caror probitate morala nu se ridica la un nivel corespunzator in raport cu munca pe care o presteaza. In plus, sunt si procese de intentie care nu ajuta pe nimeni...
-4 #22 Xmann 25-05-2012 20:58
@finu'
Nu 'mai' caut nod in papura ,pentru ca l-am gasit!! :D
Acum caut cearta cu...lumanarea! :P
-3 #21 Magazinier/tehnic Arm 25-05-2012 19:16
continuare....l asati-o mai moale si cu supravegherea eu am lucrat 8 ani supraveghetor ,am vizita si 7-8 penitenciare din tara....nu fiti rautaciosi ca si altii pot fi si nu va victimizati aiurea...servic iul de supraveghere este greu, poate cel mai greu in unele situatii dar asta nu da dreptul lui finu cum si-o mai spune sa creada ca numai el munceste greu si ca altii stau si nu merita decat 1 zi COS iar el 14-gresit, sa se dea la operativ 14 si la administrativ 12 pt. ca atunci cand ai nevoie de oameni de la administrativ ei,atunci cand ai evadari,alarme, razvratiri etc bagi pe toata lumea in priza,pe contabil, nu-l trimiti sa-si faca socotelile ci-l trimiti impreuna cu colegii de la opertiv....fiti seriosi si lasati mentalitatea imbecila sa moara si capra vecinului ...pt. ca daca gandim asa tot la statutul de militieni ramaneti.... 8) Clarific un anumit aspect nu toti supraveghetorii sunt asa sau au aceste metehne,dar cei care sunt rautaciosi pe aici sigur au aceste metehne...Cu stima un fost supraveghetor
-1 #20 Magazinier/tehnic Arm 25-05-2012 19:14
Nu inteleg anumite persoane si rautatile lor,de exemplu:
se plang anumite persoane ca munca cu ppl e grea,ia spor de noapte si rup noaptea biroul pe sectie sa primeasca domnule spor de noapte doar 2 ore ca atat merita,are vreo problema suna comnadantul de sectie sau seful de tura sa-i lamureasca pe ppl,iar apoi ii spune ppl-ului ca nu are ce face asa a hotarat seful el a vrut dar seful e al dracu,stai cuminte pe tura mea fai pe urmatoarea,manc area e buna de la ghium sau speciala depinde de omul de la BA ,nu mai sunt sectii decat putine sau foarte putine cu 3-400 de ppl,vrea ppl-ul nu stiu ce de la magazie suna imediat magazinerul daca acesta nu vrea sa-i dea un obiect interzis si hotul ia foc supraveghetorul rade si mai si mangleste hotul,eu ti l-as da,nu vrea ma sa ti-l dea,nu este apa calda s-a spart conducta sunam la centralist/inst alator care se cearta cu ppl-ul ca distruge tot in camera iar pe supraveghetor il doare-n basca,nu stie n-a vazut si nici nu-l intereseaza,da telefon la seful de tura trimite-mi postul liber daca exista sau un om la cabinet sau insotire etc,iar sta cu picioarele pe birou ca e jupanul sectiei,.......
0 #19 finul Alecu 24-05-2012 13:46
Stimati concetateni,
Daca nu gasim un concept clar,obiectiv,c are sa nu dea nastere la interpretari se pot enumera categoriile de personal ce pot primi 14 zile CO,asfel:cei care lucreaza in schimburi,la escortare(PL,in stante,etc),med ical si SEAP.Asta cu 10 zile mi se pare asa... un bonus ptr smecheri,adica sa nu se acorde nimanui 10 zile ,sa se scoata din actul normativ.Chesti a cu dificultati mari ,medii si mici mi se pare o gluma proasta.Numai la "METEO"mai vedem cod verde,galben ,portocaliu si rosu.La inchisoare ori e greu,ori nu e greu.
Va saluta ,"in contact continuu"cu dvs si dreptatea,finu' Alecu si Nasul
-1 #18 finul Alecu 24-05-2012 13:35
Stimate d-le Xmann,
D-ta spui ca nu cauti "nod in papura",dar in ce-l cauti?Mai este ceva ce face "noduri'!
+1 #17 Suplimentara 24-05-2012 12:38
Desi nu a fost numit vreun sector de activitate, totusi s-a facut referire la cei care au "contact direct cu detinutii". Intr-un final trebuie initiata o lista cu personalul care ar beneficia de aceste 14 zile alaturi de argumentele care o sustin.

Cred ca trebuiesc identificate acele criterii din punct de vedere a dificultatii muncii, munca care implica "contact direct" cu detinutii. Mai bine am renunta la aceasta sintagma (contact direct) si ne-am folosi de atributiile de serviciu inscrise in fisele posturilor. De acolo am putea deduce acest contact care implica si caracterisitici speciale in munca directa cu detinutul.

Intr-un comentariu anterior am facut o sugestie, cum pare sa sune ?
-1 #16 Xmann 24-05-2012 12:32
Voiam sa spun ca in penitenciar unii sunt "mai egali" decat altii :D
Ofiterii fata de agenti,operativ ul fata de administrativ ,si toti ceilalti fata de medical!! :D
Fara suparare... ;-)
+3 #15 Ștefan Teoroc 24-05-2012 12:08
Xmann
Sincer, nu inteleg ce vrei sa spui. Propunerea noastra a mentionat un singur criteriu de departajare dpdv al dificultatii muncii, fara sa fie eliminata nicio categorie de salariati. Nu a fost mentionat sau exclus niciun sector de activitate.
0 #14 Suplimentara 24-05-2012 12:05
Consider ca Evidenta nu ar avea de ce sa beneficieze de aceste 14 zile. Desi sunt in sectorul operativ, "contactul" pe care acestia il au cu detinutii este temporar, acest contact nefiind continuu conform atributiilor de serviciu. daca s-ar accepta evidenta in acest context, s-ar crea premisa solicitarii din partea tuturor a acestor 14 zile, pe ideea ca intr-o zi anume, la o anumita ora au avut "contact" cu detinutii.

Daca se doreste o astfel de reglementare privind zilele de CO suplimentar ar trebui ca sindicatele sa-si asume si nemultumirile unora. Si daca am fi corecti privind categoria de personal pentru care se acorda 14 zile respectiv 10 zile atunci, intr-un final oamenii vor intelege.

Propun identificarea din partea dumneavoastra a functiilor pentru care ar trebui acordate aceste 14 zile insotita de argumentele care stau la baza propunerii.

Google Translate

Cauta in site

 • Cronos 16.12.2017 00:31
  Oare când vom realiza ca trebuie sa ne privească strict bucățica noastră?

  Read more...

   
 • un sindicalist 15.12.2017 22:11
  Felicitari domnule Stefan Teoroc, felicitari S.N.L.P. Numai voi sunteti ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 15.12.2017 21:47
  Inchidem aceasta disputa acum!

  Read more...

   
 • Ag 15.12.2017 21:32
  Da n ați vrea să stați acasă să vă plimbați o săptămână și apoi să ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 15.12.2017 21:17
  de impingem spre concursuri

  Read more...

Google AdS