www.snlp.ro Web analytics

Formarea care afecteaza salarizarea

training-mapTrebuie sa recunoastem ca se incearca o intensificare a activitatilor de pregatire profesionala. Evit deliberat termenul de formare, nedefinit in sistemul nostru. Devine, insa, evident ca mai multe activitati inseamna si o bulibaseala mai mare. Nu exista o ordine in planificarea activitatilor, nu avem posibilitati de identificare a necesarului si nici criterii clare de selectie. De aici si suspiciunile. Avem insa legi care sunt foarte clare, dar nu voi relua un subiect pe care l-am atacat pe toate partile.

Voi aborda o alta perspectiva si anume aceea a drepturilor de care (nu) beneficiaza personalul pe perioada acestor activitati. Primim din ce in ce mai multe sesizari referitoare la impuneri, restrictii sau diminuari de drepturi ale celor care merg sa se pregateasca. Ba nu se acorda norma de hrana, ba diurna de 13 lei nu ajunge decat pentru o mica parte din pretul mesei, ba se pierde la grupa de munca, ba pontajul, ba altele.

Am centralizat toate sesizarile intr-o petitie prin care ne-am propus sa ne edificam si sa corectam aceste disfunctionalitati.

Nr 76/SNLP/22.05.2012

 

Către,

Directorul General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

Dl. chestor de penitenciare dr Ioan BĂLA

Stimate domnule director general,

Revenim prin prezenta, la adresa noastra nr. 53/3.04.2012, inregistrata cu nr. 35056/4.04.2012 la nivel de ANP, si va informam ca nu am primit un raspuns în termenul maxim prevăzut de legislație, sens în care ne exprimăm nemulțumirea cu privire la modul în care administrația înțelege să trateze problematica pregătirii profesionale a salariaților și vă solicităm să ne puneți la dispoziție de urgență punctul dvs. de vedere sau motivele pentru care nu am primis un răspuns la solicitare.

În vederea aprecierii în mod obiectiv a modului în care Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin, în ceea ce priveşte activităţile de formare/pregătire profesională, vă mai solicităm să ne comunicaţi următoarele informații, care vor sta la baza demersurilor pe care organizația noastră le va decide în continuare:

  1. numărul angajaţilor care nu au participat la activități de formare profesională în ultimii doi ani, pe unități;
  2. numărul angajaţilor care nu au participat la activitățile de la pct. 1, niciodată de la angajarea în sistemul administraţiei penitenciare (cu indicarea datei încadrării), pe unități;
  3. modul în care se realizează pontarea personalului aflat la cursuri/convocări pe perioada derulării acestora; vă rugăm să precizaţi dacă ziua în care funcţionarul public cu statut special se deplasează de la unitate spre locul de curs/convocare este considerată zi de activitate/misiune şi este pontată ca atare sau este de presupus că funcţionarul se deplasează spre locația unei activități dispusă de administraţie, în timpul său liber; ne interesează corelarea dintre adresa ANP care stabilește data activității, decizia de zi pe unitate în care sunt enumerați salariații care participă precum și este consemnată perioada de derulare, data de plecare/sosire înscrisă în ordinul de deplasare, pontajul; din verificările pe care le-am efectuat înțelegem că în multe unități decizia si ordinul de deplasare, dar implicit și pontajul, preiau exact perioada activității menționată în adresa ANP, fără să se țină cont de faptul că deseori deplasarea se efectuează cu o zi înaintea începerii cursului/convocării, pentru a se asigura prezența corespunzătoare la curs, prin urmare salariatul nu se află în misiune, un eventual accident pe traseu ieșind din sfera accidentelor de muncă anulând aplicarea drepturilor specifice;
  4. vă rugăm să precizaţi dacă, pentru perioada de desăşurare a cursului/convocării, în cazul în care acesta cuprinde şi zile nelucrătoare (sâmbătă, duminică) sau sărbători legale în care nu sunt planificate activităţi dar personalul este totuși considerat în misiune, zilele respective se compensează cu timp liber corespunzător;
  5. vă rugăm să precizaţi care este baza legală de restricționare/impunere în adresele de convocare, a decontării transportului condiționându-se cu folosirea autoturismului proprietate personală de către un grup de minim 3 funcționari, uneori fiind impusă chiar obligaţia preluării colegilor de la alte unități, pe traseu, în condiţiile în care HG 1860/2006 nu face referire la acest aspect;
  6. au fost primite sesizări din parte membrilor de sindicat, convocaţi la diverse cursuri de formare, care au semnalat faptul că, participarea la pregătire atrage după sine o diminuare acută a salariului, sens în care vă rugăm să precizaţi dacă, pe lângă neplata sumelor aferente sporurilor pentru condiţii de muncă (în lipsa unor adeverințe care să justifice sporurile) sunt operate şi alte diminuări salariale (norma de hrană, grupa de muncă); din verificările noastre, prevederile ordinului care reglementează grupele de muncă sunt aplicate defectuos în multe unități, timpul alocat participării la cursuri nefiind considerat vechime în condiții speciale cu toate că nu este vorba despre un curs organizat de o instituție de învățământ, cu scoatere din program (așa cum prevede ordinul); am luat act și de situația în care se află angajații care primesc o diurnă de 13 lei total insuficientă plății mesei, motiv pentru care sunt obligați să contribuie cu sume consistente din veniturile personale; totodată, plecând de la prevederile HG 1848/2004, vă rugăm să precizați cum se decide alternanța între norma 8 de hrană și diurna, știut fiind că cele două drepturi nu pot fi acordate cumulat; mai precis, dacă se constată ca diurna nu este suficientă pentru plata mesei, de ce nu se acordă norma 8 de hrană?

Un aspect disfuncţional pe care dorim să-l accentuăm se referă la faptul că, în perioada în care funcţionarii publici cu statut special participă la misiuni/cursuri/convocări dispuse de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în alte localităţi decât cele în care îşi desfăşoară activitatea, au dreptul la diurnă, drept care se presupune că acoperă cheltuielile legate de masă, însă aceste fonduri sunt într-un cuantum ridicol, personalul fiind nevoit să suporte din fondurile proprii, în cea mai mare parte, contravaloarea acestor servicii.

În vederea eliminării acestei situaţii vă solicităm ca, la organizarea cursurilor/convocărilor, în locul diurnei să se asigure integral și gratuit masa participanţilor, situaţie prevăzută şi de art. 35 alin. (2) din HG 1860/2006.

De asemenea, în legătură indirectă cu activităţile de formare dar în relaţie directă cu modul de dobândire al competenţelor şi abilităţilor necesare angajaților care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatului central,considerăm că, aceştia ar trebui, la începutul carierei, să lucreze într-un penitenciar cel puţin 1 an. În acest fel ar putea dobândi în mod direct o experienţă nemijlocită faţă de realitatea pe care de multe ori trebuie să o controleze. Vă solicităm un punct de vedere privind acest aspect, astfel încât să putem conveni pe un mod viitor de lucru.

 

Cu stimă,

Ştefan Teoroc

Preşedinte

 

 

 

10 COMMENTS

  1. Referitol la acest curs la care suntem obligati sa mergem : (eu am fost si este o parere personala )
    -multe informatii inutile pentru munca pe sectiile de detinere.
    -reprezentantul ANP din ”cursant” in primele doua saptamani a devenit ”peste noapte ” profesor si examinator.
    -cand vrodata vom aplica tehnici pe articulatii unei ppl care ne ataca si ii vom aplica lovituri permise ? NICIODATA !
    – ……. s-a comunicat aveti manual faceti dupa el ! …. si la o adica procurorul ne da cu el in cap. (pentru ca este facut de cineva care nu stie cum este munca pe o sectie cu 200-250 ppl si 300 m lungime… 😐 )
    -si referitor la bani am luat cu 250 lei mai putin la salariu.

  2. Corect articol si ridica cu adevarat probleme ede care ne lovim cu totii,la noi in unitate cand au intrebat colegii cum sunt platiti pe perioada convocarii,daca sunt/nu platiti pentru perioada deplasarii de la localitatea de domiciliu pana la locul convocarii li s-a raspuns „cum va ponteaza … care face pontajele la compartimentul dumneavoastra”?!Sincer mi se pare in genul sportului nostru national aruncam pisica moarta in curtea altuia!A nu se uita ca in Romania ,tara fara autostrazi de la Arad la Amara faci 12 ore cu masina,tot atat la intors?!Va mai indic o problema de la noi din unitate cand transferam p.p.l. bolnavi care nu pot fi transferati pe cursa obisnuita se merge cu salvarea asistent+escorta+sofer,spitalul la care suntem arondati este la 8 ore+ cu masina (salvarea este si in leasing asa ca are limitator de viteza la 90 km/ora) din motive de legislatie soferii sunt pontati 8 ore dus si 8 ore intors si daca se merge la Bucuresti unde se face mai mult de 8 ore din motive de lipsa autostrada si de limitator de viteza?!La CFR de exemplu mecanicii de locomotiva au tarife diferite cu care sunt platiti daca sunt la odihna la dormitorul din depou (ca doar nu sunt acasa) sau se intorc ca si calatori de la Brasov la Simeria de exemplu;nu ar exista posibilitatea si la noi ca doar nu suntem acasa langa copii sau neveste ci la sute de km distanta?!

  3. Stimati concetateni,
    Finu’Alecu este alaturi de dvs ,cei care au postat referitor la formarea profesionala.As vrea sa mai adaug un lucru: cei care ne „formeaza” profesiopnal au si experienta practica sau numai teoretica?Pe ei cine-i „formeaza” sau reformeaza? Ce pot face ei in cazul in care practica nu e unitara sau teoria este deficitara?
    Va saluta deformatii profesional, finu’ Alecu si Nasul

  4. pentru suplimentara
    Frate dar sefii din ANP care vin sa predea aceste faimoase cursuri cati stau in camera? Si cu ce vin pana acolo?
    Raspund tot eu pt ca stiu, stau singuri, deh sa nu fie stresati a doua zi, vin cu avionul ca dl Bala sau cu o masina in care nu intra mai mult de 2 PROFESORI.
    Fraierii la gramada, ce mama naiba mai avem si pretentii, dupa ce ca sistemul ne pune la dispozitie asa cursuri performante.

  5. Adresa asta ar trebui sa obtina un raspuns intr-un termen cat mai scurt, pana cand abuzurile nu devin o obisnuinta.

    Stefan !!!
    La cursurile care se desfasoara la Arad, cursantii vor fi cazati cate 6 insi intr-o camera….Ce mama dracu-i asta ? Formare profesionala sau concentrarea unor forte intr-o cazarma militara ? Scuza-mi te rog „tonul” dar simt ca plesnesc de nervi. Intr-o tara normala la cap, intr-un sistem normal la cap si mai ales cand sistemul are o rata a sindicalizarii extrem de consistenta nu se pot intampla astfel de lucruri. Raspunsul sindicatului trebuie sa fie unul prompt si extrem de puternic. Personal voi sustine pe cat se poate un eventual demers in ameliorarea acestor mizerii chiar daca riscul expunerii este foarte mare….

  6. Am trăit să văd și așa ceva în sistemul penienciar românesc, asta e o boală veche pe care nu prea o văd rezolvată. Pleacă colegii în misiune și nici nu poți să le acorzi sporurile , îi treci doar în misiune și atat, nu mai mănâncă, nu mai bea nici măcar apă, și muncește cel puțin 12 ore. Sunt curios ce efect are această adresă. Mult succes…

  7. Fratilor stiti ce si cat pierdem noi pentru aceste cursuri facute si tinute de oamnei HABARNSTI?
    Nu stiti va spune nenea.

    Transport cate trei fraieri intr-o masina, anp-ul a dus la o convocare 2 persoane cu un microbuz de 16 locuri, deh SEFI.

    Diurna este in valoare de 13 RONI iar masa costa circa 25-30 RONI, nu e o pirdere?

    Sporuri la greu, la Rodbav cei care lucreaza acolo primesc spor de izolare si e foarte bine noi fraierii de la cursuri nu primim nimic.

    Da ce domunle vrei sa iesi si istet si cu bani?
    Hai, hai ca nu sti ce spui!

    Grupa de munca ioc se da pe perioada cursurilor, jmecherii din ANP participa doar la CONVOCARI ca aici nu se pierde grupa de munca si nu stai ca prostul in conditii de peniteciar si cu grupa de munca din biroul Ministrului Justitiei.

    Mai vreti? Va mai da tata are sacul plin.

    La buna vedere.

  8. chiar o problema cu care ne confruntam cu totii!!
    asteptam raspunsul administratiei si apoi o sa revenim cu sesizari de incalcare a drepturilor!!

  9. Foarte bine ca ati sesizat aceste aspecte,sunt multe incorectitudini si ilegalitati in acest domeniu.

  10. In sfarsit citesc un articol care-mi face cafeaua mai aromata ca niciodata.
    Desi mai sunt unele aspecte unde trebuie acordata atentie, totusi s-au atins cele mai arzatoare pobleme cu care se confrunta oamenii cand se deplaseaza la aceste cursuri.

    Pentru cei care organizeaza aceste cursuri ar trebui sa li impuna un „draft” in aceasta privinta, care sa fie pus initial la dispozitia sindicatelor pentru a fi imbunatatit, cel putin in privinta procedurilor de organizare si a eficientizarii costurilor acestora.

    Mor cand observ ca oamenii trebuie sa se deplaseze pana la Arad din celalalt capat al tarii. Cel putin in privinta costurilor sa fie analizata regionalizarea acestor cursuri, care implica si deplasarea acelor lectori care, in afara de teorie legislativa, nu sunt in stare sa expuna si alte metode de invatare sau pregatire profesionala.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)